Μείωση κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες παρουσίασε το ποσοστό της ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τον Νοέμβριο του 2019. Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας εργατικού δυναμικού, το ποσοστό μειώθηκε στο 16,5% έναντι 18,6% τον Νοέμβριο του 2018 και 16,6% τον Οκτώβριο του 2019.
Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Νοέμβριο του 2019, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.910.499 άτομα. Οι άνεργοι μειώθηκαν σε 772.614 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.230.427 άτομα.
Μειωμένος αλλά αρκετά υψηλός παραμένει ο δείκτης για την ανεργία των νέων μέχρι 24 ετών. Μειώθηκε στο 36,1% από 39,7% αλλά παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Ομως, η Ελλάδα διατηρεί τα πρωτεία και σε έναν άλλο δείκτη, αυτόν του ορίου φτώχειας για τους εκτός Ε.Ε. αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (για το 2018), το ποσοστό των ξένων πολιτών με προέλευση εκτός κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική και κοινωνική θέση ανέρχεται στο 60% του συνόλου αυτής της κατηγορίας, με μέσο ευρωπαϊκό όρο το 45%, αναδεικνύοντας τη χώρα πρώτη στη σειρά κατάταξης μεταξύ των 28 κρατών-μελών.
Το αντίστοιχο ποσοστό για τους γηγενείς στη χώρα μας είναι 49% με μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό στο 29%, ενώ αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό των αλλοδαπών πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στην Ελλάδα στο όριο φτώχειας. Ανέρχονται στο 31% του συνόλου της συγκεκριμένης κατηγορίας, έναντι 29% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Υψηλά ποσοστά για τους ντόπιους πληθυσμούς που βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με βάση τα στοιχεία της Eurostat εμφανίζουν η Ρουμανία (30%), η Βουλγαρία (28%) και η Ιταλία (27%).
Εντυπωσιακά χαμηλότερο το ποσοστό για τους ξένους πολίτες που είναι στο κατώφλι της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Πολωνία, η οποία είναι από τους τελευταίους στην κατάταξη με 18%.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας