Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.6°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.2°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 16.0°C
  0 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 11.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.6°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.3°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 25.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.1°C / 12.2°C
  0 BF
  94%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 22.0°C
  3 BF
  30%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.1°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.0°C
  1 BF
  100%
Αναθαρρεύουμε, αλλά δεν εφησυχάζουμε...
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αναθαρρεύουμε, αλλά δεν εφησυχάζουμε...

 • A-
 • A+
Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Oι δυσκολίες είναι εδώ, παραμένουν δυνατές και εξακολουθούν να λειτουργούν ως ύπουλες και σημαντικές απειλές για το άμεσο μέλλον.
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Δεν είμαι το αποτέλεσμα των περιστάσεών μου. Είμαι το αποτέλεσμα των αποφάσεών μου» (Stephen Covey)

Ο κορονοϊός είναι πια εδώ και καιρό εκείνη η παράμετρος που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για σύσσωμη την ανθρωπότητα. Ήρθε, εδραιώθηκε και δεν δείχνει και καμία ιδιαίτερη πρεμούρα να μας εγκαταλείψει οριστικά και αμετάκλητα... Ή -για να το πούμε πιο εύστοχα- θα φύγει μετά από επίπονη προσπάθεια, η οποία απαιτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα την επιστράτευση των καλύτερων στοιχείων όλων μας.

Σε έναν καταμερισμό, που με τον κατάλληλο συντονισμό, μπορεί να του επιφέρει τα απαραίτητα εκείνα πλήγματα που θα γείρουν την πλάστιγγα προς το μέρος των ανθρώπινων κοινωνιών. Tα κύματα εμφάνισης και οι αντιδράσεις των αρμοδίων σε αυτά είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα.

Κάνοντας μία μικρή πρόχειρη αναδρομή στα δρώμενα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, θα θυμηθούμε πως ο κορονοϊός ξεκίνησε ως μία σχετικά απλή αναφορά για μία καινούρια συνθήκη που δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα σε συγκεκριμένα σημεία της κινεζικής επικράτειας. Τότε, εδώ στον ελλαδικό χώρο, ο νους μας δεν πήγαινε καν στο ενδεχόμενο πανδημίας και όλων όσων επιφέρει μία τέτοια κατάσταση. Σάμπως και ξέραμε από τέτοια... Όσο πέρναγε ο καιρός το ενδιαφέρον «φούντωνε», αλλά η ανησυχία αύξανε σταδιακά (παραμένοντας μέχρι περίπου τα τέλη Φλεβάρη στο στάδιο του ελεγχόμενου). 

Κάποιες σταθερές της καθημερινότητας επηρεάζουν περισσότερο ακόμα και από το διαρκές βομβάρδισμα από τα media. Οταν o κόσμος είδε π.χ. στα φαρμακεία να παίρνουν μέτρα προφύλαξης, τότε κατάλαβε πως όντως κάτι σημαντικό τρέχει. «Για να λειτουργούν έτσι αυτοί που κάτι παραπάνω ξέρουν ή έχουν ακούσει, δεν μπορώ εγώ να αδιαφορήσω».

Μάλλον, στη σωστή ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού στον ελληνικό γεωγραφικό χώρο, συνέβαλε κυρίως ο εύλογος φόβος και ύστερα η λογική. Η δεύτερη διαμορφώθηκε από την πρώτη παράμετρο. Αυτό, όμως, δεν είναι κακό. Ειδικά όταν η αποτελεσματικότητα είναι εμφανής, καλοδεχούμενο το όποιο κίνητρο...
 
Στον ελλαδικό χώρο έγινε κατoρθωτή η θετικότατη αντιμετώπιση του φαινομένου, και σίγουρα οι αριθμοί κινήθηκαν εντελώς εντός στόχων. Πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, που πάντα μετράνε (ακόμα και αν δεν έφτασαν στα επίπεδα άλλων χωρών...), φαίνεται πως -εκτός των άλλων- αποφύγαμε και το μεγάλο ψυχολογικό σοκ που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές συνειδητότητες. Αυτό που θα έφερνε η «ασφυκτική πίεση της ραγδαίως εξελισσόμενης θνητότητας».

Κερδήθηκε χρόνος και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των ανθρώπων να ανταποκριθούν στο έργο τους. Ειδικά το τελευταίο, όπως έχουμε ξαναπεί, είχε χρόνια να εμφανιστεί σε τέτοια ποσότητα στα μέρη μας... Όμως, τώρα, που θα βγούμε (σχεδόν) όλοι έξω θα κριθεί επί της ουσίας αν πήραμε το μάθημά μας.  Αν η (νέα) κουλτούρα μας είναι σε θέση να μην οξύνει πάλι το πρόβλημα, μπορώντας παράλληλα να αποκαταστήσουμε στο μέτρο του εφικτού τις ανάγκες μας και την ικανοποίησή τους.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Oι δυσκολίες είναι εδώ, παραμένουν δυνατές και εξακολουθούν να λειτουργούν ως ύπουλες και σημαντικές απειλές για το άμεσο μέλλον. Η στάση όλων από εδώ και πέρα είναι η σημαντικότερη παράμετρος. Όλοι -φερ΄ειπείν-θα θέλουν να ξεσπάσουν από τις συνέπειες της καραντίνας. Υπάρχει, όμως, διαφορά στο «ξεδίνω δίχως να υπάρχει αύριο» και στο «κάνω αυτό που θέλω, γιατί το έχω ανάγκη, αλλά με προσοχή».

Όταν μένεις στο ημι-σκόταδο για καιρό σε τυφλώνει ο ήλιος στις πρώτες επαφές μαζί του... Κατανοητό, λογικό και αναμενόμενο συνάμα. Μπορείς, όμως, να ηρεμήσεις, να δεις ψύχραιμα το θέμα, να βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει, να προστατευτείς και να ξεκινήσεις τις λελογισμένες κινητικότητες που πρέπει να φέρεις εις πέρας. Aναθαρρεύουμε, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Δεν χύνουμε την καρδάρα, αντιθέτως τοποθετούμε κι άλλες δίπλα στην αρχική. Οι σωστές αποστάσεις θα φέρουν πιο κοντά την απεμπλοκή...
 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Μία πανδημία ήρθε για να υποσκελίσει κάθε άλλο θεωρητικό σενάριο
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως οι μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων από σημαντικά στο παγκόσμιο χάρτη κράτη δεν είναι σε καμία περίπτωση θέμα άγνοιας, ούτε καν δόλου.
Μία πανδημία ήρθε για να υποσκελίσει κάθε άλλο θεωρητικό σενάριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικά διδάγματα από την πανδημία
Η αλήθεια είναι ότι κάθε αναμέτρηση με έναν θανατηφόρο και μεταδοτικό ιό είναι εγγενώς άνιση. Το ανθρώπινο είδος παράγει μία νέα γενιά κάθε 20 έως 30 χρόνια, ενώ τα μικρόβια παράγουν μία νέα γενιά σε λεπτά έως...
Πολιτικά διδάγματα από την πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επί τόπου κίνηση
Η ζωή μας όλο και πιο πολύ θυμίζει τη ζωή αυτών των μικρών χάμστερ που είναι κλειδωμένα μέσα στα κλουβιά τους, με μοναδική ασχολία μια ρόδα για να τρέχουν -στην ουσία ακινητοποιημένα- και να τρέφονται με ό,τι...
Επί τόπου κίνηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα παγκάκια της οργής
Οργίστηκαν τα παγκάκια των πλατειών και των δημόσιων χώρων, της Αττικής, μέσα στην αφόρητη μοναξιά που τους επέβαλε η πανδημία και η ολοκληρωτική κυβερνητική καταστολή.
Τα παγκάκια της οργής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επικίνδυνη διολίσθηση στην πολιτική της ισχύος
Το ερώτημα που αναδεικνύεται επιτακτικά δεν είναι αν οι άνθρωποι νικήσουν την πανδημία, αλλά το πώς θα είναι η ζωή τους σε έναν μεταπανδημικό κόσμο, που θυσίασε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία για χάρη της...
Η επικίνδυνη διολίσθηση στην πολιτική της ισχύος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εθισμένοι στην ελπίδα
Αναζητούμε τη δόση ελπίδας που θα μας κρατήσει όρθιους στην απομόνωση που ζούμε, που θα μας κάνει όμως και να μην αγωνιστούμε για αυτά που μας αναλογούν και δικαιούμαστε ως κοινωνικό σύνολο.
Εθισμένοι στην ελπίδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας