Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οδηγίες για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες ζητούν επτά οργανώσεις

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ

Οδηγίες για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες ζητούν επτά οργανώσεις

  • A-
  • A+

Οδηγίες από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες κρατικές αρχές, για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που ζουν σε δομές, ζητούν επτά οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.

Οι οργανώσεις (ΑΡΣΙΣ, ΕΣΠ, ΖΕΥΞΙΣ, Ηλιακτίδα, Med In, SMAN, The HOME Project) σημειώνουν ότι έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα περιορισμού των παιδιών στις δομές, καθαριότητας και ενημέρωσης για τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Σημειώνουν ωστόσο, τα προβλήματα από τις ελλείψεις σε μέσα υγιεινής, όπως και από το περιορισμένο προσωπικό των δομών, καθώς λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. 

«Κυρίως όμως, μας απασχολεί το ζήτημα του τρόπου λειτουργίας των δομών μας, ενόψει της ενδεχόμενης μελλοντικής διάγνωσης κρουσμάτων στο προσωπικό ή στα ασυνόδευτα παιδιά που διαμένουν στις δομές αυτές, μετά και την επιβολή του μέτρου του δραστικού περιορισμού της κυκλοφορίας», σημειώνουν.

Η ανοιχτή επιστολή των οργανώσεων

Προς:
- Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια
- Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τμήμα Ασυνόδευτων Ανηλίκων
- Υφυπουργό Εργασίας, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου
- Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη
- Ειδική Γραμματέα για τους Ασυνόδευτους ανηλίκους, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη
- Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), κ Βαλάντη Παπαθανασίου
- Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα
- Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, κ. Βασίλη Πλιώτα
- Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών – Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών, Υπόψιν κ. Εισαγγελέα Ανηλίκων

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2020

Αξιότιμοι/ες κυρίες/οι,

Οι οργανώσεις που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, δραστηριοποιούμαστε ενεργά στο πεδίο της προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων, είτε διατηρώντας και λειτουργώντας Δομές Φιλοξενίας (ξενώνες, ξενοδοχεία και διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης ανηλίκων), είτε παρεμβαίνοντας σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας ( ασφαλείς ζώνες - safe zones ), όπου βρίσκονται ασυνόδευτα παιδιά. Δίνουμε καθημερινά μάχες σε ένα εξαιρετικά δύσκολο πεδίο, στο οποίο, όπως βέβαια γνωρίζετε, τα κενά και οι ελλείψεις είναι έντονες και συνεχιζόμενες. Απευθυνόμαστε σε εσάς για να επισημάνουμε νέες δυσκολίες που έχουν ανακύψει στο πεδίο, εξαιτίας της πανδημίας που μαστίζει την υφήλιο και τη χώρα μας, για να ζητήσουμε την παρέμβασή σας, προκειμένου αυτές να αντιμετωπιστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επισημαίνουμε ασφαλώς, ότι δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την πολιτεία και το προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο, όσον αφορά την ευθύνη της για τα ασυνόδευτα ανήλικα, χωρίς την κατάλληλη πλαισίωση και καθοδήγησή της.

Αυτή τη στιγμή, τα περίπου 5.500 ασυνόδευτα παιδιά που ζουν στη χώρα μας, διαμένουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία σε συνθήκες διαβίωσης ακατάλληλες, δηλαδή σε συνθήκες επισφαλούς στέγασης, σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή βρίσκονται σε αστεγία, με ελλιπή πρόσβαση σε υπηρεσίες προστασίας που δικαιούνται.

Η κρίση της πανδημίας θέτει νέα, πολύ σοβαρά ζητήματα στις δομές, όπου φιλοξενούνται ασυνόδευτα παιδιά, στο σύνολό τους.

Συγκεκριμένα, ήδη οι δομές μας λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Τμήμα του προσωπικού μας ανήκει σε ομάδες ευπαθείς και επομένως η απόσυρσή τους από το πεδίο, προς προστασία τους, είναι αναγκαία. Επίσης, αρκετοί εργαζόμενοι είναι γονείς και επομένως, απουσιάζουν με άδειες ειδικού σκοπού. Ως εκ τούτου, ήδη ανακύπτει ζήτημα ενίσχυσης του προσωπικού μας.

Επίσης, παρατηρείται έλλειψη και δυσκολία -οικονομική και πρακτική- για την προμήθεια  προϊόντων αναγκαίων για την προφύλαξη του προσωπικού μας και των ωφελούμενων ασυνόδευτων παιδιών, όπως γάντια, μάσκες και αντισηπτικό υλικό. Ζητάμε επομένως να μεριμνήσετε, ώστε να καταστεί δυνατός ο εφοδιασμός όλων των δομών (ξενώνες, Ασφαλείς Ζώνες, ξενοδοχεία) με τα ως άνω απαραίτητα υλικά.
Από την πλευρά μας, έχουμε προβεί σε εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της κίνησης των ανηλίκων εντός των δομών, προκειμένου να αποφευχθεί μετάδοση του ιού από εξωτερικό παράγοντα. Όλες οι εξωτερικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων της τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης, έχουν ανασταλεί, ενώ έχουμε ενισχύσει την καθαριότητα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τον καθαρισμό των δομών σε ημερήσια βάση. Τέλος, έχουμε ενημερώσει, με κάθε τρόπο, τα ωφελούμενα ασυνόδευτα παιδιά για τα αναγκαία μέτρα προστασίας και καθαριότητας, που πρέπει να λαμβάνονται ατομικά από τα ίδια, σύμφωνα με τις επίσημες κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ.

Κυρίως όμως, μας απασχολεί το ζήτημα του τρόπου λειτουργίας των δομών μας, ενόψει της ενδεχόμενης μελλοντικής διάγνωσης κρουσμάτων στο προσωπικό ή στα ασυνόδευτα παιδιά που διαμένουν στις δομές αυτές, μετά και την επιβολή του μέτρου του δραστικού περιορισμού της κυκλοφορίας.
Στις έως σήμερα οδηγίες για παραπομπή σε εργαστηριακό έλεγχο, δεν συμπεριλαμβάνονται οι διαμένοντες και οι εργαζόμενοι σε δομές κλειστού πληθυσμού. Τίθεται καταρχάς το ερώτημα, αν αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εξ ορισμού ως ύποπτοι για κρούσματα, που θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ, καθώς οι δομές, λόγω των συνθηκών διαβίωσης και του παρατεταμένου υπερσυνωστισμού που επικρατούν σ' αυτές, αποτελούν δυνάμει εστίες υψηλής μεταδοτικότητας.

Από αυτή τη σκοπιά, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν από την πλευρά σας, ως αρμόδιων φορέων, κατεπειγόντως συγκεκριμένες οδηγίες για τον χειρισμό περιπτώσεων ύποπτων/πιθανών/επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, καθώς και απλών συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, εντός των δομών. Αυτές οι οδηγίες θα πρέπει να καλύπτουν την περίπτωση που το κρούσμα εντοπιστεί, τόσο σε φιλοξενούμενο ασυνόδευτο ανήλικο, όσο και σε μέλος του προσωπικού και δεν θα πρέπει να περιορίζονται στη διαχείριση του περιστατικού μεμονωμένα, αλλά και στην ενδεχόμενη αλλαγή της μετέπειτα διαχείρισης ολόκληρης της δομής όπου εμφανίστηκε το κρούσμα. Επίσης, θεωρούμε ότι οι οδηγίες αυτές θα πρέπει να είναι εξειδικευμένες και προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε δομής, δηλαδή στις συνθήκες των ξενώνων, των ασφαλών ζωνών, των ξενοδοχείων, των διαμερισμάτων κ.λπ.

Ακόμα, με δεδομένο ότι εν γένει οι δομές παιδικής προστασίας, καθώς και οι Δομές Φιλοξενίας 24ωρης λειτουργίας, πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές και να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλο το διάστημα της κρίσης που αντιμετωπίζουμε, έχοντας ήδη έναν αριθμό εργαζομένων εκτός υπηρεσίας, για λόγους προστασίας, αλλά και αναμένοντας ότι μέρος ενεργού προσωπικού πιθανά θα νοσήσει, θεωρούμε ότι πρέπει να συμπεριληφθούμε σε ειδικό καθεστώς, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν, καθώς επίσης και να διευκρινιστεί η νομική ευθύνη των φορέων, αν κάποιο από τα παιδιά παραβιάσει τους όρους της καραντίνας όπως θα έχουν τεθεί.

Επισημαίνουμε επίσης ότι, από την έναρξη της πανδημίας, ορισμένες από τις υπογράφουσες οργανώσεις έχουμε αναστείλει κάθε εισαγωγή νέου ωφελούμενου στις δομές μας, προς αποφυγή διάδοσης του ιού εντός των δομών. Παραμένει ωστόσο η ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων για την άμεση μετακίνηση των παιδιών από τα σημεία πρώτης εισόδου στη χώρα και από άλλους χώρους όπου επικρατούν επισφαλείς συνθήκες, πάντα τηρώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών (ιδίως στη Λέσβο και τη Σάμο), σε χώρους διοικητικής κράτησης ή προστατευτικής φύλαξης, σε αστυνομικά τμήματα της χώρας, διαβιούν, υπό συνθήκες μεγάλου συνωστισμού και έλλειψης πρόσβασης σε νερό και τουαλέτα, αλλά και έλλειψης πρόσβασης σε κάθε μέσο καθαρισμού, εκατοντάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι. Αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να υπάρξει απομόνωση και επιτυχής αντιμετώπιση του ενδεχόμενου κρούσματος κορωνοϊού στις συνθήκες του συνωστισμού στα ΚΥΤ, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων των υπηρεσιών υγείας εντός τους και των τεράστιων κενών που υφίστανται, ειδικά σε σχέση με την παιδική προστασία (απουσία επιτρόπου κλπ).

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, προτείνουμε τα εξής μέτρα:

  • Την άμεση δημιουργία επιτροπής από τα αρμόδια Υπουργεία, με σκοπό τη διαχείριση της κατάστασης σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά.
  • Τον ορισμό προσώπου, κατάλληλα καταρτισμένου, που να ανήκει στον ΕΟΔΥ/Υπουργείο Υγείας, για να παρέχει οδηγίες/ πρωτόκολλο σχετικά με θέματα διαχείρισης κρουσμάτων, που θα ενδέχεται να προκύψουν στις Δομές Φιλοξενίας (φιλοξενούμενοι και προσωπικό).
  • Μέριμνα ώστε να καταστεί δυνατός και απρόσκοπτος ο εφοδιασμός των δομών (ξενώνες, Ασφαλείς ζώνες, ξενοδοχεία) με τα απαραίτητα υγειονομικά υλικά το συντομότερο δυνατόν.

Η στάση της Πολιτείας απέναντι στους ασυνόδευτους ανήλικους αποτελεί μέτρο για τον πολιτισμό της χώρας, ακόμα και στις έκτακτες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε, εξαιτίας της πανδημίας. Τα δικαιώματα του παιδιού, τα οποία έχουν αναγνωριστεί με την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που έχει υπογράψει η χώρα μας και την έχει κυρώσει με Νόμο 2101/1992, (ΦΕΚ Α΄/2.12.1992), αποκτούν δραματική επικαιρότητα, ιδίως κατά τους καιρούς της κρίσης. Τώρα, μέσα στην κρίση, θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ασυνόδευτων παιδιών στην υγεία και την ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με τη διεθνή και ισχύουσα εθνική νομοθεσία, κατά τον ίδιο τρόπο που θα το κάναμε για τα δικά μας παιδιά.


 


 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Εξοργιστική η αδιαφορία της κυβέρνησης για τη ζωή των προσφύγων
Την εξοργιστική αδιαφορία της κυβέρνησης για τις ζωές δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ιδίως στα ΚΥΤ των νησιών, στα κέντρα κράτησης της ενδοχώρας και στα κρατητήρια δεκάδων αστυνομικών τμημάτων,...
ΣΥΡΙΖΑ: Εξοργιστική η αδιαφορία της κυβέρνησης για τη ζωή των προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα μέτρα κοροϊδίας από το υπουργείο Μετανάστευσης για τον κορονοϊό
Με προσωρινό πάγωμα της χρηματικής βοήθειας σε όσους ζητούν άσυλο, με εγκατάσταση ΑΤΜ μέσα στις προσφυγικές δομές και λειτουργία καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης, απαντά, υποτίθεται, το αρμόδιο υπουργείο στην...
Νέα μέτρα κοροϊδίας από το υπουργείο Μετανάστευσης για τον κορονοϊό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κανένα σχέδιο, πολλές δικαιολογίες από Μηταράκη για κορονοϊό και δομές
Η απάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στον Γ. Μουζάλα επιβεβαιώνει την ανυπαρξία σχεδίου προστασίας των δομών από τον κορονοϊό.
Κανένα σχέδιο, πολλές δικαιολογίες από Μηταράκη για κορονοϊό και δομές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικόνες ντροπής στη Μόρια
Βίντεο-σοκ δείχνει εκατοντάδες ανθρώπους να παλεύουν σώμα με σώμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια μερίδα φαγητό για τους ίδιους και τα χιλιάδες ανήλικα παιδιά του καταυλισμού. 
Εικόνες ντροπής στη Μόρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έσπασαν την καραντίνα πρόσφυγες - μετανάστες στη Μαλακάσα
Τουλάχιστον τέσσερα άτομα απέδρασαν τη νύχτα, από τη δομή φιλοξενίας μεταναστών, στη Μαλακάσα, που έχει τεθεί σε καραντίνα, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού.
Έσπασαν την καραντίνα πρόσφυγες - μετανάστες στη Μαλακάσα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αφημένοι στην τύχη τους οι πρόσφυγες στο Κρανίδι
Τα τεράστια κενά στα μέτρα προστασίας των προσφύγων ανέδειξε ο εντοπισμός 150 κρουσμάτων κορονοϊού στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι ● Στην τύχη τους έχουν αφεθεί τα άτομα που θεωρούνται ευάλωτα.
Αφημένοι στην τύχη τους οι πρόσφυγες στο Κρανίδι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας