Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΛΑ.Ε.: Τεράστιους κινδύνους εγκυμονεί η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΛΑ.Ε.: Τεράστιους κινδύνους εγκυμονεί η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού

 • A-
 • A+

Η Λαϊκή Ενότητα με ανακοίνωσή της ζητά από την κυβέρνηση «να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και των λαϊκών στρωμάτων» καθώς και «ανυπακοή στα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα».

Συγκεκριμένα, η ΛΑΕ με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και στην χώρα μας, ανακοίνωσε: «Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, η εξάπλωση της ασθένειας αποκαλύπτει την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μετά από δέκα χρόνια μνημονίων.

Η μέχρι τώρα εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και η κατάργηση δημόσιων δομών υγείας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, σήμερα όμως που τα προβλήματα οξύνονται ακόμα περισσότερο λόγω του κορωναϊού, η διαχείριση της κρίσης με την συνέχιση των ίδιων πολιτικών, αντικειμενικά οδηγεί σε απώλεια ανθρώπινων ζωών. 

Η Λαϊκή Ενότητα από την πρώτη στιγμή είχε προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και συγκεκριμένα:

 • Να ανοίξουν όλες οι κλειστές δημόσιες  πρωτοβάθμιες δομές υγείας, για να βρίσκει ο πολίτης γιατρό για το σπίτι του, να ανοίξουν όλα τα κλειστά δημόσια  νοσοκομεία με πρώτο το Λοιμωδών .
 • Να προσληφθεί με έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις  μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για  να στελεχωθεί  άμεσα ο  θεσμός τού οικογενειακού γιατρού , τα ΤΕΠ και κλινικές των νοσοκομείων και κυρίως μόνιμο  προσωπικό για τις ΜΕΘ.
 • Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των  δημόσιων μονάδων   υγείας.
 • Άμεση και έγκυρη επιστημονική ενημέρωση όλου του προσωπικού των νοσοκομείων και όλων των δομών υγείας, όλων των κλάδων, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επιδημίας.
 • Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά).
 • Να εξασφαλιστεί ιατρική παρακολούθηση σε  βρεφονηπιακούς  σταθμούς δημοτικά σχολεία , Γυμνάσια και Λύκεια, σε προνοιακά  ιδρύματα, γηροκομεία, στρατιωτικές μονάδες, δομές  προσφύγων και μεταναστών.
 • Να εκπαιδευτούν γονείς, δάσκαλοι και  μαθητές για να διακρίνουν τα πρώιμα συμπτώματα γρίπης.
 • Με άμεση νομοθετική ρύθμιση να εξασφαλιστεί άδεια από την εργασία τους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε όσους εργαζόμενους περιποιούνται παιδιά ή συγγενικά τους άτομα, πού νοσούν από γρίπη στο σπίτι, για να μην υπάρξει διασπορά όχι μόνο του Κορωναϊού αλλά και της εποχικής γρίπης.
 • Άδεια σε συγγενείς και γονείς που περιποιούνται ΑΜΕΑ,  άτομα υψηλού κινδύνου που παραμένουν στο σπίτι
 • Άδεια στους γονείς κατά την διάρκεια αναστολής λειτουργίας των σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών.
 • Η χρησιμοποίηση της προσωπικής κανονικής τους άδειας δεν αποτελεί μέτρο διευκόλυνσης

Τεράστιες είναι οι συνέπειες της εξάπλωσης του ιού και στην οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζονται να  αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με δημοσιονομικούς περιορισμούς. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την εξάπλωση του ιού ως άλλοθι και για την διάψευση των προβλέψεων για ανάπτυξη  (ήδη προβλέπουν μείωση) αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για τις επιχειρήσεις που πλήττονται (αναβολήκαταβολής ΦΠΑ κα)  δεν επιλύουν το πρόβλημα και οι αρνητικές συνέπειες μπορεί να είναι πολύ μεγάλες.  

Η επιμονή στις μνημονιακές δεσμεύσεις και στα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% οδηγούν αντικειμενικά σε περαιτέρω περιορισμό των Κοινωνικών δαπανών και του Κοινωνικού κράτους.

Απαιτείται:

 • Α) Λήψη μέτρων τόνωσης της κατανάλωσης με εφ' άπαξ χορήγηση ικανοποιητικού ποσού ενίσχυσης σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους ώστε να «κινηθεί» η αγορά.
 • Β) Χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις   

Τα παραπάνω μέτρα που έχουν στόχο να αποτρέψουν την ύφεση, απαιτούν φυσικά σύγκρουση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Ο αγώνας είναι μπροστά μας, είναι όμως ο μοναδικός δρόμος»  

ΥΓΕΙΑ
Η «χαλαρότητα» στον ΕΟΔΥ βλάπτει σοβαρά την υγεία
Η αστοχία διάγνωσης του κορονοϊού σε 53χρονο και το «επικίνδυνο» ταξίδι του από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ● Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Μαμάτσειο Κοζάνης ● Πόσοι έχουν εκτεθεί με τη λάθος διαχείριση...
Η «χαλαρότητα» στον ΕΟΔΥ βλάπτει σοβαρά την υγεία
ΥΓΕΙΑ
99 τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα
Δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 99, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.
99 τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η λάθος εκτίμηση του ΕΟΔΥ ξεκίνησε το ντόμινο του κορονοϊού
Χάθηκε μια μάχη στον πόλεμο με τον κορονοϊό στη χώρα μας. Μέσα σε 24 ώρες, μετρήσαμε 22 νέα κρούσματα -ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 31-, 15 γιατροί και νοσηλευτές τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ...
Η λάθος εκτίμηση του ΕΟΔΥ ξεκίνησε το ντόμινο του κορονοϊού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΛΑΕ: Προσλήψεις και επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας τώρα!
Όπως τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, έτσι και η ΛΑ.Ε. (ως κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) καλεί την κυβέρνηση «να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, να ανοίξει ΜΕΘ και να μην επιδοτεί αλλά...
ΛΑΕ: Προσλήψεις και επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας τώρα!
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκληματεί - Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο
Έντονη κριτική στις σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας ασκεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «αυτοθαυμάζεται και δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό...
Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκληματεί - Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας