• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  12°C 9.6°C / 12.8°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.0°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  0 BF
  84%

Στο προαύλιο του Πρωτοδικείου η γραμματέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου εκφωνεί τα ονόματα των πολιτών που κλήθηκαν ως ένορκοι

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετ’ εμποδίων

 • A-
 • A+

Το χρονοδιάγραμμα πλήρους επαναλειτουργίας της Δικαιοσύνης παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, αλλά λίγες ώρες νωρίτερα η έναρξη της συνόδου του Μαΐου για τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια και Μικτά Ορκωτά Εφετεία αποδείκνυε ότι είναι εκτός πραγματικότητας η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ορίζει ότι θα πρέπει εντός της δικαστικής αίθουσας να υπάρχει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και να τηρείται απόσταση κατ’ ελάχιστον ενάμισι μέτρου. Μπορεί η ΚΥΑ να λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αγνοεί παντελώς τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τις προϋποθέσεις που αυτές (δεν) πληρούν.

Οι περισσότερες δικαστικές αίθουσες είναι ακατάλληλες για πολυπρόσωπες δικαστικές συνθέσεις και χθες χρησιμοποιήθηκε για λίγη ώρα ο αύλειος χώρος του Πρωτοδικείου για να εκφωνηθούν τα ονόματα πολιτών που κλήθηκαν ως ένορκοι σε υπόθεση που φτάνει στο ακροατήριο. Αφού η γραμματέας σημείωσε τους παρόντες, ακολούθησε η κλήρωση των ενόρκων εντός του κτιρίου.

Ακόμα και σε σχετικά μεγάλες αίθουσες, των 100 τ.μ., επιτρέπεται -σύμφωνα με την ΚΥΑ- να εισέλθουν δέκα άτομα. Αν υπολογίσουμε την επταμελή σύνθεση της έδρας (πρόεδρος, δύο τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι), την εισαγγελέα και τη γραμματέα, μένει μία θέση για κατηγορούμενους, μάρτυρες, δικηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, αστυνομικούς. Οι θέσεις δηλαδή δεν φτάνουν ούτε για τους παράγοντες της δίκης, πόσω μάλλον για την παρουσία κοινού ή δημοσιογράφων που διασφαλίζουν τη δημοσιότητα των υποθέσεων και τίθεται θέμα ακυρότητας της διαδικασίας σε περίπτωση που δεν τους επιτραπεί η είσοδος.

Χωρίς να απαντάει στα ερωτήματα αυτά, ο υπουργός ανακοίνωσε τη σταδιακή επανεκκίνηση των δικαστηρίων, η οποία θα γίνει ως εξής:

■ Διοικητικά δικαστήρια: από τις 6 Μαΐου επιτρέπεται η εκδίκαση όλων των υποθέσεων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων αλλά χωρίς διαδίκους. Παράλληλα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά όλες οι διαδικασίες παροχής επείγουσας προσωρινής δικαστικής προστασίας και να δημοσιεύονται αποφάσεις και πρακτικά επεξεργασίας. Την 1η Ιουνίου αποκαθίσταται πλήρως η λειτουργία της διοικητικής Δικαιοσύνης.

■ Ασφαλιστικά μέτρα: εκδίκαση υποθέσεων από την 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία ξεκινά η εκδίκαση υποθέσεων της τακτικής διαδικασίας, η οποία διεξάγεται εγγράφως (χωρίς διαδίκους).

■ Ποινικές δίκες: εκδίκαση των υποθέσεων μετά τις 15 Ιουνίου. Μέχρι τότε συνεχίζεται μόνο η εκδίκαση συγκεκριμένων αυτόφωρων πλημμελημάτων και κακουργημάτων που αφορούν προσωρινά κρατούμενους κατηγορούμενους για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, καθώς και αδικημάτων που ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται μέχρι την 31.01.2021.

■ Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών: στις 2 Ιουνίου αρχίζει να επαναλειτουργεί με τη φυσική παρουσία σπουδαστών και διδασκόντων.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στα υπόλοιπα δικαστήρια οι δικαστικοί υπάλληλοι πηγαίνουν εκ περιτροπής στην εργασία και διεκπεραιώνουν δουλειά από το σπίτι, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας από τις 29 Απριλίου έχει κληθεί όλο το προσωπικό στην υπηρεσία. Ομοίως από χθες κλήθηκε το σύνολο του προσωπικού και στο Διοικητικό Εφετείο Αθήνας.

Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών των δύο αυτών δικαστηρίων αναρωτιούνται αν οι διοικήσεις ερμηνεύουν ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι/γραμματείς δεν εντάσσονται στο ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου και δεν εμπίπτουν στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που ορίζει ρητά ότι η αυτοπρόσωπη εμφάνιση των υπαλλήλων θα πρέπει να κυμαίνεται από 30% και δεν πρέπει να ξεπερνά το 40% των δυνάμεων που παρέχουν εργασία εκ περιτροπής.


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικηγόροι: Οι παλινωδίες της κυβέρνησης δεν μπορούν να συνεχιστούν
Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ζητά μαζικούς εμβολιασμούς, rapid test, προστατευτικά διαχωριστικά στα ακροατήρια, αναστολή πλειστηριασμών και παράταση του δικαστικού έτους.
Δικηγόροι: Οι παλινωδίες της κυβέρνησης δεν μπορούν να συνεχιστούν
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατά της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων οι Δικηγορικοί Σύλλογοι
Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως, ζητεί διευκρινίσεις και καταθέτει σειρά αιτημάτων για τον κλάδο ως μέτρα ενίσχυσης λόγω της πανδημίας.
Κατά της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων οι Δικηγορικοί Σύλλογοι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σφοδρές αντιδράσεις για την παράταση του δικαστικού έτους
Ατελέσφορο μέτρο χαρακτηρίζεται η απόφαση παράτασης του δικαστικού έτους, θεωρώντας πως η πανδημία προσφέρει μια «βολική αφορμή» για ενδεχόμενη μονιμοποίησή του.
Σφοδρές αντιδράσεις για την παράταση του δικαστικού έτους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκτακτα μέτρα ζητούν οι δικηγόροι
Δέσμη ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της αναστολής, αλλά και τη βιωσιμότητα των δικηγόρων, ιδίως των άμισθων, προτείνουν σύμβουλοι δικηγορικών συλλόγων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της...
Εκτακτα μέτρα ζητούν οι δικηγόροι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναβολή της δίκης Αντωνιάδη για τα fake news της πανδημίας
Οι αρχές έκριναν ότι οι δηλώσεις του αποτελούσαν «ψευδείς ειδήσεις ικανές να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο» και παραπέμφθηκε σε δίκη για ένα αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε ετών.
Αναβολή της δίκης Αντωνιάδη για τα fake news της πανδημίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υπόθεση Χρονόπουλου: Κρούσμα Covid-19 διέκοψε τη δίκη για τις 11 Ιανουαρίου
Ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο αστυνομικών που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα για τον βασανισμό του Χρήστου Χρονόπουλου το 2007, διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορονοϊό.
Υπόθεση Χρονόπουλου: Κρούσμα Covid-19 διέκοψε τη δίκη για τις 11 Ιανουαρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας