• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 28.8°C
  5 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 29.9°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 31.6°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 28.8°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 24.0°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 29.0°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.3°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  69%

Πριν γίνει ο μετα-άνθρωπος ένας χαιρέκακος τιμωρός

 • A-
 • A+

«Οι ακλόνητες πεποιθήσεις κυριεύουν τους δυνατούς χαρακτήρες, και αυτό τους κάνει πιο δυνατούς» (Ρίτσαρντ Μπαχ)

Κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει πολιτική άποψη. Δεν μπορώ να βρω την παραμικρή αξία χρήσης στο να μην έχει κάποιος μία τέτοια. Ακόμα και η πλήρης άρνηση του υπάρχοντος σηματοδοτεί θέση. Δηλαδή, πως δεν σου αρέσουν καθολικώς τα πράγματα και πως είτε δεν σε ενδιαφέρει, είτε δεν μπορείς να υποστηρίξεις μία αντι-πρόταση. Αλλά, ακόμα και αυτή η άρνηση είναι κάτι διαφορετικό από την αδιαφορία και το «τρία πουλάκια κάθονται». 

Ειδικά σε συνθήκες όπως αυτή που βιώνουμε ελέω κορονοϊού η πολιτική άποψη τείνει να καταστεί προσπερματικό στάδιο επιβίωσης. Και αυτό συμβαίνει όταν οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν θα ξεπερνάνε ακόμα και την πιο καλοδουλεμένη προγενέστερη βεβαιότητά μας.

Πέρα από τα προφανή και τα άμεσα, καλό είναι τώρα που υπάρχει σχετικός χρόνος να προετοιμαζόμαστε για να αποχαιρετίσουμε τον κόσμο που ξέραμε. Ας το κάνει ο καθένας με όποιο τραγούδι θέλει... Πια, περνάμε στην εποχή των νέων παγκόσμιων κυριαρχικών σχεδιασμών. Και αν το βιβλίο «1984» κάποτε ήταν πολύ μπροστά, σήμερα το βιβλίο «2044» δεν θα άντεχαν πολλοί να το διαβάσουν μέχρι τέλους.

Πριν γίνει η μόνη ελπίδα αποφυγής η καταστροφή, το να χάσουν δηλαδή τον έλεγχο της μεταξύ τους διαμάχης οι κυρίαρχοι του πλανήτη και να αρχίσουν όλα από το μηδέν, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τα όσα διακυβεύονται έγκαιρα. Πριν γίνει η επιστημονική φαντασία εγχειρίδιο ερμηνείας της καθημερινότητας των ανθρώπινων κοινωνιών. Πριν γίνει ο μετα-άνθρωπος ένας χαιρέκακος τιμωρός (για όλα τα τρωτά του ανθρώπου)...

Η νεο-ελληνική κοινωνία δίνει αυτές τις μέρες τη μεγάλη μάχη της με την πανδημία. Δεν λείπουν τα λάθη, δεν λείπουν ακόμα και οι βλακείες, οι ψευτομαγκιές, η κακεντρέχεια και ο αδικαιολόγητος εγωισμός. Όμως, σε ένα μεγάλο πλειοψηφικό ποσοστό οι άνθρωποι του συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου κινούνται σε μία κοινή κατεύθυνση. Που αποφέρει απτό και σωτήριο αποτέλεσμα, διαγράφοντας μία σημαντική στιγμή στη διαχρονική ιστορία αυτού του τόπου.

Επίσης, αυτό φανερώνει εμπράκτως τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, της ανθρώπινης νόησης και της ανθρώπινης συγκέντρωσης. Οι άνθρωποι, τα άτομα και οι κοινωνίες, που συν-εργάζονται πετυχαίνουν. Ο κάθε κοινός σκοπός που προκύπτει μετά από μία πλειοψηφική συναπόφαση είναι ο μόνος τρόπος για να κατακτιούνται στόχοι.

Και το μετά; Γιατί όσο πειθαρχημένη είναι η συνείδησή μας στο τώρα, άλλο τόσο απείθαρχη και αδούλωτη πρέπει να είναι σε λίγο καιρό. Διδάσκεις πολιτισμό, λοιπόν, όταν δεν φοβάσαι πως θα χάσεις την ισορροπία σου αν αναμειχθείς με τα σύνολα. Αποκτάς απήχηση και μετουσιώνεις σε πράξη με κοινωνική ωφελιμότητα τις ιδέες σου όταν καταθέτεις προτάσεις. Κάθε σοβαρή πρόταση που έχει πρακτική χροιά γεννοβολάει «σιωπές φίμωσης» σε εκείνους που έχουν συνηθίσει στην ένδεια και στις όψιμες «αντιρρήσεις για την αντίρρηση».

Στην κρίση του 2010 χάθηκε μία καλή ευκαιρία, αλλά υπήρχε το άλλοθι του απροετοίμαστου. Στην κρίση του 2020 αυτό που πρέπει να σκεπτόμαστε όλοι είναι πως παραμένει αδήριτη ανάγκη το να μπορούμε να κουβεντιάζουμε ελεύθερα το 2030.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πάτοι στα βαρέλια
Ετσι, «ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ζώον», όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, με την επίφαση της αντίδρασης μη συμμετέχοντας δημιουργεί τα αντίστροφα αποτελέσματα: τη συμμετοχή σε μια ζωή που δεν τον βρίσκει σύμφωνο,...
Οι πάτοι στα βαρέλια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συντελεστές επηρεασμού των εξελίξεων
Η μεγάλη και πρωτοφανής -για τα συνηθισμένα μέτρα του συγκεκριμένου κομματικού οργανισμού- συμμετοχή στις κυριακάτικες εκλογικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ έχει θετικές προεκτάσεις, που απλώνονται σε δύο...
Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συντελεστές επηρεασμού των εξελίξεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα νέο κοινωνικό συμβόλαιο είναι δυνατό;
Ενα νέο κοινωνικό συμβόλαιο είναι δυνατό με τους όρους αυτούς; Είναι δυνατή αυτή η πρωταρχική συνθήκη που θα ξαναφέρει τον λαό στον κυρίαρχο ρόλο του ρυθμιστή, αντί γι’ αυτόν του καταναλωτή των κυβερνητικών...
Ενα νέο κοινωνικό συμβόλαιο είναι δυνατό;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φωνές για μια καλύτερη κοινωνία
Είδαμε τη σοσιαλδημοκρατία να ξαναπνίγεται στην κενολόγα συνθηματολογία της. Είδαμε το Σύνταγμα να γίνεται όχημα από τις μιλίτσιες των διακηρυγμένων εχθρών του. Είδαμε τις γυναικοκτονίες να συνεχίζονται....
Φωνές για μια καλύτερη κοινωνία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενοχή και τιμωρία
Η υπευθυνότητα δεν είναι απλώς ατομική υπόθεση. Είναι πρωτίστως η δύσκολη πορεία ατόμων και ομάδων από τη ενοχή και την εξάρτηση στην αυτονομία και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ενοχή και τιμωρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι γιατροί της Κούβας – γέννημα θρέμμα μιας άλλης κοινωνίας
Αξίζει να ακούσουμε την ιστορία των Κουβανών γιατρών, να εκτιμήσουμε και να επιβραβεύσουμε το θάρρος και η ανθρωπιά τους. Είναι η ανθρωπιά των ταπεινών ανθρώπων της Κούβας που πασχίζουν να οικοδομήσουν μια...
Οι γιατροί της Κούβας – γέννημα θρέμμα μιας άλλης κοινωνίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας