Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΣΥΡΙΖΑ: Στις καλένδες η ενίσχυση των εφημερίδων
ΕΦ.ΣΥΝ. / Μάριος Βαλασόπουλος

ΣΥΡΙΖΑ: Στις καλένδες η ενίσχυση των εφημερίδων

  • A-
  • A+
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική διάταξη και να ολοκληρώσει την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Βολές κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την ανακοίνωση του Μαξίμου για σύσταση Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την ενίσχυση του Τύπου και την απόρριψη των προηγούμενων ΚΥΑ (Κοινών Κυβερνητικών Αποφάσεων) στις οποίες είχε προβεί η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης υπογράμμισε πως η σημερινή κυβέρνηση, αντί να ολοκληρώσει τα σχετικά προγράμματα και να δώσει τα ποσά ενίσχυσης στις εφημερίδες, «μπήκε σε ένα χορό συνδιαλλαγής, προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα ιδιοκτήτων εφημερίδων, οι οποίοι θέλουν να λάβουν ενίσχυση ενώ χρωστούν σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους τους».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κάτση, οι κυβερνώντες γίνονται «έρμαιο συμφερόντων στο χώρο των ΜΜΕ και νομοθετούν ξανά κάτι που ήδη υπάρχει, "νομιμοποιώντας" ταυτόχρονα την ενίσχυση μπαταχτσήδων, μέσα από την παρεμβολή μιας υποτίθεται ανεξάρτητης γνωμοδοτικής επιτροπής». Την ίδια στιγμή, επισημαίνει, οι επιχειρήσεις εντύπων ΜΜΕ «αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας... και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστέρηση».

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη διάταξη και να ολοκληρώσει την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση του Μ. Κάτση

Έπειτα από μήνες παλινωδιών και ατολμίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Πέτσα όσον αφορά την εφαρμογή του πρωτοπόρου θεσμικού πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση πανελλαδικών, περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων ως στοιχείο ενίσχυσης του πλουραλισμού και της δημοκρατίας, έρχονται τελικά να το καταργήσουν με ένα άρθρο σε άσχετο νομοσχέδιο.

Εδώ και 6 μήνες θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα αντίστοιχα προγράμματα και οι εφημερίδες να έχουν ήδη λάβει τα ποσά ενίσχυσης, τα οποία και ήταν εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό του 2019. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση μπήκε σε ένα χορό συνδιαλλαγής, προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα ιδιοκτήτων εφημερίδων, οι οποίοι θέλουν να λάβουν ενίσχυση ενώ χρωστούν σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους τους.

Και ενώ δημοσίως δήλωναν ότι διαβουλεύονταν σχετικές τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο που ΣΥΡΙΖΑ, τελικά δείχνουν ότι δεν έχουν καν το πολιτικό θάρρος να αναλάβουν το πολιτικό κόστος της χρηματοδότησης μπαταχτσήδων των ΜΜΕ μέσω της ικανοποίησης των αιτημάτων τους. Γίνονται έτσι έρμαιο συμφερόντων στο χώρο των ΜΜΕ και νομοθετούν ξανά κάτι που ήδη υπάρχει, «νομιμοποιώντας» ταυτόχρονα την ενίσχυση μπαταχτσήδων, μέσα από την παρεμβολή μιας υποτίθεται ανεξάρτητης γνωμοδοτικής επιτροπής που ο Υφυπουργός θα ορίσει, η οποία και θα «διαπιστώνει» αν πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής των εφημερίδων στα προγράμματα ενίσχυσης.

Κρύβονται πίσω από τη γνωμοδοτική επιτροπή και όσον αφορά την τήρηση της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας, παραδεχόμενοι ουσιαστικά ότι αδυνατούν να διακρίνουν τη ρητορική μίσους, ρατσισμού και σεξισμού που προάγουν π.χ. έντυπα όπως το «Μακελειό» και η «Ελεύθερη Ώρα», καθώς τον Δεκέμβριο υπέγραψαν τη χρηματοδότησή τους, σε αντίθεση με όσα προέβλεπε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις εντύπων ΜΜΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και του θολού θεσμικού τοπίου που είχαν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις που χρεωκόπησαν τη χώρα, οι οποίες τις άφησαν στο έλεός τους. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστέρηση. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη διάταξη και να ολοκληρώσει την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι επαρκέστατο, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα δίνοντας οικονομική ανάσα στην υγιή και βιώσιμη επιχειρηματικότητα, τηρώντας τους όρους διαφάνειας, δεοντολογίας και αναλογικής κατανομής χρηματοδότησης που αυτό προβλέπει.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανάγκη για άμεση στήριξη του πανελλαδικού και περιφερειακού Τύπου
Τη μάχη που δίνουν καθημερινά οι δημοσιογράφοι για την ενημέρωση των πολιτών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού τονίζει με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,...
Ανάγκη για άμεση στήριξη του πανελλαδικού και περιφερειακού Τύπου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τραπεζικές χρεώσεις
Την επιτακτική ανάγκη μείωσης των τραπεζικών χρεώσεων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του περιορισμού κίνησης των πολιτών ζητούν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Χρ. Σταϊκούρα και Άδ....
Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τραπεζικές χρεώσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην κατάρτιση των επιστημόνων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και  Εργασίας κατέθεσαν η Όλγα Γεροβασίλη και 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε σχέση με το επίδομα στήριξης σε 180.342 επιστήμονες -...
Κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην κατάρτιση των επιστημόνων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ολοκληρωμένη η πρότασή μας, καλούμε την κυβέρνηση σε σοβαρή συζήτηση»
Απαντήσεις στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, έδωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή το σχόλιο από το Μαξίμου στο σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την...
«Ολοκληρωμένη η πρότασή μας, καλούμε την κυβέρνηση σε σοβαρή συζήτηση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Εκατομμύρια ευρώ στην επικοινωνία, ελάχιστα στην πραγματική μάχη κατά του ιού
Για «χορό εκατομμυρίων ευρώ κρατικού χρήματος από Μαξίμου και Περιφέρειες, για επικοινωνιακές εκστρατείες εν μέσω της πανδημίας του κορονoϊού», κάνουν λόγο 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτησή τους προς τους...
ΣΥΡΙΖΑ: Εκατομμύρια ευρώ στην επικοινωνία, ελάχιστα στην πραγματική μάχη κατά του ιού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν.Δ. οδηγεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην κατάρρευση
Πυρά κατά του κυβερνώντος κόμματος για την επιμέρους οικονομική πολιτική που ακολουθεί εν μέσω πανδημίας, εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση.
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν.Δ. οδηγεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην κατάρρευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας