Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανοιχτή επιστολή τριών μαθητών προς το υπουργείο Παιδείας
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ανοιχτή επιστολή τριών μαθητών προς το υπουργείο Παιδείας

  • A-
  • A+

Τρεις μαθητές από τη Θεσσαλονίκη απευθύνονται προς το υπουργείο Παιδείας και την ηγεσία του για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της εκπαίδευσης.

Αναλυτικά:

Θεσσαλονίκη, 22/04/2020

Αξιότιμο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Εμείς, οι μαθητές Γιαννούλης Πάρης, μαθητής της Α’ Λυκείου, Πατρινιός Εμμανουήλ και  Φιλομένη Σολάκογλου της Γ’ Γυμνασίου, πήραμε πρωτοβουλία να αναπτύξουμε αυτήν την επιστολή με σκοπό να σας επιστήσουμε την προσοχή σε φλέγοντα ζητήματα της Εκπαιδευτικής και της Μαθητικής Κοινότητας. Επιλέξαμε τρία θέματα, που απασχολούν όλο το Πανελλήνιο αυτές τις ημέρες για να σας τα αναλύσουμε από την πλευρά των μαθητών, που θεωρούμε εξίσου σημαντική. 

Καταρχάς, η νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιθυμεί να θεσμοθετήσει το Υπουργείο, μας βρίσκει αντίθετους σε ορισμένα σημεία. Συγκεκριμένα, τα σημεία αυτά είναι η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, η Ίδρυση νέων Πειραματικών Σχολείων και η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια. 

Η Τράπεζα Θεμάτων που πρώτη φορά τέθηκε σε ισχύ κατά τη σχολική χρονιά 2013-14 είχε αρκετά τρωτά σημεία. Πρώτον, αυτή η παρέμβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία του Υπουργείου των κ. Αρβανιτόπουλου-Τζαβάρα είχε ως αποτέλεσμα το 40% των μαθητών της τότε Α’ και Β’ Λυκείου να αποτύχουν τις προαγωγικές εξετάσεις του Μαΐου και να υποχρεωθούν να αφιερώσουν το ζωτικής σημασίας «διάλειμμα» του καλοκαιριού, ώστε να επιτύχουν στις επαναληπτικές προαγωγικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, ένα ποσοστό των μαθητών δεν πέρασε την καν τάξη, λόγω της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων. Μιλώντας δε για την χρησιμότητα της Τράπεζας, εξομοιώνοντας τις ανόμοιες καταστάσεις που επικρατούν σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα, εν αντιθέσει με τον αξιοκρατικό λόγο εφαρμογής της, δημιουργήθηκαν νέες «αδικίες» ως προς τους μαθητές. Επομένως, η Τράπεζα όχι μόνο δεν έφερε εις πέρας την αξιοκρατική αξιολόγηση των μαθητών αλλά την παρεμπόδιση μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία σε γενικό βαθμό.

Το δεύτερο ζήτημα που θέλουμε να θίξουμε περί του νέου νομοσχεδίου είναι η ίδρυση νέων Πειραματικών Σχολείων. Ουσιαστικά δεν αντιτιθέμεθα στην ίδρυση καθ’ αυτή αλλά στην επένδυση σε έναν «νεκρό» κλάδο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Αν και εφόσον η εισαγωγή στα προαναφερθέντα εκπαιδευτικά ιδρύματα γίνει χρήσει αξιοκρατικών εξετάσεων και όχι μέσω παράλογων κληρώσεων, τότε η επένδυση στα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία θα είναι η γενεσιουργός δύναμη της βελτιστοποίησης του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Επιπλέον, με τον ισχύων τρόπο δημιουργούνται σχολικές μονάδες με εξαιρετικές εγκαταστάσεις και άλλες που στερούνται τα βασικά. Σε άλλα λόγια, τα σχολεία και η χρηματοδότησή τους διαφέρουν, όμως ο τρόπος ένταξης σε αυτά παραμένει σχεδόν ίδιος.   

Επιπροσθέτως, αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στις πιο κρίσιμες βαθμίδες του Λυκείου, τη Β’ και τη Γ’, και σε όλες του Γυμνασίου. Στο Γυμνάσιο τα μαθήματα από τέσσερα γίνονται εφτά και στο Λύκειο από έξι μαθήματα σε Β’ Λυκείου αυξάνονται σε εφτά και στη Γ’ από τέσσερα σε πέντε. Ο λόγος διαφωνίας μας είναι πως με την αύξηση των μαθημάτων δεν διευκολύνονται οι μαθητές, ώστε να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του Ιουνίου. Όσον αφορά το Γυμνάσιο, η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων δημιουργεί ένα καθεστώς συνεχούς άγχους το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογική σταθερότητα των μαθητών.

Εν κατακλείδι, ελπίζουμε να διαβάσετε την επιστολή που επιμεληθήκαμε και να λάβετε υπόψιν σας τα λεγόμενά μας, τα οποία εικάζουμε πως συμπίπτουν με την πλειονότητα της μαθητικής κοινότητας. Η άποψη των μαθητών δεν εισακούγεται όσο θα έπρεπε σε μία σύγχρονη δημοκρατία σαν την Ελληνική, οπότε θεωρήσαμε πρέπουσα την παρέμβασή μας μέσω της παραπάνω επιστολής.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Με εκτίμηση,
Γιαννούλης Πάρης
Πατρινιός Εμμανουήλ
Σολάκογλου Φιλομένη 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία Κεραμέως σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης
Μία υπουργός που ηγείται της εκπαίδευσης, οφείλει να χρησιμοποιεί πιο σοβαρά επιχειρήματα και κυρίως δεν δικαιούται να δηλώνει τόσο μεγάλη άγνοια της σχολικής πραγματικότητας.
Πανδημία Κεραμέως σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάμερα μέσα στην τάξη;
Θεσμοθετημένες λύσεις για τους απόντες μαθητές, που αδυνατούν να βρίσκονται στο σχολείο, υπάρχουν -και μάλιστα με διάλογο, τον οποίο το υπουργείο Παιδείας αποφεύγει-, μπορούν να βρεθούν και άλλες!
Κάμερα μέσα στην τάξη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κίνδυνος ως «ευκαιρία» για αναχρονισμό στην εκπαίδευση
Μέσα στον ορυμαγδό της πανδημίας, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέλεξε να καταθέσει προς ψήφιση στις 22 Απριλίου σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις».
Ο κίνδυνος ως «ευκαιρία» για αναχρονισμό στην εκπαίδευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λατινικά και αρχαιομανία
Η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας επανέφερε στο προσκήνιο τα Λατινικά. Μια κίνηση ξεκάθαρα πολιτική και πολύ λιγότερο εκπαιδευτική.
Λατινικά και αρχαιομανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
10+1 χτυπήματα στο δημόσιο σχολείο
Μέσα στην πανδημία και ενώ το κύριο μέλημα όλων είναι πώς θα επανέλθουμε στην κανονικότητα του σχολείου, πώς θα αποκατασταθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, τι θα γίνει με την ύλη, τι θα γίνει στο σχολείο το...
10+1 χτυπήματα στο δημόσιο σχολείο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου: μύθοι και πραγματικότητες
Είναι ίσως καιρός στον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής να επιχειρηθούν διακομματικές συνεργασίες, συγκλίσεις και συνθέσεις. Και είναι, επίσης, καιρός να μάθουμε να σχεδιάζουμε τα ζητήματα της εκπαίδευσης...
Οι νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου: μύθοι και πραγματικότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας