• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.8°C
  1 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  4 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 9.4°C
  1 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.7°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.4°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.1°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 12.4°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.9°C / 4.0°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.2°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.3°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  2 BF
  86%

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν

Zoltan Mathe/MTI via AP

Η Ουγγαρία αναστέλλει και τα δικαιώματα προστασίας δεδομένων της Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Προς επίρρωσιν των εκθέσεων ΜΚΟ ανά τον κόσμο, που κατατάσσουν την Ουγγαρία στις χώρες με σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε ότι δε θα τηρεί τη νομοθεσία της Ε.Ε. που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων, ούτε και κρατικές διατάξεις για την ελευθερία της πληροφόρησης. 

Η Ουγγαρία «δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δημοκρατία» ύστερα από τη 10ετή διακυβέρνησή της από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, αποφάνθηκε την Τετάρτη έκθεση της αμερικανικής οργάνωσης «Freedom House», τονίζοντας ότι ποτέ άλλοτε δεν έχει παρατηρήσει μια «τόσο ραγδαία παρακμή » όσον αφορά την κατάσταση αυτή.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναστείλει την υποχρέωσή της για ορισμένα μέτρα που προβλέπονται στη νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία των δεδομένων, έως ότου λήξει η τρέχουσα περίοδος «έκτακτης ανάγκης».

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα (4 Μαΐου), περιλαμβάνουν την αναστολή των δικαιωμάτων πρόσβασης και διαγραφής προσωπικών πληροφοριών, και όσοι υποβάλλουν καταγγελία ή ασκούν το δικαίωμά τους για δικαστική προσφυγή θα πρέπει επίσης να περιμένουν την έναρξη της διαδικασίας, όταν η κυβέρνηση κηρύξει το τέλος της κατάστασης κινδύνου.

Το εν λόγω διάταγμα χαλαρώνει επίσης την υποχρέωση των αρχών να ενημερώνουν τα άτομα κατά τη συλλογή προσωπικών δεδομένων, όταν ορισμένες αρχές ενεργούν με σκοπό την «πρόληψη, αναγνώριση, εξερεύνηση περιπτώσεων κορονοϊού, καθώς και την πρόληψη περαιτέρω εξάπλωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αυστηρές απαιτήσεις κοινοποίησης θα αντικατασταθούν με γενικές πληροφορίες που θα δημοσιεύονται ηλεκτρονικά και θα διατίθενται για τους «σκοπούς, τους νομικούς λόγους και το εύρος της επεξεργασίας».

Σε μια πρώτη αντίδραση, η πολιτικός της αντιπολίτευσης Bernadett Szél, προειδοποίησε ότι θα προσφύγει κατά του διατάγματος στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγγαρίας.

«Ο περιορισμός των δικαιωμάτων στα δεδομένα είναι περιττός και δυσανάλογος, και επιπλέον δεν βοηθά, αλλά ακόμη χειρότερα, εμποδίζει τον αγώνα κατά της πανδημίας», δήλωσε η Szél και πρόσθεσε ότι «σε καιρούς επιδημίας, υπάρχει θεμελιώδες δημόσιο συμφέρον για την ταχεία παροχή πληροφοριών».

«Με τον συγκεκριμένο κανονισμό, με το πρόσχημα μιας επιδημικής κατάστασης, ενδέχεται να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε από τα προσωπικά μας δεδομένα, ενώ οι πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία τέτοιων δεδομένων αναστέλλονται», τόνισε η πολιτικός της αντιπολίτευσης.

Το διάταγμα αναστέλλει επίσης και τροποποιεί ορισμένες διατάξεις του ουγγρικού νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης, αυξάνοντας το χρόνο που μπορούν να απαιτήσουν οι αρχές για να απαντήσουν σε ένα αίτημα, με αποτέλεσμα αυτό που υποστηρίζουν οι επικριτές, ότι δηλαδή μπορεί να χρειαστεί περίοδος αναμονής τριών μηνών για όσους προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσια δεδομένα.

«Λόγω της αδιαφάνειας στη λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση και της σχέσης της κυβέρνησης με το κοινό, η πρόσβαση στα δεδομένα είναι ένα ζητούμενο για το οποίο ήδη πρέπει να αγωνιζόμαστε», σημείωσε η Szél συμπληρώνοντας ότι «τώρα νομιμοποιούν ακόμη και την απόκρυψη πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος».

Οι περισσότερες τροποποιήσεις του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης και του ΓΚΠΔ [Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων] θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκε στις 11 Μαρτίου, με τον καθορισμό της ημερομηνίας να βρίσκεται στα χέρια της ουγγρικής κυβέρνησης.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Έκθεση: Η Ουγγαρία δεν πρέπει να θεωρείται δημοκρατική χώρα
Η Ουγγαρία «δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δημοκρατία» ύστερα από τη δεκαετή διακυβέρνησή της από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, αποφαίνεται έκθεση της οργάνωσης «Freedom House», ύστερα από τη δεκαετή...
Έκθεση: Η Ουγγαρία δεν πρέπει να θεωρείται δημοκρατική χώρα
ΕΥΡΩΠΗ
«Καμπανάκι» από Ελλάδα κι άλλα 13 κράτη για τις υπερεξουσίες Όρμπαν
Σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του Κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας και θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως η ελευθεροτυπία, εκφράζουν 14 ευρωπαϊκά κράτη, «φωτογραφίζοντας» τον Ούγγρο...
«Καμπανάκι» από Ελλάδα κι άλλα 13 κράτη για τις υπερεξουσίες Όρμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Απαλλαγή των εμβολιασμένων από περιοριστικά μέτρα εξετάζει η Ουγγαρία
Περιλαμβάνουν εξαιρέσεις από μέτρα τα οποία ισχύουν από το Νοέμβριο, όπως η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Απαλλαγή των εμβολιασμένων από περιοριστικά μέτρα εξετάζει η Ουγγαρία
ΕΥΡΩΠΗ
Ώρα ευρωπαϊκών αποφάσεων για την επιδημία στην Κίνα - Καθησυχαστικό το Πεκίνο
Συνεδριάζει εκτάκτως ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) της ΕΕ αναφορικά με τα μέτρα που θα επιβληθούν στους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Ώρα ευρωπαϊκών αποφάσεων για την επιδημία στην Κίνα - Καθησυχαστικό το Πεκίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτη χώρα στην ΕΕ η Δανία που θα άρει πλήρως τους περιορισμούς κατά της Covid-19
Σε μία κίνηση που σηματοδοτεί τον τερματισμό της πανδημίας προχώρησε η Δανία, αφήνοντας πίσω της περιοριστικά μέτρα για τον κορονοίό όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και το υγειονομικό πάσο, τα...
Πρώτη χώρα στην ΕΕ η Δανία που θα άρει πλήρως τους περιορισμούς κατά της Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας