Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν θα διακοπεί για ένα κρούσμα»
ΙΝΤΙΜΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν θα διακοπεί για ένα κρούσμα»

  • A-
  • A+

Δεν μας έκανε πολύ σοφότερους σε σχέση με τη διαδικασία σταδιακής επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας η χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μέσω τηλεδιάσκεψης, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Είχε όμως ενδιαφέροντα στοιχεία και κυρίως το γεγονός πως η ομαλή πορεία του πρωταθλήματος, εφόσον αυτό ξεκινήσει, διαχωρίστηκε από την εμφάνιση μεμονωμένων κρουσμάτων προσβολής από τον κορονοϊό. Ηταν μια διαδικασία που κράτησε περίπου 2,5 ώρες και πρέπει να πούμε πως οργανώθηκε αρκετά καλά.

Ωστόσο, αυτό που φάνηκε είναι πως τόσο η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού όσο και το επιστημονικό προσωπικό που συνεργάζεται στενά μαζί της δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις ακόμη, πριν από τα πρώτα αποτελέσματα του αρχικού σταδίου έναρξης των προπονήσεων σε όσα αθλήματα αυτό έχει επιτραπεί.

Στην πραγματικότητα, ήταν μια επανάληψη όσων ειπώθηκαν και στις ανακοινώσεις της προηγούμενης Πέμπτης όσον αφορά το καθαρά υγειονομικό μέρος.

Ο Λ. Αυγενάκης επανέλαβε πως είναι πολύ πρώιμη οποιαδήποτε κουβέντα για ημερομηνίες έναρξης πρωταθλημάτων. Οπως αναμενόταν, το ίδιο ειπώθηκε και για τον χρονικό ορίζοντα έναρξης των ομαδικών προπονήσεων.

Τόσο ο υφυπουργός όσο και ο γ.γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, τόνισαν πολλές φορές πως όλα είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις και τα συμπεράσματα που θα βγαίνουν μέρα με τη μέρα. Τόνισαν δε αμφότεροι πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν δοθεί σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία σταδιακής επανέναρξης είναι πληρέστατα.

Πρέπει να σημειωθεί όμως πως τόσο από τους Αυγενάκη, Μαυρωτά όσο και από τους επιστημονικούς τους συνεργάτες που επίσης συμμετείχαν και απάντησαν σε ερωτήματα βγήκε διάθεση να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να συνεχιστεί η αγωνιστική δραστηριότητα.

Ειπώθηκε για παράδειγμα πως το ποδόσφαιρο έχει τους ίδιους κινδύνους με κάθε δραστηριότητα στην κοινωνική ζωή που φέρνει κόσμο σε επαφή και ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλής.

Επίσης τονίστηκε πως μεμονωμένα κρούσματα θα αντιμετωπιστούν με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται γενικότερα σε αυτές τις περιπτώσεις και πως δεν συνιστούν λόγο διακοπής προπονήσεων ή του πρωταθλήματος, αν και όταν αυτό ξεκινήσει.

Σε κάθε ερώτηση για πιθανά μοντέλα διεξαγωγής των play offs, ο υφυπουργός Αθλητισμού παρέπεμπε στη Super League.

Εγινε χθες ξεκάθαρο πως στη διαδικασία για την επανέναρξη του πρωταθλήματος και το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων, σε αυτή τη φάση, δεν έχει διάθεση να παρέμβει σε κάτι περισσότερο από τις αναγκαίες εγκρίσεις ή όχι που πρέπει να δώσει η επιστημονική επιτροπή με την οποία συνεργάζεται το υπουργείο.

Υιοθετεί την εικόνα του φορέα που ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Super League και του ΠΣΑΠ, δηλώνει ανοιχτός να κάνει το ίδιο και με άλλα αθλήματα και βλέπουμε. «Αν στην πορεία δούμε πως τα πράγματα δεν πάνε καλά, εδώ είμαστε...», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά η βάση παραμένει το «οι ομοσπονδίες και οι Λίγκες θα αποφασίσουν τι είναι το καλύτερο να κάνουν, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα», όπως το περιέγραψε. Αρα οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, στο στιλ της Γαλλίας, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα παραμένει εκτός κουβέντας.

Εχει ενδιαφέρον πως ο Λ. Αυγενάκης διέψευσε κατηγορηματικά πως του έχει ασκηθεί οποιαδήποτε πίεση από παράγοντες για να συνεχιστεί το πρωτάθλημα και τόνισε πως αν έχει συμβεί αυτό με άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, δεν το γνωρίζει, αλλά το θεωρεί απίθανο. Κάλεσε δε όποιον έχει κάτι συγκεκριμένο να πει σε αυτό να το πει.

Θυμίζουμε πως αυτός που μίλησε για πιέσεις παραγόντων σε υπουργούς ήταν ο Γιάννης Αλαφούζος, στην τελευταία διάσκεψη της Λίγκας.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί τελικά παράταση στη θητεία διοικήσεων ομοσπονδιών, λόγω της αναβολής της Ολυμπιάδας, χωρίς να κάνει κάποια εξαίρεση. Το άφησε ανοιχτό και το χαρακτήρισε θέμα διαλόγου σε μεταγενέστερο στάδιο.

ΠΑΟΚ κατά Αυγενάκη, αλλά... και Super League

Ο ΠΑΟΚ έχει εξελιχθεί αυτή τη στιγμή σε βασικό πρωταγωνιστή στην αντίδραση για το ενδεχόμενο επανέναρξης του πρωταθλήματος και στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής άνοιξε κι ένα νέο μέτωπο με τον Λευτέρη Αυγενάκη, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι ακριβώς και το πιο αγαπημένο κυβερνητικό στέλεχος της ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης.

Το βράδυ της Κυριακής ο ΠΑΟΚ έστειλε ένα αίτημα στον Αυγενάκη, με το οποίο ζητά απόλυτη ασφαλιστική κάλυψη όλων των στελεχών των ΠΑΕ που θα έχουν εμπλοκή στη λειτουργία τους ενόψει επανέναρξης του πρωταθλήματος.

Μάλιστα, εκτός των μελών των αγωνιστικών τμημάτων, έβαλε στο τραπέζι ακόμη και σενάρια ασθένειας μελών των οικογενειών τους, ακόμη και θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν σχέση με τις προπονήσεις και τους αγώνες!

Σαφέστατα με αυτά τα ζητήματα η πλευρά του ΠΑΟΚ θέλει να συνδέσει προσωπικά τον Αυγενάκη και σίγουρα και την κυβέρνηση, έτσι ώστε να γίνουν περισσότερο επιφυλακτικοί για το κατά πόσο πρέπει να στηρίξουν την πρόθεση της πλειονότητας των ΠΑΕ να συνεχιστεί το πρωτάθλημα.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, παρά τις πολλές ερωτήσεις που έγιναν χθες, δεν μίλησε καθόλου ειδικά για τον ΠΑΟΚ, ωστόσο πριν από τη συνέντευξη είχε σταλεί απάντηση από τον νομικό σύμβουλο του υφυπουργού στην «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ.

Σε αυτή αναφέρεται πως οποιοδήποτε θέμα περαιτέρω ασφαλιστικής κάλυψης αφορά αποκλειστικά τη Λίγκα, αφού εκείνη επιθυμεί την επανέναρξη των προπονήσεων. Αυτό ορίζει και ο αθλητικός νόμος, του οποίου γίνεται κι επίκληση στην απάντηση.

Ο ΠΑΟΚ αντέδρασε σε αυτό με διαρροή στην οποία κατηγορεί τον Αυγενάκη για αποποίηση ευθυνών. Επίσης εντάσσει το αίτημά του στο πλαίσιο των προϋποθέσεων διασφάλισης των συμμετεχόντων που έχει θέσει ως βάση και η Λίγκα.

Για να λέμε όμως την αλήθεια η Λίγκα δεν έχει πάρει καμιά απόφαση για αίτημα ασφαλιστικής κάλυψης από την Πολιτεία κι αυτή είναι μια μονομερής ενέργεια του ΠΑΟΚ.

Είναι επίσης ακριβές πως η Πολιτεία δεν κάλεσε τις ΠΑΕ να αρχίσουν προπονήσεις, αλλά εκείνες με κοινή τους απόφαση που βγήκε την Τετάρτη ζήτησαν να τους επιτραπεί!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Και... στο βάθος, μπάλα!
Εκεί που περιμέναμε να δούμε αν θα υπάρξει σύντομα κάποια πρόβλεψη για να δοθεί άδεια για ατομικές προπονήσεις των παικτών των ομάδων της Super League, ο Λ. Αυγενάκης έκανε την έκπληξη την Πέμπτη.
Και... στο βάθος, μπάλα!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Στο ΟΑΚΑ απόψε το πρώτο μεγάλο ματς της σεζόν
Το βραδινό ντέρμπι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό στάδιο αποτελεί το σημαντικότερο παιχνίδι της σημερινής αγωνιστικής δράσης στη Super League, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα άλλα δύο ματς.
Στο ΟΑΚΑ απόψε το πρώτο μεγάλο ματς της σεζόν
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Δυνατά τεστ για τους «μεγάλους» στο σημερινό πρόγραμμα της Super League
Σήμερα είναι το κυρίως πιάτο της 4ης αγωνιστικής της Super League με τους Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό να έρχονται αντιμέτωποι με δυνατά τεστ εντός και εκτός έδρας.
Δυνατά τεστ για τους «μεγάλους» στο σημερινό πρόγραμμα της Super League
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ο Βόλος κράτησε τον ΠΑΟΚ στο «μηδέν»
Δεύτερη συνεχόμενη απώλεια βαθμών για τον «δικέφαλο του Βορρά», ο οποίος υποχρεώθηκε σε εκτός έδρας ισοπαλία στον Βόλο, κόντρα στην τοπική ομάδα.
Ο Βόλος κράτησε τον ΠΑΟΚ στο «μηδέν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας