Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στήριξη και μέτρα από τον Βαρουφάκη στον πρωθυπουργό για τον Covid-19

Φωτογραφία Αρχείου

AP Photo/Alberto Pezzali

Στήριξη και μέτρα από τον Βαρουφάκη στον πρωθυπουργό για τον Covid-19

 • A-
 • A+

Την στήριξη του ΜέΡΑ 25 στις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και σειρά προτάσεων και ερωτημάτων έθεσε στον πρωθυπουργό ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την σημερινή μεταξύ τους τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με εκτενή ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25, ο γραμματέας του μετέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη στήριξη, «άνευ ενδοιασμού»,  στις προσπάθειες της κυβέρνησης, να καθυστερήσει τη μετάδοση του ιού και να μειώσει, κατά το δυνατόν, την μεταδοτικότητα ανά φορέα, «κάνοντας την υπόθεση εργασίας ότι είμαστε όλοι φορείς».

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 πρότεινε να κλείσει σήμερα η Βουλή και οι συνεδριάσεις της, που έτσι κι αλλιώς, γίνονται παρουσία λίγων βουλευτών, να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όταν η συζήτηση πέρασε στην οικονομία, ο κ. Βαρουφάκης έθεσε τέσσερα ερωτήματα στον πρωθυπουργό:

 1. Κατά τι ποσοστό προβλέπει το οικονομικό σας επιτελείο ότι θα μειωνόταν το ΑΕΠ, λόγω κορονοϊού, αν δεν παίρνατε κανένα μέτρο στήριξης; Και ποιο μέρος αυτής της νέας ύφεσης θεωρείτε ότι τα μέτρα σας θα αποσβέσουν;
 2. Χθες, στο διάγγελμά σας ανακοινώσατε 2 δισ. ενίσχυσης, τα οποία θα προκύψουν από το ΕΣΠΑ; Συμφωνείτε ότι αυτό δεν αποτελεί δημοσιονομική τόνωση, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για επί πλέον δαπάνη;
 3. Η ενίσχυση της μισθοδοσίας μιας επιχείρησης, που ανακοινώσατε, θα είναι υπό τη μορφή δανείου; Ποιο ποσοστό των 2 αυτών δισ. θα είναι πίστωση/αναβολή και ποιο θα είναι μη ανταποδοτική βοήθεια;
 4. Την προπληρωμή 95% του φόρου των επιχειρήσεων θα την καταργήσετε (τουλάχιστον για τις προσωπικές εταιρείες και εκείνες με κέρδη κάτω από ένα ποσό); Αν όχι τώρα, πότε;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι: Είναι αδύνατον να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη ως προς το ΑΕΠ και πως συμφωνεί ότι τα 2 δισ. δεν αποτελούν δημοσιονομική ένεση. 

Ως προς την διάρθρωση των ενισχύσεων (μεταξύ πίστωσης και δωρεάς) ή την προπληρωμή φόρου, ο πρωθυπουργός είπε στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 ότι όλα αυτά είναι υπό εξέταση και τον παρέπεμψε στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέθεσε στον κ. Μητσοτάκη την άποψη του ΜέΡΑ25 για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη, καθώς και τις προτάσεις του κόμματος για το πως πρέπει να ανταποκριθεί στην τεράστια πρόκληση τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ε.Ε.

 1. Ο κορονοϊός έπληξε τη χώρα μας σε μια χρονιά που, και χωρίς αυτόν, η οικονομία της Ευρώπης (και, συνεπώς, και της Ελλάδας) θα ήταν έτσι κι αλλιώς υφεσιακή - για λόγους που το ΜέΡΑ25 αναλύει διεξοδικά από το περασμένο καλοκαίρι.
 2. Οι πολίτες βιώνουν το νέο ωστικό υφεσιακό κύμα, λόγω κορονοϊού, κλιμακωτά. Όμως, η αντίδραση μιας υπεύθυνης κυβέρνησης, και της Ε.Ε., δεν επιτρέπεται να είναι κλιμακωτή - σαν αυτή που παρατηρούμε με ακολουθία χλιαρών μέτρων. κάθε μερικές μέρες. Η αντίδρασή σας έπρεπε να είναι εμπροσθοβαρής, τεράστια, συγκεκριμένη και αποτελεσματική. Έπρεπε να εμπεριέχει από την πρώτη στιγμή, μεγάλο δημοσιονομικό θετικό σοκ, χωρίς αναμονή των αποφάσεων του Eurogroup.
 3. Το ΜέΡΑ25, από την 10η Μαρτίου, παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση μιας τέτοιας αντίδρασης που έπρεπε και μπορούσε να νομοθετηθεί άμεσα και χωρίς πρότερη διαπραγμάτευση στο Eurogroup: 7+1 Μέτρα ύψους 3,6 δισ., ή 2% του ΑΕΠ του 2019, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, των μικρομεσαίων, των ευάλωτων, του τουρισμού, των νησιωτών κλπ.
 4. Από που θα προέρχονταν τα χρήματα; Διαφοροποιούμενος από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να δοθούν από το «μαξιλάρι» που κληρονόμησε ο κ. Μητσοτάκης από τον κ. Τσίπρα (δηλαδή το υπόλοιπο των μνημονιακών δανείων από τον ESM του κ. Ρέγκλιγκ), ο κ. Βαρουφάκης κατέδειξε πως τα χρήματα μπορούσαν κάλλιστα να προκύψουν δημοσιονομικά από το πρωτογενές του 2019 και λογιστικά από τα 4 δισ. που η κυβέρνηση έλαβε από τις αγορές, μέσα από δύο εκδόσεις ομολόγων (Οκτώβριο του 2019 και Ιανουάριο του 2020).
 5. Η πρόταση του ΜέΡΑ25 δεν εισακούστηκε, καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να νομοθετήσει μονομερώς και για αυτό πήγε το θέμα στο Eurogroup. Τί προέκυψε στο πρόσφατο Eurogroup; Η απάντηση που έδωσε στον Πρωθυπουργό ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ήταν: Μια νέα ιστορική ήττα της Ευρώπης στα χέρια ενός EG, που αρνείται να σκεφτεί μακρο-οικονομικά.
 6. Συμπερασματικά, κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης, όπως και το 2009 και σήμερα, κινούμενη από τις επιλογές του Βερολίνου, η Ε.Ε. δείχνει αποφασισμένη να κάνει το ίδιο εγκληματικό λάθος: Να αντιμετωπίσει μια κρίση αλυσιδωτών χρεοκοπιών, σα να επρόκειτο για κρίση ρευστότητας.

Οι προτάσεις του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στον πρωθυπουργό για το τί θα πρέπει να προτείνει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

 • Ξεχάστε τον ESM: Το Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής ανάλωσαν πολύ χρόνο ψάχνοντας τρόπο να χρησιμοποιηθούν τα Euro 410 δισ. δανειοδοτικής ικανότητας που παραμένουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε γιατί θα ήταν λάθος μια τέτοια κίνηση: Πρώτον, δεν θα έπρεπε να θέλουμε η Ευρώπη να δανείζεται για να στηρίζει την οικονομία μας μέσα από τα δομημένα ομόλογα που εκδίδει ο ESM. Δεύτερον, Γερμανία και Ολλανδία δεν θα συμφωνήσουν - τουλάχιστον έγκαιρα - να δίνονται δάνεια από τον ESM, χωρίς νέα μνημόνια.
 • Επικεντρωθείτε σε μια μεγάλη έκδοση ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (περίπου 600 δισ.), με δήλωση της ΕΚΤ για στήριξη τους στην αγορά ομολόγων, για άμεσες επενδύσεις σε δομές υγείας και δημόσιες επενδύσεις ανανεώσιμης ενέργειας. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει σήμερα, καθώς δεν απαιτεί αλλαγή καταστατικού ή Συνθήκης.
 • Άμεση πίστωση τραπεζικού λογαριασμού κάθε φορολογούμενου στην Ευρωζώνη: Για την πιο αποτελεσματική αναπλήρωση της χαμένης οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και ανακούφισης των Ευρωπαίων πολιτών, η Ε.Ε. να ακολουθήσει το παράδειγμα του Hong Kong σήμερα και της Αυστραλίας το 2009: Η ΕΚΤ να δώσει (μέσω τραπεζικού συστήματος) σε κάθε φορολογούμενο κράτους-μέλους της Ευρωζώνης Euro 2000. Συνολικό κόστος Euro750 bn.Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό από την άνευ ορίου επέκταση του προγράμματος της ΕΚΤ (ποσοτική χαλάρωση), που έχει ήδη προικίσει με περίπου Euro3 τρις τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως αρνούνται να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα λάβει υπ' όψη τις προτάσεις του ΜέΡΑ25. Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύτηκαν να παραμείνουν σε επικοινωνία τις δύσκολες μέρες που ακολουθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε τρεις μήνες μετέτρεψε την επιτυχία σε φιάσκο»
Σταθερά ψηλά κρατά ο Αλέξης Τσίπρας τους τόνους της αντιπαράθεσης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην εξάπλωση του κορονοϊού και τις σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης.
«Ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε τρεις μήνες μετέτρεψε την επιτυχία σε φιάσκο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παλλαϊκή συστράτευση και πρόταση νόμου από Βαρουφάκη για προστασία πολιτών από την κρίση
Περιοδείες σε όλη τη χώρα, προκειμένου να παρουσιάσει την ολοκληρωμένη πρόταση του κόμματός του, θα ξεκινήσει ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί ακόμα μια δεκαετία για τη χώρα.
Παλλαϊκή συστράτευση και πρόταση νόμου από Βαρουφάκη για προστασία πολιτών από την κρίση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βαρουφάκης κατά Μητσοτάκη για την αστυνομική βία στις πλατείες [βίντεο]
Για αυταρχική πολιτική κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με αφορμή την αστυνομική καταστολή και το ξύλο σε πλατείες της Αθήνας.
Βαρουφάκης κατά Μητσοτάκη για την αστυνομική βία στις πλατείες [βίντεο]
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσακαλώτος: Με εμπροσθοβαρές πρόγραμμα πολύ μικρότερη η ανάγκη για αναστολές
Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μπορεί να εξηγήσει στον πρωθυπουργό «γιατί είναι ζωτικής σημασίας η επόμενη μέρα να μην βρει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα σε ένα βουνό χρέους»
Τσακαλώτος: Με εμπροσθοβαρές πρόγραμμα πολύ μικρότερη η ανάγκη για αναστολές
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι εκτιμήσεις του Γ. Βαρουφάκη για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής
Το νέο χρέος που προκαλεί η πανδημία να μην βαρύνει τους προϋπολογισμούς των κρατών ζητά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, με το βλέμμα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Σε αντίθεση περίπτωση εκτιμά πως...
Οι εκτιμήσεις του Γ. Βαρουφάκη για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει το ίδιο εγκληματικό λάθος όπως το 2009»
Με τηλεδιάσκεψη συνομίλησαν οι Κυρ. Μητσοτάκης και Γ. Βαρουφάκης χθες το πρωί, κατά την οποία ο δεύτερος μετέφερε την πλήρη στήριξη του ΜέΡΑ25 στις προσπάθειες της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα ανέλυσε στον...
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει το ίδιο εγκληματικό λάθος όπως το 2009»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας