Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην ΕΡΓΑΝΗ οι αναστολές των συμβάσεων και οι δικαιούχοι των 800 ευρώ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην ΕΡΓΑΝΗ οι αναστολές των συμβάσεων και οι δικαιούχοι των 800 ευρώ

  • A-
  • A+

Αναλυτικότερα, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

Α. Δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, από εργοδότες που πλήττονται ή μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους. Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο καθεστώς της αναστολής της εργασιακής τους σύμβασης γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί του ονομαστικού τους μισθού.

Πιο συγκεκριμένα:

● Οσες επιχειρήσεις-εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού και για να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται ένεκα του φαινομένου, θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και ορίζονται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

● Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για έναν μήνα, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.

● Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, λόγω των έκτακτων συνθηκών, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει, η απόλυση είναι άκυρη.

● Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, για το ισόποσο χρονικό διάστημα, με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

● Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα είναι: όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30.4.2020, αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Εργάνη μέχρι 31.3.2020.

● Το ποσό των 800 ευρώ θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.

● Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους εργαζόμενους, των οποίων τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζομένους του.

● Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζόμενους, των οποίων τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.

● Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα δηλώνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τηρείται για αυτόν τον σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου, ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

Β. Δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι απολυμένοι και όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την έναρξη της κρίσης 1.3.2020, ανεξάρτητα από το αν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας, και αυτό γιατί δεν «θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κανέναν συμπολίτη μας ως παράπλευρη απώλεια των δυσμενών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία».

Γ. ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ: Δίδεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να καταβάλουν το ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ, στο σύνολό του και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο, στους εργαζομένους τους, το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας, χωρίς αυτή η αναβολή να επιφέρει κυρώσεις. Αντίθετα, με τη χρονική μετάθεσή του μεταφέρονται και οι ποινικές και άλλες κυρώσεις μη πληρωμής του στον νέο χρόνο καταβολής του.

Δ. Νέες ημερομηνίες για την αποπληρωμή των συντάξεων. Η χρονική μεταβολή της καταβολής των συντάξεων έχει ως εξής:

● Οι συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου 2020, ημέρα Τρίτη, αντί της 26ης Μαρτίου 2020.

● Οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 Μαρτίου 2020 ημέρα Παρασκευή, αντί της 30ής Μαρτίου 2020.

● Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τα τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θα καταβληθούν στις 30 Μαρτίου 2020, ημέρα Δευτέρα.


 

 


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επαναλειτουργούν οι εσωτερικοί χώροι σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ
Στην δουλειά τους επιστρέφουν 89.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 13% όσων είχαν τεθεί σε αναστολή, καθώς επαναλειτουργούν 63.000 επιχειρήσεις, το 24% εκείνων που είχαν τεθεί σε αναστολή.
Επαναλειτουργούν οι εσωτερικοί χώροι σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και οικονομίας
Υπογράφηκε η ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, με θέμα τα «περαιτέρω μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της...
Η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και οικονομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελεύθερη από αύριο η μετακίνηση στα νησιά για επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν
Επιτρέπεται από αύριο Δευτέρα 11 Μαΐου, η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους
Ελεύθερη από αύριο η μετακίνηση στα νησιά για επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεταδοτικότητα των απολύσεων στις start-ups
Συνεχίζονται οι απολύσεις λόγω κορονοϊού στον κλάδο των start-ups αφού, μετά τις απολύσεις στην Beat σε Ελλάδα και Λατινική Αμερική τη Δευτέρα έγιναν 24 απολύσεις στη Workable σε Ελλάδα, Λονδίνο και Βοστόνη.
Μεταδοτικότητα των απολύσεων στις start-ups
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργοδοτικές αυθαιρεσίες κατά συρροή στην ιδιωτική υγεία
Οπως αναφέρει το σωματείο, ο όμιλος «Βιοϊατρική», παρά τα τεστ COVID-19 που κάνει ανέστειλε τη λειτουργία 19 υποκαταστημάτων στην Αττική και δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν με αναστολή σύμβασης.
Εργοδοτικές αυθαιρεσίες κατά συρροή στην ιδιωτική υγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας