Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο παιδευτικός της ρόλος και η «εκδίκηση» της δημόσιας υγείας
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο παιδευτικός της ρόλος και η «εκδίκηση» της δημόσιας υγείας

  • A-
  • A+

Πριν από λίγες μέρες έκπληκτος άκουσα τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, κ. Σκυλακάκη, να δηλώνει σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό «είναι η εκδίκηση του Κέινς αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες», αναφερόμενος στα όσα τραγικά βιώνουμε και στη χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ως εκδίκηση μιας προσωπικότητας του οποίου η θεωρία και οι προσεγγίσεις σημάδεψαν και προσέδωσαν κοινωνικό πρόσημο στην οικονομική επιστήμη αποκωδικοποιεί κάποιος κάτι όταν ομνύει πίστη σε μια άλλη σχολή σκέψης. Είναι πασιφανές ότι οι θιασώτες του Μπίσμαρκ και των θεωριών της Σχολής του Σικάγου βιώνουν ιδεολογικά οδυνηρές στιγμές σήμερα.

Και είναι αβάσταχτη η οδύνη, διότι δεν ζουν μόνο μια εποχή όπου οι ιδεολογικές εμμονές τους συνθλίβονται από την πραγματικότητα, οδύνη η οποία επιτείνεται εξαναγκάζοντας υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης να υποστηρίζουν θέσεις –για το δημόσιο σύστημα και τους λειτουργούς του– που όχι μόνο δεν ασπάζονταν στο παρελθόν, αλλά τις ξόρκιζαν κιόλας. Πώς τα φέρνει όμως η ζωή…

Να απευθύνεις επαίνους και να διατυπώνεις διθυράμβους προς εκείνους που κάποτε –όχι πολύ παλιά, το 2013– ήταν απλά για σένα «λίπος», νομίζοντας ότι θα ξεχάσουν (το «λίπος») δηλώσεις του τύπου: «Αν χρειαστεί να κλείσω νοσοκομεία, θα τα κλείσω», «Επρεπε να σας απολύσουμε για να δείτε τι εστί βερίκοκο», «Μη μου πάρει τη δόξα η τρόικα αν γίνουν απολύσεις γιατρών. Θα το έχω κάνει εγώ» και «Εμείς λέμε συγχωνεύουμε νοσοκομεία, αυτοί λένε θα ανοίξουμε όλα τα νοσοκομεία. Εμείς λέμε να απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους, αυτοί λένε να προσλάβουν δημοσίους υπαλλήλους».

Ομως, σήμερα οι στιγμές επιβάλλουν συστράτευση και όχι πολιτικές αντεγκλήσεις. Αυτές οι ώρες είναι ώρες ευθύνης, όχι όμως και λήθης. Τώρα είναι η στιγμή να στηριχθεί περαιτέρω το σύστημα υγείας, αλλά και οριζοντίως η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στις 20 Μαρτίου 2020 ανακοίνωσε ότι «οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους πόρους θα χρειαστούν» και καλό είναι ορισμένοι, ζώντας μια ιδιότυπη περίοδο ιδεολογικού πένθους, να περάσουν από το στάδιο της άρνησης σε εκείνο της αποδοχής.

Να αποδεχθούν πως αυτή τη μάχη (αλλά και όσες τυχόν παρουσιαστούν στο μέλλον), απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, μπορεί κανείς να την κερδίσει μόνο στηριζόμενος σε ένα ισχυρό δημόσιο Σύστημα Υγείας, ενισχύοντάς το με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς αυτό συνιστά ένα από τα προαπαιτούμενα για την ενεργοποίηση υφιστάμενων αλλά και προστιθέμενων κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Ενίσχυση, όχι πρόσκαιρη, εξαιτίας της επώδυνης αυτής συγκυρίας, αλλά με μόνιμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Ενδυνάμωση του συστήματος, με την επένδυση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την ενσωμάτωση των Κέντρων Υγείας, των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) –που τόσο λοιδορήθηκαν– και των Περιφερειακών Ιατρείων στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου. Καθώς σε περιόδους έλλειψης προσωπικού δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην αξιοποιείται όλο το διαθέσιμο ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό. Επιπλέον, για τον σκοπό της εξυπηρέτησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετακίνησης, οι οποίες και χρήζουν ολοκληρωμένης υγειονομικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης, επιβάλλεται η επένδυση σε μια σειρά ανθρωποκεντρικών επαγγελμάτων, που το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό DNA τους ευνοεί την εργασία στην κοινότητα και την κάλυψη όλου του φάσματος των καθημερινών αναγκών τους.

Τα παραπάνω έχουν ήδη κατατεθεί στη δημόσια συζήτηση από ανθρώπους που χρημάτισαν εν μέσω χαλεπών δημοσιονομικών καιρών σε θέσεις υψηλής ευθύνης αναγεννώντας το δημόσιο σύστημα υγείας, από ανθρώπους που τόσο επαγγελματικά όσο και βιωματικά γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις παθογένειες που το χαρακτηρίζουν. Από ανθρώπους που λοιδορήθηκαν από τους πολιτικούς αντιπάλους τους, επειδή συγκρούστηκαν με τα συμφέροντα, αλλά σήμερα είναι εκεί για να συνθέσουν και να βάλουν πλάτη. Μια πλάτη αλληλεγγύης, μια πλάτη εθνικής ευθύνης, όχι για χάρη εκείνων που απογοητεύτηκαν ιδεολογικά και πολιτικά –γι’ αυτό ομολογουμένως δεν μπορούν να κάνουν πολλά– αλλά για λογαριασμό της δημόσιας υγείας μιας χώρας που αντέχει και ενός λαού που ενωμένος θα βγει και πάλι νικητής.

*Δικηγόρος – βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας


 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τεστ! Τεστ! Τεστ!... σε όλους!
Το ζήτησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Γκεμπρεγέσους τη Δεύτερα 16/3, απ’ όλα τα κράτη, προκειμένου να εφαρμόσουν τη στρατηγική περιορισμού της επιδημίας του κορονοϊού.
Τεστ! Τεστ! Τεστ!... σε όλους!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα φάση της πανδημίας και οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία
Η έντονα αυξητική τάση των κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες μέρες και μάλιστα με οριζόντια κατανομή σχεδόν σε όλη τη χώρα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο υποτίμησης του κινδύνου ανεξέλεγκτης διασποράς.
Η νέα φάση της πανδημίας και οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα γίνουμε καλύτεροι: Το μέλλον που θέλουμε, ο ΟΗΕ που χρειαζόμαστε
Τα Ηνωμένα Εθνη γίνονται φέτος 75 χρόνων σε μια περίοδο τεράστιων προκλήσεων. Ο COVID-19 απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, προκαλώντας ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και αποσταθεροποιώντας τις κοινωνίες και τις...
Θα γίνουμε καλύτεροι: Το μέλλον που θέλουμε, ο ΟΗΕ που χρειαζόμαστε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η... προίκα της επιδημίας
Πριν καλά καλά συνέλθουμε, τώρα που κάθε άλλο παρά έχει οριστικοποιηθεί η έξοδος από το κύμα της επιδημίας, κάθε άλλο παρά θωρακίστηκε το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδίως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα,.
Η... προίκα της επιδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης η επερχόμενη εργασιακή ζούγκλα
Η πανδημία Covid-19 δημιούργησε μεγάλες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλάζοντας τα δεδομένα όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα σε όλους τους τομείς κι εγκαθιδρύοντας μια νέα κατάσταση πραγμάτων.
Ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης η επερχόμενη εργασιακή ζούγκλα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κορονοϊός και ο τουρίστας από το Μόναχο
Το ελληνικό κράτος, από την εποχή των συνταγματαρχών μέχρι την εποχή των επί πεζοδρομίων χειροκροτητών της αοιδού, προσπάθησε και πέτυχε τελικά να χτίσει τον μύθο του τουρισμού. Ολοι οι κυβερνήτες προσπάθησαν...
Ο κορονοϊός και ο τουρίστας από το Μόναχο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας