Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί για τον κορονοϊό

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί για τον κορονοϊό

  • A-
  • A+

Αρχαιολόγοι, αρχαιοφύλακες και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού με επιστολές και ανακοινώσεις τους μεταφέρουν στην πολιτική ηγεσία τις ανησυχίες των εργαζομένων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού και ζητούν αναστολή της λειτουργίας για ορισμένο διάστημα.

Την ίδια στιγμή η υπουργός Πολιτισμού συγκαλεί συσκέψεις για τα έργα στην Ακρόπολη και τους απαντά με μια λιτή ανακοίνωση που με υπεροπτικό ύφος δηλώνει ότι το ΥΠΠΟΑ «βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και διαβούλευση με το Υπουργείο Υγείας. Εφόσον η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας κρίνει ότι πρέπει να κλείσουν αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, θα εκδοθούν από το ΥΠΠΟΑ αμέσως οι σχετικές οδηγίες».

Καλά, και μέχρι να κλείσουν, τι οδηγίες έχει δώσει το υπουργείο για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων -ειδικά και γενικά στο ΥΠΠΟΑ- και των επισκεπτών; Οταν η μη εξάπλωση του κορονοϊού αποτελεί προτεραιότητα στη διεθνή κοινότητα και τα προληπτικά μέτρα επιβάλλονται, σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού Υγείας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν μπορεί να αντιμετωπίζει το θέμα ως μη υπάρχον.

Ούτε σύσκεψη έχει συγκληθεί, ούτε γενικές οδηγίες έχουν δοθεί, ούτε έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή, μέχρι στιγμής. Τοποθετήθηκαν για παράδειγμα θερμομετρητές σε εισόδους μουσείων; Συζητήθηκε να περιοριστεί ο αριθμός προσέλευσης ανά γκρουπ; Αντιθέτως, στο ρεπορτάζ μας («Εφ.Συν.», 9/3/20) καταγράψαμε τα προληπτικά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό και στο Μουσείο Ακρόπολης εξαιτίας των προσωπικών πρωτοβουλιών των ανθρώπων που τα διοικούν.

Η χαλαρή αντιμετώπιση του υπουργείου Πολιτισμού αντικατοπτρίζεται και στο πρόσφατο περιστατικό με το κρουαζιερόπλοιο που έφτασε από τη Γένοβα στο Κατάκολο και οι χιλιάδες τουρίστες κατευθύνθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία (Δημήτρης Τερζής «Εφ.Συν.», 11/3/20) χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε έλεγχος και παρά τις όποιες ενστάσεις των εργαζομένων που κάμφθηκαν με την υπουργική παρουσία.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μεταφέρει προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ την έντονη ανησυχία των μελών του αλλά και του συνόλου των εργαζομένων στα μουσεία εξαιτίας του κορονοϊού και θυμίζει ότι «ειδικά στα λεγόμενα μεγάλα μουσεία, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες, συγκεντρώνεται σε στενό χώρο μεγάλος αριθμός επισκεπτών. Την κατάσταση δυσχεραίνει περισσότερο το γεγονός ότι πολλοί από τους τελευταίους είτε ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είτε κατάγονται από χώρες στις οποίες παρατηρείται έξαρση του φαινομένου».

Καλεί την πολιτική ηγεσία «να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά σε μια επείγουσα κατάσταση» και να αναστείλει τη λειτουργία των μουσείων της επικράτειας «για συγκεκριμένο διάστημα, ανάλογα και με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων».

Την άμεση αναστολή της λειτουργίας ζητά με ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ενωση Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ). Μεταφέρει τη μεγάλη ανησυχία των αρχαιοφυλάκων και θυμίζει ότι οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο κλάδο «έρχονται σε επαφή με επισκέπτες από όλες τις χώρες του κόσμου».

Από την πλευρά του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς & Νήσων καλεί την πολιτική ηγεσία:

«Να εξετάσει άμεσα την περίπτωση αναστολής λειτουργίας για το κοινό των μουσείων της χώρας... Να μεριμνήσει για την άμεση επίλυση ζητημάτων υγιεινής και καθαριότητας (επείγουσα πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, προμήθεια αναγκαίων καθαριστικών και απολυμαντικών υλικών) σε όλους τους επισκέψιμους από το κοινό χώρους καθώς και τους χώρους εργασίας του προσωπικού...

»Να λάβει έκτακτα μέτρα καθημερινής απολύμανσης όλων των κοινόχρηστων χώρων ευθύνης του ΥΠΠΟΑ. Και να συνεργαστεί με τους συναρμόδιους φορείς για την άμεση επίλυση του ζητήματος της επιβεβλημένης αποχής από την εργασία εργαζομένων που υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού χωρίς τη δική τους οικονομική επιβάρυνση ή την προσμέτρηση των ημερών απουσίας τους σε άλλες κατηγορίες νόμιμων αδειών».

Παράλληλα, το Μουσείο Ακρόπολης, «λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στη δημόσια υγεία», αναβάλλει ορισμένες δράσεις του και όπως εξηγεί «οι αρχαιολόγοι-φροντιστές θα επανέλθουν στις αίθουσες για το κοινό μετά από δύο εβδομάδες».

Οπότε γι’ αυτό το διάστημα δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρουσιάσεις «Ενας περίπατος στο μουσείο με τον αρχαιολόγο», «Το χαμένο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου» και «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης». Η λειτουργία του μουσείου συνεχίζεται κανονικά.
 

ART - ΝΕΑ
Τεστ με το σταγονόμετρο
Με το σταγονόμετρο γίνονται οι έλεγχοι για Covid-19 στους εργαζομένους στην Αρχαία Αγορά, στη Ρωμαϊκή Αγορά και στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε υπάλληλο της.
Τεστ με το σταγονόμετρο
ART - ΝΕΑ
Ανοίγουν τη Δευτέρα οι αρχαιολογικοί χώροι
Το ελληνικό κοινό αποκτά πρόσβαση σε περισσότερους από 200 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους που ανοίγουν τις πόρτες τους, με διευρυμένο ωράριο, δύο μήνες μετά τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν τον Μάρτιο...
Ανοίγουν τη Δευτέρα οι αρχαιολογικοί χώροι
ART - ΝΕΑ
Να εφαρμοστούν τα επείγοντα μέτρα, αλλιώς απεργούμε
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προτίθεται να προχωρήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η υπουργική απόφαση για τα επείγοντα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την...
Να εφαρμοστούν τα επείγοντα μέτρα, αλλιώς απεργούμε
ART - ΝΕΑ
Συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις...
Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να αναστείλει έστω και με χρονοκαθυστέρηση τη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ανακούφισε πρωτίστως τους εργαζομένους. Ακολούθησαν ακόμα δύο ανακοινώσεις...
Συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις...
ART - ΝΕΑ
Ελευθέρας για ΑμεΑ στα μουσεία, αλλά χωρίς συνοδό
Μόνο όσοι έχουν αναπηρία άνω του 80% δικαιούνται και την ελεύθερη είσοδο του συνοδού τους σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, σύμφωνα με την τροποποιημένη ΚΥΑ. Ωστόσο ΑμεΑ, σύλλογοι και γονείς...
Ελευθέρας για ΑμεΑ στα μουσεία, αλλά χωρίς συνοδό
ART - ΝΕΑ
Ζητούν τη λίστα των ακινήτων του υπερταμείου, πριν από το 2016
Με τους αρχαιολόγους τους συναδέλφους της συνομίλησε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η υπουργός Πολιτισμού. Η συζήτηση περιλάμβανε όλα τα θέματα σε αρκετά από τα οποία υπάρχει σύμπνοια απόψεων και σε άλλα...
Ζητούν τη λίστα των ακινήτων του υπερταμείου, πριν από το 2016

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας