Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υπεκφυγές Πέτσα για το «μαξιλάρι» στην οικονομία
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Υπεκφυγές Πέτσα για το «μαξιλάρι» στην οικονομία

  • A-
  • A+

Περισσότερη σύγχυση δημιούργησαν οι σημερινές δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα σχετικά με το «μαξιλάρι» της οικονομίας κι ενώ ο Άδ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει νωρίτερα το πρωί πως δεν έχουμε αγγίξει ούτε μαλακό ούτε σκληρό μαξιλάρι.

«Δεν υπάρχουν μαξιλάρια ή άλλες ορολογίες που μπερδεύουν τους πολίτες. Υπάρχει το ταμείο του κράτους που υπάρχει σήμερα, όπως υπήρχε και χθες, όπως υπάρχει πάντα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ώρες μετά τις διαρροές πηγών του ΥΠΟΙΚ για χρήση του «μαξιλαριού» παρά τις επίσημες περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Σε κάθε περίπτωση απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα έαν ισχύουν τα όσα έγιναν γνωστά χθες και αν πράγματι η κυβέρνηση έχει βάλει «χέρι» στο «μαξιλαράκι» ασφαλείας.

Συνεχίζοντας την ίδια ρητορική και θέλοντας να μειώσει τη σημασία του «μαξιλαριού» που βρήκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε τα εξής: «Αυτό το ταμείο απαρτίζεται από τρεις διαφορετικούς ορόφους. Ο πρώτος είναι ο όροφος που έχει να κάνει με τα 15,7 δισ. ευρώ τα οποία έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας από τη λήξη του τρίτου μνημονίου, δηλαδή από το 2018 και μετά, λόγω της αναξιοπιστίας της τότε κυβέρνησης ώστε να μπορέσει να προσφύγει στις αγορές και να δανειστεί με λογικό επιτόκιο.

Ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος αποτελούνται από τα υπόλοιπα ποσά που τελικά αθροίζουν ένα ποσό γύρω στα 36 δισεκατομμύρια συνολικά, τα οποία τηρούνται είτε στην Τράπεζα της Ελλάδας στο κοινό κεφάλαιο ή στα τραπεζικά της διαθέσιμα είτε στις εμπορικές τράπεζες και είναι χρήματα φορέων της γενικής κυβέρνησης».

«Τα χρήματα αυτά υπήρχαν πάντα» υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας ότι τέτοια χρήματα χρησιμοποιούνταν και το 2013 και το 2014. 

«Θυμίζω ότι ένα ποσό γύρω στα 10 δισεκατομμύρια εξ αυτών χρησιμοποιούνταν στο τέλος του 2014, γιατί τότε τα επιτόκια της ΕΚΤ είχαν γίνει αρνητικά και επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση ένα αμοιβαία επωφελή τρόπο, δηλαδή τα χρήματα αυτά να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας, να επενδύονται μέσω repos ώστε η ελληνική κυβέρνηση να έχει ρευστότητα  και οι φορείς της γενικής κυβέρνησης να έχουν ένα έσοδο», είπε στη συνέχεια.

Όσο για τη χρήση «αυτού του ταμείου του κράτους», όπως είπε, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «η χρήση γίνεται και πρέπει να γίνεται με σύνεση».

Θέλοντας δε να εξηγήσει είπε: «Όταν παίρνουμε μέτρα αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων όλοι καταλαβαίνουν ότι τα έσοδα του κράτους μειώνονται απότομα. Την ίδια στιγμή οι δαπάνες του κράτους αυξάνονται επίσης απότομα, όταν παίρνουμε μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας...»

«Χτίζοντας πάνω στις θυσίες των Ελλήνων και στην εμπιστοσύνη που έχει αποκατασταθεί για την ελληνική οικονομία έχουμε προσφύγει στις αγορές από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα τέσσερις φορές και έχουμε αντλήσει ποσά 8,5 δισ. ευρώ» είπε και συμπλήρωσε πως έχουν πληρώσει επίσης 2,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, από το πιο ακριβό μέρος του χρέους της χώρας.

«Αν είχαμε χρησιμοποιήσει χωρίς προσφυγή στις αγορές και χωρίς χρήση των πρωτογενών πλεονασμάτων μας, στην απομείωση του υποτιθέμενου πρώτου ορόφου, τότε αυτό θα είχε χάσει τη σημασία του και δεν θα μπορούσε να αποτελεί μια εγγύηση, που όλοι καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί  η ύπαρξη υψηλών αποθεμάτων, υψηλών ταμειακών διαθεσιμών προς τις αγορές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της», πρόσθεσε. 

«Αυτό που έχει σημασία είναι όλοι, και οι Έλληνες πολίτες και οι ξένοι επενδυτές και αγορές να καταλαβαίνουν ότι πράγματι είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι στη χρήση του ταμείου του κράτους ώστε να μην έχουμε απότομες εκπλήξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν μια αναστάτωση στις αγορές σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της», απάντησε σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα.

Ο κ. Πέτσας είπε πως φαίνεται ότι υπάρχει «εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά» ακόμα και μέσα σε αυτή τη μεγάλη κρίση που χαρακτήρισε με τη σειρά του τη μεγαλύτερη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, είναι συνάρτηση των εσόδων, των δαπανών που πραγματοποιούνται. Αυτό που έχουμε σήμερα χειροπιαστό είναι ότι ο Μάρτιος του 2020 έκλεισε με ένα στόχο για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που είχαμε, ο οποίος τελικά υπερκαλύφθηκε. Δηλαδή ούτε τα έσοδα είχαν καταρρεύσει ούτε οι δαπάνες είχαν εκτοξευτεί».

Ακολούθως αναγνώρισε πως το επόμενο διάστημα «θα έχει μια χειρότερη επίδοση από τον στόχο», αλλά πρόσθεσε πως «εδώ είμαστε, για να παίρνουμε τα μέτρα όπως χρειάζεται, για να εμπεδώνουμε πάντα και να διατηρούμε την εμπιστοσύνη στο σχέδιο μας».
 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χέρι» στο μαξιλάρι ξεκίνησε να βάζει η κυβέρνηση
Παρά τις πρόσφατες και περί του αντιθέτου δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η κυβέρνηση φαίνεται πως ήδη έχει προχωρήσει στην αξιοποίηση του μαξιλαριού ασφαλείας, εξαιτίας της πανδημίας του...
«Χέρι» στο μαξιλάρι ξεκίνησε να βάζει η κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτόξευση χρέους άνω του 200% εκτιμά για την Ελλάδα το ΔΝΤ
Ανάλογα αρνητική πρόβλεψη και για το δημοσιονομικό έλλειμμα, με το Ταμείο να εκτιμά πως θα αγγίξει το 9% του ΑΕΠ για φέτος ♦ Στο -5,1% το πρωτογενές έλλειμμα.
Εκτόξευση χρέους άνω του 200% εκτιμά για την Ελλάδα το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αδ. Γεωργιάδης: «Από τα μέσα Μαΐου σταδιακά το άνοιγμα των καταστημάτων»
Από τα μέσα Μαΐου, με βάση το καλό σενάριο, «βλέπει» ο υπουργός Ανάπτυξης να γίνει σταδιακά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων σε συνεννόηση με τους ειδικούς.
Αδ. Γεωργιάδης: «Από τα μέσα Μαΐου σταδιακά το άνοιγμα των καταστημάτων»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ρυθμίσεις για τη διέλευση σε όλες τις χερσαίες πύλες εισόδου, πλην Προμαχώνα
Ανοιχτό άφησε ο Στέλιος Πέτσας το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων για τον Δεκαπενταύγουστο, με τις όποιες αποφάσεις να ανακοινώνονται μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας.
Ρυθμίσεις για τη διέλευση σε όλες τις χερσαίες πύλες εισόδου, πλην Προμαχώνα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Άνθρακες ο ανασχηματισμός
Την είσοδο τριών νέων προσώπων και κάποιες αναβαθμίσεις στο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνουν οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.
Άνθρακες ο ανασχηματισμός
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Έχασε τον μπούσουλα με τον Covid -19 η κυβέρνηση
Υποχρεωτική από χθες η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, όμως την ίδια ώρα αυξήθηκαν τα ποσοστά πληρότητας ● Διαφωνίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με κυβερνητικούς χειρισμούς
Έχασε τον μπούσουλα με τον Covid -19 η κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας