• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.6°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.5°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.1°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 18.0°C / 23.8°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 20.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 27.5°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 27.3°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  84%

Από το brain drain στο σκοιλ ελικικού

 • A-
 • A+

«Σκοιλ Ελικικού Προσθέσεις και Ελέγχου Λοιμώχθηκαν»: μια ερώτηση που έχει κατακλύσει την καθημερινότητά μας τις τελευταίες μέρες καθώς είναι μια από τις ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν χιλιάδες επιστήμονες που εντάχθηκαν, λόγω κορονοϊού, στο πρόγραμμα ασύγχρονης τηλεκατάρτισης με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν άφησε ασχολίαστο το θέμα, με τον αρχηγό αυτής να ζητά την παραίτηση του Υπουργού Εργασίας.


Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ο τρόπος που αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε αυτή η ενίσχυση δείχνει προχειρότητα, αυτό, όμως, που δεν μπορεί να χρεώσει κανείς στη ΝΔ είναι ασυνέπεια. Είναι πλήρως συνεπής με τις έως τώρα κινήσεις της.


Ξεκίνησε, υποβιβάζοντας τους νέους φοιτητές και επιστήμονες, εξισώνοντας τα πτυχία τους με αυτά των κολλεγίων. Συνέχισε, δημιουργώντας νέες επαγγελματικές διεξόδους, όπως τα επαγγέλματα του υπεύθυνου προστασίας προσωπικών δεδομένων και του διαμεσολαβητή, που μπορεί να κατακτήσει κάποιος ολοκληρώνοντας ένα ολιγόωρο σεμινάριο σε ΚΕΚ.

Ακολούθησε το πρόγραμμα “Rebrain Greece” που υποσχόταν 3000€ στους 500 πρώτους Έλληνες εργαζόμενους του εξωτερικού που θα ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Έπειτα, λοιπόν, από συνεχείς νομοθετικούς υποβιβασμούς και προσπάθειες επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, ήρθε και ο εμπαιγμός της ενίσχυσης με τη μορφή voucher που, παρότι ως τρόπος κατάρτισης έχει εφαρμοστεί κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, είναι ο πλέον ακατάλληλος υπό τα δεδομένα της τρέχουσας περιόδου, της πανδημίας του κορονοϊού που ήρθε και έπληξε πολλές κατηγορίες πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των επιστημόνων.


Όμως, το να κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ είναι το λιγότερο υποκριτικό καθώς κι εκείνος, όταν είχε τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν προσπάθησε να ανακόψει τη μετανάστευση νέων Ελλήνων επιστημόνων, το brain drain που ξεκίνησε με την έλευση της κρίσης το 2010. Αν δούμε τα στατιστικά στοιχεία, οι μεταναστευτικές ροές νέων επιστημόνων και επαγγελματιών την επταετία 2010-2017 έχουν ξεπεράσει τις 500.000, με την πλειονότητά τους να αποτελείται από άτομα τα οποία διαθέτουν υψηλής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο.

Μια μαζική φυγή που συνιστά μια μεγάλη απώλεια αναπτυξιακής, αλλά και ευρύτερα κοινωνικής, πολιτιστικής και εθνικής δυναμικής. Μια μαζική φυγή που άφησε πίσω της μια χώρα ερημοποιημένη και απαξιωμένη, γιατί το μέλλον κάθε χώρας είναι οι νέοι της, νέοι οι οποίοι οδηγήθηκαν στο εξωτερικό λόγω των πολιτικών στείρας λιτότητας που άκριτα εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις της κρίσης.


Όμως, κι εκείνοι που επέλεξαν να μείνουν, δυστυχώς τιμωρήθηκαν και συνεχίζουν να τιμωρούνται. Ας πάμε λίγο πίσω στο χρόνο για να δούμε τι βίωσαν οι νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες την περίοδο 2015-2019: Ένα ασφαλιστικό που τους επιβάρυνε με δυσβάσταχτες εισφορές, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, αν και αξίζει να σημειωθεί πως λίγα άλλαξαν με το ασφαλιστικό Βρούτση, που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες, ενώ πολλοί επιστήμονες, μολονότι μισθωτοί, εργάζονταν με μπλοκάκι, επιβαρυνόμενοι όλων των σχετικών φορολογικών οριζόμενων.


Το σκάνδαλο των τελευταίων ημερών είναι απλώς η κορυφή ενός παγόβουνου που έχει εν μέρει οικοδομήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς αμφιβολία είναι ένα σκάνδαλο που αναδεικνύει την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και την προχειρότητα διακυβέρνησης που επιδεικνύει η ΝΔ επιλέγοντας, αντί να στηρίξει, ουσιαστικά να εμπαίξει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, υποβάλλοντάς το σε ένα πρόγραμμα κατάρτισης συνολικής αξίας 600€, πρόγραμμα που θα υλοποιούνταν με τη συνδρομή εκατοντάδων ΚΕΚ, μόνιμων συμπαραστατών των νομοθετικών πρωτοβουλιών παλαιότερων και τωρινών κυβερνήσεων.

Να θυμίσουμε πως, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, το εκπαιδευτικό επίδομα ήταν αξίας 600€ και θα καταβαλλόταν σε δύο δόσεις. Αμέσως μετά την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης, θα καταβαλλόταν προκαταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος, ύψους 400€. Μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης, θα καταβαλλόταν η δεύτερη δόση του εκπαιδευτικού επιδόματος, ύψους 200€.


Παρότι, τελικά, με απόφαση του Πρωθυπουργού απεσύρθη το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, θα παραμείνει εγγεγραμμένο στη μνήμη του ελληνικού λαού. Όμως, εκτός από τις ερωτήσεις αυτού, οι οποίες προέκυψαν με τη βοήθεια της μετάφρασης Google, εξίσου χαραγμένη ανεξίτηλα στις ψυχές των συνανθρώπων μας ήταν και παραμένει η υπογραφή μνημονίων που έδεσαν τη χώρα μας στο άρμα της Τρόικας, της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και της ατέρμονης λιτότητας, μνημόνια που έρχονταν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για συζήτηση και κύρωση έχοντας υποστεί μετάφραση Google.

* Βουλευτής Β’ Πειραιά και Γραμματέας Κ.Ο. ΜέΡΑ25

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Να υποδεικνύουν οι γονείς ποιος εκπαιδευτικός θα προσληφθεί στο σχολείο... »!
Νομίζαμε ότι τα είχαμε ακούσει και τα είχαμε δει όλα από βουλευτές και επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος πχ προτάσεις για υπαγωγή των σχολείων στους Δήμους, προτάσεις για αξιολόγηση των σχολείων από τους...
«Να υποδεικνύουν οι γονείς ποιος εκπαιδευτικός θα προσληφθεί στο σχολείο... »!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μην τζογάρετε με την υγεία των παιδιών μας
Υποκρισία, περίσσια σιγουριά που δεν συνοδεύεται από επίσημα στοιχεία, αλλά και αλαζονεία, αποτελούν το τρίπτυχο που θα συνοδεύσει την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.
Μην τζογάρετε με την υγεία των παιδιών μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχολεία εκτεθειμένα στην πανδημία, παιδεία εκτεθειμένη στις πολιτικές της Ν.Δ.
Την ώρα που το 4ο κύμα της πανδημίας σαρώνει τη χώρα και οι προβλέψεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, λόγω και της υψηλής μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων, τα σχολεία ανοίγουν...
Σχολεία εκτεθειμένα στην πανδημία, παιδεία εκτεθειμένη στις πολιτικές της Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση καταπατά βάναυσα το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση
Η κυβέρνηση βάζει λουκέτο στα σχολεία – καταπατά βάναυσα το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση – επιβάλλει σκληρά ταξικά μέτρα στην εκπαίδευση – εντείνει το κλίμα της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού.
Η κυβέρνηση καταπατά βάναυσα το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λατινικά και αρχαιομανία
Η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας επανέφερε στο προσκήνιο τα Λατινικά. Μια κίνηση ξεκάθαρα πολιτική και πολύ λιγότερο εκπαιδευτική.
Λατινικά και αρχαιομανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
10+1 χτυπήματα στο δημόσιο σχολείο
Μέσα στην πανδημία και ενώ το κύριο μέλημα όλων είναι πώς θα επανέλθουμε στην κανονικότητα του σχολείου, πώς θα αποκατασταθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, τι θα γίνει με την ύλη, τι θα γίνει στο σχολείο το...
10+1 χτυπήματα στο δημόσιο σχολείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας