• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.3°C / 12.3°C
  0 BF
  92%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.0°C / 11.8°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.4°C / 12.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.7°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  1 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 14.9°C
  4 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.6°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.8°C
  1 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.0°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.8°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.4°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  93%
dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόλεμος τιμών για το πετρέλαιο

 • A-
 • A+

Πόλεμο τιμών τροφοδοτεί η αποτυχία του ΟΠΕΚ να έρθει με τη Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που δεν είναι μέλη του σε νέα συμφωνία μείωσης της παραγωγής.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ετοιμάζεται να ρίξει μάλιστα την πρώτη βολή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το Ριάντ σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή του πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Απρίλιο, αμέσως δηλαδή μετά την εκπνοή της τρέχουσας συμφωνίας περικοπών παραγωγής μεταξύ ΟΠΕΚ, Ρωσίας και άλλων πετρελαϊκών χωρών μη μελών του καρτέλ.

Η συμφωνία αυτή διήρκεσε τρία χρόνια. Κατέρρευσε όμως την περασμένη Παρασκευή, όταν η Ρωσία απέρριψε την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή προκειμένου να στηριχτούν οι τιμές απέναντι στη ζημιά που προκαλεί η επιδημία του κορονοϊού.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Aramco, που την Παρασκευή είδε για πρώτη φορά την τιμή της μετοχής της να υποχωρεί από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, θα προχωρήσει έτσι σε άμεση αύξηση της παραγωγής της. Χθες, μάλιστα, η Aramco προχώρησε σε μείωση επίσης της τιμής πώλησης για τον Απρίλιο σε όλους τους τύπους πετρελαίου προς όλους τους προορισμούς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας στον επόμενο μήνα ενδεχομένως να αγγίξει τα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Με βάση τη συμφωνία που ίσχυε ώς σήμερα η Σαουδική Αραβία αντλούσε το τελευταίο δίμηνο 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ομως η παραγωγική της ικανότητα είναι πολύ μεγαλύτερη, φτάνει τα 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας μετά την αποτυχία της περασμένης Παρασκευής δείχνουν ότι το Ριάντ θέτει πλέον βασικό του στόχο το μερίδιό του στην αγορά, παρά τη σταθεροποίηση της αγοράς και τη στήριξη των τιμών.

Τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι περίπου 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως λιγότερα σε σχέση με το 2018, όταν είχαν προσεγγίζει το ανώτατο σημείο τους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αρκετό πετρέλαιο που θα μπορούσε να μπει στην αγορά όχι μόνο από τη Σαουδική Αραβία αλλά και από τις άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, αν ανοίξουν ξανά ελεύθερα τις κάνουλες.

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, παράγει 130.000 βαρέλια ημερησίως λιγότερα από τα ανώτερα επίπεδα παραγωγής της και προφανώς θα υιοθετήσει ανάλογη στρατηγική.

Αν κάτι δεν αλλάξει ξαφνικά ώς τα τέλη του μήνα, τότε θα υπάρξει πλημμύρα προσφοράς αργού, εκτόξευση των αποθεμάτων που –σε συνδυασμό με το σοκ που προκαλεί στην παγκόσμια ζήτηση ο κορονοϊός– θα οδηγήσει τις τιμές σε νέα πτώση. Το ερώτημα είναι πού θα φτάσουν αυτές.

Την Παρασκευή το μπρεντ βυθίστηκε περισσότερο από 9% αγγίζοντας τα 45,27 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε πάνω από 10%, στα 41,29 δολάρια ανά βαρέλι. Συνολικά, φέτος, οι τιμές υποχωρούν πάνω από 30% καθώς ο κορονοϊός υπονομεύει διαρκώς την παγκόσμια ζήτηση.

O Ali Khedery, πρώην σύμβουλος της Exxon και νυν διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας στρατηγικής Dragoman Ventures, εκτιμά ότι η τιμή του αργού θα υποχωρήσει φέτος στα 20 δολάρια ανά βαρέλι. Δεν συμφωνούν όλοι, βέβαια, με αυτήν την εκτίμηση. Η Goldman Sachs προβλέπει τιμές στα 35 δολάρια ανά βαρέλι αν ξεσπάσει πόλεμος τιμών, ή μια πτώση στα 40 δολάρια στο β' τρίμηνο, αν κάτι δεν αλλάξει. Η Emirates NBD προβλέπει από την πλευρά της 45 δολάρια και ανάκαμψη στη συνέχεια του έτους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πετρέλαιο: Ποιος θα λυγίσει πρώτος;
Ο πόλεμος τιμών μεταξύ των πετρελαϊκών τιτάνων της υφηλίου ξεκίνησε και το ζητούμενο πλέον είναι ποιος θα λυγίσει πρώτος: η Σαουδική Αραβία που έριξε την πρώτη βολή; Η Ρωσία; Ή μήπως οι... ΗΠΑ;
Πετρέλαιο: Ποιος θα λυγίσει πρώτος;
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόταση ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής πετρελαίου για στήριξη τιμών, λόγω κορονοϊού
Oι χώρες του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά επιπλέον 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του 2020, για να στηρίξουν τις τιμές εν μέσω της έξαρσης του κορονοϊού, με την...
Πρόταση ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής πετρελαίου για στήριξη τιμών, λόγω κορονοϊού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιος ελέγχει το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενες τις νέες τεχνολογίες εξόρυξης πετρελαίου αλλά και τις σχετικά υψηλές τιμές αύξησαν κάθετα την παραγωγή τους τα τελευταία χρόνια και είναι πλέον η μεγαλύτερη παραγωγός του κόσμου.
Ποιος ελέγχει το πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοδος 5% στις τιμές του πετρελαίου
Ο ΟΠΕΚ κατάφερε να πάρει απόφαση για μείωση της παραγωγής του προκειμένου να σταματήσει η πτώση των τιμών. Τα όσα όμως διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου του στη Βιέννη -αλλά και νωρίτερα...
Ανοδος 5% στις τιμές του πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου
Στα 47 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε χθες η τιμή του μαύρου χρυσού καθώς οι κοινές περικοπές της παραγωγής που αποφάσισαν πριν από λίγους μήνες ΟΠΕΚ, Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δείχνουν ανεπαρκείς...
Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γενικεύεται η μείωση παραγωγής
Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, μη μέλη του ΟΠΕΚ τήρησαν τελικά την υπόσχεσή τους προς το καρτέλ και συμφώνησαν το περασμένο Σάββατο στη Βιέννη να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 562.000 βαρέλια. Η...
Γενικεύεται η μείωση παραγωγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας