Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν 
AP Photo/Patrick Semansky

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν 

  • A-
  • A+

Ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με την οποία επιδιώκει να υιοθετηθεί η ειρηνευτική συμφωνία που έκλεισαν οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν για την απόσυρση μέρος των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν, ζήτησε η Ουάσινγκτον.

Το αίτημα υποβλήθηκε έπειτα από κάποια τελευταία παζαρέματα για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, ειδικά από πλευράς Κίνας, η οποία, προσηλωμένη στο αναπτυξιακό της σχέδιο «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», ήθελε να συμπεριληφθεί στο κείμενο αναφορά στην «περιφερειακή συνεργασία», διευκρίνισαν οι πηγές αυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με φόντο τη σοβαρή θεσμική κρίση στο Αφγανιστάν, μετά τη διπλή ορκωμοσία του Άσραφ Γάνι και του αντιπάλου του Αμπντούλα Αμπντούλα· τόσο ο Γάνι, όσο και ο Αμπντούλα διατείνονται ότι κέρδισαν τις τελευταίες προεδρικές εκλογές και διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του το κορυφαίο κρατικό αξίωμα.

Όπως αναφέρει αντίγραφο του αμερικανικού σχεδίου απόφασης που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα «παροτρύνει την αφγανική κυβέρνηση να συμβάλλει να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία», κυρίως μέσω της «συμμετοχής της στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αφγανών», συγκροτώντας «ομάδα» διαπραγματευτών που θα εκπροσωπεί, «χωρίς αποκλεισμούς», την αφγανική κοινωνία: θα πρέπει να αποτελείται «από πολιτικούς ηγέτες» αλλά και ηγετικά στελέχη της «κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών».

Το διάβημα των ΗΠΑ να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενστερνιστεί τη διευθέτηση στην οποία κατέληξαν με τους Ταλιμπάν είναι αν μη τι άλλο σπάνιο, καθώς πρόκειται για συμφωνία ανάμεσα σε ξένη χώρα και κίνημα ανταρτών, επισήμαναν διπλωμάτες.

Το κάνει ακόμη πιο παράξενο το γεγονός ότι η συμφωνία συμπεριλαμβάνει δύο μυστικά παραρτήματα για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα, που το Συμβούλιο Ασφαλείας καλείται να εγκρίνει χωρίς να έχει καν ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους. «Αυτό είναι απίστευτο», σχολίασε διπλωμάτης.

Το ποια θέση θα τηρήσει όσον αφορά το αμερικανικό κείμενο η Ρωσία, χώρα-μόνιμο μέλος του ΣΑ με δικαίωμα βέτο, παραμένει αβέβαιο. Την Παρασκευή, η Μόσχα είχε αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να εμποδίσει την έγκρισή του, αφού συνάντησε την εναντίωση των ΗΠΑ στη δική της πρωτοβουλία με σκοπό να υιοθετηθεί ανακοίνωση με την οποία θα επικυρωνόταν από το Συμβούλιο η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία.

Το αμερικανικό σχέδιο για το Αφγανιστάν αναφέρει πως το Συμβούλιο υποδέχεται «ευνοϊκά» τη συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν. Ζητεί δε «όλα τα κράτη να προσφέρουν την πλήρη υποστήριξή τους στη διαπραγμάτευση για την σύναψη συμφωνίας πλήρους και διαρκούς ειρήνης» η οποία «θα βάλει τέλος στον πόλεμο, προς όφελος όλων των Αφγανών».

Το κείμενο της αμερικανικής κυβέρνησης ασκεί ακόμη πίεση στην αφγανική κυβέρνηση να διεξαγάγει άμεσα διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν προκειμένου να κηρυχθεί «μόνιμη και πλήρης κατάπαυση του πυρός».

Σημειώνεται πως παρότι από την πρώτη εκδοχή του κειμένου, που διανεμήθηκε στα κράτη μέλη του ΣΑ την περασμένη εβδομάδα, απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στις γυναίκες, στην τρέχουσα γίνονται αρκετές τέτοιες αναφορές.

Στο σχέδιο απόφασης υπογραμμίζεται «η σημασία» που θα έχει για τις διαπραγματεύσεις η «αποτελεσματική και σημαντική συμμετοχή των γυναικών, των νέων και των μειονοτήτων» στη διαπραγμάτευση και επίσης ότι «κάθε πολιτική διευθέτηση πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των νέων και των μειονοτήτων».

Τέλος, στο αμερικανικό κείμενο προβλέπεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα φανεί «διατεθειμένο, από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αφγανικών πλευρών, να αναθεωρήσει τις κυρώσεις» που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ σε πρόσωπα και οργανώσεις από το 2011, προκειμένου «να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΣΜΟΣ
Σύναψαν ειρήνη με... πήλινα πόδια
Υστερα από 18 χρόνια αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν η ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν είναι μεν γεγονός, όμως επί ξύλου κρεμάμενη καθώς βασίζεται σε πολλά «αν» και...
Σύναψαν ειρήνη με... πήλινα πόδια
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Έτοιμος να συναντηθεί με ηγέτες των Ταλιμπάν μετά τη συμφωνία ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν για το Αφγανιστάν και που υπεγράφη έπειτα από μακροχρόνιες και επίπονες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα του Κατάρ και δήλωσε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί...
Έτοιμος να συναντηθεί με ηγέτες των Ταλιμπάν μετά τη συμφωνία ο Ντόναλντ Τραμπ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Πυρά Μαδούρο κατά ΗΠΑ από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Να τερματιστούν οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας, γιατί θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητά της, ζήτησε ο Νικολάς Μαδούρο στην βιντεοσκοπημένη ομιλία του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Πυρά Μαδούρο κατά ΗΠΑ από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
ΚΟΣΜΟΣ
Έσπασε το φράγμα των 200.000 θανάτων στις ΗΠΑ, ενώ ο Τραμπ υποβαθμίζει τον κίνδυνο
Εκατοντάδες Αμερικανοί χάνουν καθημερινά τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας, έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές, την ώρα που πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κρίσιμο αυτό ζήτημα ως αντικείμενο...
Έσπασε το φράγμα των 200.000 θανάτων στις ΗΠΑ, ενώ ο Τραμπ υποβαθμίζει τον κίνδυνο
ΚΟΣΜΟΣ
Έκκληση ΟΗΕ να απαγορευθούν οι εξώσεις όσο συνεχίζεται η πανδημία
Έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να απαγορεύσουν τις εξώσεις για όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού έκανε εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που που μένουν...
Έκκληση ΟΗΕ να απαγορευθούν οι εξώσεις όσο συνεχίζεται η πανδημία
ΕΥΡΩΠΗ
Πρόταση Πούτιν για να αποφευχθεί σύγκρουση στον ΟΗΕ για το Ιράν
Τη διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα, τη Γερμανία και το Ιράν σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η «αντιπαράθεση και η κλιμάκωση» στα Ηνωμένα Έθνη, όπου η Ουάσιγκτον επιχειρεί...
Πρόταση Πούτιν για να αποφευχθεί σύγκρουση στον ΟΗΕ για το Ιράν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας