Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προβληματισμός ΔΝΤ λόγω κορονοϊού, χαλαρώνουν οι περιορισμοί στην Κίνα
AP PHOTO

Προβληματισμός ΔΝΤ λόγω κορονοϊού, χαλαρώνουν οι περιορισμοί στην Κίνα

  • A-
  • A+

Την έντονη ανησυχία του για τον αντίκτυπο που έχει η επιδημία του νέου κοροναϊού (Covid-19) στην παγκόσμια οικονομία, εξέφρασε σήμερα (Τετάρτη) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Με σχετικό του σημείωμα του για τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G20, το ΔΝΤ εκτίμησε πως η επιδημία έχει ήδη αποδιαρθρώσει την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, καθώς και πως μία περαιτέρω εξάπλωσή του σε άλλες χώρες θα μπορούσε να εκτροχιάσει την «εξαιρετικά εύθραυστη» ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που προβλέπεται για το 2020.

Το Ταμείο απαριθμεί έναν μεγάλο αριθμό κινδύνων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, μεταξύ των οποίων τον ταχέως μεταδιδόμενο κοροναϊό και μία νέα έξαρση στις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας, καθώς και φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα.

Σημειώνεται πως οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες της G20 θα συνεδριάσουν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

«Η ανάκαμψη θα μπορούσε να εκτροχιασθεί...»

Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι διατηρεί την πρόβλεψη του Ιανουαρίου για ρυθμό ανάπτυξης 3,3% της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, που είναι χαμηλότερη κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τον Οκτώβριο. 

«Η ανάκαμψη θα μπορούσε να εκτροχιασθεί από μία απότομη αύξηση των επασφάλιστρων κινδύνου, λόγω π.χ. μίας νέας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ή μίας περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού», αναφέρει το Ταμείο.

Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι μπορεί ακόμη να επιτευχθεί ο στόχος οικονομικής ανάπτυξης για το 2020 παρά την επιδημία, αλλά το ΔΝΤ εκφράζει αμφιβολίες για αυτό.

«Ο κοροναϊός, μία ανθρώπινη τραγωδία, αποδιαρθρώνει την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, καθώς η παραγωγή έχει διακοπεί και έχει περιορισθεί η κινητικότητα στις περιοχές που έχουν επηρεασθεί. Επιπτώσεις σε άλλες χώρες είναι πιθανές - για παράδειγμα μέσω του τουρισμού, των αλυσίδων προσφοράς και των τιμών των εμπορευμάτων».

Όπως σημειώνει το Ταμείο, οι επιπτώσεις από τον ιό είναι ακόμη σε εξέλιξη και, αν και το τρέχον σενάριο υποθέτει μία γρήγορη συγκράτηση του ιού και ανάκαμψη (της οικονομίας) αργότερα φέτος, η επίπτωση της επιδημίας μπορεί να είναι μεγαλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας.

«Βουτιά» στις πωλήσεις

Στο παραπάνω πλαίσιο, η εταιρία αθλητικού εξοπλισμού Adidas είδε τις πωλήσεις της στην Κίνα να καταγράφουν βουτιά 85% σε ετήσια βάση από τα τέλη Ιανουαρίου, λόγω του νέου κοροναϊού. Όπως ανακοίνωσε σήμερα, η επιδημία του Covid-19 είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν ένας «σημαντικός» αριθμός καταστημάτων, είτε που ανήκουν στον ίδιο τον όμιλο είτε σε εταίρους, όπως ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η γερμανική Puma ανακοίνωσε ότι οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Κίνα «επηρεάστηκαν σοβαρά από τα μέτρα ασφάλειας και τους κυβερνητικούς περιορισμούς». Όπως ανέφερε, «πάνω από τα μισά από τα δικά μας καταστήματα λιανικής πώλησης και αυτά των συνεργατών μας είναι προσωρινά κλειστά λόγω της αποφάσεων των τοπικών αρχών».

Άλλες αγορές, κυρίως στην Ασία, πλήττονται από «την απουσία Κινέζων τουριστών», πρόσθεσε η Puma, ενώ η αμερικανική Nike ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι βραχυπρόθεσμα αναμένει «σημαντικό αντίκτυπο» στις δραστηριότητες στην Κίνα, όπου επίσης αναγκάστηκε να κλείσει καταστήματα.

Άνοδος στις αγορές

Ωστόσο, η μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού στην Κίνα και οι αυξανόμενες προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας έδωσαν ώθηση σήμερα (Πέμπτη) στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.

Η Κίνα κατέγραψε τη μικρότερη ημερήσια αύξηση των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού από τις 29 Ιανουαρίου, γεγονός που οδήγησε το γιουάν στις αγορές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας σε υψηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου και το γεν, για το οποίο γενικά υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον σε δύσκολους καιρούς, σε πτώση κατά 0,5%.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,6% σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο. Νωρίτερα, ο δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,5%. Ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε σχεδόν 1%, χάρη και στην υποχώρηση του γεν.

Ο Έντουαρντ Παρκ, επικεφαλής επενδύσεων στην Brooks Macdonald, επικαλέστηκε τις τελευταίες δεσμεύσεις του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην επίτευξη του στόχου για τη φετινή ανάπτυξη. «Αυτό από μόνο του υποδηλώνει ότι θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης», δήλωσε ο Παρκ.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ επίσης διαβεβαίωσαν τους επενδυτές ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι σε καλή κατάσταση, δήλωσε ο ίδιος. Αυτό αντιστάθμισε τις ανησυχίες που προκάλεσε η προειδοποίηση της Apple ότι μπορεί να μην πετύχει τους στόχους για τις πωλήσεις λόγω των πιέσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι φόβοι στην αγορά διατήρησαν, ωστόσο, τον χρυσό πάνω από τα 1.600 δολάρια η ουγγιά και τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων σε επίπεδα κατά 35 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους. «Υπάρχει κάποια νευρικότητα ότι τα οικονομικά στοιχεία εκτός των ΗΠΑ δεν είναι εντυπωσιακά», δήλωσε ο Παρκ.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στα βιομηχανικά κέντρα

Εξάλλου, μεγάλα κέντρα μεταποιητικής δραστηριότητας στις παράκτιες περιοχές της Κίνας αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς στην κίνηση ανθρώπων και οχημάτων, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις παρακινούν τα εργοστάσια να ξεκινήσουν και πάλι την παραγωγή τους, ύστερα από εβδομάδες αναστολής της λειτουργίας τους λόγω της επιδημίας του κοροναϊού.

Στις πρώτες προσπάθειες να ανακοπεί ο ιός, οι αρχές παρέτειναν την εβδομαδιαία αργία για το νέο κινεζικό έτος στα τέλη Ιανουαρίου κατά περίπου 10 ημέρες, ενώ επέβαλαν καραντίνα και περιορισμούς στις μετακινήσεις σε μεγάλα τμήματα της χώρας.

AP PHOTO

Τα μέτρα επιβράδυναν σοβαρά τη δραστηριότητα στον βιομηχανικό κλάδο, με τις εταιρίες να μην είναι σε θέση να ξεκινήσουν και πάλι να παράγουν ή να αποκαταστήσουν την παραγωγή τους σε φυσιολογικά επίπεδα λόγω της έλλειψης εργαζομένων. Πολλές δεν κατάφεραν επειδή να προμηθευθούν πρώτες ύλες ή να στείλουν προϊόντα στους πελάτες τους λόγω εμποδίων στις μεταφορές, με την αναταραχή αυτή να πλήττει τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλο τον κόσμο.

Η πόλη Φοσάν, μεγάλο μεταποιητικό κέντρο για ηλεκτρονικές και οικιακές συσκευές στην νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται πλέον να ζητούν έγκριση πριν ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν και ότι δεν χρειάζεται να ζητούν από τους εργαζομένους που επιστρέφουν να αποδείξουν ότι είναι υγιείς.

Τη Δευτέρα, η γειτονική πόλη Τζονγκσάν χαλάρωσε αντίστοιχα τέτοιου είδους διοικητικά εμπόδια. Στην ανατολική επαρχία Τζετζιάνγκ, της οποίας ο ιδιωτικός τομέας ευημερεί, οι πόλεις Χανγκτζόου και Νινγκμπό χαλάρωσαν το σαββατοκύριακο τη διαδικασία έγκρισης για όσες εταιρίες θέλουν να ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν.

Με βραδύ ρυθμό

Τα στοιχεία «δείχνουν ότι οι παραγωγικές δραστηριότητες αποκαθίστανται με βραδύ ρυθμό στην Κίνα, φθάνοντας το 60-80% των φυσιολογικών επιπέδων έως τα τέλη Φεβρουαρίου και θα εξομαλυνθούν μόνο έως τα μέσα προς τα τέλη Μαρτίου», ανέφερε η Morgan Stanley σε έκθεσή της. «Εάν η εξάπλωση του ιού δεν ανακοπεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, η αναταραχή στην παραγωγή μπορεί να επεκταθεί και στο δεύτερο τρίμηνο».

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters αναμένουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας μπορεί να επιβραδυνθεί στο 4,5% το πρώτο τρίμηνο από το 6% το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο κάποιες προσφάτως αναθεωρημένες προβλέψεις βρίσκονται στο εύρος του 3-4%, λόγω των καθυστερήσεων στην επανέναρξη λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων.

Πάνω από το 50% των μεγαλύτερων βιομηχανικών επιχειρήσεων στην Γκουανγκντόνγκ, τη Τζιανγκσού και άλλες επαρχίες, καθώς και στη Σανγκάη, άρχισαν και πάλι την παραγωγή τους, δήλωσε αξιωματούχος στην Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Μεταφορές εργαζομένων

Κάποιες πόλεις στη Γκουανγκντόνγκ και τη Τζετζιάνγκ αυτή την εβδομάδα κανόνισαν να μεταφερθούν εργαζόμενοι πίσω από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, με λεωφορεία και τρένα. Η πόλη Ταϊτζόου, στη Τζετζιάνγκ, κανόνισε επίσης τη μεταφορά εργαζομένων με αεροπλάνα από το Τσονγκκίνγκ, τη Γκουγιάνγκ, τη Τσενγκντού, την Κουνμίνγκ και τη Σιάν, με την τοπική κυβέρνηση της Ταϊτζόου να καλύπτει το ένα τρίτο του κόστους.

Οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό είναι σχετικά έντονες στη Τζετζιάνγκ, δήλωσε ο Γκε Πινγκάν, αξιωματούχος στο τοπική διεύθυνση ανθρώπινων πόρων της Τζετζιάνγκ. Έως χθες, 21.800 εργαζόμενοι είχαν μεταφερθεί πίσω στην ανατολική επαρχία με μισθωμένες πτήσεις ή λεωφορεία, δήλωσε ο Γκε σε ενημέρωση.

Η επιδημία έπληξε επίσης την καταναλωτική ζήτηση και τους κλάδους υπηρεσιών, με τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τα σινεμά και τα ταξιδιωτικά γραφεία να είναι μεταξύ αυτών που επηρεάστηκαν περισσότερο.

Η κινεζική αγορά αυτοκινήτου, η μεγαλύτερη στον κόσμο, πιθανόν να δει τις πωλήσεις να υποχωρούν πάνω από 10% το πρώτο εξάμηνο του 2020 λόγω της επιδημίας.

Σε μια προσπάθεια να τονώσει την κατανάλωση, η Φοσάν ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για την αυτοκινητοβιομηχανία της — η πρώτη πόλη στην Κίνα που προχωρά σε αυτή την κίνηση. Η τοπική κυβέρνηση θα προσφέρει επιδοτήσεις 2.000 γιουάν (285 δολ.) για την αγορά νέου αυτοκινήτου και 3.000 γιουάν για την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων, σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα της.

Τέλος, το Πεκίνο φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στη ρύθμιση των ασφαλιστικών ζητημάτων που προέκυψαν αναφορικά με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, από το ξέσπασμα του κοροναϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας ασφαλιστικής κοινοπραξίας (China Export and Credit Insurance Corporation). Η εταιρία έχει προχωρήσει στην απλοποίηση της σχετικής διαδικασίας, αλλά και στην χαλάρωση των προϋποθέσεων για τις εξαγωγικές εταιρίες, που είχαν συνέπειες στο πλαίσιο των εργασιών τους, από το ξέσπασμα του κοροναϊού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη
Εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας που προκαλεί η εξάπλωση του ιού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα πως αναθεωρεί προς τα κάτω τις...
Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόβοι επιστροφής στο κραχ του 2008
Η εξάπλωση του κορονοϊού τροφοδοτεί προβλέψεις για ζημιές ανάλογες της τελευταίας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης - Φόβοι για «κανόνια» από τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που θα γονατίσουν ξανά τις τράπεζες
Φόβοι επιστροφής στο κραχ του 2008
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία λόγω κορονοϊού
Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτιμά ότι ο ιός Covid-19 θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, κατά την σύνοδο της G20 στο Ριάντ, που δήλωσε έτοιμη να δράσει για τον...
Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία λόγω κορονοϊού
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γκεοργκίεβα: «Ρωτήστε με σε 10 ημέρες για τον κορονοϊό»
Ανήσυχη για το οικονομικό αποτύπωμα της επιδημίας του κορονοϊού COVID-19 στην παγκόσμια ανάπτυξη εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παρά τις σχετικά καθησυχαστικές αναφορές από...
Γκεοργκίεβα: «Ρωτήστε με σε 10 ημέρες για τον κορονοϊό»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις στην ανάπτυξη της Κίνας
Οι Κινέζοι εξαγωγείς χτυπήθηκαν από τους δασμούς του Τραμπ, όμως τη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία προκάλεσαν η εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης και η χαμηλότερη κατανάλωση.
Πιέσεις στην ανάπτυξη της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη
Το ΔΝΤ αναθεώρησε για ακόμη μια φορά προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία και μειώνει κατά 0,1% την εκτίμησή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για φέτος αλλά και για το 2020.
Φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας