• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 33.5°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.4°C / 31.6°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.7°C / 30.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 32.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 28.8°C
  0 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  2 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  32°C 30.1°C / 32.2°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.5°C / 31.0°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 32.7°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 26.3°C / 27.7°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 27.3°C / 31.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  72%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ώρα για έκτακτα μέτρα και αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών

 • A-
 • A+

Οι μεγάλες κρίσεις πυροδοτούν κατά κανόνα νέες κρίσεις, και από τον κανόνα δεν εξαιρείται, δυστυχώς, η υγειονομική κρίση του κορονοϊού. Ο κίνδυνος μιας μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που προβάλλει ως απότοκος της επιδημίας, κρύβει φυσικά πολλούς επιμέρους κινδύνους, σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο κίνδυνος μιας χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών.

Οι συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στους προσφυγικούς καταυλισμούς, οργανωμένους και μη, είναι γνωστές σε όλους, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είναι περισσότεροι από 40.000, ενώ η δυναμικότητα των κέντρων υποδοχής ήταν για 9.000 ανθρώπους. Και βρίσκονται όλοι σε καραντίνα, μέσα στη γενική καραντίνα, προκειμένου να αποφευχθεί ή να απομακρυνθεί όσο είναι δυνατόν το ενδεχόμενο να τους χτυπήσει ο ιός και να μετατραπούν οι καταυλισμοί σε υγειονομικές βόμβες. 

Η Ελλάδα δεν θα άντεχε υγειονομικά ούτε όμως και πολιτικά μία τέτοια εξέλιξη, που όλοι απεύχονται. Δεν φθάνουν όμως οι ευχές. Η κυβέρνηση πήρε ορισμένα πρόσθετα μέτρα μέσα στο πλαίσιο που προτείνουν οι ειδικοί, διοικητικά και οικονομικά επίσης έχει εντείνει τις προσπάθειες μετριασμού του κινδύνου, όπως και σε άλλες κλειστές δομές του κράτους, φυλακές, άσυλα, γηροκομεία κ.λπ. Ωστόσο, οι προσφυγικοί καταυλισμοί δεν είναι οργανωμένες δομές, με στέρεη υλικοτεχνική υποδομή, διαρθρωμένη διοίκηση και επαρκές προσωπικό.

Έως τώρα τα γενικά μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα, και φυσικά και στα νησιά, έχουν αποτρέψει τη μετάδοση της επιδημίας στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Δεν αποκλείεται, όμως, κάποια στιγμή ο ιός να ξεφύγει από τα μέτρα. Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, με όσες δυνάμεις έχει και σε όλα τα δυνατά επίπεδα, προκειμένου να προλάβει το ενδεχόμενο μιας ανυπολόγιστης ανθρωπιστικής κρίσης που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε καταστροφή. Δεν είναι μόνον θέμα ανθρωπισμού, είναι ζήτημα απλής λογικής και αποφυγής ενός ορατού κινδύνου να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με θύελλα διεθνών καταγγελιών. 

Οι μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις, η Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, ο ΙΟΜ και άλλες μικρότερες που έχουν συνεχή ενασχόληση με τα προβλήματα των προσφυγικών καταυλισμών στα ελληνικά νησιά, έχουν ήδη κάνει ορισμένες προτάσεις, κάποιες από αυτές έχουν μπει σε φάση υλοποίησης, όπως αυτή της δημιουργίας τριών οργανωμένων κέντρων προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, αλλά δεν φθάνουν. Η κυβέρνηση οφείλει να δει σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς όλες τις δυνατές λύσεις για τη μεταφορά των εγκλωβισμένων στα νησιά από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε οργανωμένους έστω και σε αντίσκηνα για προσωρινό διάστημα. Και στα νησιά σε πρόχειρα αντίσκηνα και χάρτινα παραπήγματα είναι.

Φθάνει όμως η μετακίνηση για να αντιμετωπιστεί προσώρας ο ορατός κίνδυνος; Πιθανότατα όχι, αλλά μπορεί να κατακερματιστεί με τη διανομή και να είναι στην πορεία ευκολότερη η προσπάθεια περιορισμού. Παράλληλα θα πρέπει να κληθούν και οι καλοί μας εταίροι στην Ε.Ε. να κινηθούν ανάλογα, παίρνοντας τουλάχιστον τους ανθρώπους που έχουν ήδη αναγνωρισμένο καθεστώς προσφυγικού ασύλου, περίπου 10.000 είναι αυτοί οι άνθρωποι και να μπορούσαν να κατανεμηθούν αναλογικά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. εάν υπήρχε ενιαία πολιτική Ασύλου που μετατίθεται από σύνοδο σε σύνοδο και από χρόνο σε χρόνο. 

Πλην όμως αυτή η υποκρισία δεν γίνεται να συνεχιστεί μετατρέποντας την Ελλάδα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα κάνουν ομάδες πρόθυμων, απρόθυμων και εν τέλει παντελώς αδιάφορων συζητήσεων. Εάν πάλι αρνηθούν να κάνουν οτιδήποτε, επικαλούμενες το κλείσιμο των συνόρων ή ποιος ξέρει τι άλλο, δεν θα έχουν εύκολες τις καταγγελίες εις βάρος της Ελλάδας, αφού θα πρέπει πρώτα οι ίδιες να εξηγήσουν γιατί δεν έπραξαν ούτε τα στοιχειώδη.

Ένα μήνα τώρα συζητούν πότε και πώς θα πάρουν 1.500 ασυνόδευτα παιδιά, πόσων ετών θα είναι αυτά, τώρα μπορεί να προσθέσουν και άλλα κριτήρια για να μην τα πάρουν ποτέ. Η Γερμανία έχει στήσει επιχείρηση επαναπατρισμού από το εξωτερικό 200.000 εργαζομένων, φοιτητών, τουριστών, αν δεν μπορεί να μεταφέρει μερικές εκατοντάδες παιδιά δικό της πρόβλημα.

Στην περίπτωση που η Ε.Ε. συνεχίζει την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί από το 2016, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από την έκκληση βοήθειας προς τους διεθνείς οργανισμούς, ώστε η διαχείριση του προβλήματος να γίνει σε συνεργασία με αυτούς. Βασική προϋπόθεση, όμως, για μία τέτοια προοπτική είναι να γίνουν αμέσως οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένα κέντρα στην ηπειρωτική χώρα. Πόσο κλειστά ή ανοιχτά θα είναι, την ώρα που όλη η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα, ίσως να μην είναι της παρούσης. Με τη χαλάρωση των γενικών περιορισμών ας τεθεί και αυτό το ζήτημα σε πολιτική αντιπαράθεση. Μέχρι τότε όμως, δύο μήνες, τρεις ή και παραπάνω, δεν επιτρέπεται τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν. 

Είναι στοιχειώδες μέτρο προστασίας των νησιών η ταχεία αποσυμφόρηση των καταυλισμών. Εάν ξεφύγει η κατάσταση δεν θα την πληρώσουν μόνον οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Θα κινδυνεύσουν με διάλυση οι νησιωτικές κοινότητες και τότε δεν θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις όσοι αντιδρούσαν στα πρώτα σχέδια μετεγκατάστασης που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση. Εφόσον η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκαλεί ο κορονοϊός απαιτεί έκτακτα μέτρα, καιρός είναι να εφαρμοστούν και για τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Ευχής έργον θα ήταν αυτά τα προωθηθούν με τη σύμφωνη γνώμη όλων, τοπικών παραγόντων και Ευρωπαίων εταίρων, αλλά, αφού κρίνονται αναγκαία, ας εφαρμοστούν και χωρίς αυτούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
To σπουδαίο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα
Ο,τι και να λένε τώρα, ό,τι και να συνέβη μετά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε και υποτάχθηκε, το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα αποτέλεσε μία λαμπρή στιγμή της ελληνικής ιστορίας.
To σπουδαίο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ποια στερεότυπα κατέρρευσαν;
Εχει δίκιο ο πρωθυπουργός να αναρωτιέται ρητορικά για το «πόσα στερεότυπα δεν κατέρρευσαν αυτούς τους μήνες;». Αλλά αυτή η διακήρυξη θα είχε ένα ψήγμα αλήθειας μόνο ως αυτοκριτική. Γιατί τα στερεότυπα που...
Ποια στερεότυπα κατέρρευσαν;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο Ματθαίος πάει για κούρεμα
Μπήκαμε με ανάπτυξη, έστω και ισχνή, θα βγούμε με υφεσάρα. Μπήκαμε ανήσυχοι, θα βγούμε εξαγριωμένοι. Πήγαμε για μαλλί, θα βγούμε κουρεμένοι...
Ο Ματθαίος πάει για κούρεμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια αντικειμενική προσέγγιση της πορείας του «Προσφυγικού»
Το «Προσφυγικό» αποτελεί σήμερα πεδίο σφοδρής σύγκρουσής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Οι όροι όμως αυτής της σύγκρουσης είναι όροι πολεμικής (προφανώς εν όψει και εκλογών). Έχοντας ζήσει το θέμα αυτό...
Για μια αντικειμενική προσέγγιση της πορείας του «Προσφυγικού»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Για τον Σίντο
Πριν από 25 χρόνια, ο Σίντο από τη Συρία, Κούρδος από το Χαλέπι, έφυγε από την πατρίδα του αναζητώντας καλύτερη τύχη στην Ελλάδα. Το 2008 αποφάσισε να επιστρέψει στη Συρία και να συνεχίσει την επιχείρηση του...
Για τον Σίντο
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μην το κάνεις όπως ο Αντώνης!
Δηλαδή, εξορία σε νησιά για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, συνεχείς επιχειρήσεις-σκούπα, κράτηση για δεκαοτκώ μήνες. Λες και οι 5.500 χιλιάδες που κρατούνταν στα κέντρα κράτησης εμπόδισαν τον αριθμό των αφίξεων...
Μην το κάνεις όπως ο Αντώνης!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας