• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 17.3°C
  1 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 10.6°C / 13.8°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 13.8°C
  2 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  2 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.8°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 18.6°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  8°C 7.9°C / 10.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.5°C / 15.1°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 16.4°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.3°C / 12.7°C
  0 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  0 BF
  96%

Κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον: Το στοιχειό του Λαυρίου [βίντεο]

 • A-
 • A+

Κάποτε υπήρξε η έδρα μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας της χώρας, πλέον, οι εγκαταστάσεις-φάντασμα στοιχειώνουν τη Λαυρεωτική και στέκουν εκεί για να θυμίζουν άλλες εποχές και την ξεχωριστή ιστορία της περιοχής.

Η ομάδα του UpStories πέταξε πάνω από τις εγκαταστάσεις και μας θυμίζει την ιστορία της κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και των πολυκατοικιών Καρέλλα.

Η λειτουργία του εργοστασίου στο Λαύριο ξεκίνησε το 1955.

Η " Αιγαιων Α.Ε" υπήρξε  μια από τις πλέον μεγαλύτερες εταιρείες της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας και η ιστορία της συνδέεται άμεσα με την οικογένεια Καρέλλα .

Ο Νικόλαος Καρέλλας ,βιομήχανος και επιχειρηματίας ,διέθετε μια μονάδα κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο,καθως και ατμόπλοια και οικόπεδα τα οποια ειχε κληρονομήσει απο τον πατέρα του Δημήτριο Καρέλλα .Ο Νικόλαος Καρέλλας ίδρυσε το 1920 την κλωστοϋφαντουργία  "ΒΕΛΚΑ"  και αργότερα το 1924 την κλωστοϋφαντουργία  ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε στον Πειραιά.

Μετα απο τρεις δεκαετίες το 1955 και ενώ στο τιμόνι της επιχείρησης βρισκόταν ο Δημήτριος Ν.  Καρέλλας λειτούργησε μια νεα μεγάλη ξεχωριστή κλωστοϋφαντουργική  μονάδα στο Λαύριο.

Ο Δημήτριος Ν. Καρελλας συνδέεται άμεσα με την νεότερη ιστορία ενος εκ των μεγαλυτέρων ιστορικών αθλητικών σωματείων του Πειραιά ,του Εθνικού Πειραιώς .

Ο Δημήτριος Ν. Καρελλας διετέλεσε επί σειρά ετών μεγαλομέτοχος  / πρόεδρος της ομάδας απο την δεκαετία του 1950 (οδηγώντας την ομάδα στις μεγαλύτερες επιτυχίες της ως σήμερα) εως και τον θάνατο του στο Λονδίνο το 1993 (έπειτα απο την χρεωκοπία των επιχειρήσεων του στις αρχές της δεκαετίας του '90).

Ακριβώς διπλα στο σημερινό τσιμεντένιο κουφάρι της πάλε ποτε μεγάλης κλωστοϋφαντουργίας βρίσκονται  οι πολυκατοικίες του Καρέλλα ,που σήμερα της αποκαλούν πολυκατοικίες της κρίσης.

Οι ένοικοί τους τράφηκαν από τα συσσίτια δύο δεκαετίες πριν αυτά εμφανιστούν στις γειτονιές της Αθήνας. Εδώ, πίσω από κάθε πόρτα υπήρχε άνεργος ή ημιαπασχολούμενος όταν ακόμη δεν είχε σκάσει η φούσκα της ανάπτυξης στην υπόλοιπη χώρα. Κάποιοι κατάφεραν να ξεφύγουν. Άλλοι εγκλωβίστηκαν. Και οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι.Οι Πολυκατοικίες του Καρέλλα, από το όνομα του ιδιοκτήτη της κλωστοϋφαντουργίας Αιγαίον. Χτίστηκαν στα μέσα του '60 για να φιλοξενήσουν υφάντριες και κομποδέτες. Αρχές του '90 όμως η επιχείρηση πτώχευσε, αφήνοντας 1.500 ανέργους. Ακολούθησαν έξι ακόμη λουκέτα σε ένα κύμα αποβιομηχάνισης που έπνιξε την κοινωνία του Λαυρίου.

Ηταν Οκτώβριος του '91 όταν 250 οικογένειες περίμεναν σε ουρές τη διανομή τροφίμων και στους δρόμους ανέμιζαν μαύρες σημαίες. Ο τότε δήμαρχος Κωνσταντίνος

Πόγκας παρομοίαζε τις εικόνες με εκείνες της Κατοχής (όπως πολλοί κάνουν και σήμερα) και δήλωνε στον Τύπο ότι θα στήνονταν καζάνια με μαγειρεμένο φαγητό στα σχολεία της πόλης.

Τότε άρχισε και η παρακμή των δύο πολυκατοικιών. Παράθυρα έσπασαν και στη θέση τους μπήκαν νάιλον τσιρότα. Σωλήνες ράγισαν και δεν κολλήθηκαν ξανά. Κάποιοι σταμάτησαν να πληρώνουν για τον καθαρισμό των βόθρων. Το ρεύμα κόπηκε και επανασυνδέθηκε. Οι ανελκυστήρες πάγωσαν στην ακινησία. Σίδερα σκούριασαν, τοίχοι δεν ασβεστώθηκαν, αυτοκίνητα αποσύρθηκαν στις αυλές. Οροφοι άδειασαν και όροφοι γέμισαν. Στη θέση όσων έφυγαν στα χωριά, ήρθαν παιδιά συνταξιούχων που δεν τους έπαιρνε να ζουν στο νοίκι. Η διαβίωση στις πολυκατοικίες της κρίσης - τουλάχιστον - είναι δωρεάν. Η εταιρεία που αγόρασε τις παλιές εγκαταστάσεις του εργοστασίου τους έστειλαν εξώδικα για να φύγουν. Αλλά επειδή τους χρωστούσαν χρήματα εμείναν εκεί. Από το 1997 όμως δεν τους ενόχλησε κανείς» .

Από το μπαλκόνια τους βλέπεις  να απλώνονται οι εκτάσεις της παλιάς κλωστοϋφαντουργίας. Ένα μεγάλο κομμάτι τους έχει αξιοποιηθεί. Χτίστηκε εκεί ένα Jumbo, άνοιξαν εστιατόρια και άλλοι εμπορικοί χώροι. Δίπλα τους όμως συνεχίζεται η αποσύνθεση στα ερείπια τής Αιγαίον.

Το παράδειγμα της επιχείρησης μιμήθηκαν το '90 η ΕΜΜΕΛ, τα Κλωστήρια Λαυρίου, η ΒΕΛΠΕΞ, η ΑΒΕΛ- Μεταλλευτική, η Τεχνοκράφτ, η Best Boats. Έρευνα του Δήμου Λαυρεωτικής το 1995 υπολόγιζε τους ανέργους σε 807 στην πόλη και σε 2.000 στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή είχε εισέλθει και παλαιότερα σε κύκλους κρίσης. Το 1977 η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου διέκοψε τις μεταλλευτικές δραστηριότητές της παρασύροντας σε ένα ντόμινο κατάρρευσης όλες τις μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής. Γραμμές παραγωγής μεταφέρθηκαν σε μέρη με περισσότερες προοπτικές και πάνω από το 20% του πληθυσμού εγκατέλειψε την πόλη για να ξεφύγει από την ανεργία. Όσοι έμειναν πάντως δεν ήταν αβοήθητοι.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. «Τότε υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα για αλληλεγγύη. Ολη η Ελλάδα μπορούσε να βοηθήσει. Σήμερα είναι πιο δύσκολη η κατάσταση. Ολη η χώρα υποφέρει» παρατηρεί ο Συρίγος Βάλσαμος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. Μια έκφανση της σημερινής αλληλεγγύης είναι σύμφωνα με τον ίδιο οι επανασυνδέσεις ρεύματος όπου το κόβει η ΔΕΗ. Μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Λαυρεωτικής (απαρτίζεται κυρίως από μέλη του ΠΑΜΕ) υπολογίζουν ότι έχουν επανασυνδέσει το ρεύμα τουλάχιστον σε 150 νοικοκυριά του Λαυρίου τα τελευταία δύο χρόνια.

Μαθημένοι εδώ και καιρό στην κρίση και στις δυσκολίες, οι κάτοικοι των πολυκατοικιών του Καρέλλα δεν κρύβουν από τους γείτονες τα προβλήματά τους.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λαυρεωτική: Το νησί της Αττικής [βίντεο]
Ο πρώτος μεγάλος καύσωνας του καλοκαιριού είναι προ το πυλών αλλά θα το ξεπεράσουμε και αυτό. Είμαστε μαθημένοι και στη ζέστη αλλά έχουμε και την τύχη να κατοικούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Την Ελλάδα.
Λαυρεωτική: Το νησί της Αττικής [βίντεο]
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέφτει το ταβάνι από την υγρασία στο 20ό Νηπιαγωγείο Αθήνας
Η Ενωση Γονέων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας ζητά γενναία χρηματοδότηση και σχεδιασμό των εργασιών αποκατάστασης των σχολικών κτιρίων με προτεραιότητα την ασφάλεια και τις ανάγκες μαθητών και...
Πέφτει το ταβάνι από την υγρασία στο 20ό Νηπιαγωγείο Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απαγορευτικά απόπλου και καθυστερήσεις στα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων
Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στα δρομολόγια για Κυκλάδες, όπου κατά τόπους πνέουν στο Αιγαίο σφοδροί άνεμοι που αγγίζουν τα 8 με 9 μποφόρ.
Απαγορευτικά απόπλου και καθυστερήσεις στα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προεκλογικές «τακτοποιήσεις»
Αν υποβληθούν τα δικαιολογητικά και καταβληθούν τα 250 ευρώ, παγώνουν οι διοικητικές πράξεις προστίμων και κατεδαφίσεων για ιδιοκτήτες κτιρίων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, σε πρώτη φάση.
Προεκλογικές «τακτοποιήσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεκάδες γυναίκες θύματα εκδικητικής πορνογραφίας στην Πάτρα
Σοκαρισμένη και οργισμένη η τοπική κοινωνία από τη διακίνηση ογκώδους ηλεκτρονικού αρχείου με βίντεο και φωτογραφίες νεαρών γυναικών σε προσωπικές στιγμές, ενώ αναφέρονται και τα ονόματά τους.
Δεκάδες γυναίκες θύματα εκδικητικής πορνογραφίας στην Πάτρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θάνατος εργαζόμενου στο Ελευθέριος Βενιζέλος εν ώρα εργασίας
Το τραγικό περιστατικό της απώλειας του 50χρονου γνωστοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, το οποίο καταγγέλλει τις διοικήσεις του αεροδρομίου και της αρμόδιας εταιρείας για τις εντατικοποιημένες συνθήκες...
Θάνατος εργαζόμενου στο Ελευθέριος Βενιζέλος εν ώρα εργασίας