Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΟΤΟΕ: «10 χρόνια μετά, οι συνάδελφοί μας της MARFIN ζητούν δικαίωση»
Eurokinissi / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΟΤΟΕ: «10 χρόνια μετά, οι συνάδελφοί μας της MARFIN ζητούν δικαίωση»

  • A-
  • A+

Ανοιχτή πληγή στα σπλάχνα του κλάδου των τραπεζικών υπαλλήλων χαρακτηρίζει η ΟΤΟΕ τον θάνατο των τριών εργαζομένων της Marfin πριν από 10 χρόνια, σε ανακοίνωσή της. Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος αναφέρει:

«10 χρόνια μετά, οι συνάδελφοί μας της MARFIN ζητούν δικαίωση. Για μας, η 5η Μαΐου δεν είναι -και δεν ήταν ποτέ- μόνο μια μαύρη επέτειος. Ήταν και παραμένει ανοιχτή πληγή στα σπλάχνα του κλάδου, της Δημοκρατίας, της κοινωνίας μας».

Και επισημαίνει:

«- Σωστά και δίκαια, η Πολιτεία και οι πολιτικοί αρχηγοί θα τιμήσουν το Σάββατο 9 Μαΐου τη μνήμη των συναδέλφων μας, με τοποθέτηση πλακέτας στον τόπο της μαρτυρικής τους δολοφονίας.

»- Σωστά και δίκαια οφείλει σύσσωμη η κοινωνία να πει “Ποτέ Πια” στη βία, στο διχασμό, που όχι μόνο σπιλώνουν, διασύρουν και αποδυναμώνουν τους κοινωνικούς αγώνες, αλλά υποσκάπτουν και αποδομούν τη Δημοκρατία στη χώρα μας.

»Ενόψει, όμως, της διαφαινόμενης πρόθεσης να ανοίξει ξανά ο φάκελος αυτής της τραγωδίας, ζητάμε πρώτα και κύρια -και αυτό είναι καθολική απαίτηση των εργαζομένων του κλάδου- να βρεθούν και να τιμωρηθούν επιτέλους οι ένοχοι αυτής της βάρβαρης, στυγερής δολοφονίας.

- Αυτό θα είναι δικαίωση για τους δολοφονημένους συναδέλφους μας.

- Αυτό θα είναι δικαίωση για τον κλάδο, για το συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες του.

- Αυτό θα είναι δικαίωση για τη Δημοκρατία!».

Ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων 

Από την πλευρά της, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Τραπεζοϋπαλληλων στη δική της ανακοίνωση αναφέρει ότι η μνήμη των θυμάτων της Marfin δεν τιμάται με πλακέτες και κατάθεση στεφάνων και ζητά να κηρυχθεί η 5η Μαΐου Παντραπεζική Αργία, αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων και στην υγιεινή και ασφάλεια όλων των εργαζομένων

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

»Με τη συμπλήρωση 10 ετών από τον άδικο χαμό των συναδέλφων μας τραπεζοϋπαλλήλων στη MARFIN, κατά τη διάρκεια του μεγάλου πανεργατικού συλλαλητηρίου της 5ης Μαΐου του 2010, βρήκαν κάποιοι την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο και να καπηλευτούν τους θανάτους των συναδέλφων μας, στήνοντας αναμνηστικές πλακέτες και διοργανώνοντας επετειακές φιέστες. Δεν μπορείς ως Κυβέρνηση από τη μία να διοργανώνεις διακομματικές φιέστες για τα αθώα θύματα της MARFIN και από την άλλη να προσφεύγεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας (σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, την 1η Ιουνίου έχει οριστεί δικάσιμος) ζητώντας αναίρεση της δικαίωσης των συγγενών από τα
διοικητικά δικαστήρια! Πόση υποκρισία αλήθεια;

»Η τιμή στη μνήμη όμως των αδικοχαμένων συναδέλφων μας, δεν μπορεί να έχει μόνο συμβολικό και επετειακό χαρακτήρα, όταν μάλιστα επί της ουσίας δεν έχει αποδοθεί πλήρης δικαιοσύνη και οι ένοχοι, φυσικοί και ηθικοί, αυτής της εγκληματικής πράξης παραμένουν ατιμώρητοι. Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, όμως. Θυμόμαστε πολύ καλά ότι οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τότε την υπόθεση χωρίς να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους ενόχους στη Δικαιοσύνη, οι ίδιοι- με άλλη «σημαία» σήμερα- βρίσκονται στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ζητούν να ανοίξει και πάλι ο φάκελος. Πόση υποκρισία ακόμα;

»Ανεξάρτητα ωστόσο από τον επιμερισμό ευθυνών, είναι αποδεδειγμένο ότι στο συγκεκριμένο κατάστημα σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη δίκη για τη μοιραία εκείνη ημέρα:
• δε δόθηκε από τη Διοίκηση της MARFIN η εντολή να φύγουν οι εργαζόμενοι, όπως συνέβη σε όλα τα άλλα καταστήματα όλων των τραπεζών της οδού Σταδίου, λόγω των εκτιμήσεων για σοβαρά επεισόδια
• το υποκατάστημα δεν ήταν σωστά θωρακισμένο απέναντι σε επιθέσεις βανδάλων παρότι είχε δεχθεί και κατά το παρελθόν 
• επισημάνθηκε η έλλειψη εξόδων κινδύνου και άλλες παραλείψεις που, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, συνέβαλλαν στο να χαθούν τρεις ζωές και να κινδυνέψουν δεκάδες ακόμα.

»Για όλα αυτά τρία ανώτατα στελέχη της Τράπεζας, εξάλλου, καταδικάστηκαν τελεσίδικα.

»Γιατί τους συναδέλφους μας τους δολοφόνησε όχι μόνο ο παρακρατικός εσμός των αντικοινωνικών στοιχείων που παρείσφρησε μέσα σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση με στόχο να πλήξει την ίδια την κινητοποίηση, αλλά και η εργοδοτική αυθαιρεσία.

»Για εμάς, αυτή είναι η βαριά σκιά που έμεινε από την απώλεια των αθώων συναδέλφων μας, και αυτή είναι η πρόκληση να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

»Η ΟΤΟΕ με την άμεση παρέμβασή της ζήτησε το 2010 τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων από τις τράπεζες ώστε να προστατεύεται η ασφάλεια των εργαζομένων και απαίτησε το σταμάτημα των εκβιαστικών πιέσεων για να μη  συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις. Αυτή οφείλει να είναι και η απότιση φόρου τιμής στα αθώα θύματα από το συνδικαλιστικό κίνημα στις τράπεζες: Ο συνεχής αγώνας για τα δικαιώματά μας, η υπεράσπιση της εργασίας, της αξιοπρέπειας, της ζωής των συναδέλφων μας! Όσο υπάρχει έστω και μία/ένας συνάδελφος στις τράπεζες που υφίσταται την εργοδοτική αυθαιρεσία, που του απαγορεύεται το δικαίωμα στην απεργία και στη διεκδίκηση, οι νεκροί συνάδελφοί μας θα παραμένουν αδικαίωτοι!

»Θεωρούμε λοιπόν ότι σε ένδειξη ουσιαστικού φόρου τιμής στη μνήμη των θυμάτων της Marfin, πρέπει με ομόφωνη απόφασή της η ΟΤΟΕ να απαιτήσει από τις τράπεζες τη θέσπιση της 5ης Μαΐου ως αργίας και ημέρας αφιερωμένης
στην υγιεινή και ασφάλεια και στο δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν, να διαδηλώνουν και να αντιστέκονται σε κάθε είδους αντεργατικές πολιτικές απ’ όπου κι αν προέρχονται.

»Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν υιοθετηθεί από την πλευρά των τραπεζών αυτή η πρόταση, η ΟΤΟΕ πρέπει να θεσπίσει την 5η Μαΐου ως ημέρα Παντραπεζικής απεργίας στη μνήμη των θυμάτων της MARFIN.

»Εκτός από την αυτονόητη προσπάθεια να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους, ας υιοθετήσουμε στην επέτειο αυτή ένα πλαίσιο δράσεων (ημερίδες, ενημερώσεις για την υγεία και την ασφάλεια, ασκήσεις εκκένωσης καταστημάτων και κτηρίων κλπ) και να κάνουμε έμπρακτα την ευχή μας πράξη.

»Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

»Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας, λόγω της πανδημίας, το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει τις απόπειρες πολιτικής τυμβωρυχίας, ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας να μην τις αντιμετωπίζει ως παρατηρητής και σχολιαστής των γεγονότων. Η υπεράσπιση των αξιών και των δικαιωμάτων μας αποτελεί τον ύψιστο φόρο τιμής στους αδικοχαμένους συναδέλφους μας.

»Είναι τώρα αδήριτη ανάγκη, με ομόφωνες αποφάσεις σαν ΟΤΟΕ να στείλουμε αποφασιστικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα επιτρέψουμε, στο όνομα μιας επίπλαστης ομοψυχίας, να καταπατηθούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ MARFIN ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΚΑΙ “ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΕΣ” ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

Η Γραμματεία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων» 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδιαφορία για το φετινό «μικρό Μάτι»
Ως «ένα μικρό Μάτι», για το οποίο δεν ενδιαφέρεται κανείς υπεύθυνος της Πυροσβεστικής, χαρακτηρίζει τον αριθμό των νεκρών από αστικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα ο πρώην υπαρχηγός της και νυν νομικός και...
Αδιαφορία για το φετινό «μικρό Μάτι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηλεία: Νεκρός ηλικιωμένος μετά από φωτιά στο σπίτι του
Κάτοικοι της περιοχής ειδοποίησαν την πυροσβεστική για πυρκαγιά σε σπίτι, όπου εντοπίστηκε ο ηλικιωμένος χωρίς τις αισθήσεις του. Έρευνες για τα αίτια της φωτιάς διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής.
Ηλεία: Νεκρός ηλικιωμένος μετά από φωτιά στο σπίτι του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10 χρόνια από την τραγωδία της Marfin
Μαύρη επέτειος σήμερα από τον φρικτό θάνατο τριών εργαζομένων, ανάμεσά τους μία έγκυος. Για «έγκλημα δίχως τιμωρία» και τιμητική πλακέτα «στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός.
10 χρόνια από την τραγωδία της Marfin
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο νεκροί από πυρκαγιά σε μονοκατοικία στα Καλάβρυτα
Τραγωδία τα ξημερώματα στο χωριό Βάλτα Καλαβρύτων, όταν από άγνωστη αιτία ξέσπασε φωτιά σε μονοκατοικία με αποτέλεσμα να βρουν θάνατο δύο άνθρωποι.
Δύο νεκροί από πυρκαγιά σε μονοκατοικία στα Καλάβρυτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρός 65χρονος από φωτιά στο σπίτι του στη Θεσπρωτία
Χωρίς τις αισθήσεις του απεγκλωβίστηκε από φλεγόμενη μονοκατοικία ένας άνδρας με κινητικά προβλήματα στο χωριό Πλακωτή της Θεσπρωτίας. Η πυρκαγιά προκλήθηκε από τζάκι και πήρε γρήγορα διαστάσεις.
Νεκρός 65χρονος από φωτιά στο σπίτι του στη Θεσπρωτία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας