Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διευρύνονται οι δικαιούχοι των 800 ευρώ
INTIME
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διευρύνονται οι δικαιούχοι των 800 ευρώ

  • A-
  • A+
Στα μέτρα στήριξης εντάσσονται οι νέες κατηγορίες εργαζομένων που είχαν ζητήσει η ΓΣΕΕ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (ξεναγών, καλλιτεχνών) καθώς και εργαζόμενοι με περισσότερους από έναν εργοδότη που είχαν αποκλειστεί, όπως και εποχικά εργαζόμενοι • Μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για το έκτακτο επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.

Αύριο Πέμπτη 23 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για το επίδομα των 400 ευρώ στην οποία θα εγγραφούν 168.000 μακροχρόνια άνεργοι για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους ή να καταχωρίσουν νέα, προκειμένου να λάβουν αυτό το έκτακτο επίδομα. Ο διοικητής του Οργανισμού, Σπ. Πρωτοψάλτης, με δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή σημείωσε ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως την Κυριακή 3 Μαΐου. Πρόσθεσε ότι περίπου 90.000 έχουν καταχωρίσει ήδη IBAN στον ΟΑΕΔ, ενώ οι υπόλοιποι 78.000 θα πρέπει να επισπεύσουν. Οσοι δεν προβούν σε καμία ενέργεια θα πληρωθούν μετά τις 3 Μαΐου, ενώ όσοι καταχωρίσουν ή ανανεώσουν τα στοιχεία τους θα πληρωθούν νωρίτερα.

Δημοσιεύτηκε χθες η υπουργική απόφαση με τη διεύρυνση των δικαιούχων των μέτρων στήριξης εργαζομένων που πλήττονται σημαντικά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού Covid-19. Με τη νέα ρύθμιση εντάσσονται οι νέες κατηγορίες εργαζομένων που είχαν ζητήσει η ΓΣΕΕ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (ξεναγών, καλλιτεχνών) καθώς και εργαζόμενοι με περισσότερους από έναν εργοδότη που είχαν αποκλειστεί γιατί ένας από αυτούς δεν τους είχε δηλώσει με καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Νέες ειδικότητες

Αναλυτικά οι εργαζόμενοι που μπορούν να κάνουν δήλωση για το επίδομα των 800 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι παρέχουν εργασία στην Ελλάδα, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ και έλαβαν ειδικό εποχικό βοήθημα του άρθρου 22 του Ν.1836/1989 κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 - Νοεμβρίου 2019, εφόσον ασκούν ένα από τα παρακάτω επαγγέλματα: Λατόμοι, ασβεστοποιοί, σμυριδορύκτες, δασεργάτες - ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες - κεραμοποιοί - πλινθοποιοί, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, μουσικοί - τραγουδιστές μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου, ηθοποιοί, υποδηματεργάτες, χειριστές - βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου - θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου - θεάτρου, τεχνικοί κινηματογράφου & τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου - κινηματογράφου, χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λπ. μηχανημάτων, χορευτές - μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, μισθωτοί τουριστικού - επισιτιστικού κλάδου και τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις - μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων καθώς και οι φορτοεκφορτωτές, οι ξεναγοί, οι αποκλειστικές νοσοκόμες.

Εξαιρούνται όσοι είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2020.

Και εποχικοί

Επιπλέον στους εργαζόμενους που αποκτούν δικαίωμα στην καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ εντάσσονται:

■ Οι μισθωτοί του τουριστικού - επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας που έλαβαν έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2019.

■ Οι οικοδόμοι, δικαιούχοι του δωροσήμου Πάσχα 2020, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

■ Οι φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β’ Φορτοεκφορτωτών, Λιμένα και Ξηράς του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (ΕΜΦ) καθώς και οι φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Α’ (ΕΜΦ), εφόσον προσκομίσουν Λογαριασμό Ασφαλισμένου ή Βεβαίωση Ασφαλισμένου από τον e-ΕΦΚΑ, με την οποία βεβαιώνεται η ασφάλισή τους στον αντίστοιχο κωδικό ειδικότητας του εκφορτωτή λιμένα ή ξηράς για το προγενέστερο χρονικό διάστημα.

■ Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e-ΕΦΚΑ πλ. Συντάγματος.

■ Οι τουριστικοί συνοδοί, με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις, καταχωρισμένοι στο μητρώο μελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγγραφής τους ως μέλους μέχρι το έτος 2019, με εξαίρεση όλους όσοι εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2020.

■ Οι αποκλειστικές/οι νοσοκόμοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων που τηρείται στις διοικήσεις των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) του υπουργείου Υγείας και δεν είναι υπόχρεοι υποβολής ΑΠΔ στον e- ΕΦΚΑ.

■ Οι εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Ορους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, ιερών μονών και των εξαρτημάτων τους και είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e-ΕΦΚΑ Ουρανούπολης και Πολυγύρου.

■ Οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους από 15/3/2020 έως και 20/4/2020.

■ Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΘ - HELEXPO Α.Ε., εφόσον δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν ή δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2020.

Και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα μέτρα στήριξης

Νίκη για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας αποτελεί η κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε χθες, η οποία εντάσσει και εργαζομένους με πολλαπλούς εργοδότες στο επίδομα των 800 ευρώ. Ετσι, το επίδομα των 800 ευρώ το δικαιούνται πλέον και εργαζόμενοι που απασχολούνται σε περισσότερους από έναν εργοδότες, ακόμη και στην περίπτωση που έστω και ένας από αυτούς δεν έχει αναστείλει τη σύμβαση εργασίας τους, με την προϋπόθεση όμως ότι οι εβδομαδιαίες ώρες της σύμβασης δεν ξεπερνά το 30% των συνολικών ωρών απασχόλησης των εργαζομένων. Η απόφαση καλύπτει το διάστημα από 15 Μαρτίου έως και 20 Απριλίου.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένας ωρομίσθιος που απασχολείται υπό κανονικές συνθήκες σε τέσσερις εργοδότες για συνολικά 21 ώρες την εβδομάδα, δικαιούται το έκτακτο επίδομα, εφόσον οι «ενεργές» ώρες, δηλαδή οι ώρες που εργάζεται λόγω μη αναστολής της σύμβασής του, δεν ξεπερνούν τις έξι.

«Η απόφαση ανακουφίζει μεγάλο αριθμό ιδιωτικών εκπαιδευτικών με πολλαπλούς εργοδότες, κυρίως στο χώρο των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και στα ιδιωτικά ΙΕΚ, που απειλούνταν με εξαθλίωση» αναφέρει η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Στο 29,6% η πραγματική ανεργία, αύξηση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού
Σημαντικά συμπεράσματα για την πορεία της ανεργίας, την εξάπλωση της φτώχειας και τις οικονομικές ανισότητες στον πληθυσμό της χώρας, περιλαμβάνει η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και η...
ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Στο 29,6% η πραγματική ανεργία, αύξηση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις
Στην προστασία της εργασίας και όχι στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του δαιμονοποίησαν το μοναδιαίο κόστος εργασίας και το θεώρησαν τον μοναδικό παράγοντα που δεν επιτρέπει να υπάρξουν εξαγωγές από την...
Νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβεβαιώσεις για αναζήτηση συγκλίσεων στο νέο εργασιακό
Εκσυγχρονισμός του ΣΕΠΕ και διαφάνεια συνδικάτων» στις προτεραιότητες του Κ. Χατζηδάκη, που υπόσχεται ότι «δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν».
Διαβεβαιώσεις για αναζήτηση συγκλίσεων στο νέο εργασιακό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από την Τρίτη οι δηλώσεις αναστολών
Την τελευταία στιγμή, ως συνήθως, μπήκε τέλος στην αγωνία λογιστών, εργαζομένων και εργοδοτών για τον Ιανουάριο ● Νέα δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας ● Ακυρο και άκαιρο το εργασιακό που φέρνει κατά...
Από την Τρίτη οι δηλώσεις αναστολών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε θα πληρωθεί το επίδομα για τις αναστολές Δεκεμβρίου
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους ήταν σε αναστολή τον Δεκέμβριο αναμένεται να έχει καταβληθεί έως τις 12 Ιανουαρίου. Το ποσό αφορά όλους τους εργαζόμενους...
Πότε θα πληρωθεί το επίδομα για τις αναστολές Δεκεμβρίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό
Απέστειλε εξώδικη πρόσκληση προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, επιδιώκοντας να καθοριστεί σταδιακά πλαίσιο κατώτατου μισθού που δεν θα είναι χαμηλότερο από το 60% του διάμεσου εθνικού μέσου μισθού.
Διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας