• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.6°C / 4.7°C
  0 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.8°C / 1.6°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.7°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  4 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.4°C / 0.9°C
  3 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.6°C / -2.7°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 4.0°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.8°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  5 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.4°C / 7.3°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.6°C / 0.7°C
  7 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  5 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -1.1°C
  2 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.5°C / 1.2°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.8°C / 5.4°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 4.2°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.7°C / 1.4°C
  4 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  77%
EPA / DIEGO AZUBEL (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοι βάζουν λουκέτο, εκτός από το Τόκιο!

 • A-
 • A+

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των διεθνών ομοσπονδιών των ολυμπιακών αθλημάτων, αποφάσισε ότι οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα συνεχιστούν κανονικά, παρά την πανδημία του κορονοϊού.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και βασίστηκε στο επιχείρημα ότι «με περισσότερους από τέσσερις μήνες να απομένουν έως τους Αγώνες, δεν υπάρχει ανάγκη να λάβουμε δραστικές αποφάσεις στο σημείο αυτό. Οποιαδήποτε υποθετικά σενάρια τη δεδομένη στιγμή θα είναι αντιπαραγωγικά», όπως τονίστηκε στο ανακοινωθέν της ΔΟΕ.

Η Επιτροπή υπογράμμισε ότι είναι αλληλέγγυα με την παγκόσμια κοινωνία στην προσπάθεια «να γίνει καθετί δυνατό για να αναχαιτιστεί ο ιός». Παράλληλα αναγνώρισε ότι η κρίση του κορονοϊού έχει επηρεάσει τις προετοιμασίες για τη διοργάνωση του Τόκιο και ότι η κατάσταση αλλάζει από μέρα σε μέρα.

Η ΔΟΕ επανέλαβε ότι ενθαρρύνει «όλους τους αθλητές να συνεχίσουν την προετοιμασία τους, όσο καλύτερα μπορούν, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω σε δύο παραμέτρους: την προστασία της υγείας όλων των συμμετεχόντων στο μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού και την εξασφάλιση των συμφερόντων των αθλητών και των Ολυμπιακών Αγώνων».

Και οι «αθάνατοι» θέλησαν επίσης να απαντήσουν σε όσους τους κατηγορούν ότι δεν τολμούν να αναβάλουν το «Τόκιο 2020» λόγω χρημάτων:

«Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δεν καθορίζεται από οικονομικά συμφέροντα, καθώς –χάρη στην πολιτική της, τον χειρισμό των ρίσκων και τις ασφαλιστικές δικλίδες που διαθέτει- σε κάθε περίπτωση θα μπορεί να συνεχίζει τη λειτουργία της και να φέρει σε πέρας την αποστολή της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων».

Ωραία και μεγάλα τα λόγια της ΔΟΕ, όμως στην πράξη υπάρχει πρόβλημα. Στα χαρτιά το διάστημα των τεσσάρων μηνών μπορεί να φαίνεται μεγάλο, όμως κανείς δεν γνωρίζει ούτε είναι σε θέση να προβλέψει αυτή τη στιγμή την εξέλιξη της πανδημίας.

Επιπλέον, μέχρι σήμερα έχει συμπληρωθεί το 57% των ολυμπιακών «εισιτηρίων» και απομένουν τα προολυμπιακά τουρνουά για την πρόκριση του υπόλοιπου 43%.

Πλέον η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και οι διεθνείς ομοσπονδίες των ολυμπιακών αθλημάτων καλούνται να κάνουν προσαρμογές με τρεις βασικές αρχές: (α) θα μείνουν ως έχουν οι λίστες των αθλητών και ομάδων που έχουν ήδη πετύχει την πρόκρισή τους, (β) όπου είναι εφικτό, θα γίνουν τα προολυμπιακά τουρνουά όπως είχαν σχεδιαστεί, απλά σε νέα ημερομηνία και (γ) όπου δεν είναι εφικτό, να ακολουθηθεί η παγκόσμια κατάταξη ή τα αποτελέσματα των ηπειρωτικών διοργανώσεων.

Στη χθεσινή σύσκεψη πάντως, οι πρόεδροι των ολυμπιακών επιτροπών σε χώρες που δοκιμάζονται από την πανδημία δεν παρέλειψαν να τονίσουν το τεράστιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές τους.

Οπως για παράδειγμα, αυτοί της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας (με πολυπληθείς αποστολές παραδοσιακά σε Ολυμπιακούς Αγώνες) αλλά και άλλων χωρών όπου έχει επιβληθεί περιορισμός κατ’ οίκον σε όλους τους πολίτες.

Στους αθλητές αυτούς δεν επιτρέπεται η προπόνηση στις χώρες τους, ούτε η είσοδος σε άλλες χώρες ώστε να συνεχίσουν εκεί την προετοιμασία τους. Ο Αλεχάνδρο Μπλάνκο, πρόεδρος της Ισπανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε πως «θέλουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά όχι με τους αθλητές μας να μειονεκτούν έναντι των αντιπάλων τους, επειδή δεν μπόρεσαν να προετοιμαστούν. Αν γίνει η διοργάνωση, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα αγωνιστούν επί ίσοις όροις».

ΙΑΠΩΝΙΑ

Ενα βήμα μπρος και δύο πίσω

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 ενεργούν μέχρι στιγμής σαν να βρίσκονται σε... παράλληλο σύμπαν. Ή, μάλλον, σαν να έχουν πληροφόρηση -που αγνοεί ο υπόλοιπος πλανήτης- ότι όλα θα είναι καλά σύντομα και θα επιστρέψουμε ως υφήλιος στους κανονικούς ρυθμούς μας.

Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, έρχεται η πραγματικότητα προς αφύπνιση. Ετσι, ενώ οι προετοιμασίες συνεχίζονται κανονικά για το αθλητικό ραντεβού του καλοκαιριού, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία η είδηση ότι ο αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Τόκιο 2020 και πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, Κόζο Τασίμα, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Μόλις είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Αγγλία, την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε λάβει μέρος σε συσκέψεις και είχε παρακολουθήσει φιλικούς αγώνες.

Πρώην ποδοσφαιριστής, ο 62χρονος παράγοντας πρόσφατα επανεξελέγη στον προεδρικό θώκο της Ιαπωνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν υπάρχουν περισσότερα κρούσματα μέσα στην ομοσπονδία ή στην οργανωτική επιτροπή του Τόκιο.

Η προσπάθεια της Ιαπωνίας να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς και πως η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα, δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα με τη λίγκα του μπάσκετ. Υστερα από διακοπή δύο εβδομάδων λόγω κορονοϊού, οι ιθύνοντες αποφάσισαν να επανεκκινήσει το πρωτάθλημα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ομως μόλις δύο μέρες αργότερα αναγκάστηκαν να σταματήσουν ξανά, έως τις 4 Απριλίου. Ηταν πολλοί οι παίκτες που είχαν εκφράσει τον φόβο τους για τη βεβιασμένη αυτή επιστροφή στη δράση και αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο, όταν έγινε γνωστό ότι αρκετοί μπασκετμπολίστες και ένας διαιτητής είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Η λίγκα σταμάτησε, αλλά οι υπεύθυνοί της δεν είναι διατεθειμένοι να τραβήξουν οριστικά την πρίζα. Ισως γιατί μια τέτοια κίνηση θα θεωρούνταν... προαναγγελία της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων.


 

 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Μαργαρίτες να... μαδάει
Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιαπωνία και η πορεία της πανδημίας παγκοσμίως καθιστούν ολοένα και πιο αμφίβολη τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Μαργαρίτες να... μαδάει
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Μέλος ΔΟΕ: Αμφίβολο εάν θα γίνουν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο
Οι δηλώσεις του Ντικ Πάουντ, ανώτερου μέλος της ΔΟΕ, έρχονται ενώ η ιαπωνική πόλη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας του τρίτου κύματος της νόσου Covid-19.
Μέλος ΔΟΕ: Αμφίβολο εάν θα γίνουν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Απαισιοδοξία στο Τόκιο
Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να αναβληθούν για έναν χρόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, λόγω του κορονοϊού, δεν έλυσε αυτόματα τα προβλήματα των διοργανωτών. Το αντίθετο...
Απαισιοδοξία στο Τόκιο
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Τέλος στους πειραματισμούς
Mετά από συσκέψεις για να αποφασιστεί το προφανές, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2021.
Τέλος στους πειραματισμούς
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Τόκιο 2021: από Μάρτη... καλοκαίρι
Οταν αποφασίστηκε να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο λόγω του κορονοϊού, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μίλησε για πιθανή διοργάνωσή τους στην περίοδο της άνοιξης.
Τόκιο 2021: από Μάρτη... καλοκαίρι
ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Ασφυκτικών πιέσεων συνέχεια για «Τόκιο 2021»
Οσο η ΔΟΕ δεν αποφασίζει οριστικά να αναβάλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, οι αντιδράσεις των ολυμπιακών επιτροπών και των αθλητικών ομοσπονδιών αυξάνονται γεωμετρικά.
Ασφυκτικών πιέσεων συνέχεια για «Τόκιο 2021»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας