Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ορισμό των ευπαθών ομάδων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI

Ορισμό των ευπαθών ομάδων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+
Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά τον συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων, ώστε οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μπορούν να κάνουν χρήση των προστατευτικών έκτακτων μέτρων.

Σε ερώτηση προχώρησαν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, Ανδρέας Ξανθός, Έφη Αχτσιόγλου και Μερόπη Τζούφη προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, με θέμα «Απροστάτευτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορονοϊού οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες». 

Στην εν λόγω ερώτηση οι βουλευτές ζητούν τον συντονισμό των υπουργών για τον ορισμό των ευπαθών ομάδων έναντι του κορονοϊού, ώστε οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτές να μπορούν να κάνουν χρήση των προστατευτικών έκτακτων μέτρων.

Συγκεκριμένα, ζητούν να συντονισθούν άμεσα τα δύο υπουργεία για να εκδοθεί πλήρης κατάλογος των ευπαθών ομάδων που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτές να προστατευτούν κάνοντας χρήση των έκτακτων μέτρων. Συγχρόνως ζητείται να ελέγχεται, μέσω ΣΕΠΕ, η τήρηση, από τους εργοδότες, των νόμιμων προβλεπόμενων μέτρων προστασίας των εργαζομένων τους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τους δύο υπουργούς να συνεργασθούν άμεσα ώστε να εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ και να γίνει αποδεκτός από το Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων ο πλήρης κατάλογος των ευπαθών ομάδων που δικαιούνται να κάνουν χρήση των έκτακτων μέτρων προστασίας τους. Παράλληλα, ζητούν να ελέγχεται μέσω του ΣΕΠΕ η συμμόρφωση των εργοδοτών στην παροχή των νόμιμων αυτών δυνατοτήτων προστασίας των εργαζομένων τους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η ερώτηση των βουλευτών

Προς: 1. τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 
           2. Τον Υπουργό Υγείας
 
Θέμα:  Απροστάτευτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορονοϊού οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες 
 
Με την ΠΝΠ της 11ης-3-2020 (ΦΕΚ 55Α΄) ορίζονται έκτακτα προσωρινά προληπτικά μέτρα που υποχρεούνται να λάβουν οι εργοδότες στο πλαίσιο των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την πρόληψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην  εγκύκλιο 12339/404/12-3-2020 της Γενικής Γραμματέως Εργασίας, όπου παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της ΠΝΠ, στην παράγραφο 1 του κεφαλαίου Β με τίτλο: «Παραμονή εργαζομένων κατ’ οίκον μετά από οδηγίες του ΕΟΔΥ» αναφέρεται ότι: «ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενους οι οποίοι  εμπίπτουν στην περιπτωσιολογία συμπτωμάτων οι ίδιοι οι οικείοι τους και πρέπει,  σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, να παραμείνουν κατ’ οίκον, υποχρεούται να αποδεχθεί την αποχή τους από τα εργασιακά τους καθήκοντα. …….Ομοίως συμβαίνει για τις έγκυες εργαζόμενες γυναίκες λόγω του κινδύνου για τις ίδιες και το κυοφορούμενο έμβρυο. Στο διάστημα της παραμονής κατ’ οίκον ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών του εργαζόμενου».
Στην τελευταία παράγραφο της ίδιας εγκυκλίου, η οποία έχει τίτλο: «απομάκρυνση από την εργασία εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» αναφέρεται ότι: «για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως αυτές εξειδικεύονται κάθε φορά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ των οποίων η κατάσταση υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζομένους σε κατ’ οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους».

Ωστόσο, ούτε στην ερμηνευτική εγκύκλιο περιλαμβάνεται, ούτε όμως και από τον ΕΟΔΥ έχει αναρτηθεί πλήρης κατάλογος των συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων που εντάσσονται σε αυτή τη διάταξη. Ο ΕΟΔΥ στην ιστοσελίδα του αναφέρει: «άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών» χωρίς να παραθέτει τα υποκείμενα νοσήματα στο σύνολό τους. Σε αντίστοιχη εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών που αφορά μέτρα για τους εργαζόμενους σε δημόσιο, ΟΤΑ κλπ, αναφέρονται ως  ευπαθείς ομάδες οι πάσχοντες από  χρόνια σοβαρά προβλήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα του αναπνευστικού, σακχαρώδη διαβήτη και όσοι τελούν σε ανοσοκαταστολή). Κάτι ανάλογο στον ιδιωτικό τομέα δεν υφίσταται.

    • Επειδή
αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας και της έλλειψης συντονισμού κατά τη νομοθέτηση των μέτρων είναι να επαφίεται στην διάθεση του εργοδότη η αποδοχή  ενός εργαζόμενου ως ανήκοντος σε ευπαθή ομάδα και να παραμένει αυτός απροστάτευτος απέναντι στον κίνδυνο του κορονοϊού με πιθανές ολέθριες συνέπειες. 

    • Επειδή
έχουν περιέλθει στη γνώση μας πολλές περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι προσκομίζουν στον εργοδότη τους ιατρικές βεβαιώσεις για τις παθήσεις τους πλην όμως εκείνος δεν αποδέχεται ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τους αναθέτει καθήκοντα που τους φέρνουν σε επαφή με άλλα άτομα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό και να νοσήσουν.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

    1. Προτίθενται να εκδώσουν άμεσα, μέσω του ΕΟΔΥ, πλήρη κατάλογο των ευπαθών ομάδων έναντι του κορονοϊού;
    2. Προτίθενται να εκδώσουν συμπληρωματική ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία να ορίζεται επακριβώς ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων της ΠΝΠ για την κατ’ οίκον παραμονή προκειμένου να προστατευτούν από πιθανές ολέθριες συνέπειες του κορονοϊού;
    3. Προτίθενται να χρησιμοποιήσουν το ΣΕΠΕ για να ελέγξουν περιπτώσεις όπου οι εργοδότες αναθέτουν σε ευπαθείς εργαζομένους τους καθήκοντα που τους εκθέτουν σε κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

  • Θεανώ Φωτίου
  • Ανδρέας Ξανθός
  • Ευτυχία Αχτσιόγλου
  • Μερόπη Τζούφη

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αχτσιόγλου: Ολοφάνερη αρπαχτή το σκάνδαλο της ψευδοκατάρτισης
Επαναλαμβάνει το βασικό ερώτημα προς τον υπουργό Εργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βρούτσης μόνος του ή κατόπιν συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου, έστησε όλο αυτό το φιάσκο, ξαναρωτούν Αλέξης Χαρίτσης και Έφη Αχτσιόγλου.
Αχτσιόγλου: Ολοφάνερη αρπαχτή το σκάνδαλο της ψευδοκατάρτισης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Οικονομικές ατασθαλίες πίσω από τη διπλάσια χρέωση των ιδιωτικών ΜΕΘ
Για «οικονομικές ατασθαλίες, με την ευκαιρία των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης και την καταπολέμηση του κορονοϊού», εγκαλούν την κυβέρνηση 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ: Οικονομικές ατασθαλίες πίσω από τη διπλάσια χρέωση των ιδιωτικών ΜΕΘ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διαψεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ τα περί ενίσχυσης του νοσοκομείου Καστοριάς
«Ασύστολο ψεύδος» χαρακτηρίζει η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας πως ενισχύεται το τοπικό νοσοκομείο εν μέσω της πανδημίας.
Διαψεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ τα περί ενίσχυσης του νοσοκομείου Καστοριάς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχείριστηκαν την πανδημία από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί «φιλότιμου» και «εθνικού εμβολίου» κατά...
Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σκουρλέτης: Δώστε μάσκες κι όχι πρόστιμα
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πειστεί ο κόσμος για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα καλώντας «να μην είμαστε αντιφατικοί στην πολιτική μας».
Σκουρλέτης: Δώστε μάσκες κι όχι πρόστιμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Χαρίτσης: Σε λιτότητα θα οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική στην οικονομία
Για πολιτική στην οικονομία που θα οδηγήσει στην επιβολή μέτρων λιτότητας, κατηγόρησε ο Αλέξης Χαρίτσης την κυβέρνηση κι επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης.
Αλ. Χαρίτσης: Σε λιτότητα θα οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική στην οικονομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας