Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποια μέτρα στήριξης θα πάρετε για τους καλλιτέχνες;
VALERΙI STEPAΝKOV
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποια μέτρα στήριξης θα πάρετε για τους καλλιτέχνες;

  • A-
  • A+

Καθώς τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα μας εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους καλλιτέχνες, τους ανθρώπους του πολιτισμού όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει καταθέσει μέχρι σήμερα ούτε σχέδιο στήριξης, ούτε πλάνο για την επόμενη ημέρα.

Η νέα κρίση ξεκίνησε πριν από την 1η Μαρτίου, όταν η πανδημία άρχισε να πλήττει τους πολίτες της γειτονικής μας Ιταλίας. Η προσέλευση του κοινού άρχισε να μειώνεται σταδιακά σε θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες κ.ο.κ. μέχρι που ήρθαν τα καθολικά μέτρα αναστολής λειτουργίας και περιορισμού της κυκλοφορίας.

Σε αντίθεση με τα υπουργεία Πολιτισμού της Γαλλίας, της Γερμανίας, που θα διαθέσουν ένα τεράστιο ποσόν, ή της Φινλανδίας, που συγκέντρωσε -από ιδρύματα- μέσα σε δύο ημέρες 1,5 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του χώρου, ή με το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας, που δίνει 160 εκατομμύρια λίρες, το δικό μας υπουργείο εξακολουθεί να παρακολουθεί τα έργα στο Τατόι, τους φωτισμούς στην Ακρόπολη και να μας ενημερώνει για την πορεία τους.

«Το προσωπικό μου μήνυμα είναι υπομονή και πειθαρχία. Πειθαρχία στα μέτρα. Από τη στιγμή που πειθαρχήσουμε και αναπτύξουμε στο έπακρο την ατομική μας ευθύνη, η επόμενη μέρα θα είναι πολύ πιο κοντά» δήλωσε στο ΤV 100 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Και καθησύχασε όσους έχουν αναστείλει τη λειτουργία σε θέατρα, χώρους πολιτισμού, μουσικές σκηνές, κινηματογράφους, έχουν σταματήσει συναυλίες, πρόβες, γυρίσματα ταινιών, διοργανώσεις εκθέσεων, οποιαδήποτε καλλιτεχνική δραστηριότητα και βρίσκονται χωρίς έσοδα και χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν την επόμενη ημέρα «... ότι μέσα στη γενικότερη μέριμνα της Κυβέρνησης και στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί σε κυβερνητικό επίπεδο από τους αρμόδιους υπουργούς, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Υπουργό Εργασίας, περιλαμβάνονται σε μεγάλο ποσοστό, εργαζόμενοι στον Πολιτισμό, όπως και θεατρικές επιχειρήσεις. Να μην το ξεχνάμε».

Μπροστά στην απραξία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, σωματεία, σύλλογοι (Μουσικών Βορείου Ελλάδος), ομοσπονδίες (ΠΟΘΑ) ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων και τη διεύρυνση των προϋποθέσεων για την παροχή της έκτακτης επιδότησης.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στον πολιτισμό και τη δημιουργική οικονομία. Μεταξύ άλλων προτείνει, μάλιστα, «διαβούλευση με τους φορείς και τα σωματεία για τον άμεσο εντοπισμό και την επίλυση ειδικότερων ζητημάτων που ανακύπτουν λόγω των ιδιαιτεροτήτων του χώρου», σημειώνοντας την πολυμορφία των σχέσεων εργασίας με αποτέλεσμα πολλοί να μένουν χωρίς καμία κάλυψη στην παρούσα φάση.

Την ίδια στιγμή η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού με θέμα «Αμεση ανάγκη για εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών». Στην ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρατίθενται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα του χώρου, τα οποία αθροίζονται σε μια μακρόχρονη συρρίκνωση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων λόγω της κρίσης της τελευταίας δεκαετίας.

«Ενας τομέας που συγκαταλέγεται σε αυτούς που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και χρήζει ειδικής και άμεσης μέριμνας είναι ο τομέας των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα αυτός των παραστατικών τεχνών, της ψυχαγωγίας και των θεαμάτων. Με την απόφαση για κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο, μια σειρά από εργαζόμενοι πλήττονται άμεσα. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι καλλιτέχνες θεάματος - ακροάματος, οι τραγουδιστές, οι μουσικοί, οι ηχολήπτες, οι υπεύθυνοι φωτισμού, οι DJs, οι παραγωγοί, οι τεχνικοί και μια σειρά άλλων εργαζομένων που στηρίζουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις», αναφέρει η βουλευτής.

Παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν γίνει από τα αντιπροσωπευτικά όργανα των καλλιτεχνών τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με την ένταξή τους στα μέτρα ενίσχυσης και ιδιαίτερα την καταβολή των 800 ευρώ, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, τα επιδόματα που δικαιούνται και την ένταξη στο ταμείο ανεργίας. Οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης ερωτώνται τι μέτρα στήριξης θα λάβουν; Εχουν καταγραφεί τα αιτήματα των συγκεκριμένων κλάδων και πώς θα υλοποιηθούν; Θα υπάρξει πλήρης πρόσβαση στην υγεία και την περίθαλψη; Τέλος θα ληφθούν υπ’ όψιν οι διεθνείς πρακτικές για την ενίσχυση των καλλιτεχνών;


 

 

ART - ΝΕΑ
Συναυλίες και παραστάσεις, το «εύκολο θύμα»
Ο καλλιτεχνικός χώρος και όσοι εργάζονται σ’ αυτόν είναι ως γνωστόν τα κατ’ εξοχήν θύματα της πανδημίας. Οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού έγιναν κουτσά-στραβά και η χειμερινή σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει την ίδια...
Συναυλίες και παραστάσεις, το «εύκολο θύμα»
ART - ΝΕΑ
Πειραιάς: Στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στους ανθρώπους του πολιτισμού
«Οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν είναι αόρατοι» έγραφε το γιγαντο-πανό που αναρτήθηκε στο δημοτικό θέατρο Πειραιά από τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Πειραιά, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την έμπρακτη στήριξή...
Πειραιάς: Στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στους ανθρώπους του πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
«Ο κλάδος έχει πάνω από 90% ανεργία»
Για «ξεκάθαρο κυβερνητικό σχέδιο για συνολική υποβάθμιση του πολιτισμού» κάνουν λόγο τα καλλιτεχνικά σωματεία που καλούν σε κινητοποίηση την Πέμπτη 1/10 στο Σύνταγμα.
«Ο κλάδος έχει πάνω από 90% ανεργία»
ART - ΝΕΑ
Το κοινό θέλει να ανοίξουν χειμερινά θέατρα, σινεμά, μουσικές σκηνές
Tο Youfly έκανε τη δεύτερη δημοσκόπηση για τον πολιτισμό το 2020-21 και τα αποτελέσματά της αποτυπώνουν την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού κοινού να λειτουργήσουν οι πολιτιστικοί χώροι.
Το κοινό θέλει να ανοίξουν χειμερινά θέατρα, σινεμά, μουσικές σκηνές
ART - ΝΕΑ
Η αρμόδια Διεύθυνση ενημερώθηκε, η υπουργός αγνοούσε;
Το Σωματείο Εργαζομένων Αχίλλειου Μουσείου στην Κέρκυρα ενημέρωσε την αρμόδια διεύθυνση για το πάρτι επιχειρηματία που είχε διοργανωθεί στο εμβληματικό κτίριο του ανακτόρου.
Η αρμόδια Διεύθυνση ενημερώθηκε, η υπουργός αγνοούσε;
ART - ΝΕΑ
Μικρές απώλειες;
Με νέα αυστηρά μέτρα θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Μικρές απώλειες;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας