Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποσυμφόρηση των φυλακών, λόγω κορονοϊού, ζητά η ΕλΕΔΑ
ID 4666887 © Pawel Strykowski | Dreamstime.com

Αποσυμφόρηση των φυλακών, λόγω κορονοϊού, ζητά η ΕλΕΔΑ

  • A-
  • A+

Προτάσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι φυλακές, λόγω της πανδημίας, καταθέτει με επιστολή - έκκληση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ).

Η επιστολή του προέδρου της ΕλΕΔΑ, Γιάννη Φ. Ιωαννίδη

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), έχοντας πλήρη συναίσθηση της όλως εξαιρετικής κατάστασης την οποία διανύουμε, θα ήθελε  να θέσει υπόψη σας μια σειρά μέτρων που αφορούν τους κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και την προστασία της ζωής και της υγείας των εγκλείστων και των εργαζόμενων στους χώρους κράτησης, η οποία αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας:

Είναι γνωστή σε όλους μας η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές εδώ και δεκαετίες, τόσο όσον αφορά τον συνωστισμό όσο και τις συνθήκες κράτησης γενικότερα, την ελλιπέστατη ή αποσπασματική πρόσβαση στην υγεία, την έλλειψη χώρου μέσα στα κελιά, την εξαιρετικά προβληματική υγιεινή και καθαριότητα, η οποία στις περισσότερες φυλακές είναι ανύπαρκτη κ.ο.κ.. Επανειλημμένα η χώρα μας έχει γίνει αποδέκτης όχι μόνο αυστηρών συστάσεων από όλα τα εγχώρια και ευρωπαϊκά όργανα που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, αλλά έχει επιπλέον πληρώσει εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για παραβίαση του άρθρου 3 ΕΣΔΑ (απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση), λόγω ακριβώς των συνθηκών κράτησης.

Τούτων δοθέντων είναι εξαιρετικά κρίσιμο να προσεγγίσει κανείς το ζήτημα των κρατουμένων σήμερα, στη συγκυρία μιας πανδημίας, η οποία δεν κάνει εξαιρέσεις και πλήττει, ακόμα και με θανάσιμο τρόπο, τους συνανθρώπους μας. Ως εκ τούτου, προτείνουμε να ληφθούν άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, σταθμίζοντας τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και τη δημόσια υγεία όπως:

-Να απολυθούν υπό όρο άμεσα, με νομοθετική διάταξη, οι κρατούμενοι οι οποίοι θα συμπλήρωναν τον χρόνο έκτισης ποινής τους τους επόμενους τρεις μήνες

-Στα αδικήματα που δεν σχετίζονται με βία, να αντικατασταθεί η κράτηση με κατ΄οίκον περιορισμό ή/και ηλεκτρονική επιτήρηση. Επισημαίνουμε ότι ευρύτατη χρήση του μέτρου αυτού γίνεται εδώ και χρόνια και ανεξαρτήτως έκτακτων συνθηκών, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα

-Για όσο διάστημα διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όλοι οι κρατούμενοι/ες ηλικίας 65 ετών και άνω, για τους οποίους δεν συντρέχουν στοιχεία ιδιαίτερης επικινδυνότητας, να εκτίουν την ποινή τους στην κατοικία τους

-Το ίδιο να ισχύσει και για τους κρατούμενους/ες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δηλαδή όσοι/ες πάσχουν από τα νοσήματα της παραγράφου 2 του άρθρου 105 ΠΚ, κατά παρέκκλιση της διάταξης αυτής, ή ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω κορονοϊού (π.χ. διαβητικοί).

Με τα μέτρα αυτά, η Πολιτεία θα διασφαλίσει το θεμελιώδες αγαθό της ζωής και της υγείας και των κρατουμένων και των εργαζομένων και ταυτόχρονα θα συμβάλει στο δύσκολο έργο της πρόληψης εξάπλωσης της πανδημίας. Στους τόσο δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η ψύχραιμη στάθμιση των πιο θεμελιωδών αγαθών και η αξιοποίηση των προβλεπόμενων εναλλακτικών της κράτησης μέτρων, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Το σωφρονιστικό μας σύστημα δεν θα αντέξει μια πανδημία των εγκλείστων, για λόγους που δεν χρειάζονται ειδική ανάλυση. Η άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών είναι επείγουσα μπροστά σε μια πανδημία που βασικό της «αρωγό» στην εξάπλωση, έχει την επαφή και τον συγχρωτισμό. Διασφαλίζοντας την πρόληψη μετάδοσης του ιού στις φυλακές, διασφαλίζουμε τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων μέσα στις φυλακές, την αντοχή του συστήματος υγείας μας αλλά και τη δημόσια τάξη.

 

 

 

 


 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΕΔΕ: Μίνι λουκέτο την Παρασκευή στα δικαστήρια
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε αυτήν τη συμβολική πράξη διαμαρτυρίας «απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις και ταυτόχρονα μία μικρή υπόμνηση ότι η αξίωση της ατομικής ευθύνης από κάθε πολίτη πρέπει...
ΕΔΕ: Μίνι λουκέτο την Παρασκευή στα δικαστήρια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κάλεσμα κινητοποίησης των δικηγόρων έξω από το Μέγαρο Μαξίμου
«Να μην δεχτούμε την κοροϊδία, την απαξίωση και τον εμπαιγμό που βιώσαμε στη διάρκεια του πρώτου lockdown», ζητούν σύμβουλοι από εννέα δικηγορικούς συλλόγους και καλούν τους συναδέλφους τους σε κινητοποιήσεις.
Κάλεσμα κινητοποίησης των δικηγόρων έξω από το Μέγαρο Μαξίμου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΕΔΕ: Σοβαρά κενά στην προστασία των δικαστηρίων από την πανδημία
Για αδικαιολόγητη παράλειψη των πολιτικών δικαστηρίων στις αποφάσεις για έκτακτα μέτρα προστασίας από την πανδημία εγκαλεί την κυβέρνηση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και ζητάει την άμεση συμπλήρωση της ΚΥΑ.
ΕΔΕ: Σοβαρά κενά στην προστασία των δικαστηρίων από την πανδημία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατά της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων οι Δικηγορικοί Σύλλογοι
Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως, ζητεί διευκρινίσεις και καταθέτει σειρά αιτημάτων για τον κλάδο ως μέτρα ενίσχυσης λόγω της πανδημίας.
Κατά της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων οι Δικηγορικοί Σύλλογοι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Επείγουσα προκαταρκτική για το ζευγάρι που «έσπασε» την καραντίνα
Αντικείμενο της εξέτασης θα είναι η διερεύνηση διάπραξης ποινικά κολάσιμων πράξεων από τους δύο Έλληνες που ερχόμενοι από τη Γερμανία, συναντήθηκαν στο Βόλο, με άλλο ζευγάρι, το οποίο νόσησε
Επείγουσα προκαταρκτική για το ζευγάρι που «έσπασε» την καραντίνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα προβλήματά τους ζητούν οι δικηγόροι
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητεί η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους ως συνέπεια της πανδημίας
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα προβλήματά τους ζητούν οι δικηγόροι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας