Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτιστικές διέξοδοι νο 4: μύηση στην επιστήμη
© Joaquin Corbalan | Dreamstime.com

Πολιτιστικές διέξοδοι νο 4: μύηση στην επιστήμη

  • A-
  • A+
Μαζί κρατάμε ανοιχτό το παράθυρο

Πότε φτάσαμε κιόλας στην τέταρτη εβδομαδιαία συνάντησή μας; Σε αυτή την πολιτιστική ρωγμή στον καταναγκασμό του εγκλεισμού που τείνει να γίνει παραθύρι ανοιχτό στις ιδέες και τη δημιουργικότητα, μια ανάσα γνώσης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας κόντρα στο βαρύ φορτίο των ημερών. Παραθύρι που η δική σας συμμετοχή βοηθά να κρατηθεί ορθάνοιχτο έτσι καθαρίζοντας για λίγο τον ορίζοντα ώστε να κυλήσει ίσως πιο απρόσκοπτα ο χρόνος.

«Τη χρονική περίοδο που διανύουμε ο καθένας μας καλείται να βάλει το δικό του λιθαράκι, το οποίο ίσως αποδειχτεί και βράχος, ώστε να περάσουμε δημιουργικά και ήρεμα αυτήν την περίοδο που ζούμε στο σπίτι χωρίς εργασία και σχολείο» είναι τα συγκινητικά λόγια από τη φίλη της στήλης, θεατρολόγο Λήδα Αγοραστού, που διδάσκει Θεατρική Αγωγή σε παιδιά και εφήβους και παράλληλα εκπονεί διδακτορική διατριβή στα πεδία της Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας και της Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Συνδυάζοντας τα δύο, θέατρο και επιστήμη, και αντλώντας από την εμπειρία και παρατήρησή της σε πολιτισμικές εκδηλώσεις βασισμένες σε εθνογραφική έρευνα, μοιράζεται μαζί μας τις ιδέες της για κάποιες δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι από παιδιά και εφήβους με στόχο «την ενεργοποίηση των παιδιών, τη συμμετοχή όλης της οικογένειας και την επικοινωνία με τη γιαγιά και τον παππού, που τόσο μας λείπουν και τους λείπουμε αυτές τις μέρες της απομόνωσης που διασφαλίζει την υγεία μας».

Προτείνει λοιπόν ως μέσο επικοινωνίας το τηλέφωνο, επειδή όλοι έχουμε εύκολη πρόσβαση σε αυτό ή τον υπολογιστή ώστε να επικοινωνήσουμε με βιντεοκλήση.

• Πρώτη δραστηριότητα, περισσότερο κατάλληλη για παιδιά Δημοτικού

«Προτρέπουμε το παιδί να επικοινωνήσει με τη γιαγιά/παππού και, αφού συζητήσουν, να ζητήσει να του πει ένα παραμύθι. Στη συνέχεια θα πρέπει να το καταγράψει και μετά να το σκηνοθετήσει και αναπαραστήσει στο σαλόνι για εμάς -ως μια μικρή δική του παράσταση. Παρέχουμε στο παιδί ό,τι μας ζητήσει από αντικείμενα, ρούχα κλπ. Η αφήγηση της γιαγιάς/παππού μπορεί να ηχογραφηθεί έπειτα από συμφωνία (αποκλειστικά για προσωπική χρήση).

Παροτρύνουμε το παιδί να γράψει το παραμύθι σε ένα τετράδιο και να ζωγραφίσει και σχετικές εικόνες, με τις οποίες εμείς θα διακοσμήσουμε διάφορα σημεία του σπιτιού. Βιντεοσκοπούμε/φωτογραφίζουμε την παράσταση που θα ετοιμάσει το παιδί ή/και γινόμαστε "ηθοποιοί" στην παράστασή του.

• Δεύτερη δραστηριότητα, κατάλληλη για παιδιά γυμνασίου-λυκείου

«Προτρέπουμε το παιδί να επικοινωνήσει με τη γιαγιά/παππού και να συζητήσουν για τη ζωή της/του. Μπορεί να έχει ετοιμάσει βασικές ερωτήσεις από πριν. Πολλές από αυτές προκύπτουν αυθόρμητα, μέσα στη ροή της συζήτησης. Για παράδειγμα η κόρη μου ρώτησε τη γιαγιά της: «έχεις ξαναζήσει κάτι παρόμοιο με αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες;». 

Τέτοιες ερωτήσεις συχνά οδηγούν σε αφηγήσεις από τη γιαγιά/τον παππού για τη ζωή τους. Η συζήτηση μπορεί να ηχογραφηθεί έπειτα από συμφωνία.

Το παιδί καλείται να μας αφηγηθεί την ιστορία που άκουσε και μετά να τη γράψει. Μια ωραία δραστηριότητα είναι να φτιάξει ένα "βιβλίο" με την ιστορία αυτή, με εξώφυλλο που θα φέρει τον τίτλο και μια δική του ζωγραφιά ή φωτογραφία».

Οι δημιουργικές ιδέες για διαφορετικές δραστηριότητες όμως δε σταματούν εδώ και μας δίνει δύο ακόμη ερεθίσματα για περαιτέρω συζητήσεις και γνώση: Να φτιάξουμε μια βιογραφία ενός προσώπου που θαυμάζουμε, συγγραφέα, καλλιτέχνη, επιστήμονα κλπ αφού βρούμε μαζί με το παιδί τι είναι το είδος της Βιογραφίας και πως γράφετε ανατρέχοντας είτε σε μια εγκυκλοπαίδεια είτε στο διαδίκτυο.

Και για να μας μυήσει λίγο περισσότερο στην επιστήμη της ώστε να κατανοήσουμε συνάμα τι εννοεί με την περιγραφή πολιτισμικές εκδηλώσεις βασισμένες σε εθνογραφική έρευνα,μας δίνει μια γεύση από μια πολυεπίπεδη συμμετοχική δημόσια εκδήλωση που μπορούμε να παρακολουθήσουμε μαζί με τα παιδιά και να συζητήσουμε μετά. Πρόκειται για την εκδήλωση «γεύση και μνήμη» στην οποία μαθητές και δάσκαλοι, φοιτητές και καθηγητές, ανασκάπτουν τη γλώσσα, τις καθημερινές πρακτικές και τις δικές τους αισθητικές εμπειρίες και μνήμες και ανακαλύπτουν και προτείνουν εναλλακτικές απεικονίσεις της γεύσης και της αισθητήριας εμπειρίας και βρίσκονται σε τέσσερα βίντεο στον εξής σύνδεσμο 

«Οι παραπάνω δραστηριότητες θα πάρουν μέρες ώσπου να ολοκληρωθούν κι αυτό θα "γεμίσει" το χρόνο και το χώρο στον οποίο όλοι έχουμε απομονωθεί υποχρεωτικά» παρατηρεί σε αυτή την εισαγωγή στην επιστημονική ενασχόληση για μικρούς και μεγάλους.

Δεν έχουμε παρά μόνο λόγια ευχαριστίας

Με μεγάλη χαρά αναμένουμε και τις δικές σας ιδέες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι στο email: [email protected]

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πολιτιστική διέξοδος τις μέρες του... κορονοϊού
Με την ελπίδα να χαράζει όπως ο ήλιος και τη βοήθεια του καιρού είναι σίγουρα η ώρα να προσπαθήσουμε να σπάσουμε με ρωγμές ψυχαγωγίας την αναγκαστική παραμονή στο σπίτι.
Πολιτιστική διέξοδος τις μέρες του... κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολιτιστικές διέξοδοι ενάντια στην απομόνωση no 2
Παρασκευή σήμερα και στην δεύτερη εβδομαδιαία συνάντησή μας συγκεντρώνουμε προτάσεις για δημιουργικές ρωγμές στην απομόνωση, ρωγμές που μόνο ο πολιτισμός και η αγάπη μπορούν να προσφέρουν.
Πολιτιστικές διέξοδοι ενάντια στην απομόνωση no 2
ART - ΝΕΑ
Πολιτιστική διέξοδος στις μέρες της καραντίνας no 3
Βιβλία, πρόγραμμα και επικοινωνία με φίλους. Από το ξεφύλλισμα έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μέχρι την ακρόαση βιβλίων για μεγάλους και παραμυθιών για μικρούς.
Πολιτιστική διέξοδος στις μέρες της καραντίνας no 3
ART - ΝΕΑ
Πολιτιστικές διέξοδοι νο 5: Παραστάσεις γνωριμίας των παιδιών με τη λυρική τέχνη
«Πού πάει ο καιρός που φεύγει κι όταν φτάνει ξαναφεύγει;». Με τους ήχους της Λιλιπούπολης στα αυτιά, σκεφτήκαμε ότι έχουμε διαπράξει μια μεγάλη παράλειψη σε αυτές τις συναντήσεις μας. Και θα επιχειρήσουμε να...
Πολιτιστικές διέξοδοι νο 5: Παραστάσεις γνωριμίας των παιδιών με τη λυρική τέχνη
ART - ΝΕΑ
Παγκόσμια μέρα για τις κούκλες όλου του κόσμου
Η 21η Μαρτίου, εκτός από Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, είναι και Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου. Φέτος με σύνθημα «Σήμερα οι κούκλες όλου του κόσμου γιορτάζουν» το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθέατρου καλεί όλους να...
Παγκόσμια μέρα για τις κούκλες όλου του κόσμου
ART - ΝΕΑ
Χριστουγεννιάτικοι... πειρασμοί
Η χριστουγεννιάτικη περίοδος δεν είναι μόνο η πιο λαμπερή εποχή του χρόνου αλλά κι εκείνη που θα σας βάλει σε μεγάλους πειρασμούς. Παραγωγές φτιαγμένες για να γοητεύσουν τα πιτσιρίκια, παραστάσεις για κοινό...
Χριστουγεννιάτικοι... πειρασμοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας