Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αδήλωτα τετραγωνικά: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πώς κάνετε δηλώσεις
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αδήλωτα τετραγωνικά: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πώς κάνετε δηλώσεις

 • A-
 • A+

Την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, στις 14.00, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις διορθωτικές δηλώσεις επιφανειών ακινήτων, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες έχουν μια «χρυσή ευκαιρία» να απαλλαγούν από αξιώσεις δημοτικών τελών και φόρων. Η πλατφόρμα είναι ήδη έτοιμη και μπορεί να δεχτεί επισκέπτες στη διεύθυνση: tetragonika.govapp.gr. Οπως έγινε γνωστό κατά την σημερινή παρουσίαση της πλατφόρμας στο υπουργείο Εσωτερικών, banner της πλατφόρμας -από τα οποία θα μπορούν κατευθύνονται οι πολίτες- θα υπάρξουν και στις ιστοσελίδες:

 • του υπουργείου Εσωτερικών: ypes.gr
 • του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής: mindigital.gr
 • της ΚΕΔΕ: kedke.gr
 • της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων: gsis.gr
 • καθώς και στις ιστοσελίδες των Δήμων της χώρας

Οι δύο ημέρες περιθώριο, μέχρι την λειτουργία της πλατφόρμας την Πέμπτη, ουσιαστικά δίνονται όπως εξηγήθηκε στην σημερινή παρουσίαση της πλατφόρμας, για την καλύτερη προετοιμασία των Δήμων.

Βήμα-βήμα οι δηλώσεις

Με τις δηλώσεις τους οι πολίτες μπορούν να διαγράφουν βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών, όχι μέχρι 31.12.2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσής τους στον οικείο Δήμο.

Η διαδικασία περιγράφεται ως απλή. Σημαντικό είναι ότι δεν απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να αναρτήσουν κανένα (σκαναρισμένο ή φωτογραφημένο) πιστοποιητικό και μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ουσιαστικά με το... ποντίκι του υπολογιστή τους.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν έχουν συνοπτικά ως εξής:

 • 1. Ο ιδιοκτήτης-επισκέπτης της ιστοσελίδας θα επιλέγει στην εφαρμογή την επιλογή "Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων" και θα εισέρχεται στο σύστημα μέσω κωδικών taxisnet.
 • 2. Στην οθόνη του θα εμφανιστεί μια λίστα για όσα ακίνητα έχει στην κατοχή του. Τα τετραγωνικά μέτρα για κάθε ακίνητο θα εμφανιστούν όπως είναι καταχωρημένα στο Ε9.
 • 3. Ο ιδιοκτήτης θα επιλέγει το ακίνητο για το οποίο θέλει να υποβάλλει διορθωτική δήλωση. Η πλατφόρμα αυτόματα θα του εμφανίζει τη διαφορά ανάμεσα στα δηλωμένα τετραγωνικά.
 • 4. Ο ιδιοκτήτης είτε θα διορθώνει «προς τα πάνω» τη διαφορά, είτε θα αποδέχεται τα τετραγωνικά που εμφανίζονται, εφόσον συμπίπτουν. Πατάει «ΟΚ» και... τέλος!

Πριν υποβάλλουν τις δηλώσεις τους οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν αν η δήλωσή τους αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα. Χρήσιμο είναι να δώσουν προσοχή στα εξής σημεία:

Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.

Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωση και όσα ακίνητα έχει ένας ιδιοκτήτης στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

Εάν κάποιος επιθυμεί να προσθέσει ακίνητο χωρίς αριθμό παροχής στην δήλωσή του, πατάει το κουμπί "Εισαγωγή στη Δήλωση". Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αριθμό παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

Αναλυτικές λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα ΕΔΩ

Οι προθεσμίες

Οι πολίτες έχουν ουσιαστικά περιθώριο ενός μήνα να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών των ακινήτων τους. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 31 Μαρτίου 2020.

Αντιθέτως, όσοι προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά την 31η Μαρτίου, έχουν περιθώριο να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις μέχρι 30 Ιουνίου 2020 στην πλατφόρμα.

Να σημειωθεί ότι υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την σημερινή παρουσίαση, ουσιαστικά έκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση: «είναι επαρκής ο χρόνος μέχρι τις 31 Μαρτίου», είπε κατηγορηματικά.

Βεβαίως, υπάρχει και ο... κλασικός τρόπος για όσους θέλουν να διορθώσουν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους, με επίσκεψη στα γκισέ του δήμου του, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Πότε θα έρθει ο... λογαριασμός

Αφού επεξεργαστούν τις υποβληθείσες αιτήσεις, οι δήμοι θα ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες για οφειλόμενα ποσά από δημοτικά τέλη. Οσοι ιδιοκτήτες αμελήσουν την προθεσμία θα έρθουν εκ νέου αντιμέτωποι με πρόστιμα και αναδρομικές οφειλές στους δήμους. Τι γίνεται με όσους έχουν ήδη δηλώσει τα «αδήλωτα»; Η διάταξη αποσαφηνίζει: «ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν αναζητούνται».

Με βάση αυτές τις δηλώσεις που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες θα υπολογίζονται από 1ης Ιανουαρίου 2020 και εφεξής τα δημοτικά τέλη. Εκτιμάται ότι ο πρώτος λογαριασμός στον οποίο θα δουν οι καταναλωτές τα ποσά που οφείλουν στον πάροχο ρεύματος, με βάση τα «διορθωμένα» τετραγωνικά, θα είναι οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί της περιόδου Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Η πλατφόρμα

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ η πλατφόρμα έχει περάσει από «κρας τεστ» και «αντέχει» ακόμη και εάν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εισέλθουν ταυτόχρονα. Υπολογίζονται σε 7,5 εκατομμύρια οι αριθμοί παροχής ρεύματος στην χώρα. Οπως εκτιμά η ΚΕΔΕ, παραπάνω από τους μισούς κατόχους των αριθμών, θα επισκεφθούν την πλατφόρμα έστω για να τσεκάρουν τα τετραγωνικά που είναι δηλωμένα.

Μη ηλεκτροδοτούμενα

Στην ίδια πλατφόρμα οι πολίτες μπορούν να κάνουν και δηλώσεις για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Με την είσοδό τους στην πλατφόρμα, απλώς πρέπει στην αρχή να κάνουν «κλικ» στην επιλογή που υπάρχει για τα μη ηλεκτροδοτούμενα. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2020.

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν αυτή την φορά αξιοποιηθεί η ευκαιρία από πλευράς ιδιοκτητών και σε τι βαθμό; Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι ειδικά στην περιφερειακή Ελλάδα δεν είναι γνωστή στους ιδιοκτήτες η υποχρέωσή τους να δηλώσουν τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και θέτει μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη μαζική συμμετοχή και επιτυχία της προωθούμενης ρύθμισης: την άμεση αποστολή ενημερωτικών e-mails από την ΑΑΔΕ προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων-κατόχους ΑΦΜ της χώρας για τη ρύθμιση και για τη νέα πλατφόρμα δηλώσεων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαγράψτε πρόστιμα των δήμων με... 5 κλικ
Ανοίγει αυριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά ● Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.
Διαγράψτε πρόστιμα των δήμων με... 5 κλικ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση χρεών στην Εφορία
Πρεμιέρα την Τετάρτη για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των 24-48 δόσεων για όσους έχουν χρέη στην Εφορία. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες.
Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση χρεών στην Εφορία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 60 εκατ. τα αδήλωτα τετραγωνικά
Σε επτά μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά υποβλήθηκαν 2.710.217 δηλώσεις, από τις οποίες προέκυψαν επιπλέον 60.630.700 τ.μ. που δεν είχαν δηλωθεί μέχρι πρότινος στους δήμους.
Πάνω από 60 εκατ. τα αδήλωτα τετραγωνικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ξεχασμένα» 16,3 εκατ. τετραγωνικά ακινήτων!
Ενα εντυπωσιακό μέγεθος πρόσθετων επιφανειών ακινήτων «αποκάλυψαν» σε όλους τους δήμους της χώρας οι διορθωτικές δηλώσεις ιδιοκτητών για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά.
«Ξεχασμένα» 16,3 εκατ. τετραγωνικά ακινήτων!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κομματικές πιέσεις «πνίγουν» το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Ενώ εκκρεμούν 30.000 συντάξεις και δεκάδες χιλιάδες άλλες υποθέσεις, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας βομβαρδίζονται από «αιτήματα» στελεχών της Ν.Δ. για «επισπεύσεις» και «προτεραιότητες».
Κομματικές πιέσεις «πνίγουν» το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας