Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Guardian: «Οι πρόσφυγες στον Έβρο έγιναν πιόνια του Ερντογάν»

Πρόσφυγες στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας κοντά στις Καστανιές

AP Photo/Emrah Gurel

Guardian: «Οι πρόσφυγες στον Έβρο έγιναν πιόνια του Ερντογάν»

  • A-
  • A+

Το πολιτικό παιχνίδι χρησιμοποιώντας ως πιόνια τους πρόσφυγες που παίζει ο Τούρκος πρόεδρος στον Έβρο παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, σε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «“Δεν υπάρχει μέλλον”: οι πρόσφυγες που έγιναν πιόνια στο παιχνίδι του Ερντογάν».

Παρουσιάζοντας τις ιστορίες τους, υπογραμμίζει ότι «αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση των φιλοδοξιών της Τουρκίας στην περιοχή και σήμερα υποφέρουν σε καταυλισμούς υπό καθεστώς καραντίνας».

Στις αρχές Μαρτίου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και συγκεντρώθηκαν στη συνοριακή πύλη του Παζάρκουλε (η τουρκική πλευρά των συνόρων στις Καστανιές), αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως «θα ανοίξει τις πύλες για την Ευρώπη», σημειώνει το δημοσίευμα. Όπως αναφέρει σε κάποιες περιπτώσεις η μετάβαση των προσφύγων εκεί είχε οργανωθεί από τις τουρκικές αρχές, ενώ άλλοι περπάτησαν ώς εκεί, πολλοί αφήνοντας τα σπίτια που νοίκιαζαν και πουλώντας ό,τι είχαν και δεν είχαν.

Βασική μαρτυρία είναι εκείνη της 45χρονης Ρίμα, πρώην νοσηλεύτριας από την Συρία, η οποία έχει τεκμηριώσει τις θηριωδίες του καθεστώτος σ' ένα νοσοκομείο εκστρατείας στη Νταράα. Όταν έμαθε για την προτροπή του Ερντογάν να φύγουν οι πρόσφυγες για την Ευρώπη, μάζεψε ό,τι είχε, άφησε το σπίτι που νοίκιαζε στην Κωνσταντινούπολη και πλήρωσε 64 ευρώ για να πάει στο Παζάρκουλε, ελπίζοντας ότι θα βρει τρόπο για να περάσει τα σύνορα και να συνεχίσει μέχρι την Ελβετία, όπου ζει η αδελφή της ως πολιτική πρόσφυγας.

Ωστόσο, όταν έφθασε, γρήγορα συνειδητοποίησε ότι τα σύνορα ήταν κλειστά και ότι εκείνη και οι άλλοι πρόσφυγες ήταν απλώς πιόνια στο ευρύτερο παιγνίδι της τουρκικής κυβέρνησης. «Κατάλαβα ότι μας χρησιμοποιούσαν», λέει στην Guardian.

Τις επόμενες εβδομάδες, τόσο η Ρίμα όσο και οι χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμειναν στο Παζάρκουλε, έζησαν ένα απίστευτο εφιάλτη, καθώς ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Την νύχτα της 26ης Μαρτίου, οι τουρκικές δυνάμεις έκαψαν τις σκηνές όσων είχαν βρει καταφύγιο σε αυτοσχέδιο καταυλισμό και τους υποχρέωσαν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία μεταφέροντάς τους σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από εκεί, σε καταυλισμούς καραντίνας.

Η μη κυβερνητική δημοσιογραφική οργάνωση Lighthouse Reports ακολούθησε τη Ρίμα και 29 ακόμη πρόσφυγες στο ταξίδι τους από το Παζάρκουλε και τεκμηρίωσε τις μαρτυρίες τους. Η έρευνα της έδειξε ότι φεύγοντας από τους καταυλισμούς της καραντίνας, κάποιοι από αυτούς κατέληξαν στους δρόμους της Σμύρνης. Άλλοι, ανάμεσά τους και παιδιά, μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις κράτησης στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι άνθρωποι αυτοί είναι ό,τι απομένει από τον «μοχλό πίεσης» της Τουρκίας επί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ρίμα αναφέρει ότι μεταφέρθηκε σε έναν καταυλισμό καραντίνας στην Μαλάτια, στην ανατολική Τουρκία, όπου υπήρχε ελάχιστο φαγητό και ιατρική περίθαλψη. Τελικά τους έβγαλαν από την καραντίνα στις 16 Απριλίου και τους άφησαν στην επαρχία της Τραπεζούντας, στα βορειοανατολικά της χώρας. Μια ομάδα 50 ανθρώπων, ανάμεσά τους και η Ρίμα, χωρίς χρήματα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μεταφέρθηκαν από τις τοπικές αρχές σε ένα κέντρο κράτησης στην Άγκυρα, 800 χλμ. μακριά.

Και περιγράφει όσα έζησαν.

«Μας συμπεριφέρθηκαν σαν να είμαστε κρατούμενοι και εγκληματίες», λέει και συμπληρώνει ότι η ίδια κατάφερε να κρατήσει το κινητό της. Άλλων τα κινητά τα πήραν οι αρχές. «Μπορούσα έτσι να επικοινωνώ και να καταγράφω αυτά που υπέφεραν οι άνθρωποι σε αυτή την φυλακή», εξηγεί.

Έπειτα από πέντε ημέρες τους άφησαν ελεύθερους. Όμως η Ρίμα έχει χάσει το σπίτι που νοίκιαζε στο Ικόνιο, αφού δεν πλήρωσε ένα νοίκι. Και δεν μπορεί να επιστρέψει στη Συρία λόγω της προηγούμενης δράσης της κατά του καθεστώτος από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό που φοβάται είναι ότι θα την απελάσουν στις «ασφαλείς ζώνες» που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στη βόρεια Συρία. Φοβάται ότι οι ζώνες αυτές θα πέσουν σύντομα στα χέρια του καθεστώτος. «Πώς να εμπιστευθώ τις υποσχέσεις του Ερντογάν, μετά απ' όλα όσα έχουμε δει από το τουρκικό κράτος;», αναρωτιέται.

Τη θέση ότι οι πρόσφυγες χρησιμοποιήθηκαν σαν πολιτικά πιόνια εκφράζει και ο Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία.

«Χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στα σύνορα για να χρησιμοποιηθούν σαν μοχλός πίεσης ή για εκβιασμό», λέει έχοντας υπάρξει και ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας όσων συνέβησαν στο Παζάρκουλε με την ιδιότητά του ως μέλους της Επιτροπής.

Η απειλή να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες είναι η «Αχίλλειος πτέρνα της Δύσης», τονίζει και επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι «πραγματιστής πολιτικός. Αυτοί οι άνθρωποι που πέθαναν, τραυματίστηκαν, εξαθλιώθηκαν, έχασαν τα υπάρχοντά τους, είναι απλώς θύματα για τον Ερντογάν. Μπορεί να παίξει και πάλι ένα τέτοιο παιχνίδι».

Οι συντάκτες του Guardian αναφέρουν ότι ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους του τουρκικού υπουργείου Υγείας ζητώντας διευκρινίσεις για την εκκένωση του Παζάρκουλε, των καταυλισμών και της διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού, αλλά δεν έλαβαν απάντηση.

ΕΥΡΩΠΗ
Ερντογάν: Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά σου
Συνεχίζει τη ρητορική κατά της Ελλάδας σε υψηλούς τόνους, λίγες ώρες προτού βρεθεί στις Βρυξέλλες για να έχει συνομιλίες με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Τούρκος πρόεδρος.
Ερντογάν: Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά σου
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες ακρότητες Ερντογάν που θυμήθηκε... τους ναζί
«Δεν υπάρχει καμία διαφορά από αυτά που έκαναν οι ναζί, με τις εικόνες που βλέπουμε στα σύνορα με την Ελλάδα», επανήλθε στις προκλητικές φραστικές του επιθέσεις κατά της Αθήνας, ο Τούρκος πρόεδρος.
Νέες ακρότητες Ερντογάν που θυμήθηκε... τους ναζί
ΕΥΡΩΠΗ
Η πορεία των προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα και ο ρόλος των τουρκικών αρχών
Η δημοσιογράφος του αραβικού δικτύου Al-Aan TV, Τζενάν Μούσα, παρουσιάζει μέσω του λογαριασμού της στο Twitter την πορεία των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Τουρκία προς τα ελληνικά σύνορα.
Η πορεία των προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα και ο ρόλος των τουρκικών αρχών
ΕΥΡΩΠΗ
Πόσοι ακόμη Αϊλάν;
Aκόμη μία μεταναστευτική τραγωδία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κοντά στην Αδριανούπολη: ένα φουσκωτό βαρκάκι στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι, αναποδογύρισε χτες το πρωί στη μέση του ποταμού, λίγο...
Πόσοι ακόμη Αϊλάν;
ΕΥΡΩΠΗ
Δέκα αγνοούμενοι πρόσφυγες στον Έβρο
Τουλάχιστον δέκα πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, αγνοούνται στον Έβρο μετά από το ναυάγιο του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν και προσπαθούσαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Το δυστύχημα συνέβη τα...
Δέκα αγνοούμενοι πρόσφυγες στον Έβρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας