Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Τ’ όνομά σου τώρα είναι δαυλός αναμμένος…»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τ’ όνομά σου τώρα είναι δαυλός αναμμένος…»

  • A-
  • A+
Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε ο ορισμός του ενεργού πολίτη, φορέας του αντιστασιακού ήθους του Ελληνισμού, σύμβολο αιώνιο του αντιστασιακού πνεύματος. Με τους αγώνες και το ήθος του πέρασε τα όρια της Αριστεράς, κέρδισε τον πανελλήνιο σεβασμό, αναδείχθηκε σε συνείδηση του μαχόμενου έθνους

Η Ελλάδα αποχαιρετά έναν μεγάλο Ελληνα. Τον τελευταίο μιας σπουδαίας γενιάς. Τον τελευταίο παρτιζάνο της Ευρώπης.

Τον Μανώλη Γλέζο. Ο Μανώλης, σε ηλικία 19 ετών, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, κατέβασε και κατέστρεψε, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη ναζιστική σημαία που κυμάτιζε στον βράχο της Ακρόπολης. Η κατεχόμενη Ελλάδα και η Ευρώπη πλημμύρισαν φως ελευθερίας. Το μήνυμα της νεανικής «αποκοτιάς» ήταν σαφές. Η αντίσταση είναι εδώ. Η ελευθερία θα νικήσει. Γι’ αυτή του την πράξη ο Σαρλ ντε Γκολ χαρακτήρισε τον Γλέζο ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Ο Μανώλης ήταν ανθρώπινος: «Η πιο έντονη ανάμνηση της ζωής μου είναι η μάνα μου. Με ρωτάνε διαρκώς για τη σημαία. Εγώ όμως, ακόμα κι από την ιστορία της σημαίας, θυμάμαι τη μάνα μου». Και: «Στις παραμονές των εκτελέσεων, στις παραμονές από κάθε μάχη, μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε και λέγαμε “εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις”, “εάν εσένα δεν σε βρει το βόλι, όταν συναντάς ανθρώπους στον δρόμο, θα λες καλημέρα και από εμένα, και όταν πίνεις κρασί, θα πίνεις κρασί και από εμένα, και όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, θα τον ακούς και για μένα, και όταν ακούς τον άνεμο να περνάει μέσα από τα φύλλα, όταν ακούς το θρόισμα των φύλλων, θα το ακούς και για μένα, και όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα”».

Ο Μανώλης σφράγισε την εποχή του. Ηταν παρών με τη δράση και τον λόγο του σε όλες τις περιόδους της πρόσφατης ιστορίας μας. Κατοχή και Αντίσταση, μετεμφυλιακή και δικτατορική περίοδος, Μεταπολίτευση. Ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή, πατριωτική, δημοκρατική, κοινωνική, φιλειρηνική δράση. Αγωνίστηκε για ισότητα και δικαιοσύνη. Γνώρισε κυνηγητά, συλλήψεις, φυλακίσεις, καταδίκες, βασανιστήρια. Δεν λύγισε. Παρέμεινε ανυπότακτος. Ελληνικές και διεθνείς κινητοποιήσεις πολλές φορές τον έσωσαν.

Υπηρέτησε αρχές και αξίες, με πάθος, συνέπεια και ήθος. Ηταν αρκετά πλατύς και ελεύθερος για να χωρέσει σε στεγανά. Πίστευε στην άμεση δημοκρατία και υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση, με τέτοιες αρχές, ως πρόεδρος στην κοινότητα Απεράθου. Υπήρξε ο ορισμός του ενεργού πολίτη, φορέας του αντιστασιακού ήθους του Ελληνισμού, σύμβολο αιώνιο του αντιστασιακού πνεύματος. Με τους αγώνες και το ήθος του πέρασε τα όρια της Αριστεράς, κέρδισε τον πανελλήνιο σεβασμό, αναδείχθηκε σε συνείδηση του μαχόμενου έθνους.

Ανέδειξε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων και αγωνίστηκε γι’ αυτό. Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του «Εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα». Εμπνευστής, ιδρυτικό μέλος και συμπαραστάτης του «Δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, περιόδου 1940-1945 “Ελληνικά Ολοκαυτώματα”». Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου, με ψήφισμά του, αποφάσισε: «Στις Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά της πατρίδας μας, ως ελάχιστη απόδοση τιμής, μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα την Τετάρτη 1η Απριλίου 2020, ημέρα τέλεσης της εξοδίου ακολουθίας. Με την άρση των απαγορεύσεων το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου θα αποφασίσει περισσότερα για τον ΕΛΛΗΝΑ της αντίστασης, του πολιτισμού, της αυτοδιοίκησης, της δημοκρατίας».

Το Μανώλη τον πρωτογνώρισα ως φοιτητής το 1985. Από το 1996, μέσω του αείμνηστου Βαρδή Βαρδινογιάννη και της ΕΔΙΑ 1940-1974, πορεύτηκα μαζί του σε πολλά. Στην ιδρυτική συνέλευση του Δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών, τον Μάιο του 2000 στα Καλάβρυτα, μαζί με τον τότε πρόεδρο του Τ.Σ. Αετού, Δημήτρη Θεοχαράκη, αλλά και στην καταστατική συνέλευση τον Δεκέμβριο του 2000.

Τον υποδέχτηκα ως δήμαρχος Αετού, καθώς τίμησε με την παρουσία του και μίλησε σε εκδήλωση μνήμης στον μαρτυρικό Αετό το 2007. Ηταν παρών στην παρουσίαση του λευκώματος του Δικτύου για τα Ολοκαυτώματα το 2010. Συχνές οι συναντήσεις μετά το 2010, για πολλά θέματα και κυρίως για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων. Ο Μανώλης Γλέζος παραμένει φωτεινό παράδειγμα για τους νέους και τις νέες. Με σεβασμό και ευγνωμοσύνη το έθνος τον αποχαιρετά. Μανώλη, καλό σου ταξίδι. «Τ’ όνομά σου τώρα είναι δαυλός αναμμένος…»!

* μέλος του Δ.Σ. του «Δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, περιόδου 1940-1945 “Ελληνικά Ολοκαυτώματα”», τ. δήμαρχος του μαρτυρικού Αετού

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Γλέζος και η Ακρόπολη
Το πέταμα του ναζιστικού πανιού και η ύψωση της ελληνικής σημαίας από χέρια «ανίερων» συμβόλιζαν την έγερση μιας νέας ελληνικότητας, ικανής να αυτενεργεί μακριά «τους».
Ο Γλέζος και η Ακρόπολη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η σημαία της καρδιάς μας
Ο Μανώλης Γλέζος είναι η κλασική διαδρομή των αγώνων και της ιστορίας τους στην Ελλάδα. Ο Μανώλης Γλέζος είναι η δικιά μας σημαία.
Η σημαία της καρδιάς μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποχαιρετισμός στον Μανώλη Γλέζο
Στην αθανασία πέρασε ο Μανώλης της Αντίστασης, ο Μανώλης της Ελλάδας, ο Μανώλης της Αριστεράς, ο αιώνιος έφηβος Μανώλης.
Αποχαιρετισμός στον Μανώλη Γλέζο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα «γουνοφόρα»
Αφού τα εκθρέψαμε για το κέρδος τώρα τους μεταφέραμε τον κορονοϊό και τα εκτελούμε κατά εκατομμύρια σε θαλάμους αερίων.
Τα «γουνοφόρα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τον Μίμη Φατούρο
Δεν σκέπτομαι μονάχα εσένα σήμερα αγαπημένε Μίμη. Σκέπτομαι κι εκείνους τους πολύ δικούς σου, που αφήνεις πίσω σου. Εκείνους που ζήσανε μαζί σου τα τελευταία χρόνια...
Για τον Μίμη Φατούρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας