• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.6°C
  5 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 32.1°C / 37.1°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.0°C
  2 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  1 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 35.2°C
  4 BF
  26%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.0°C / 34.6°C
  0 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 31.5°C
  3 BF
  14%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.9°C
  3 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.4°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  34%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 32.9°C / 35.9°C
  2 BF
  15%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.8°C / 34.4°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.5°C / 34.0°C
  4 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.3°C / 35.3°C
  4 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.3°C / 35.3°C
  3 BF
  23%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  30%
EUROKINISSI

Οι νεοφιλελεύθεροι δεν αλλάζουν μυαλά

 • A-
 • A+

Πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Νοσοκομείου Καλαμάτας και συντονίστρια διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής κα Νικολέτα Αποστολοπούλου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε ότι: «Στο Ιατρικό προσωπικό δεν έχουν γίνει προσλήψεις – κανένας παθολόγος δεν έχει έρθει» και η πρόεδρος της Επιτροπής νοσοκομειακών λοιμώξεων κα Σταυρούλα Κουτσουμπού προσέθεσε ότι: «Το Νοσοκομείο Καλαμάτας είχε ήδη ελλείψεις και πριν τον νέο κορονοϊό».

Δυστυχώς η επισήμανση αυτή ότι δεν έγιναν προσλήψεις ιατρικού προσωπικού δεν αφορά μόνο το Νοσοκομείο Καλαμάτας, διότι την επόμενη ακριβώς ημέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι: «Η Ελλάδα έρχεται προτελευταία ανάμεσα στις 24 χώρες ως προς το έκτακτο χρηματικό ποσό που έχει δαπανήσει για την καταπολέμηση της πανδημίας».

Και πιο κάτω ο ΠΟΥ αναφέρει ότι: «Η Ελλάδα έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής μόλις 15 δολάρια ανά άτομο, την ώρα που η Λιθουανία που έρχεται πρώτη έχει ξοδέψει 386 δολάρια ανά άτομο»!!! Και μάλιστα ο ΠΟΥ διευκρινίζει ότι: «Στην Ελλάδα οι πρόσθετες δαπάνες που διατίθενται για την υγεία προέρχονται κυρίως από δωρεές ιδιωτών».

Συνεπώς, παρότι ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της προηγούμενης Κυριακής είπε ότι: «Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κατανοούν την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ ενόψει του νέου επιδημικού κύματος του φθινοπώρου», αλλά και ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι: «Αποτελεί προσωπικό του στοίχημα να κάνει το ΕΣΥ πανευρωπαϊκό σημείο αναφοράς», στην πράξη όλα αυτά αποδεικνύονται ότι είναι απλές εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα.

Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και να καταλάβει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να ενισχυθεί άμεσα και ουσιαστικά ενόψει των μεγάλων αναγκών που θα προκύψουν από το φθινόπωρο. Διότι αυτή τη στιγμή κερδίσαμε την πανδημία, όπως επαίρονται ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, απλά πήραμε ως χώρα παράταση.

Όμως η παράταση έχει νόημα όταν ανασυντάσσεις τις δυνάμεις σου και ενισχύεις ουσιαστικά το υγειονομικό σύστημα της χώρας, διαφορετικά τα πράγματα για τη χώρα και το λαό μας θα είναι πάρα πολύ δύσκολα από το φθινόπωρο και μετά.

Η κυβέρνηση συνεπώς, αντί να αναλώνεται σε επικοινωνιακές πολιτικές, πρέπει να κατανοήσει ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της και να αντιληφθεί ότι εδώ και τώρα απαιτείται ενίσχυση του ΕΣΥ.

Το ΕΣΥ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί όταν υπάρχουν 30.000 κενές οργανικές θέσεις. Το ΕΣΥ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί όταν το μόνο που είπε ο κ. Κικίλιας ήταν θα μονιμοποιηθούν οι 2.000 επικουρικοί νοσηλευτές που προσλήφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες για τις ανάγκες της πανδημίας.

Οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός:

1) Γιατί δεν νομιμοποιούνται και οι 400 επικουρικοί γιατροί που προσλήφθηκαν;

2) Πώς θα λειτουργήσει το ΕΣΥ όταν βασίζεται σε 3.500 επικουρικούς των οποίων οι συμβάσεις θα λήξουν για τους περισσότερους σε 5-6 μήνες από σήμερα;

3) Για ποιο λόγο δεν μετατρέπονται και δεν προκηρύσσονται ως μόνιμες οι 3.500 αυτές θέσεις των επικουρικών γιατρών;

4) Για ποιο λόγο δεν προχωράει στην ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά χωρίς όρους και προϋποθέσεις;

5) Τι θα γίνει με τις ΜΕΘ όταν η χώρα μας υπολείπεται κατά πολύ των γενικών αναγκών βάσει του πληθυσμού της;

Μάλιστα είναι γνωστό ότι στα περισσότερα νοσοκομεία οι ΜΕΘ στελεχώθηκαν με προσωρινές μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα, που λόγω της επανέναρξης της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων καλούνται να επιστρέψουν στα αρχικά πόστα τους.

Την ιδία στιγμή ο ΠΟΥ τονίζει ότι το 10% των συνολικών νοσοκομειακών κλινών ενός νοσοκομείου απαιτείται να είναι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τάση αύξησης σε 15-20%. Οι ανάγκες λοιπόν της χώρας μας, με βάση τις κατευθύνσεις του ΠΟΥ και ανεξαρτήτως επιδημίας, είναι να έχουμε ως χώρα τουλάχιστον 3.500 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ.

Επομένως για να αποδείξει ο Υπουργός Υγείας και ο Πρωθυπουργός ότι οι δηλώσεις που έκαναν τελευταία είναι ειλικρινείς και όχι επικοινωνιακά παραμύθια, οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στην πράξη και όχι στα λόγια στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

*Θανάσης Πετράκος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η... προίκα της επιδημίας
Πριν καλά καλά συνέλθουμε, τώρα που κάθε άλλο παρά έχει οριστικοποιηθεί η έξοδος από το κύμα της επιδημίας, κάθε άλλο παρά θωρακίστηκε το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδίως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα,.
Η... προίκα της επιδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αύξηση εβδομαδιαίας και συνολικής θετικότητας
Τα κρούσματα από τον κορονοϊό αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον αριθμό των τεστ, με αποτέλεσμα μεγάλες διαφορές στη θετικότητα του κορονοϊού από τη μια ημέρα στην άλλη.
Αύξηση εβδομαδιαίας και συνολικής θετικότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι μας διδάσκει η πανδημία
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δει πολλά κι απίστευτα τα μάτια μας. Κι αυτό μας επιτρέπει να διατυπώσουμε ορισμένες εικασίες για τον κόσμο που θα προκύψει όταν η πανδημία εκλείψει
Τι μας διδάσκει η πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
Παρέμβαση μέσω της «Εφ.Συν.»: «Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά, σας διαβεβαιώνω ότι ο διασωληνωμένος ασθενής και ειδικά όποιος νοσεί από COVID δεν μπορεί να μείνει ούτε 1 λεπτό...
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πέθανε ρε… Τι σου ζητάνε;
Εγκεφαλικό, έμφραγμα, τροχαίο, τι σημασία έχει; Πρέπει να τρέξεις, να προσπαθήσεις να σώσεις τον άνθρωπό σου. Να τον βοηθήσεις, να κάνεις τα πάντα για να τη βγάλει καθαρή. 
Πέθανε ρε… Τι σου ζητάνε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημόσιο Σύστημα Υγείας: ο μεγάλος ασθενής αλλά και η μόνη ελπίδα
Με την πανδημία ήρθε στο φως η γύμνια του ΕΣΥ. Ενα σύστημα υγείας αθωράκιστο, με σχεδόν ανύπαρκτη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με ελλιπές...
Δημόσιο Σύστημα Υγείας: ο μεγάλος ασθενής αλλά και η μόνη ελπίδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας