• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 28.4°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 28.3°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.0°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.6°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.5°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.1°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.0°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 28.3°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  4 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.4°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.6°C
  3 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 27.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  68%

Μπόρις Τζόνσον

AP Photo/Matt Dunham
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Συρματοπλέγματα» για τους Ευρωπαίους μετανάστες

 • A-
 • A+

Το τέλος της εξάρτησης του Ηνωμένου Βασιλείου «από τη φτηνή εργασία εξ Ευρώπης» κήρυξε χθες η Συντηρητική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, σκιαγραφώντας το νέο σύστημα μετανάστευσης στη μετα-Brexit εποχή που τίθεται σε ισχύ μόλις λήξει η περίοδος μετάβασης, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2021.

«Η ανησυχία για τον αντίκτυπο των υψηλών επιπέδων μετανάστευσης από την Ε.Ε. ήταν μία από τις κινητήριες δυνάμεις-κλειδιά πίσω από τη βρετανική ψήφο του 2016 για έξοδο από το μπλοκ» θύμιζε το Reuters. Κι έτσι -δεδομένης της νωπής και ισχυρής λαϊκής εντολής που έλαβε από το εκλογικό σώμα- η κυβέρνηση Τζόνσον αρχίζει πια να δείχνει απροκάλυπτα το σκληρό εθνικιστικό της πρόσωπο.

Παράλληλα εξακολουθεί να αψηφά τις επικρίσεις και προειδοποιήσεις του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου (που βασίζεται τα μάλα σε εργατικό δυναμικό από ξένες χώρες και δη της Ε.Ε.) για επίθεση στη βρετανική οικονομία -την πέμπτη μεγαλύτερη παγκοσμίως- και για σοβαρό κίνδυνο κλεισίματος εργοστασίων και εμπορικών καταστημάτων.

Από κοντά και ενώσεις εργαζομένων που σημαίνουν συναγερμό εν όψει σημαντικής έλλειψης εργατικού δυναμικού που αναμένουν ότι θα προκύψει σε κλάδους όπως περίθαλψη (κυρίως νοσηλευτές), κοινωνική φροντίδα (π.χ. ηλικιωμένων), εστίαση (σερβιτόροι, καθαριστές κ.ά.), φιλοξενία (λόγου χάρη ξενοδοχεία), αγροτική παραγωγή και τροφοδοσία (για παράδειγμα φρέσκων τροφίμων σε σούπερ μάρκετ).

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους Εργατικούς να καταγγέλλουν τη δημιουργία «εχθρικού περιβάλλοντος» έναντι αλλοδαπών εργαζομένων και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να στηλιτεύουν την κυβέρνηση για «ξενοφοβία».

Τι προβλέπει λοιπόν το νέο σύστημα; Κατ’ αρχάς κλείνει την πόρτα του Ηνωμένου Βασιλείου σε ανειδίκευτους και χαμηλόμισθους εργάτες, όπως και στους αυτοαπασχολούμενους, ενώ πριμοδοτεί όσους μιλούν αγγλικά, έχουν ήδη πρόταση απασχόλησης από «εγκεκριμένους» εργοδότες ή προτίθενται να δουλέψουν σε συγκεκριμένους κλάδους με ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό.

Θεσπίζει την ίση μεταχείριση πολιτών από χώρες εντός και εκτός Ε.Ε., καθώς και τη χορήγηση βίζας εργασίας μέσω μοριοδότησης (point system) σύμφωνα με το αυστραλιανό μοντέλο. Μόνο όποιος καταφέρνει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 70 μόρια θα μπορεί να λάβει την απαραίτητη θεώρηση εγγράφων.

Η μοριοδότηση θα γίνεται με βάση τα ειδικά προσόντα, τις σπουδές, τις δεξιότητες και το ύψος της μισθολογικής αμοιβής των επίδοξων μεταναστών. Οι ελάχιστες ετήσιες απολαβές θα πρέπει να φτάνουν τις 25.600 λίρες ή κατ’ εξαίρεση τις 20.480 λίρες για «ειδικά επαγγέλματα με έλλειψη» εργαζομένων, στα οποία συγκαταλέγονται αυτό το διάστημα νοσηλευτές, πολιτικοί μηχανικοί, ψυχολόγοι και χορευτές κλασικού μπαλέτου.

Δυνατότητα πρόσβασης σε κρατικά επιδόματα θα υπάρχει μόνο μετά από επιτυχή αίτηση μόνιμης παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, που συνήθως γίνεται δεκτή έπειτα από μια πενταετία. Πώς λοιπόν θα καλυφθούν τα κενά εργατικού δυναμικού, όταν περιστέλλεται ριζικά η νόμιμη μετανάστευση;

Σύμφωνα με τη σκληροπυρηνική «θατσερική» υπουργό Εσωτερικών (και μετανάστρια δεύτερης γενιάς) Πρίτι Πατέλ, οι εργοδότες θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση αντλώντας υπαλλήλους πρωτίστως από τα 8 εκατομμύρια «οικονομικά ανενεργών» Βρετανών, ηλικίας 16-54 ετών, επενδύοντας τόσο στην επαγγελματική τους κατάρτιση όσο και στην τεχνολογία και την αυτοματοποίηση.

Επέμεινε μάλιστα πως είναι εφικτό να ενθαρρυνθούν να εργαστούν και να καταρτιστούν τόσοι πολλοί άνθρωποι, παρότι αφενός στην πλειονότητά τους είναι φοιτητές, μακροχρόνια άνεργοι, συνταξιούχοι και άτομα με ανάγκη φροντίδας και αφετέρου η ανεργία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Ενδεικτικό των μεγάλων ελλείψεων που αναμένεται να προκύψουν ειδικά και σε επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης είναι πως η κυβέρνηση προβλέπει μόνο 10.000 θέσεις εποχικών υπαλλήλων που δουλεύουν στον κλάδο φρούτων και λαχανικών, όταν οι πραγματικές ανάγκες απαιτούν ώς τώρα 80.000. «Κοντόφθαλμες» χαρακτήρισε τις κυβερνητικές εξαγγελίες η Λόρα, μια Ιταλίδα που ζει στο Λονδίνο και μίλησε στο BBC.

Χρειάστηκε να εργαστεί ως σερβιτόρα όταν έφτασε στη βρετανική πρωτεύουσα το 2015, είπε, μια πρώτη δουλειά που τη βοήθησε να απασχολείται σήμερα ως διευθύντρια επικοινωνίας. Στη μοριοδότηση όμως δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους πόντους, γεγονός που δυνητικά θα της στερούσε τη δυνατότητα και επαγγελματικής ανέλιξης και συνεισφοράς στη βρετανική οικονομία μέσω των φόρων που πληρώνει.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
(Αντι)μεταναστευτική «βόμβα» από τη Μέι
Οι χαμηλής εξειδίκευσης εργαζόμενοι θα πάψουν να έχουν αυτόματα το δικαίωμα να δουλεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την Ε.Ε., όπως προβλέπει η πολυαναμενόμενη Λευκή Βίβλος για τη μετανάστευση...
(Αντι)μεταναστευτική «βόμβα» από τη Μέι
ΕΥΡΩΠΗ
Οσα φέρνει η κάλπη...
Μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου προσήλθαν στις κάλπες, ύστερα από μια προεκλογική εκστρατεία που σχεδόν μονοπωλήθηκε από το ζήτημα του Brexit.
Οσα φέρνει η κάλπη...
ΕΥΡΩΠΗ
Γίνεται να κερδίσει... χάνοντας ο Κόρμπιν; Γίνεται!
O Τζέρεμι Κόρμπιν είναι «πολύ πιο κοντά» στην πρωθυπουργία απ’ όσο πιστεύεται, καθώς θα μπορούσε να... τρυπώσει στην Ντάουνινγκ Στριτ χωρίς να κερδίσει ούτε μια επιπλέον έδρα
Γίνεται να κερδίσει... χάνοντας ο Κόρμπιν; Γίνεται!
ΕΥΡΩΠΗ
Δημοσκόπηση... μπουκιά και συχώριο για τον Mr. Brexit
Σε τροχιά ιστορικού εκλογικού θριάμβου βρίσκονται οι Τόρις υπό τον Μπόρις Τζόνσον, αν πιστέψουμε τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση του YouGov για λογαριασμό των Times ενόψει της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στις 12...
Δημοσκόπηση... μπουκιά και συχώριο για τον Mr. Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Μανιφέστο των Τόρις, αυτοεξουδετέρωση των Εργατικών
Αύξηση δημοσίων δαπανών, πάγωμα φόρων, ολοκλήρωση του Brexit στα τέλη Ιανουαρίου υπόσχεται στους Βρετανούς ο Μπόρις Τζόνσον, που εξακολουθεί να κατέχει καθαρή πρωτιά στις δημοσκοπήσεις.
Μανιφέστο των Τόρις, αυτοεξουδετέρωση των Εργατικών
ΕΥΡΩΠΗ
Ο πρόεδρος της Βουλής μπλοκάρει τα σχέδια του Μπόρις
Πάγο στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να θέσει πάλι χθες σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία τη συμφωνία για το Brexit, έβαλε ο Τζον Μπέρκοου - ο Συντηρητικός απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.
Ο πρόεδρος της Βουλής μπλοκάρει τα σχέδια του Μπόρις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας