• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.1°C
  0 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 17.3°C
  0 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 17.9°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 12.5°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 15.5°C
  0 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 17.4°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.8°C
  0 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.6°C
  2 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 15.7°C
  0 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 19.3°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 13.8°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 17.0°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  74%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αναθαρρεύουμε, αλλά δεν εφησυχάζουμε...

 • A-
 • A+
Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Oι δυσκολίες είναι εδώ, παραμένουν δυνατές και εξακολουθούν να λειτουργούν ως ύπουλες και σημαντικές απειλές για το άμεσο μέλλον.

«Δεν είμαι το αποτέλεσμα των περιστάσεών μου. Είμαι το αποτέλεσμα των αποφάσεών μου» (Stephen Covey)

Ο κορονοϊός είναι πια εδώ και καιρό εκείνη η παράμετρος που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για σύσσωμη την ανθρωπότητα. Ήρθε, εδραιώθηκε και δεν δείχνει και καμία ιδιαίτερη πρεμούρα να μας εγκαταλείψει οριστικά και αμετάκλητα... Ή -για να το πούμε πιο εύστοχα- θα φύγει μετά από επίπονη προσπάθεια, η οποία απαιτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα την επιστράτευση των καλύτερων στοιχείων όλων μας.

Σε έναν καταμερισμό, που με τον κατάλληλο συντονισμό, μπορεί να του επιφέρει τα απαραίτητα εκείνα πλήγματα που θα γείρουν την πλάστιγγα προς το μέρος των ανθρώπινων κοινωνιών. Tα κύματα εμφάνισης και οι αντιδράσεις των αρμοδίων σε αυτά είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα.

Κάνοντας μία μικρή πρόχειρη αναδρομή στα δρώμενα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, θα θυμηθούμε πως ο κορονοϊός ξεκίνησε ως μία σχετικά απλή αναφορά για μία καινούρια συνθήκη που δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα σε συγκεκριμένα σημεία της κινεζικής επικράτειας. Τότε, εδώ στον ελλαδικό χώρο, ο νους μας δεν πήγαινε καν στο ενδεχόμενο πανδημίας και όλων όσων επιφέρει μία τέτοια κατάσταση. Σάμπως και ξέραμε από τέτοια... Όσο πέρναγε ο καιρός το ενδιαφέρον «φούντωνε», αλλά η ανησυχία αύξανε σταδιακά (παραμένοντας μέχρι περίπου τα τέλη Φλεβάρη στο στάδιο του ελεγχόμενου). 

Κάποιες σταθερές της καθημερινότητας επηρεάζουν περισσότερο ακόμα και από το διαρκές βομβάρδισμα από τα media. Οταν o κόσμος είδε π.χ. στα φαρμακεία να παίρνουν μέτρα προφύλαξης, τότε κατάλαβε πως όντως κάτι σημαντικό τρέχει. «Για να λειτουργούν έτσι αυτοί που κάτι παραπάνω ξέρουν ή έχουν ακούσει, δεν μπορώ εγώ να αδιαφορήσω».

Μάλλον, στη σωστή ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού στον ελληνικό γεωγραφικό χώρο, συνέβαλε κυρίως ο εύλογος φόβος και ύστερα η λογική. Η δεύτερη διαμορφώθηκε από την πρώτη παράμετρο. Αυτό, όμως, δεν είναι κακό. Ειδικά όταν η αποτελεσματικότητα είναι εμφανής, καλοδεχούμενο το όποιο κίνητρο...
 
Στον ελλαδικό χώρο έγινε κατoρθωτή η θετικότατη αντιμετώπιση του φαινομένου, και σίγουρα οι αριθμοί κινήθηκαν εντελώς εντός στόχων. Πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, που πάντα μετράνε (ακόμα και αν δεν έφτασαν στα επίπεδα άλλων χωρών...), φαίνεται πως -εκτός των άλλων- αποφύγαμε και το μεγάλο ψυχολογικό σοκ που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές συνειδητότητες. Αυτό που θα έφερνε η «ασφυκτική πίεση της ραγδαίως εξελισσόμενης θνητότητας».

Κερδήθηκε χρόνος και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των ανθρώπων να ανταποκριθούν στο έργο τους. Ειδικά το τελευταίο, όπως έχουμε ξαναπεί, είχε χρόνια να εμφανιστεί σε τέτοια ποσότητα στα μέρη μας... Όμως, τώρα, που θα βγούμε (σχεδόν) όλοι έξω θα κριθεί επί της ουσίας αν πήραμε το μάθημά μας.  Αν η (νέα) κουλτούρα μας είναι σε θέση να μην οξύνει πάλι το πρόβλημα, μπορώντας παράλληλα να αποκαταστήσουμε στο μέτρο του εφικτού τις ανάγκες μας και την ικανοποίησή τους.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Oι δυσκολίες είναι εδώ, παραμένουν δυνατές και εξακολουθούν να λειτουργούν ως ύπουλες και σημαντικές απειλές για το άμεσο μέλλον. Η στάση όλων από εδώ και πέρα είναι η σημαντικότερη παράμετρος. Όλοι -φερ΄ειπείν-θα θέλουν να ξεσπάσουν από τις συνέπειες της καραντίνας. Υπάρχει, όμως, διαφορά στο «ξεδίνω δίχως να υπάρχει αύριο» και στο «κάνω αυτό που θέλω, γιατί το έχω ανάγκη, αλλά με προσοχή».

Όταν μένεις στο ημι-σκόταδο για καιρό σε τυφλώνει ο ήλιος στις πρώτες επαφές μαζί του... Κατανοητό, λογικό και αναμενόμενο συνάμα. Μπορείς, όμως, να ηρεμήσεις, να δεις ψύχραιμα το θέμα, να βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει, να προστατευτείς και να ξεκινήσεις τις λελογισμένες κινητικότητες που πρέπει να φέρεις εις πέρας. Aναθαρρεύουμε, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Δεν χύνουμε την καρδάρα, αντιθέτως τοποθετούμε κι άλλες δίπλα στην αρχική. Οι σωστές αποστάσεις θα φέρουν πιο κοντά την απεμπλοκή...
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μία πανδημία ήρθε για να υποσκελίσει κάθε άλλο θεωρητικό σενάριο
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως οι μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων από σημαντικά στο παγκόσμιο χάρτη κράτη δεν είναι σε καμία περίπτωση θέμα άγνοιας, ούτε καν δόλου.
Μία πανδημία ήρθε για να υποσκελίσει κάθε άλλο θεωρητικό σενάριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενοχή και τιμωρία
Η υπευθυνότητα δεν είναι απλώς ατομική υπόθεση. Είναι πρωτίστως η δύσκολη πορεία ατόμων και ομάδων από τη ενοχή και την εξάρτηση στην αυτονομία και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ενοχή και τιμωρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απο-ουμανισμός προ των πυλών
Το πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία μας έχει πάει πολύ πιο πίσω και σε μια κατάσταση που αμφισβητείται και το κίνημα που έθεσε τις βάσεις για το τέλος της φεουδαρχικής κοινωνίας, ο ουμανισμός.
Απο-ουμανισμός προ των πυλών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
Εχει δίκιο ο ποιητής. Η κοινωνική και πολιτισμική κυτταρίτιδα έχει τρυπώσει παντού. Κυρίως στα μυαλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Η κυτταρίτιδα της πατρίδος μου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τελευταία φορά
Η ζωή δεν είναι τίποτα άλλο από στιγμές. Και από πρώτες και τελευταίες φορές. Ετσι μετριέται ο χρόνος. Ετσι αναμετριόμαστε κι εμείς με τον χρόνο
Η τελευταία φορά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικά διδάγματα από την πανδημία
Η αλήθεια είναι ότι κάθε αναμέτρηση με έναν θανατηφόρο και μεταδοτικό ιό είναι εγγενώς άνιση. Το ανθρώπινο είδος παράγει μία νέα γενιά κάθε 20 έως 30 χρόνια, ενώ τα μικρόβια παράγουν μία νέα γενιά σε λεπτά έως...
Πολιτικά διδάγματα από την πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας