• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 23.3°C
  2 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 22.8°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.4°C / 21.0°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 17.0°C
  2 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 21.7°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 6.1°C / 21.0°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.9°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.1°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 23.0°C
  3 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.0°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 23.3°C
  4 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.0°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 22.8°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.9°C / 21.7°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  39%
Μέσα προστασίας των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας
DREAMSTIME

Μέσα προστασίας των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το τελευταίο διάστημα πολύς λόγος γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο -αρχής γενομένης από την Ιταλία- αλλά και στη χώρα μας, για την ενδοοικογενειακή βία, καθώς εν μέσω της «καραντίνας» παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων. Ενδοοικογενειακή βία αποτελεί κάθε μορφή βίας, κακοποίησης και παραμέλησης στο πλαίσιο της οικογενειακής ζωής και εκδηλώνεται με πολλές μορφές. Ενδεικτικά, αναφέρονται η λεκτική, η σωματική, η ψυχολογική, η σεξουαλική και η συναισθηματική βία.

Θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ως επί το πλείστον, είναι τα ευάλωτα μέλη της οικογένειας, δηλαδή τα τέκνα, οι σύζυγοι και οι ηλικιωμένοι και προέρχεται από άλλα μέλη της οικογένειας. Πρωτίστως, όμως, το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας εκδηλώνεται σε βάρος των γυναικών, παραβιάζοντας την αναγνωρισμένη αρχή της ισότητας των φύλων του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος. Η βία αυτή πολύ συχνά έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την παρακώλυση της ελεύθερης ανάπτυξης της γυναικείας προσωπικότητας.

Είναι ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στην χώρα μας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, η κινητοποίηση της πολιτείας, μέσω καμπάνιας που παρουσιάζεται σε τηλεοπτικά μέσα, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τις δυνατότητες αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την αστυνομία, η οποία δέχεται αναφορές ακόμα και με μήνυμα από κινητό, σημαντικό ρόλο στην καταγγελία των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας παίζουν τα σωματεία που ασχολούνται με την προστασία των κοινωνικών αυτών ομάδων, τα οποία δημιουργούν γραμμές επικοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν σημεία αναφοράς, στα οποία κάθε θύμα μπορεί να απευθυνθεί και να δεχτεί συμβουλές, καθοδήγηση και ψυχολογική στήριξη (όπως isotita.gr, womensos κλπ.).

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι δικαστικές διαδικασίες για την προστασία των ατόμων που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία μπορούν να λάβουν χώρα και εν μέσω «καραντίνας», καθώς οι περιπτώσεις αυτές είναι κατεπείγουσες. Για το λόγο αυτό εξαιρούνται ρητά από την εφαρμογή της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και ακολουθείται η επ’ ακροατηρίω διαδικασία. 

Από νομική άποψη, η ενδοοικογενειακή βία είναι έγκλημα, το οποίο περιγράφεται και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν.3500/2006, σε συνδυασμό κατά κύριο λόγο με τις διατάξεις των άρθρων 312 (σωματική βλάβη αδυνάμων ατόμων) και 333 (απειλή) του Ποινικού Κώδικα. Ενδοοικογενειακή βία κατά το άρθρο 1 του Ν. 3500/2006 θεωρείται η τέλεση αξιόποινης πράξης σε βάρος μέλους της οικογένειας σύμφωνα με τα άρθρα 6, 7, 8 και 9 του ως άνω νόμου, ήτοι αξιόποινες πράξεις όπως η ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη που προσβάλλει την σωματική ακεραιότητα και υγεία (άρθρο 6), η ενδοοικογενειακή παράνομη βία και απειλή που προσβάλλει την προσωπική ελευθερία (άρθρο 7), ο βιασμός και η κατάχρηση σε ασέλγεια που προσβάλλει τη γενετήσια ελευθερία (άρθρο 8) και η ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας (άρθρο 9).

Χαρακτηριστικά, το πλαίσιο των ποινών που ορίζουν οι ανωτέρω διατάξεις μπορεί να κυμανθεί από ένα έτος φυλάκισης (για την απλή σωματική βλάβη) φτάνοντας έως και πέντε έτη για την πλημμεληματική μορφή του αδικήματος, ενώ η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή είναι η κάθειρξη στην περίπτωση που ο δράστης επεδίωκε την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης ή με την πράξη επήλθε θανατηφόρα σωματική βλάβη (311 ΠΚ). Μάλιστα, οι πράξεις ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος εγκύου συνιστούν επιβαρυντική περίσταση, ενώ οι σωματικές βλάβες ενώπιον ανηλίκου εξομοιώνονται με σωματική βλάβη εις βάρος του ανηλίκου. 

Τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας δεν πρέπει να μένουν απαθή κι αυτό θα πρέπει να καταστεί σαφές και να ενημερώνονται πλήρως τα πρόσωπα αυτά. Ο νόμος τους παρέχει διπλή δικαστική προστασία. Ειδικότερα, από ποινική σκοπιά, το θύμα των πράξεων αυτών μπορεί να προστατευτεί, είτε με καταγγελία στις αρμόδιες αρχές, είτε με την υποβολή μηνύσεως, οπότε και ακολουθεί αυτεπαγγέλτως η ποινική δίωξη του δράστη και εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία. Μάλιστα, η διάταξη του άρθρου 18 του Ν. 3500/2006, λόγω της ιδιαίτερης ποινικής και κοινωνικής απαξίας των ανωτέρω πράξεων, προβλέπει ότι το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, ο αρμόδιος ανακριτής ή το δικαστικό συμβούλιο, μπορούν να ορίσουν ως περιοριστικό όρο την απομάκρυνση του δράστη από την οικογενειακή κατοικία, την μετοίκησή του, την απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του θύματος, τις κατοικίες στενών συγγενών του, τα εκπαιδευτήρια των παιδιών και ξενώνες φιλοξενίας, για όσο χρονικό διάστημα κρίνουν ότι είναι απαραίτητο.

Βέβαια, λόγω του γεγονότος ότι, στην ελληνική έννομη τάξη η απονομή της δικαιοσύνης από τα ποινικά δικαστήρια παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις, το θύμα για την άμεση προσωρινή δικαστική του προστασία μπορεί να προσφύγει στη λύση των ασφαλιστικών μέτρων και της προσωρινής διαταγής. Συγκεκριμένα, μπορεί να ζητήσει και να επιτύχει μέσα σε λίγες μόνο ημέρες με προσωρινή διαταγή του αρμοδίου Δικαστή την απομάκρυνση του δράστη από την οικογενειακή κατοικία, τη μετοίκησή του, την απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του θύματος, τις κατοικίες στενών συγγενών του, τα εκπαιδευτήρια των παιδιών κ.λπ. Σε περίπτωση μάλιστα που ο δράστης παραβιάσει την διαταγή του Δικαστή, το θύμα μπορεί να καλέσει την αστυνομία για να συλλάβει το δράστη.

Σε περίπτωση, δε, που στην οικογένεια υπάρχουν ανήλικα τέκνα μπορεί επιπλέον να ζητηθεί με την ίδια διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και η ανάθεση της επιμέλειας των τέκνων από τον αιτούντα. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, επειδή τα θύματα εξαρτώνται και οικονομικά από τον δράστη, μπορεί το Δικαστήριο υπό προϋποθέσεις να διατάξει και τη χορήγηση διατροφής τόσο για τη σύζυγο, όσο και για τα ανήλικα τέκνα.

Συμπερασματικά: στην ελληνική έννομη τάξη το πλέγμα προστασίας για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι ιδιαίτερα προστατευτικό. Θα πρέπει, όμως, αφενός τα θύματα να έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης με περισσότερες καμπάνιες, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τα ΜΜΕ, όπως επίσης και από τις κάθε είδους οργανώσεις που ασχολούνται με το φλέγον αυτό ζήτημα, αφετέρου δε τα ίδια τα θύματα να μη διστάζουν να απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς για κάθε περιστατικό, προκειμένου να τύχουν της ανάλογης στήριξης σε ψυχολογικό, κοινωνικό και νομικό επίπεδο. Βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι πολλά από τα θύματα  αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες στο να καταγγείλουν τη βία που τους ασκείται, δεδομένου ότι ο φόβος πολύ συχνά έχει φωλιάσει μέσα τους. Πολλές φορές φοβούμενοι και τα χειρότερα. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που θύτης και θύμα είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται συνέχεια στον ίδιο χώρο και η αναζήτηση βοήθειας από το θύμα καθίσταται δύσκολη. Ως εκ τούτου η μεγαλύτερη εγρήγορση είναι αναγκαία από όλους τους κοινωνικούς φορείς αλλά και τους γείτονες και άλλα συγγενικά πρόσωπα, αλλά βεβαίως και τους Δήμους. Μόνον έτσι θα καταστεί δυνατή η απαραίτητη βοήθεια και αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας που υφίστανται τη βία.

*Δικηγόρος Αθηνών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ενδοοικογενειακή βία δεν τελειώνει με τη λήξη της καραντίνας
Η απάντηση απέναντι στη βία μπορεί να βρεθεί μόνο στο σύνολο της κοινωνίας. Πρέπει συνολικά άνδρες και γυναίκες, χωρίς ανοχή, να αντιμετωπίσουμε συμπεριφορές της ενδοοικογενειακής βίας και τις προσπάθειες...
Η ενδοοικογενειακή βία δεν τελειώνει με τη λήξη της καραντίνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας δυσανάλογος κίνδυνος για τις γυναίκες
Η πανδημία του κορονοϊού έφερε στο προσκήνιο τις ανισότητες στην κοινωνία μας οι οποίες προϋπήρχαν μεν, αλλά εντάθηκαν κατά την παρούσα κρίση με τα αυστηρά μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.
Ενας δυσανάλογος κίνδυνος για τις γυναίκες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγκλεισμός
Η ζωή εν μέσω καραντίνας και οι καθημερινές δυσκολίες της που επηρεάζουν μικρούς και μεγάλους.
Εγκλεισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η χώρα των τραυμάτων
Στη χώρα των τραυμάτων ασφυκτιά η νόηση, πονά το σώμα στα κατάβαθα με τόση πίεση, με τόση αστυνόμευση.
Η χώρα των τραυμάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θετική στις ανασφάλειες
Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ετοιμάστηκα, έβαλα τα καλά μου και βγήκα έξω.Τώρα φοράω τη ζεστή μου ρόμπα, η οποία έχει γίνει το δεύτερο δέρμα μου και χαζεύω με τις ώρες βιντεάκια στο YouTube.
Θετική στις ανασφάλειες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το καλό παράδειγμα και η αποσταθεροποιητική ισχύς
Οι εμπορικές και οι φορολογικές πολιτικές που εφαρμόζει είναι η επιτομή της διεύρυνσης της ανισότητας. Στην παιδεία, τα σχολεία για εύπορους εκτοπίζουν τη δημόσια εκπαίδευση, η οποία συνειδητά υποβαθμίζεται...
Το καλό παράδειγμα και η αποσταθεροποιητική ισχύς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας