Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νοσεί η αγέλη, δοκιμάζεται η συγκυβέρνηση

Η προειδοποίηση για αποστάσεις ασφαλείας δεν εισακούεται

AP PHOTO / PETER DEJONG
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νοσεί η αγέλη, δοκιμάζεται η συγκυβέρνηση

  • A-
  • A+
Η αποτυχημένη συνταγή αποτυπώνεται ήδη στους αριθμούς (1.173 νεκροί και 13.696 κρούσματα), προκαλώντας έντονες τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό ● Βαλλόμενος πανταχόθεν ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αφήνει (διά του υπ. Οικονομικών) μια χαραμάδα βοήθειας στις δοκιμαζόμενες χώρες του Νότου, πλην όμως αρνείται κάθετα την έκδοση κορονο-ομολόγου προτρέποντας τους ενδιαφερόμενους να προστρέξουν στον ESM ● Τα «coffee shops» πάντως επαναλειτούργησαν...

Βαλλόμενος πανταχόθεν βρίσκεται πλέον ο Ολλανδός νεοφιλελεύθερος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Η αρχική υιοθέτηση (και) στη χώρα του της «ανοσίας της αγέλης» έναντι της πανδημίας απέτυχε παταγωδώς, με αποτέλεσμα η Ολλανδία να είναι σήμερα -με τουλάχιστον 1.173 νεκρούς και 13.696 κρούσματα- μία από τις πιο βαριά πληττόμενες χώρες στην Ε.Ε. σε αναλογία θυμάτων και πληθυσμού.

Η κυβέρνησή του δείχνει πια, με την εξαγγελία και την παράταση περιοριστικών μέτρων, να τρέχει πίσω από την ουρά της. Η δε σκληροπυρηνική στάση του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ρόλο «λαγού» των Γερμανών, στο θέμα του κορονο-ομολόγου προκαλεί τώρα τριγμούς στη συνοχή του τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, του οποίου ηγείται.

Ηδη, δύο κυβερνητικοί εταίροι του Ρούτε -η συντηρητική Χριστιανική Ενωση και το κεντρώο D66- διαχώρισαν τη θέση τους από αυτή του Ολλανδού πρωθυπουργού και του υπερσυντηρητικού υπουργού Οικονομικών, Βόπκε Χούκστρα, ο οποίος προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα την έκρηξη του Πορτογάλου Σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, με τις αξιώσεις του να ελεγχθούν από τις Βρυξέλλες όσες οικονομίες της ευρωζώνης (βλ. ευρωπαϊκός Νότος και δη Ιταλία και Ισπανία) δεν διαθέτουν δημοσιονομικό «μαξιλάρι» για την αντιμετώπιση της πανδημίας που σαρώνει όλο τον πλαντήτη.

«Η Ιταλία έχει καταστραφεί. Σε ό,τι με αφορά, το πρώτο μήνυμα θα πρέπει να είναι: Θα σας βοηθήσουμε», τόνισε ο ηγέτης του Χριστιανικής Ενωσης, Γκερτ-Γιαν Σέγκερς. Αποφεύγοντας πάντως να ταχθεί υπέρ των κορονο-ομολόγων και της αμοιβαιοποίησης του χρέους (την οποία στηρίζουν αναφανδόν οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί και το κόμμα των Πρασίνων), ο Σέγκερς ζήτησε για τον ευρωπαϊκό Νότο ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ».

Διαφωνούν και οι τραπεζίτες

Η αγκύλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία και η έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης «απειλεί με μεγάλη διπλωματική καταστροφή» την Ολλανδία και όλη την Ευρώπη, προειδοποίησε ο ηγέτης του D66, Ρομπ Γιέτεν.

Μέχρι και νυν ή πρώην κεντρικοί τραπεζίτες της Ολλανδίας, επισημαίνουν οι Financial Times -«συνήθεις μπροστάρηδες της οικονομικής ορθοδοξίας», σχολιάζουν- πήραν αποστάσεις από τη σκληροπυρηνική στάση του Ρούτε, ατύπως επικεφαλής της λεγόμενης «Χανσεατικής Ενωσης» μεταξύ μικρών, πλην πλούσιων κρατών της Βόρειας Ευρώπης, «δορυφόρων» της Γερμανίας, τα οποία έχουν αυτόκλητα χριστεί υπερασπιστές της αυστηρής τήρησης των κανόνων της ευρωζώνης.

Προχθές, εν τω μεταξύ, σε κοινή επιστολή τους στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, δώδεκα Ιταλοί πολιτικοί στηλίτευσαν τη στάση της Ολλανδίας ως στερούμενης «ηθικής και αλληλεγγύης», κατηγορώντας νέτα-σκέτα τη βορειοευρωπαϊκή χώρα ότι καρπώνεται τον φόρο εταιρειών από άλλα κράτη της Ε.Ε.

Ψιλομασώντας τα λόγια του, σε χθεσινή συνέντευξή του στο δίκτυο RTL, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών μίλησε για λάθη στις πρόσφατες δηλώσεις του, που περιείχαν «ελάχιστη συμπάθεια» για τις ιδιαίτερα πληγείσες από την πανδημία χώρες της νότιας Ευρώπης. Ανέφερε ότι «η Ολλανδία είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερα από ό,τι της αναλογεί σε “νέο χρήμα” για να βοηθήσει».

Επανέλαβε, ωστόσο, την κάθετη άρνηση της χώρας του στην έκδοση οποιουδήποτε είδους «ευρωομολόγου ή ομολόγου κορονοϊού ή όπως αλλιώς αυτά λέγονται». «Δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα», υποστήριξε ο Χούκστρα, προτάσσοντας ως μοναδική προοπτική την προσφυγή των πληγεισών χωρών, όπως π.χ. η Ιταλία, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για υπό αυστηρούς όρους δανεισμό. Σκληρές μεταρρυθμίσεις και λιτότητα, τουτέστιν...

Στην ίδια την Ολλανδία, εν τω μεταξύ, με το βλέμμα στραμμένο στην εθνική οικονομία, η κυβέρνηση Ρούτε κωλυσιεργεί όσο μπορεί -παρά τη συνεχή αύξηση νεκρών και κρουσμάτων- στην επιβολή καραντίνας.

Προχθές το βράδυ, ανακοίνωσε παράταση στο κλείσιμο σχολείων, καφέ και εστιατορίων μέχρι τις 28 Απριλίου, καθώς και στην απαγόρευση όλων των δημόσιων εκδηλώσεων (συμπεριλαμβανομένου του εθνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου) μέχρι την 1η Ιουνίου, εξαιρουμένων κηδειών και γάμων.

Εκρινε δε σκόπιμο να κάνει στροφή 180 μοιρών στο κλείσιμο των λεγόμενων «coffee shops», επιτρέποντας την επαναλειτουργία τους, ώστε να μην ανθήσει το λαθρεμπόριο κάνναβης στις ολλανδικούς δρόμους.


 

 

ΕΥΡΩΠΗ
Έκκληση της τελευταίας στιγμής από Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης
Προσπάθεια πειθούς των αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε. που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης έκανε ο...
Έκκληση της τελευταίας στιγμής από Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Ο κορονοϊός δεν πάει διακοπές
Ο εφιάλτης αναβιώνει σε πολλές περιοχές του πλανήτη με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι, αν δεν υπάρξει πρόοδος και δεν τηρούνται τα μέτρα, ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών θα πολλαπλασιαστεί.
Ο κορονοϊός δεν πάει διακοπές
ΕΥΡΩΠΗ
Πισωγύρισμα στη Γερμανία, συναγερμός στην Ιβηρική
Η μαζικότερη ώς τώρα έξαρση κρουσμάτων Covid-19 στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιό της, επέφερε τελικά τον πρώτο τοπικό αποκλεισμό μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Πισωγύρισμα στη Γερμανία, συναγερμός στην Ιβηρική
ΕΥΡΩΠΗ
Covid-19: Συναγερμός στο Βερολίνο
Σε καραντίνα τέθηκαν οι πάνω από 200 ένοικοι κτιριακού συγκροτήματος στο ανατολικό τμήμα της γερμανικής πρωτεύουσας, μετά τον εντοπισμό 44 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού
Covid-19: Συναγερμός στο Βερολίνο
ΕΥΡΩΠΗ
Δεύτερο τοπικό lockdown σε κρατίδιο της Γερμανίας
Μετά την περιοχή Γκίτερσλοχ, όπου βρίσκεται το επίμαχο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος «Τένιες» με τα τουλάχιστον 1.500 καταγεγραμμένα κρούσματα, οι τοπικές Αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επέβαλαν...
Δεύτερο τοπικό lockdown σε κρατίδιο της Γερμανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Τοπικό lockdown στη Ρηνανία-Βεστφαλία μετά την έξαρση του Covid-19 σε σφαγεία
Ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου Αρμιν Λάσετ ανακοίνωσε ότι το τοπικό lockdown θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Τοπικό lockdown στη Ρηνανία-Βεστφαλία μετά την έξαρση του Covid-19 σε σφαγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας