Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιέσεις για παράταση προστασίας α' κατοικίας

  • A-
  • A+
Δεδομένου ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού δεν είναι ακόμα… οριζόντιες, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι ένα γενικευμένο «moratorium» στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαίο και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα αντιμετωπίσουν κατά περίπτωση κάθε πελάτη ● Το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας ωθεί τους πολίτες να αλλάζουν τις προτεραιότητές τους σε ό,τι αφορά τις πληρωμές υποχρεώσεων.

Πρόωρη στην παρούσα φάση –με βάση τα δεδομένα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής– χαρακτήριζαν τραπεζικοί κύκλοι ενδεχόμενη ανακοίνωση παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και «παγώματος» των δανειακών υποχρεώσεων και μάλιστα οριζόντια, καθώς κάτι τέτοιο αφενός περνά ένα μήνυμα ανεξέλεγκτης κατάστασης και πρώτα απ’ όλα θα απειλήσει σοβαρά την κουλτούρα πληρωμών που ήδη έχει «δοκιμαστεί» από την οικονομική κρίση που προηγήθηκε.

Οπως αναφέρουν, κάθε μέτρο στην ώρα του. Δεδομένου ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού δεν είναι ακόμα… οριζόντιες, ένα γενικευμένο «moratorium» στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαίο.

Το «παρούσα φάση» ωστόσο μεταβάλλεται από ώρα σε ώρα, όπως αναγνωρίζουν όλοι τονίζοντας ότι οι απόψεις δεν είναι δογματικές αλλά προσαρμόζονται στα δεδομένα.

Αναγνωρίζουν ότι το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας ωθεί τους πολίτες να αλλάζουν τις προτεραιότητές τους σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των υποχρεώσεών τους ώστε να εξασφαλίσουν ρευστότητα για να καλύψουν βασικές ανάγκες, αν συμβεί το απευκταίο και κατέβουν δραματικά οι ταχύτητες της οικονομικής δραστηριότητας για μεγάλο διάστημα και πάμε σε γενικευμένη στάση πληρωμών.

Πλήγμα

«Αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι ο τουριστικός κλάδος έχει δεχτεί πολύ μεγάλο πλήγμα, άλλες επιχειρήσεις, όπως οι κινηματογράφοι, τα φροντιστήρια κ.λπ. έχουν κλείσει και εργαζόμενοι και εργοδότες, πέραν της γενικευμένης ανασφάλειας για την υγεία τους και των οικογενειών τους, έχουν κάθε λόγο να νιώθουν οικονομική ανασφάλεια. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για άλλους κλάδους, όπως π.χ. των τροφίμων. Αρα, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλους το ίδιο», αναφέρει τραπεζική πηγή προσθέτοντας ότι ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα (υπάλληλος, ελεύθερος επαγγελματίας) είναι αντιμέτωπος με μεγαλύτερους οικονομικούς κινδύνους, σε σχέση με τον δημόσιο υπάλληλο.

Ωστόσο, ένα βασικό ερώτημα είναι αν και κατά πόσο οι τράπεζες θα μπορέσουν και σε πρακτικό επίπεδο λόγω των συνθηκών (αποφυγή επισκέψεων στα καταστήματα, μειωμένο προσωπικό στις τράπεζες λόγω χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού κ.λπ.) να αντιμετωπίσουν a la cart τον κάθε δανειολήπτη που ενδεχομένως αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Τεχνογνωσία

Αυτά τα προβλήματα-προκλήσεις σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζονται τα τραπεζικά επιτελεία, εξετάζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών, π.χ. μέσω e–banking ή του mobile banking σε αυτή την κατεύθυνση. Και εάν χρειαστεί, ενδέχεται να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που διαθέτει και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις για την ψηφιοποίησή τους και την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών κυρίως για να προσεγγίσουν τις νέες γενιές πελατών και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες.

Οσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι πιέσεις για παράταση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πέραν της 30ής Απριλίου που έχει προγραμματιστεί να «κλείσει» είναι δεδομένες. Σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος κατάθεσης αιτήσεων για υπαγωγή στο πλαίσιο, για εκείνους που πληρούν τα κριτήρια και μέχρι τώρα δεν το είχαν αποφασίσει. Για τον λόγο αυτό, φέρεται να είναι αντίθετες με την παράταση. Παρ’ όλα αυτά αναζητείται μια φόρμουλα που δεν θα επιτρέψει στους συνήθεις υπόπτους –στρατηγικούς κακοπληρωτές– «να χαρούν με την αναμπουμπούλα».

Μια λύση θα ήταν να υπάρξει παράταση λίγων εβδομάδων για εκείνους που έχουν ξεκινήσει αλλά δεν έχουν οριστικοποιήσει τη διαδικασία, αλλά και για εκείνους που για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. νόσησαν) δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για παράταση είναι θέμα της κυβέρνησης, σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Και εκτιμάται ότι θα είναι απόφαση της τελευταίας στιγμής.

Πάντως μέχρι τις 27 Μαρτίου δεν θα πραγματοποιηθεί εκ των πραγμάτων κανένας πλειστηριασμός έπειτα από σχετική απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης για αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για ρυθμίσεις
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται τα τραπεζικά επιτελεία για τις ρυθμίσεις των δανείων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ώστε να καταμετρήσουν τα δάνεια για τα οποία θα ζητηθούν διευκολύνεις .
Τρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για ρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν για βελτίωση της προστασίας
Διεύρυνση των κριτηρίων για την ένταξη στην πλατφόρμα συζητά με τους τραπεζίτες το υπουργείο Οικονομικών. Μηνύματα και ερωτήματα σε 42.107 δανειολήπτες που δεν έχουν οριστικοποιήσει την αίτηση
Τρέχουν για βελτίωση της προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόβοι για πλειστηριασμούς και εξώσεις μετά τον Απρίλιο
Η δέσμευση της κυβέρνησης για το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την 30ή Απριλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, φαίνεται ότι είναι υπεραρκετή για τους...
Φόβοι για πλειστηριασμούς και εξώσεις μετά τον Απρίλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία σκέψη για παράταση του πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας έστειλαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην κυβέρνηση, μέσω των τραπεζών.
Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος πλέον η ρύθμιση χρεών για διάσωση της πρώτης κατοικίας
Στη λήξη του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου, σε συνδυασμό με το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για την αφερεγγυότητα και τη δεύτερη ευκαιρία, και στις...
Μονόδρομος πλέον η ρύθμιση χρεών για διάσωση της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται ταχύτερη εκκαθάριση στον νόμο Κατσέλη
Επιδιώκεται συμφωνία με τους δανειστές για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα ενθαρρύνει την εξωδικαστική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, στη βάση αυτοματοποιημένων διαδικασιών.
Αναζητείται ταχύτερη εκκαθάριση στον νόμο Κατσέλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας