Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απελπισμένες φωνές μικρομεσαίων που έχει ξεχάσει το υπ. Οικονομικών

Άδειοι δρόμοι, κλειστά καταστήματα

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Απελπισμένες φωνές μικρομεσαίων που έχει ξεχάσει το υπ. Οικονομικών

  • A-
  • A+

Μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της «Εφημερίδας των Συντακτών» για κλάδους που πρέπει να ενταχθούν στη λίστα ΚΑΔ με τους πληττόμενες επιχειρήσεις. Από την ανθοκομία μέχρι την κηροπλαστική.

Αν και δεν είναι ο πιο δόκιμος για κυβέρνηση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρόπος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε σήμερα με συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα διευρυνθεί με 100 ακόμη ΚΑΔ (Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας) η λίστα των  κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία και θα τύχουν των διευκολύνσεων που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Πέραν των κλάδων που έχουν δημόσια, με ανακοινώσεις  των ενώσεών τους, ζητήσει να ενταχθούν στη λίστα αυτή, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της «Εφ.Συν.» φτάνουν πολλές ανάλογες αγωνιώδεις εκκλήσεις από κλάδους, μεμονωμένες μικρές επιχειρήσεις ή ομάδες τους. Σταχυολογούμε τις πιο χαρακτηριστικές:

• Κηροπλαστική, διακοσμητικά κεριά.

Όπως μας επισημαίνει η κ. Ν.Θ.,  με βιοτεχνία κατασκευής διακοσμητικών κεριών που κάνει χονδρικό και λιανικό εμπόριο,  βάσει του κυρίου ΚΑΔ που αντιστοιχεί στην κατασκευή κεριών, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των πληττόμενων, ενώ ταυτόχρονα για το κατάστημα λιανικής που επίσης έκλεισε με κρατική απόφαση, δεν δικαιούται στήριξης διότι θεωρείται δευτερεύων ΚΑΔ.  

Με μηδενικό τζίρο και παραγγελίες, και καθώς το Πάσχα, που αποτελεί πολύτιμη για τον κλάδο περίοδος, «ματαιώνεται», οι βιοτέχνες θα βρεθούν σε πλήρες αδιέξοδο αν δεν περιληφθούν στα μέτρα στήριξης.

• Ανθοκομία

Για κραχ στην ανθοκομία μιλά στον μήνυμά του ο κ. Μ.Β. από την Κρήτη, εκπροσωπώντας και άλλους συναδέλφους του στον κλάδο. «Τα κομμένα άνθη είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ αγροτικό προϊόν στην Ελλάδα που καταλήγει εξ ολοκλήρου στη
χωματερή, τις τελευταίες 10 μέρες», μας λέει τονίζοντας ότι το υπουργείο αρνείται να συμπεριλάβει τον κλάδο  στις επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, παρότι έχει περιλάβει όλες τις επόμενες δραστηριότητες, δηλαδή το χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

• Σύμβουλοι επιχειρήσεων 

Οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ 70.22 (Παροχή επιχειρηματικών συμβουλών) έχουν πλέον μηδενικό  τζίρο και απευθύνονται σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν κι αυτές μηδενικό τζίρο. Παρ' όλα αυτά δεν έχουν περιληφθεί στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών και στα μέτρα στήριξης, μας επισημαίνει ο κ. Γ.Ζ.

• Παράλληλη δραστηριότητα

Αγρότης και Ελεύθερος Επαγγελματίας. Με κύρια δραστηριότητα – και κύριο ΚΑΔ- την αγροτική, ο κ. Σ.Α. που έχει και κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με 5 εργαζόμενους που υποχρεώθηκε να κλείσει ως δευτερεύουσα δραστηριότητα ΚΑΔ, δεν δικαιούται καν να κάνει αίτηση για τα μέτρα στήριξης, πράγμα που παρασύρει και το αντίστοιχο δικαίωμα των εργαζομένων για το επίδομα.

•  Κατάστημα λιανικής και e-shop.

Αναγνώστης που διαθέτει κατάστημα λιανικής και ηλεκτρονικών πωλήσεων με έναν εργαζόμενο υποχρεώθηκε να κλείσει το κατάστημα, αλλά σαν e-shop πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, για να διεκπεραιωθούν παραγγελίες. Πρέπει, επομένως, να μεταβεί στον χώρο του καταστήματος που με κρατική εντολή έκλεισε, αν και έχει μηδενικό τζίρο, αφού δεν εμπορεύεται είδη πρώτης ανάγκης. 

Και καθώς κύριος ΚΑΔ είναι το  e-shop, δεν μπορεί ούτε ως ηλεκτρονικό κατάστημα να ενταχθεί στα μέτρα στήριξης, ούτε ως κλειστό κατάστημα λιανικής, γιατί είναι η δευτερεύουσα δραστηριότητα. Θύμα της αντίφασης και ο εργαζόμενος, που αποκλείεται έτσι από το επίδομα.

• Φωτοτυπεία.

Με μηδενικό τζίρο, οι επιχειρήσεις του πεδίου και δεν υποχρεώθηκαν να κλείσουν -«πιστεύουν οι κυβερνώντες ότι  ο κόσμος  έχει τόση ανάγκη στη συγκεκριμένη  περίσταση να βγάλει φωτοτυπίες;» αναρωτιέται αναγνώστης της «Εφ.Συν»- δεν έχουν περιληφθεί στους πληττόμενους.

Ελπίζουμε οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, που εμπλουτίζουν τη λίστα ΚΑΔ με τους πληττόμενους κλάδους, να ακούσουν κι αυτές τις φωνές απόγνωσης που έφτασαν στην εφημερίδα μας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις προχώρησαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής των απαραίτητων εντύπων στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» από τις επιχειρήσεις-εργοδότες.
Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις προχώρησαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H Τeleperformance για τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζει
Εργαζόμενοι μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα καταγγέλλουν τις συνθήκες εργασίας και την έλλειψη επαρκών μέτρων προστασίας. Με αφορμή τις καταγγελίες η...
H Τeleperformance για τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Όλα τα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους
Οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί συνόψισαν τα μέτρα, παλαιότερα και νεότερα, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία.
Όλα τα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την 1η Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για τους εργαζομένους
Από την 1η Απριλίου θα δοθεί η δυνατότητα να κάνουν ηλεκτρονική καταγραφή όσοι εργαζόμενοι δικαιούνται το έκτακτο επίδομα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας το βράδυ της Τρίτης.
Την 1η Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για τους εργαζομένους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ειδικές πλατφόρμες για τους εργαζόμενους και τα ενοίκια
Υπογράφτηκαν και αναρτήθηκαν οι δύο υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης των πρόσφατων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της...
Οι ειδικές πλατφόρμες για τους εργαζόμενους και τα ενοίκια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας