Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έκκληση ΟΗΕ για επείγουσα δράση για ανακούφιση των προσφύγων στα νησιά

Φωτογραφία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από τη Μόρια

UNHCR/Achilleas Zavallis

Έκκληση ΟΗΕ για επείγουσα δράση για ανακούφιση των προσφύγων στα νησιά

  • A-
  • A+

Την ανάγκη να ληφθεί άμεσα δράση για να αντιμετωπιστεί η απελπιστική, όπως τη χαρακτηρίζει, κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής των νησιών του Αιγαίου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, τονίζει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «οι συνθήκες στα νησιά είναι σοκαριστικές και ντροπιαστικές» και πως η Ελλάδα, «με τη στήριξη της Ευρώπης, χρειάζεται να δράσει τώρα για να αντιμετωπίσει μια μη βιώσιμη κατάσταση, ενώ τα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα θα τίθενται σε εφαρμογή».

Ο Φίλιπο Γκράντι επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο.

Αν και καλωσόρισε τις πρόσφατες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην κατάσταση αυτή, ανάμεσα στις οποίες μια σειρά προτεραιοτήτων που ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα, σημειώνει ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα χρειαστούν αναγκαστικά κάποιο διάστημα για να υλοποιηθούν πλήρως. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, υπάρχει άμεση ανάγκη για αποφασιστική δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υπερσυνωστισμός, μέσω κινήσεων για τη μεταφορά μεγαλύτερου αριθμού αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα, όπου πρέπει να βρεθούν γρήγορα επιπλέον θέσεις υποδοχής. 

Αυτό που τονίζεται είναι ότι ο «χειμώνας πλέον επιδεινώνει περισσότερο τις δυσμενείς συνθήκες στα νησιά και πολλοί άνθρωποι ζουν χωρίς ρεύμα και συχνά χωρίς καν νερό, ανάμεσα στα σκουπίδια και σε βρόμικες συνθήκες. Οι υπηρεσίες υγείας είναι ανεπαρκείς. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι, οι έγκυοι, οι μητέρες που έχουν γεννήσει πρόσφατα, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά είναι από τους μεγαλύτερους που μπορεί κανείς να δει σε προσφυγικές κρίσεις παγκοσμίως». 

Επίσης, καλεί σε δράση για να αντιμετωπισθούν «οι κατανοητές ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να μην αυξηθούν περαιτέρω οι κοινωνικές εντάσεις». 

Όπως σημειώνει, «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) παρέχει ουσιαστική και συνεχή στήριξη στην Ελλάδα μέσω της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των οργανισμών της, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Οι πόροι αυτοί εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι, το ίδιο και τα μέτρα επιμερισμού της ευθύνης, όπως η μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων. Από τότε που έληξε το έκτακτο πρόγραμμα μετεγκατάστασης τον Σεπτέμβριο του 2017, λίγες μόνο ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί να πάρουν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες από την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης ή να επιταχύνουν τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης».

Τέλος, προτείνει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση στα νησιά, απευθύνοντας έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, την Ε.Ε. και τα ευρωπαϊκά κράτη:

  • Να μειώσουν άμεσα τον υπερσυνωστισμό και τους κινδύνους, εξασφαλίζοντας επιπλέον θέσεις υποδοχής στην ενδοχώρα για τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και μεταφέροντάς τους εκεί όσο τον δυνατόν γρηγορότερα. 
  • Να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για όσους παραμένουν στα νησιά, δίνοντας προτεραιότητα στην παροχή νερού, εγκαταστάσεων υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης. 
  • Να βοηθήσουν τα ασυνόδευτα παιδιά μέσω της μετεγκατάστασής τους αλλού στην Ευρώπη και μέσω της επανένωσης με τις οικογένειές τους. 
  • Να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες  ασύλου δε θα είναι μόνο ταχύτερες αλλά και δίκαιες και σωστές.
  • Να συμπεριλάβουν εγγυήσεις στην επικείμενη αναθεώρηση του νόμου για το άσυλο και την εφαρμογή του.
  • Να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμες λύσεις για όσους αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γίνουν αυτάρκεις. 

«Η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα στην εύρεση λύσεων για να ανταποκριθεί στην περίπλοκη αυτή κατάσταση», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Φίλιπο Γκράντι. 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
Αντιδρά ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εγκατάσταση του αερόπλοιου τύπου Ζέπελιν στον ουρανό της Σάμου και ζητά να ακυρωθεί η χρήση του δικτύου του πανεπιστημίου για τη μεταφορά των δεδομένων του.
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκκληση οργανώσεων για αποσυμφόρηση των νησιών
Δεκαεννιά οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζητούν εκ νέου από τις Αρχές να προχωρήσουν επιτέλους προς βιώσιμες λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών και την άμεση βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των...
Εκκληση οργανώσεων για αποσυμφόρηση των νησιών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παρακάμπτουν άρον άρον την άρση γεωγραφικού περιορισμού
Γρήγορα γρήγορα, δύο μέρες αφού έγινε γνωστή την Τρίτη η απόφαση του ΣτΕ που καταργούσε εφεξής την απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου η οποία επέβαλε τον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά όσων ζητούν άσυλο, το...
Παρακάμπτουν άρον άρον την άρση γεωγραφικού περιορισμού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το λέει και ο... Ελύτης: Καταργήστε τον περιορισμό των προσφύγων στα νησιά!
Σε μια εκδήλωση με μπόλικη... ποίηση αλλά λιγοστό κόσμο, οι δικηγορικοί σύλλογοι των νησιών του Αιγαίου παρουσίασαν στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το σκεπτικό της αίτησής τους για άρση του...
Το λέει και ο... Ελύτης: Καταργήστε τον περιορισμό των προσφύγων στα νησιά!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Υπηρεσία Ασύλου απαντά στη φημολογία για καθυστερήσεις
Στοιχεία για αιτήσεις που διεκπεραιώνει έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ασύλου, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη φημολογία που υπάρχει η οποία κάνει λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις και εκκρεμότητες. Όπως...
Η Υπηρεσία Ασύλου απαντά στη φημολογία για καθυστερήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Να επανεξεταστεί το μέτρο του γεωγραφικού περιορισμού»
Επιμένει η Υπατη Αρμοστεία στη θέση της ότι αποτελεί μονόδρομο η επανεξέταση του μέτρου του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά. «Η Υπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι η κατάσταση στα νησιά έχει φτάσει σε σημείο τέτοιο...
«Να επανεξεταστεί το μέτρο του γεωγραφικού περιορισμού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας