• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 24.0°C
  4 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 20.3°C
  4 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  4 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 20.5°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.3°C
  2 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 20.5°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.6°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 26.0°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.7°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.2°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.1°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.3°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 20.0°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  41%

12 προτάσεις για να μείνουν τα νησιά όρθια

 • A-
 • A+

Η πανδημία, ανάμεσα στα άλλα, ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας, του κράτους πρόνοιας, την διαφύλαξη των κοινών αγαθών, της στέγης, του νερού, του ρεύματος, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και όλες τις αξίες της αριστεράς.

Ανέδειξε όμως και τη "νησιωτικότητα", σαν στοιχείο ιδιαιτερότητας των νησιών που χρειάζεται ιδιαίτερη νησιωτική πολιτική για άρση των ανισοτήτων σε σχέση με την ενδοχώρα, που δημιουργούνται λόγω της απομόνωσης τους.

Περίκλειστα τα νησιά μας από θάλασσα, αντιμετωπίζονται σχεδόν σαν θάλαμος απομόνωσης στην περίοδο της πανδημίας. Αλλά και χωρίς παροχές υγείας. Χωρίς δυνατότητα μεταφοράς στα κεντρικά νοσοκομεία. Χωρίς συγκοινωνία. Χωρίς υπηρεσίες. Χωρίς παιδεία.

Τουλάχιστον όσοι ασκούν πολιτική θα καταλάβουν μετά την πανδημία ότι χρειάζεται ιδιαίτερη νησιωτική πολιτική και όχι οριζόντια μέτρα όπως σε όλη τη χώρα; Καταλαβαίνουν ότι τα μέτρα για να μείνουμε όρθιοι μετά από αυτή την κρίση πρέπει να έχουν και νησιωτικότητα;

Το σύστημα υγείας θα είναι ίδιο; Οι συγκοινωνίες ίδιες; Οι προκηρύξεις για γιατρούς και νοσηλευτές, για εκπαιδευτικούς και  υπαλλήλους ίδιες; Τα περιφερειακά προγράμματα ίδια; Γιατί η κρίση θα είναι ίδια για όλους;

Ξέρουμε όλοι ότι η άναρχη ανάπτυξη που έγινε στα νησιά, χωρίς σχέδιο, αφήνοντας να τη ρυθμίσει και αυτή η αγορά, δημιούργησε τη μονόπλευρη εξάρτηση από τον τουρισμό.

Αν λοιπόν η κρίση χτύπησε μία φορά τη χώρα μας, τα νησιά μας θα τα  χτυπήσει 3 και πέρα.

Ξενοδοχεία, καταστήματα, επιχειρήσεις δε θα λειτουργήσουν, ενώ περίμεναν λίγων μηνών δουλειά για να βγάλουν τη χρονιά. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μείνει σπίτι και αύριο στον δρόμο.

Η λύση θα είναι το 800άρι; Ή η καθυστέρηση των δόσεων και οι ρυθμίσεις; Έτσι θα αντιμετωπιστεί η κρίση στα νησιά;

Μήπως είναι ευκαιρία να εφαρμοστεί επιτέλους μία νησιωτική πολιτική και με σχέδιο να επαναπροσδιοριστεί η ανάπτυξη των νησιών;

Στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε επεξεργαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο που άρχισε να εφαρμόζεται, όχι όμως με τους ρυθμούς που θα θέλαμε λόγω των δεσμεύσεων από τους θεσμούς.

Ιδρύθηκε υφυπουργείο νησιωτικής πολιτικής, εφαρμόστηκε το μεταφορικό ισοδύναμο, ενισχύθηκαν οι μονάδες υγείας, το εκπαιδευτικό προσωπικό και άλλα.

 Δεν φτάσαμε όμως να κάνουμε τις τομές που χρειάζονται,

Ετοιμάσαμε νομοσχέδιο για την κατηγοριοποίηση των νησιών, απαραίτητο εργαλείο για την άσκηση οποιασδήποτε πολιτικής, γιατί όλα τα νησιά δεν είναι ίδια (μεγάλα, απομακρυσμένα, εξαρτώμενα, παράκτια)

Είναι ευκαιρία πάνω σε αυτή τη βάση να παρθούν μέτρα ΤΩΡΑ,  ώστε μετά την πανδημία, όχι μόνο τα νησιά μας να σταθούν όρθια, αλλά και να μπουν σε μία νέα τροχιά.

Τι πρέπει να γίνει

Σε  περιόδους κρίσης οι επενδύσεις που μπορούν να ανατάξουν την οικονομία είναι κυρίως οι δημόσιες.

Δημόσιες επενδύσεις λοιπόν σε έργα και δράσεις που θα έχουν διπλό στόχο: να αναπροσανατολίσουν την ανάπτυξη των νησιών, μειώνοντας τη μονόπλευρη τουριστική ανάπτυξη και αξιοποιώντας τον πλούτο του κάθε νησιού. Ακόμα όμως και ο τουρισμός να αναβαθμιστεί ποιοτικά, να γίνει εναλλακτικός και να διευρυνθεί χρονικά. να αντιμετωπιστεί η ανεργία και οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:

1. Έργα υποδομών για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των νησιωτών και των επισκεπτών, όπως λιμάνια, οδοποιία, ενέργεια, απορρίμματα, ελικοδρόμια, έργα άρδευσης, ύδρευσης και άλλα. *

2. Δημιουργία δικτύου δομών υγείας διαφορετικού από την ενδοχώρα με ενισχυμένες αυτόνομες δομές σε μεγάλα νησιά που θα στηρίζουν τα γειτονικά και θα τα καλύπτουν όχι μόνο με μόνιμους αγροτικούς γιατρούς αλλά και σταθερές περιοδικές επισκέψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων.

3. Κίνητρα για τον πρωτογενή τομέα και για νέες μεθόδους και βιολογικά προϊόντα, καθώς και στην τυποποίηση και μεταποίηση, αξιοποιώντας τον πλούτο του κάθε νησιού.

4. Προγράμματα ενίσχυσης για την αναβάθμιση μικρών επιχειρήσεων.

5.  Αναδιάρθρωση ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με δημιουργία δημόσιου ρυθμιστικού φορέα (όπως π.χ. στο ΜΕΤΡΟ) και ενίσχυση των τοπικών, ιδιαίτερα δημοτικών ακτοπλοϊκών εταιρειών, για εξασφάλιση ενδονησιωτικών συγκοινωνιών.

6. Προγράμματα απασχόλησης και επιμόρφωσης σε τομείς κοινωνικής πρόνοιας, προστασίας περιβάλλοντος.

7. Ειδικά κίνητρα για προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, υπαλλήλων με προτεραιότητα στην εντοπιότητα.

8. Ενίσχυση ΚΕΠ  σε κάθε μικρό νησί με προσωπικό και υπηρεσίες ώστε να εξυπηρετούνται οι νησιώτες.

9. Διακοπή κάθε ενίσχυσης νέων μονάδων ή επέκτασης σε κορεσμένες περιοχές (Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη)

10. Έγκριση ειδικού χωροταξικού σχεδίου και διαφοροποίηση των κριτηρίων για περιφερειακά προγράμματα.

11. Φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις για τα μέτρα για τα μικρά νησιά.

12. Κάλυψη του μισθολογικού κόστους εργαζομένων, ενίσχυση και επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους. Κάλυψη του εισοδήματος μικρών επιχειρήσεων.

Όλα αυτά μπορούν να δώσουν απασχόληση στους νησιώτες αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη με αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

* Είναι εγκληματική η πολιτική της κυβέρνησης να σταματά εν μέσω κρίσης έργα, όπως η αποκατάσταση του λιμανιού της Κω από το σεισμό του Ιουλίου 2017 για να εξοικονομήσει, όπως κυνικά δηλώνει ο κύριος Γεωργιάδης τα 800άρια. Στο όνομα της πανδημίας σταματούν και τις λίγες παραγωγικές δραστηριότητες που υπάρχουν ακόμα. Με καταστροφικά φυσικά αποτελέσματα μετά.

*αρχιτέκτονας, πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
H επόμενη ημέρα
Ζήσαμε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους. Ωστόσο, είναι χρέος της γενιάς μας να μετατρέψουμε τις πολλαπλές αυτές προκλήσεις σε μια ευκαιρία για επανεκκίνηση ή αναστοχασμό στη χάραξη πολιτικών σε εθνικό,...
H επόμενη ημέρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο βασίλειο του ΥΠΠΟΑ!
Παρά το δήθεν «καλοσχεδιασμένο» άνοιγμα του τουρισμού το 2021, δεν προβλέφθηκε καν το ταυτόχρονο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και των αναψυκτηρίων τους!
Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο βασίλειο του ΥΠΠΟΑ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θετική στις ανασφάλειες
Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ετοιμάστηκα, έβαλα τα καλά μου και βγήκα έξω.Τώρα φοράω τη ζεστή μου ρόμπα, η οποία έχει γίνει το δεύτερο δέρμα μου και χαζεύω με τις ώρες βιντεάκια στο YouTube.
Θετική στις ανασφάλειες
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το 2021 θα δείξει τι έχουμε μάθει από την πανδημία»
Το 2021 είναι ένα κομβικό έτος για τη μάχη με τον κορωνοϊό, καθώς ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί, αλλά και για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας με την εκταμίευση των πόρων από το...
«Το 2021 θα δείξει τι έχουμε μάθει από την πανδημία»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εναλλασσόμενες φάσεις του κορονοϊού
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες του δεύτερου lockdown.
Οι εναλλασσόμενες φάσεις του κορονοϊού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ρωτάς γιατί ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ...
Οι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών, αλλά τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά, χωρίς ουσιαστική και ολοκληρωτική άμυνα απέναντι στην πανδημία που μας θερίζει.
Με ρωτάς γιατί ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας