Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρούσματα του ιού στο Αγία Όλγα καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο
EUROKINISSI

Κρούσματα του ιού στο Αγία Όλγα καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο

  • A-
  • A+

Αν και εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα θετικά στον νέο κορονοϊό, σε εργαζομένους του νοσοκομείου Αγία Όλγα, εντούτοις δεν πραγματοποιήθηκε απολύμανση από ειδικούς, δεν έγινε ιχνηλάτηση, αλλά ούτε και τεστ για να εντοπιστούν τυχόν άλλα περιστατικά. 

Το παραπάνω καταγγέλλει η «Πρωτοβουλία Εργαζομένων Αγία Όλγα» που υπογραμμίζει πως «από πολλές διοικήσεις νοσοκομείων υπάρχει προσπάθεια απόκρυψης των θετικών κρουσμάτων στους υγειονομικούς, υπάρχει εντολή για απαγόρευση δημοσιοποίησης των όσων συμβαίνουν στα νοσοκομεία και επίσης υπάρχει απαράδεκτη, στην πραγματικότητα επικίνδυνη, διαχείριση των θετικών κρουσμάτων και των επαφών τους».

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας

Στο νοσοκομείο μας, περί τα τέλη Μαρτίου βρέθηκαν τέσσερα κρούσματα συναδέλφων μας - από το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό- θετικά στον κορονοϊό. Η πρώτη επισήμανση μας είναι ότι η ενημέρωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, γίνεται στοχευμένα, με το σταγονόμετρο, αλλά και μέσω διαρροών.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα έπρεπε να υπάρξει, κατ αρχήν, απολύμανση από ειδικά συνεργεία, των χώρων που εργαζόταν οι συνάδελφοι.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα έπρεπε να υπάρξει ιχνηλάτηση των επαφών και έτσι να τεθούν σε επταήμερη καραντίνα οι συνάδελφοι με τους οποίους ήρθαν σε επαφή τα επιβεβαιωμένα αυτά κρούσματα (Κατά το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ το προσωπικό των νοσοκομείων δεν βγαίνει για δεκατέσσερις ημέρες όπως οι υπόλοιποι πολίτες. Γιατί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ είναι πολύ προβληματικό τόσο για τις ημέρες καραντίνας αλλά και ότι καθορίζει την επαφή βάση της απόστασης που τηρούν οι εργαζόμενοι και βάση του αν φορούν χειρουργική μάσκα).

Γνωρίζουμε όλοι πως οι χώροι που δουλεύουμε είναι μικροί και η διατήρηση των αποστάσεων δεν είναι εφικτή.

Αντ’ αυτού οι κλινικές π.χ η ΜΕΘ και οι διοικητικές υπηρεσίες, συνέχισαν να λειτουργούν και οι συστάσεις από τη διοίκηση ήταν ότι δε γίνεται να διακοπεί η λειτουργία τους. Χωρίς απολύμανση από ειδικούς ούτε λόγος φυσικά για ιχνηλάτηση αλλά και πραγματοποίηση του τεστ ώστε να δουν αν υπήρχαν και άλλα κρούσματα στα αντίστοιχα τμήματα!

Την Παρασκευή 27-3 ( μετά την πάροδο έντεκα ημερών) βρέθηκε και δεύτερη συνάδελφος θετική στον κορονοιό στο κτήριο της διοίκησης - μάλιστα στο ίδιο γραφείο με το πρώτο κρούσμα που επιβεβαιώνει την ανάγκη της δεκατετραήμερης καραντίνας καθώς και την αποτυχία των μηδαμινών μέτρων που πάρθηκαν με την διαπίστωση του πρώτου κρούσματος. Επίσης και κρούσμα ασθενή που νοσηλευόταν στη παθολογική κλινική.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε έντονη ανησυχία μεταξύ των συναδέλφων για το θέμα της διασποράς, οι συστάσεις από τη διοίκηση του νοσοκομείου ήταν η πρωινή κ απογευματινή εξάωρη εργασία των διοικητικών συναδέλφων (απόπειρα τήρησης αποστασιοποίησης) και καθαριότητα με χλωρίνη από τις καθαρίστριες του νοσοκομείου. Όσο για την παθολογική κλινική βγήκαν σε καραντίνα τρεις ειδικευόμενοι, δύο νοσηλεύτριες και δύο τραυματιοφορείς. Ούτε σκέψη για απολυμάνσεις από ειδικούς, ιχνηλατήσεις, πιθανή καραντίνα κλινικής…

Θέλουμε να καταγγείλουμε ότι από πολλές διοικήσεις νοσοκομείων υπάρχει προσπάθεια απόκρυψης των θετικών κρουσμάτων στους υγειονομικούς, υπάρχει εντολή για απαγόρευση δημοσιοποίησης των όσων συμβαίνουν στα νοσοκομεία (βλ. ΛΑΪΚΟ) και επίσης υπάρχει απαράδεκτη, στην πραγματικότητα επικίνδυνη, διαχείριση των θετικών κρουσμάτων και των επαφών τους.

Αν θέλουμε να προστατέψουμε τους συναδέλφους αλλά και τους ασθενείς, να αποτρέψουμε τη διασπορά και στα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου και να κρατήσουμε όρθιο το Νοσοκομείο σε αυτή την πανδημία ώστε να μπορεί να προσφέρει πραγματικά στους συμπολίτες μας όταν θα χρειαστεί θα πρέπει να απαιτήσουμε:

I. Κλείσιμο και απολύμανση των χώρων από εξειδικευμένο προσωπικό και όχι από τις καθαρίστριές μας που αν και απλήρωτες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με ελλιπή μέτρα προστασίας και χωρίς τον ανάλογο εξειδικευμένο εξοπλισμό που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις

II. Ιχνηλάτηση των επαφών των συναδέλφων μας που είναι θετικοί στον κορονοϊό και καραντίνα αυτών και όσων ήρθαν σε στενή επαφή μαζί τους. Η καραντίνα για όλους θα πρέπει να θεωρηθεί απαραίτητη. Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία δεν είναι λουφαδόροι και το έχουν αποδείξει χρόνια τώρα δουλεύοντας στις πιο αντίξοες συνθήκες και δηλώνοντας πάντα το παρόν στις καθημερινές δύσκολες συνθήκες αλλά και σε συνθήκες σαν και αυτές Επειδή το πιθανότερο (με αυτή την τακτική που ακολουθούν) είναι να οδηγηθούμε με οδυνηρό τρόπο στο ίδιο ή και σε χειρότερο σενάριο από αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν. Οι προσλήψεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει χτες αλλά δεν έγιναν, δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία για την μη τήρηση ακόμα και αυτών των ελλειμματικών μέτρων ασφαλείας.

III. Καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών και όχι επτά για όλους.
 

 

ΥΓΕΙΑ
Σε καραντίνα το νοσοκομείο «Ελπίς»
Ανησυχία στο Νοσοκομείο Ελπίς μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς.
Σε καραντίνα το νοσοκομείο «Ελπίς»
ΥΓΕΙΑ
Ο κορονοϊός στο ΕΣΥ
Σαράντα οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, 300 ύποπτα και ένας θάνατος είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της πανδημίας στους εργαζομένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο κορονοϊός στο ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Στους 172 οι νεκροί του Covid-19 στην Ελλάδα 
Μία 82χρονη γυναίκα που φέρεται να έπασχε από υποκείμενα νοσήματα είναι το τελευταίο θύμα του Covid-19 στη χώρα μας, αυξάνοντας σε 172 τα θύματα.
Στους 172 οι νεκροί του Covid-19 στην Ελλάδα 
ΥΓΕΙΑ
Στα 170 τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα
Μια ηλικιωμένη γυναίκα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» είναι το 170 θύμα του Covid-19 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 91χρονη άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα...
Στα 170 τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα
ΥΓΕΙΑ
Η ηλικιακή κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα
Η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία φανερώνει την ηλικία και το φύλο των συμπολιτών μας που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την «αόρατη» νόσο.
Η ηλικιακή κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα
ΥΓΕΙΑ
Κορoνοϊός: 164 οι νεκροί στην Ελλάδα
Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων Covid-19 στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας 71χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» νικημένος από τον κορονοϊό αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα στους 164.
Κορoνοϊός: 164 οι νεκροί στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας