Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποια μέτρα στήριξης θα πάρετε για τους καλλιτέχνες;
VALERΙI STEPAΝKOV
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποια μέτρα στήριξης θα πάρετε για τους καλλιτέχνες;

  • A-
  • A+

Καθώς τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα μας εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους καλλιτέχνες, τους ανθρώπους του πολιτισμού όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει καταθέσει μέχρι σήμερα ούτε σχέδιο στήριξης, ούτε πλάνο για την επόμενη ημέρα.

Η νέα κρίση ξεκίνησε πριν από την 1η Μαρτίου, όταν η πανδημία άρχισε να πλήττει τους πολίτες της γειτονικής μας Ιταλίας. Η προσέλευση του κοινού άρχισε να μειώνεται σταδιακά σε θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες κ.ο.κ. μέχρι που ήρθαν τα καθολικά μέτρα αναστολής λειτουργίας και περιορισμού της κυκλοφορίας.

Σε αντίθεση με τα υπουργεία Πολιτισμού της Γαλλίας, της Γερμανίας, που θα διαθέσουν ένα τεράστιο ποσόν, ή της Φινλανδίας, που συγκέντρωσε -από ιδρύματα- μέσα σε δύο ημέρες 1,5 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του χώρου, ή με το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας, που δίνει 160 εκατομμύρια λίρες, το δικό μας υπουργείο εξακολουθεί να παρακολουθεί τα έργα στο Τατόι, τους φωτισμούς στην Ακρόπολη και να μας ενημερώνει για την πορεία τους.

«Το προσωπικό μου μήνυμα είναι υπομονή και πειθαρχία. Πειθαρχία στα μέτρα. Από τη στιγμή που πειθαρχήσουμε και αναπτύξουμε στο έπακρο την ατομική μας ευθύνη, η επόμενη μέρα θα είναι πολύ πιο κοντά» δήλωσε στο ΤV 100 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Και καθησύχασε όσους έχουν αναστείλει τη λειτουργία σε θέατρα, χώρους πολιτισμού, μουσικές σκηνές, κινηματογράφους, έχουν σταματήσει συναυλίες, πρόβες, γυρίσματα ταινιών, διοργανώσεις εκθέσεων, οποιαδήποτε καλλιτεχνική δραστηριότητα και βρίσκονται χωρίς έσοδα και χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν την επόμενη ημέρα «... ότι μέσα στη γενικότερη μέριμνα της Κυβέρνησης και στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί σε κυβερνητικό επίπεδο από τους αρμόδιους υπουργούς, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Υπουργό Εργασίας, περιλαμβάνονται σε μεγάλο ποσοστό, εργαζόμενοι στον Πολιτισμό, όπως και θεατρικές επιχειρήσεις. Να μην το ξεχνάμε».

Μπροστά στην απραξία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, σωματεία, σύλλογοι (Μουσικών Βορείου Ελλάδος), ομοσπονδίες (ΠΟΘΑ) ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων και τη διεύρυνση των προϋποθέσεων για την παροχή της έκτακτης επιδότησης.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στον πολιτισμό και τη δημιουργική οικονομία. Μεταξύ άλλων προτείνει, μάλιστα, «διαβούλευση με τους φορείς και τα σωματεία για τον άμεσο εντοπισμό και την επίλυση ειδικότερων ζητημάτων που ανακύπτουν λόγω των ιδιαιτεροτήτων του χώρου», σημειώνοντας την πολυμορφία των σχέσεων εργασίας με αποτέλεσμα πολλοί να μένουν χωρίς καμία κάλυψη στην παρούσα φάση.

Την ίδια στιγμή η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού με θέμα «Αμεση ανάγκη για εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών». Στην ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρατίθενται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα του χώρου, τα οποία αθροίζονται σε μια μακρόχρονη συρρίκνωση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων λόγω της κρίσης της τελευταίας δεκαετίας.

«Ενας τομέας που συγκαταλέγεται σε αυτούς που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και χρήζει ειδικής και άμεσης μέριμνας είναι ο τομέας των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα αυτός των παραστατικών τεχνών, της ψυχαγωγίας και των θεαμάτων. Με την απόφαση για κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο, μια σειρά από εργαζόμενοι πλήττονται άμεσα. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι καλλιτέχνες θεάματος - ακροάματος, οι τραγουδιστές, οι μουσικοί, οι ηχολήπτες, οι υπεύθυνοι φωτισμού, οι DJs, οι παραγωγοί, οι τεχνικοί και μια σειρά άλλων εργαζομένων που στηρίζουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις», αναφέρει η βουλευτής.

Παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν γίνει από τα αντιπροσωπευτικά όργανα των καλλιτεχνών τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με την ένταξή τους στα μέτρα ενίσχυσης και ιδιαίτερα την καταβολή των 800 ευρώ, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, τα επιδόματα που δικαιούνται και την ένταξη στο ταμείο ανεργίας. Οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης ερωτώνται τι μέτρα στήριξης θα λάβουν; Εχουν καταγραφεί τα αιτήματα των συγκεκριμένων κλάδων και πώς θα υλοποιηθούν; Θα υπάρξει πλήρης πρόσβαση στην υγεία και την περίθαλψη; Τέλος θα ληφθούν υπ’ όψιν οι διεθνείς πρακτικές για την ενίσχυση των καλλιτεχνών;


 

 

ART - ΝΕΑ
Οι Γάλλοι καλλιτέχνες στέλνουν γράμμα στον Μακρόν
Με ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε αποκλειστικά στην εφημερίδα «Le Monde», μια ομάδα Γάλλον καλλιτεχνών απευθύνεται στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και ζητά να λύσει αυτός το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν...
Οι Γάλλοι καλλιτέχνες στέλνουν γράμμα στον Μακρόν
ART - ΝΕΑ
«Χρειαζόμαστε σαφή και σταδιακό χάρτη επιστροφής»
Γιγαντώνεται το κίνημα «Support Art Workers» ● Ενα απίστευτο κύμα στήριξης για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού «σκάει» στην πόρτα του ΥΠΠΟΑ.
«Χρειαζόμαστε σαφή και σταδιακό χάρτη επιστροφής»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με ανθρώπους του πολιτισμού - Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Πέντε προτάσεις για την στήριξη και ενίσχυση του πολιτισμού, στην κρίση πανδημίας καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και την ένταξη στα μέτρα της κυβέρνησης 15.000 εργαζομένων στον κλάδο και καλλιτεχνών.
Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με ανθρώπους του πολιτισμού - Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
ART - ΝΕΑ
Να εφαρμοστούν τα επείγοντα μέτρα, αλλιώς απεργούμε
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προτίθεται να προχωρήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η υπουργική απόφαση για τα επείγοντα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την...
Να εφαρμοστούν τα επείγοντα μέτρα, αλλιώς απεργούμε
ART - ΝΕΑ
Συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις...
Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να αναστείλει έστω και με χρονοκαθυστέρηση τη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ανακούφισε πρωτίστως τους εργαζομένους. Ακολούθησαν ακόμα δύο ανακοινώσεις...
Συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας