Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χρεοκόπησαν οι πρόσκοποι των ΗΠΑ μετά από εκατοντάδες μηνύσεις για σεξουαλικές κακοποιήσεις
Φωτογραφία Αρχείου AP Photo

Χρεοκόπησαν οι πρόσκοποι των ΗΠΑ μετά από εκατοντάδες μηνύσεις για σεξουαλικές κακοποιήσεις

  • A-
  • A+

Αίτηση για χρεοκοπία υπέβαλε την Τρίτη προς τις αμερικανικές αρχές ο οργανισμός των προσκόπων της Αμερικής εν μέσω μεγάλης δικαστικής διαμάχης, εξαιτίας εκατοντάδων αγωγών για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Εκτιμάται ότι ο 110 ετών ιστορικός οργανισμός θα βρεθεί αντιμέτωπος με αποζημιώσεις μαμούθ κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Το κεφάλαιο 11 του ομοσπονδιακού νόμου περί χρεοκοπίας θέτει σε κίνηση μία υπόθεση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία από τις πιο περίπλοκες περιπτώσεις χρεοκοπίας στην Ιστορία.

Πολλοί δικηγόροι διεκδικούν αποζημιώσεις εκ μέρους χιλιάδων ανδρών που καταγγέλλουν ότι είχαν υπάρξει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν πρόσκοποι από αρχηγούς τους ή άλλους αξιωματούχους του οργανισμού. Τα περιστατικά συνέβησαν πριν από αρκετές δεκαετίες όμως τώρα μπορούσαν να υποβάλουν μηνύσεις εξαιτίας πρόσφατων αλλαγών σε κανονισμούς συγκεκριμένων πολιτειών.

Με το να οδηγηθούν στην χρεοκοπία οι Πρόσκοποι μπορούν να παγώσουν προς το παρόν τις αγωγές αυτές, όμως, στο τέλος, ίσως αναγκαστούν να πουλήσουν μεγάλο μέρος από την τεράστια περιουσία που έχουν, όπως κατασκηνώσεις, για να συγκεντρώσουν χρήματα για τις αποζημιώσεις που μπορεί να φτάσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια.

«Τα προγράμματα των προσκόπων θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια ακόμη. Τα τοπικά συμβούλια δεν θα καταθέσουν αιτήσεις για χρεοκοπία γιατί είναι διαχωρισμένα νομικά από την κεντρική διοίκηση» ανέφερε ο Έβαν Ρόπερτς, εκπρόσωπος του οργανισμού.

Οι Πρόσκοποι είναι ο πιο πρόσφατος από τους μεγάλους αμερικανικούς θεσμούς που καλείται πληρώσει μεγάλο τίμημα για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Ήδη ενορίες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά και μεγάλα σχολεία όπως το Πεν Στέιτ και το Μίσιγκαν Στέιτ έχουν καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια.

Η χρεοκοπία αποτελεί μία δυσμενή στροφή για έναν οργανισμό που αποτέλεσε πυλώνα της αμερικανικής ζωής, ενώ η θητεία στους Προσκόπους αποτελούσε πάντα παράσημο για επιφανείς πολιτικούς, επιχειρηματίες κ.α. την οποία και έβαζαν σε περίοπτη θέση στα βιογραφικά τους.

Τα οικονομικά του οργανισμού, ούτως ή άλλως, είχαν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μειωμένης συμμετοχής παιδιών, αλλά και εξωδικαστικών συμβιβασμών για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο αριθμός των νέων που συμμετέχουν στα προσκοπικά προγράμματα έπεσε κάτω από τα 2 εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια, ενώ τη δεκαετία του 1970 ήταν περίπου διπλάσιο. Ο οργανισμός έχει προσπαθήσει να τονώσει τη βιωσιμότητά του δεχόμενος, πλέον, και κορίτσια, όμως δέχθηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα την 1η Ιανουαρίου, όταν οι Μορμόνοι, επί δεκαετίες μεγάλος σπόνσορας, αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρηματοδότηση του οργανισμού και να αποσύρουν περίπου 400.000 μέλη δημιουργώντας τα δικά τους προγράμματα.

Τα τελευταία χρόνια οι πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Αριζόνα, Νιου Τζέρσεϊ και Καλιφόρνια πέρασαν νόμους που διευκόλυναν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά υποθέσεων που παρέμεναν στο σκοτάδι για δεκαετίες.

Οι περισσότερες, άλλωστε, από τις υποθέσεις που βγαίνουν στη δημοσιότητα συνέβησαν τις δεκαετίας του 1960, 1970 και 1980. 

Από την πλευρά τους οι Πρόσκοποι αναφέρουν ότι το 2018 υπήρξαν μόλις πέντε γνωστά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, εξηγώντας πως οι αλλαγές που πραγματοποίησαν στον οργανισμό τις προηγούμενες δεκαετίες (ανάμεσά τους υποχρεωτικά σεμινάρια για το προσωπικό, αλλά και καλύτεροι έλεγχοι στους υποψήφιους εργαζόμενους) έφεραν αποτελέσματα.

Το Associated Press εύστοχα υπογραμμίζει ότι η μεγάλη αυτή κρίση έχει σημαντικές ομοιότητες με την αντίστοιχη που συνταράσσει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ενώ και οι δύο σημαντικοί οργανισμοί αντιμετωπίζουν αγωγές με τις κατηγορίες της συγκάλυψης και της αδιαφορίας.

Με έτος ίδρυσης το 1910, οι Πρόσκοποι των ΗΠΑ έχουν κρατήσει στο σκοτάδι ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους τέτοια περιστατικά, ενώ, με βάση τα τελευταία στοιχεία (Γενάρης το 2020) οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ξεπερνούν τις 7.000 και τα θύματα τις 12.000.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δικαστής απορρίπτει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό-μαμούθ για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν 
«Όχι» είπε Αμερικανός δικαστής στον προτεινόμενο εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους περίπου 19 εκατ. δολαρίων στον οποίο είχε φτάσει η πλευρά του πάλαι ποτέ ισχυρού παραγωγού του Χόλιγουντ με δεκάδες γυναίκες...
Δικαστής απορρίπτει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό-μαμούθ για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν 
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δίωξη στην Γκιλέιν Μάξγουελ, πρώην σύντροφο και συνεργό του Τζέφρι Έπστιν
Η Βρετανίδα φίλη του καταδικασμένου παιδόφιλου Τζέφρι Έπστιν συνελήφθη χθες από το FBI, κατηγορούμενη ως συνεργός στο κύκλωμα trafficking ανήλικων κοριτσιών.
Δίωξη στην Γκιλέιν Μάξγουελ, πρώην σύντροφο και συνεργό του Τζέφρι Έπστιν
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συνελήφθη η συνεργάτιδα του Επστάιν που βοηθούσε να αποπλανεί ανήλικες
Τη σύλληψη της Γκισλέιν Μάξγουελ, της Βρετανίδας συνεργάτιδας του Τζέφρι Επστάιν, που φέρεται ότι τον βοηθούσε να εντοπίζει και να στρατολογεί ανήλικες κοπέλες τις οποίες στη συνέχεια ο μεγαλοεπιχειρηματίας...
Συνελήφθη η συνεργάτιδα του Επστάιν που βοηθούσε να αποπλανεί ανήλικες
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εξωδικαστικός συμβιβασμός 19 εκατ. για υποθέσεις εις βάρος του Γουάινστιν
Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού 19 εκατ. δολαρίων για δύο μηνύσεις για σεξουαλική κακοποίηση που έχουν υποβληθεί εις βάρος του κάποτε ισχυρού παραγωγού...
Εξωδικαστικός συμβιβασμός 19 εκατ. για υποθέσεις εις βάρος του Γουάινστιν
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Σε 23 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Γουάινστιν
Ποινή 23 ετών φυλάκισης επέβαλε σήμερα δικαστήριο της Νέας Υόρκης στον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν, σφραγίζοντας τη νίκη-ορόσημο για το κίνημα metoo. 
Σε 23 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Γουάινστιν
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση στον Χάρβεϊ Ουάινστιν
Νέο κατηγορητήριο κατά του παραγωγού του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Ουάινστιν, ο οποίος δικάζεται στη Νέα Υόρκη για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών ηθοποιών, κατατέθηκε σε δικαστήριο του Λος Άντζελες.
Νέες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση στον Χάρβεϊ Ουάινστιν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας