• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.2°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 26.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 25.4°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 23.6°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  67%
VALERΙI STEPAΝKOV
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποια μέτρα στήριξης θα πάρετε για τους καλλιτέχνες;

 • A-
 • A+

Καθώς τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα μας εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους καλλιτέχνες, τους ανθρώπους του πολιτισμού όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει καταθέσει μέχρι σήμερα ούτε σχέδιο στήριξης, ούτε πλάνο για την επόμενη ημέρα.

Η νέα κρίση ξεκίνησε πριν από την 1η Μαρτίου, όταν η πανδημία άρχισε να πλήττει τους πολίτες της γειτονικής μας Ιταλίας. Η προσέλευση του κοινού άρχισε να μειώνεται σταδιακά σε θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες κ.ο.κ. μέχρι που ήρθαν τα καθολικά μέτρα αναστολής λειτουργίας και περιορισμού της κυκλοφορίας.

Σε αντίθεση με τα υπουργεία Πολιτισμού της Γαλλίας, της Γερμανίας, που θα διαθέσουν ένα τεράστιο ποσόν, ή της Φινλανδίας, που συγκέντρωσε -από ιδρύματα- μέσα σε δύο ημέρες 1,5 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του χώρου, ή με το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας, που δίνει 160 εκατομμύρια λίρες, το δικό μας υπουργείο εξακολουθεί να παρακολουθεί τα έργα στο Τατόι, τους φωτισμούς στην Ακρόπολη και να μας ενημερώνει για την πορεία τους.

«Το προσωπικό μου μήνυμα είναι υπομονή και πειθαρχία. Πειθαρχία στα μέτρα. Από τη στιγμή που πειθαρχήσουμε και αναπτύξουμε στο έπακρο την ατομική μας ευθύνη, η επόμενη μέρα θα είναι πολύ πιο κοντά» δήλωσε στο ΤV 100 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Και καθησύχασε όσους έχουν αναστείλει τη λειτουργία σε θέατρα, χώρους πολιτισμού, μουσικές σκηνές, κινηματογράφους, έχουν σταματήσει συναυλίες, πρόβες, γυρίσματα ταινιών, διοργανώσεις εκθέσεων, οποιαδήποτε καλλιτεχνική δραστηριότητα και βρίσκονται χωρίς έσοδα και χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν την επόμενη ημέρα «... ότι μέσα στη γενικότερη μέριμνα της Κυβέρνησης και στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί σε κυβερνητικό επίπεδο από τους αρμόδιους υπουργούς, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Υπουργό Εργασίας, περιλαμβάνονται σε μεγάλο ποσοστό, εργαζόμενοι στον Πολιτισμό, όπως και θεατρικές επιχειρήσεις. Να μην το ξεχνάμε».

Μπροστά στην απραξία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, σωματεία, σύλλογοι (Μουσικών Βορείου Ελλάδος), ομοσπονδίες (ΠΟΘΑ) ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων και τη διεύρυνση των προϋποθέσεων για την παροχή της έκτακτης επιδότησης.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στον πολιτισμό και τη δημιουργική οικονομία. Μεταξύ άλλων προτείνει, μάλιστα, «διαβούλευση με τους φορείς και τα σωματεία για τον άμεσο εντοπισμό και την επίλυση ειδικότερων ζητημάτων που ανακύπτουν λόγω των ιδιαιτεροτήτων του χώρου», σημειώνοντας την πολυμορφία των σχέσεων εργασίας με αποτέλεσμα πολλοί να μένουν χωρίς καμία κάλυψη στην παρούσα φάση.

Την ίδια στιγμή η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού με θέμα «Αμεση ανάγκη για εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών». Στην ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρατίθενται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα του χώρου, τα οποία αθροίζονται σε μια μακρόχρονη συρρίκνωση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων λόγω της κρίσης της τελευταίας δεκαετίας.

«Ενας τομέας που συγκαταλέγεται σε αυτούς που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και χρήζει ειδικής και άμεσης μέριμνας είναι ο τομέας των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα αυτός των παραστατικών τεχνών, της ψυχαγωγίας και των θεαμάτων. Με την απόφαση για κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο, μια σειρά από εργαζόμενοι πλήττονται άμεσα. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι καλλιτέχνες θεάματος - ακροάματος, οι τραγουδιστές, οι μουσικοί, οι ηχολήπτες, οι υπεύθυνοι φωτισμού, οι DJs, οι παραγωγοί, οι τεχνικοί και μια σειρά άλλων εργαζομένων που στηρίζουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις», αναφέρει η βουλευτής.

Παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν γίνει από τα αντιπροσωπευτικά όργανα των καλλιτεχνών τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με την ένταξή τους στα μέτρα ενίσχυσης και ιδιαίτερα την καταβολή των 800 ευρώ, την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, τα επιδόματα που δικαιούνται και την ένταξη στο ταμείο ανεργίας. Οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης ερωτώνται τι μέτρα στήριξης θα λάβουν; Εχουν καταγραφεί τα αιτήματα των συγκεκριμένων κλάδων και πώς θα υλοποιηθούν; Θα υπάρξει πλήρης πρόσβαση στην υγεία και την περίθαλψη; Τέλος θα ληφθούν υπ’ όψιν οι διεθνείς πρακτικές για την ενίσχυση των καλλιτεχνών;


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Το «καλημέρα» του 2022 βρήκε τον χώρο του πολιτισμού σε απόγνωση
Η σαρωτική επέλαση της μετάλλαξης «Ομικρον» ανάγκασε πολλούς θεατρικούς ή μουσικούς χώρους να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους, ενώ η απαγόρευση της μουσικής κατάφερε ακόμα ένα πλήγμα στον κλάδο.
Το «καλημέρα» του 2022 βρήκε τον χώρο του πολιτισμού σε απόγνωση
ART - ΝΕΑ
ΥΠΠΟΑ: Αποδόθηκε το αποκατεστημένο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
Ενώ οι αναστηλωτικές εργασίες θα συνεχιστούν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, το κάτω μέρος του κοίλου του αποκαταστάθηκε και αποδόθηκε στο κοινό με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων της Βοστόνης.
ΥΠΠΟΑ: Αποδόθηκε το αποκατεστημένο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
ART - ΝΕΑ
Μαύρα τα μαντάτα για τον χώρο του πολιτισμού
Η UNESCO προειδοποιεί για την κρίση στον πολιτιστικό τομέα, με 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί το 2020 λόγω πανδημίας, όπως αναφέρει στην έκθεσή της με τίτλο «Reshaping Policies for Creativity».
Μαύρα τα μαντάτα για τον χώρο του πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
Κομψή, ολομόναχη και αυτοεξόριστη την εποχή της καραντίνας
Η έκθεση της Μαργαρίτας Μαυρομιχάλη περιλαμβάνει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στους εσωτερικούς χώρους ενός αστικού διαμερίσματος, με κεντρικό πρόσωπο - μοντέλο την ίδια την καλλιτέχνη.
Κομψή, ολομόναχη και αυτοεξόριστη την εποχή της καραντίνας
ART - ΝΕΑ
Επιστολή των εργαζομένων στον πολιτισμό προς τον Κυρ. Μητσοτάκη
Τα 44 κορυφαία καλλιτεχνικά σωματεία, που καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, απευθύνονται στον πρωθυπουργό με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι η...
Επιστολή των εργαζομένων στον πολιτισμό προς τον Κυρ. Μητσοτάκη
ART - ΝΕΑ
«Τρίτη χειμερινή περίοδος που η πανδημία χτυπά τη δουλειά και τη ζωή μας»
Συλλαλητήριο στα Προπύλαια οργανώνουν τα σωματεία καλλιτεχνών διαμαρτυρόμενοι για την εξασφάλιση της υγείας και της επιβίωσής τους.
«Τρίτη χειμερινή περίοδος που η πανδημία χτυπά τη δουλειά και τη ζωή μας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας