• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 20.8°C
  0 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.2°C / 18.3°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.0°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.0°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.4°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 17.4°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 20.3°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.9°C / 16.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.1°C / 21.8°C
  1 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 15.6°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.8°C / 20.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 21.0°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.3°C / 17.0°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.7°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  82%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θα κερδίσουμε τη μάχη με καλή οργάνωση

 • A-
 • A+

Στην τωρινή κατάσταση της πανδημίας αυτής όλοι πρέπει να είμαστε σώφρονες, να ακολουθούμε τους κανόνες και να συμμετέχουμε θετικά στην κοινή προσπάθεια για την επιβίωση της κοινωνίας μας. Ως άτομο κάποιας ηλικίας, στην ομάδα υψηλού κινδύνου, με σχετική εμπειρία, γράφω αυτές τις γραμμές από τα μετόπισθεν ελπίζοντας ότι θα συμβάλω σε έναν ωφέλιμο προβληματισμό.

Οπως όλοι γνωρίζουμε, δύο είναι οι άμεσοι στόχοι: α) να μειώσουμε τη νοσηρότητα μειώνοντας τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού και β) να σωθούν όσοι ασθενήσουν. Εκτός από τα ατομικά μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης που ο καθένας μας πρέπει να τηρεί, κλειδί για την όλη επιτυχημένη έκβαση της κατάστασης αποτελεί το υγειονομικό προσωπικό και η άρτια και εκτεταμένη αξιοποίησή του. Γι’ αυτό προτείνω τα παρακάτω:

1. Απαραίτητη είναι η άμεση, ομοιογενής και υποχρεωτική σε εθνικό επίπεδο εκπαίδευση ιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού με τρόπο ώστε η απόδοση και η αυτοπροστασία τους να είναι υψηλού βαθμού. Κανείς δεν είχε εμπειρία αυτής της νόσου μέχρι πριν από ένα μήνα. Προτείνω την εκπαίδευση αυτή να αναλάβουν άμεσα και ομοιογενώς οι Ιατρικές Σχολές της χώρας συνεργαζόμενες με τους Ιατρικούς Συλλόγους των αντίστοιχων γεωγραφικών περιοχών. Η εκπαίδευση πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα κείμενα και ερωτηματολόγια για τον έλεγχο τουλάχιστον της θεωρητικής τους κατάρτισης.

2. Είναι απαραίτητη, όπως και γίνεται, η ανάπτυξη ειδικών νοσηλευτικών μονάδων. Η αντιμετώπιση όμως της πανδημίας δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στη νοσοκομειακή φροντίδα υγείας. Είναι απαραίτητη η αξιοποίηση και ενίσχυση των υπαρχουσών δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, πρώην ΚΑΠΗ που μπορούν άμεσα να τροποποιηθούν σε ιατρικά εξεταστήρια κ.λπ.) για να είναι ικανές να διαχειρίζονται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο τα διάφορα περιστατικά και να μπορούν να λαμβάνουν διαγνωστικές εξετάσεις. Οι διαγνωστικές δοκιμασίες πρέπει να λαμβάνονται με κάθε προστασία από το κλινικό προσωπικό. Σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να συμβάλουν οι γιατροί του ΕΣΥ, ιδιώτες γιατροί που είχαν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά, ανάλογα με τις ανάγκες, ιδιώτες ιατροί που μπορούν να αναλάβουν εκτάκτως τέτοια καθήκοντα, αμειβόμενοι αντίστοιχα. Πρέπει να αναπτυχθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας περιφερειακών δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αντίστοιχων νοσοκομειακών δομών, νοσοκομείων αναφοράς και ΕΟΔΥ. Η χρήση της τεχνολογίας είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική επικοινωνία των δομών φροντίδας υγείας, της επιδημιολογικής επιτήρησης και της Πολιτικής Προστασίας.

3. Οι χώρες που έλεγξαν καλύτερα τη διάδοση του ιού είναι αυτές που επιδόθηκαν σε εκτεταμένες διαγνωστικές εξετάσεις σε όλο τον πληθυσμό. Πρέπει να τις μιμηθούμε, όσο μπορούμε. Για να συμβεί αυτό, οι διαγνωστικές εξετάσεις πρέπει να εκτελούνται ευρέως και τα αποτελέσματα να μην καθυστερούν. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αναλάβουν και άλλα εργαστήρια (πανεπιστημιακά, ερευνητικά, νοσηλευτικά) να εκτελούν αξιόπιστο και γρήγορο έλεγχο. Τόσο για την άμεση διάγνωση όσο και για τη συμβολή των δεδομένων στην επιδημιολογική επιτήρηση και την αντίστοιχη λήψη μέτρων. Με ευχαρίστηση μαθαίνω ότι μεγάλα ερευνητικά κέντρα της χώρας ήδη έχουν δηλώσει τη διαθεσιμότητά τους για εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων.

4. Προτεραιότητα ελέγχου για πιθανή λοίμωξη από τον κορονοϊό πρέπει να δοθεί σε άτομα που υποχρεωτικά συγχρωτίζονται, όπως στον στρατό, τα κέντρα ευγηρίας ή αποκατάστασης, τα γκέτο προσφύγων κ.λπ.

5. Οι διαγνωστικές δοκιμασίες δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο αισχροκέρδειας. Στην αντιμετώπιση της πανδημίας η πλήρης διαφάνεια των δράσεων και η κατανομή των απαιτούμενων χρημάτων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις.

6. Τέλος, επικροτώ την έγκαιρη χορήγηση των φαρμάκων σε ασθενείς με Covid-19, που, παρά τις μη ολοκληρωμένες κλινικές μελέτες, φαίνεται ότι έχουν κάποια θετική δράση τόσο στην ύφεση της κλινικής εικόνας όσο και στη μείωση του χρόνου μεταδοτικότητας.

Οπως το κύτταρο, που όταν βρίσκεται σε κατάσταση καταπίεσης οδηγείται αυτόματα σε επαναπρογραμματισμό των λειτουργιών του αναστέλλοντας την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του, επιτρέποντας την παραγωγή μόνο ειδικών μορίων και τη λειτουργία ειδικών οδών που βοηθούν στην ανάκαμψη και την επιβίωση, έτσι και εμείς πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε επιλογές μας που, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, θα ήταν αδιανόητο να σκεφτούμε ότι θα μπορούσαν να είναι αναγκαίες. Χρειαζόμαστε ευφυή οργάνωση, προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα.

*Γιατρός-ακαδημαϊκός


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και η απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού
Παρά τις εξαγγελίες για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, το ΕΣΥ καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας με 5.000 λιγότερους υγειονομικούς λόγω συνταξιοδοτήσεων, με εκατοντάδες...
Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και η απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρίση σε υγεία - εισόδημα και το προοδευτικό πολιτικό αντίδοτο
Η εδώ και ενάμιση χρόνο μονοθεματική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η μετατροπή του σε σύστημα υγείας μιας νόσου είναι μια ιδιαίτερα επισφαλής και προβληματική εξέλιξη και για την υγεία αλλά και...
Κρίση σε υγεία - εισόδημα και το προοδευτικό πολιτικό αντίδοτο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας απέτυχε
Eστω και κατά προσέγγιση, ο δείκτης αντανακλά τις αδυναμίες του ΕΣΥ και ειδικότερα το έλλειμμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την εξασθένηση που προκάλεσαν τα μνημόνια.
Γιατί στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας απέτυχε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς γίνονται τα τεστ;
Μαζί με τα τεστ για την Covid-19, είναι απαραίτητη η ανώνυμη συλλογή και άλλων δεδομένων, απαραίτητων για τη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας.
Πώς γίνονται τα τεστ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εναλλασσόμενες φάσεις του κορονοϊού
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες του δεύτερου lockdown.
Οι εναλλασσόμενες φάσεις του κορονοϊού
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το φαινόμενο του λεπρού»
Η λύση απέναντι στην πανδημία δεν βρίσκεται στον στιγματισμό των ασθενών, αλλά στη μετατόπιση του προβλήματος από τους ασθενείς στους υγιείς.
«Το φαινόμενο του λεπρού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας