• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.2°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 29.8°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 32.6°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.9°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 31.5°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 29.5°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 31.0°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.4°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  54%
EUROKINISSI/pool photos European Union

Η παρακαταθήκη της κυβέρνησης Τσίπρα στον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

 • A-
 • A+

Το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός προτίμησε να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου και να ασχοληθεί με την κρίση στο ποδόσφαιρο αντί να συμμετάσχει, από κοινού με έντεκα ομολόγους του, στη σύνοδο της ομάδας των «Φίλων της Συνοχής» που είχε διοργανώσει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα στην πόλη Μπέχα, εν όψει του σημερινού έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον επόμενο πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (ΠΔΠ) 2021-2027. Η Ελλάδα  εκπροσωπήθηκε από  τον Αν.Υπεξ. κ. Βαρβιτσιώτη.

Στην κοινή διακήρυξη πέντε σημείων που εξέδωσαν οι «Φίλοι της Συνοχής» απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις θέσεις που είχε προωθήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, για την πρόσθετη και κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση από τα κονδύλια συνοχής κρατών-μελών με σφοδρή ύφεση στη διάρκεια της κρίσης –δηλαδή, για την πρόσθετη χρηματοδότηση χωρών όπως η Ελλάδα– αλλά και για την αύξηση των ίδιων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι θέσεις αυτές αφορούν τη διεκδίκηση πρόσθετης χρηματοδότησης 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα (ποσό που «αφαιρείται» από τη χώρα μας λόγω της νέας μεθοδολογίας της Επιτροπής για την κατανομή των κονδυλίων), επιπλέον της αύξησης 8% των κονδυλίων συνοχής που είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αντ’ αυτών στην κοινή διακήρυξη περιλαμβάνονται μόνον θέσεις που ευνοούν κράτη-μέλη με ανάπτυξη την τετραετία 2010-2013, όταν η Ελλάδα έχανε το ¼ του ΑΕΠ.

Συνεπώς, η ελληνική διεκδίκηση υπονομεύτηκε διπλά: τόσο διά της απουσίας του πρωθυπουργού, όσο και διά της υπογραφής του κ. Βαρβιτσιώτη.

Η δυνατότητα της πρόσθετης χρηματοδότησης για κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, είχε αποτυπωθεί στο τελικό έγγραφο της ρουμανικής προεδρίας και ήταν το πρώτο θετικό βήμα για επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της οργανωμένης προσπάθειας που είχε καταβάλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναβεβαιώσει, στον πρώτο πολυετή προϋπολογισμό μετά την κρίση, ότι η άμβλυνση των αποκλίσεων ως προς την ανάπτυξη και το κατά κεφαλήν εισόδημα παραμένει ιδρυτική, καταστατική και πολιτική δέσμευσή της. Ότι δεν είναι γράμμα κενό περιεχόμενου. 

Με την έννοια αυτή, η διεκδίκηση της τότε κυβέρνησης δεν ήταν οικονομίστικη – να αποσπάσουμε, δηλαδή, από την Ένωση όσα περισσότερα κονδύλια μπορούμε. Η διεκδίκηση ήταν και παραμένει πολιτική και ηθική, η δε οπτική της ευρωπαϊκή.

Διότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραγνωρίσει ότι υπήρξε κράτος-μέλος της με κατ’ εξαίρεση βαθιά και πολυετή ύφεση και, κατ’ επέκταση, σημαντική απόκλιση στο κατά κεφαλήν εισόδημά της κατά την κρίση. 

Άλλωστε, στη διαπραγμάτευση του τρέχοντος Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020, η ίδια η Ένωση αναγνώρισε εξαιρέσεις και διαφοροποίησε τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων της συνοχής προς όφελος της Ουγγαρίας και των χωρών της Βαλτικής. Συνεπώς, υπάρχει αξιοποιήσιμο προηγούμενο.

Η κυβέρνηση Τσίπρα διεκδίκησε το πρόσθετο ποσό των 7,5 δισ. ευρώ με μεθοδικότητα και επιμονή, σε όλα τα ευρωπαϊκά fora. Ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός, στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια του Δεκεμβρίου 2018 και Ιουνίου 2019, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών στα αντίστοιχα προπαρασκευαστικά Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων, οι υπηρεσιακοί παράγοντες στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, όπου, το Δεκέμβριο του 2018, κατέθεσαν σχετικό, τεχνικά τεκμηριωμένο, non-paper της τότε κυβέρνησης. 

Ακόμα και χωρίς νέους ίδιους πόρους και με μειωμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η άμβλυνση των διαφοροποιημένων συνεπειών της κρίσης, συνιστά αυτοτελή υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Αναμένουμε, λοιπόν, εύλογα από τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει σήμερα την προεργασία και την παρακαταθήκη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

*Ο Παναγιώτης Κορκολής είναι τέως γενικός γραμματέας δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Οικονομίας.

**Ο Παναγιώτης Παυλόπουλος είναι τέως γενικός γραμματέα ευρωπαϊκών υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ε.Ε. όπως Κοινοπολιτεία και Γιουγκοσλαβία;
Αργά αλλά σταθερά, η Ε.Ε., είκοσι ακριβώς χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ στα τέλη του 1991, έχει περιέλθει σε μια κατάσταση πολλαπλού ταυτόχρονου βραχυκυκλώματος.
Ε.Ε. όπως Κοινοπολιτεία και Γιουγκοσλαβία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή ατζέντα…
Την ώρα που ξεκινούν οι διαδικασίες για την απαγόρευση λειτουργίας του κουρδικού κόμματος ΗDP, η Ε.Ε. των 27 ετοιμάζεται να υιοθετήσει θετική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν.
Φαντασιακή ατζέντα…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γερμανικό δίλημμα
Το δίλημμα του Βερολίνου θα είναι μακράς διαρκείας σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η Γερμανία απέναντι στην Ρωσία.
Γερμανικό δίλημμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς σύγκρουση κορυφής;
Αποφασιστικής κρισιμότητας για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα αποτελέσει η σύνοδος κορυφής των 27 της Ε.Ε. στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Προς σύγκρουση κορυφής;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διπλή πρόκληση
Η διπλή αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λευκορωσία θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των 27 της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Διπλή πρόκληση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρήτρα κοινής λογικής
Τα δεδομένα που έχουμε για την τρέχουσα δεκαετία επιβάλλουν γενναίες αποφάσεις και ριζική αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.
Ρήτρα κοινής λογικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας