Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πιλοτική εφαρμογή blockchain για πρώτη φορά σε ελληνικό Δήμο
ID 113957975 © Tyler Oneill | Dreamstime.com

Πιλοτική εφαρμογή blockchain για πρώτη φορά σε ελληνικό Δήμο

  • A-
  • A+

Ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, ώστε οι δημότες να αποφασίζουν τα έργα στα οποία επιθυμούν να κατευθυνθούν τα χρήματα του Δήμου αλλά και διαφανείς διαδικασίες στην αυτοδιοίκηση, που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και έχει συνδεθεί επανειλημμένα με περιστατικά διαφθοράς, υπόσχονται οι τεχνολογίες αλυσίδας (Blockchain) που πρόκειται να λειτουργήσουν και στην Ελλάδα.

Μετά την Εσθονία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Μάλτα, όπου συναντάται η αντίστοιχη τεχνολογία, ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από ελληνικούς δήμους καθώς ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει ήδη σε ευρωπαϊκό έργο και ο Δήμος Παύλου Μελά έχει επιδείξει ενδιαφέρον για τη χρήση του Blockchain για τη διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Σε έναν χρόνο από σήμερα, αναμένεται, μάλιστα, να λειτουργήσει πιλοτικά στον Δήμο Κατερίνης εφαρμογή υποστηριζόμενη από τεχνολογίες Blockchain για τη διαφάνεια των συναλλαγών σε τμήμα που θα επιλέξει ο Δήμος φιλοδοξώντας να αποκτήσει θέση στη λίστα των «έξυπνων πόλεων» της Ελλάδας.

Tη σχεδίαση και υλοποίηση της εφαρμογής αυτής έχει αναλάβει να συντονίσει το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στο πλαίσιο του Horizon2020 ευρωπαϊκού έργου με την κωδική ονομασία ΤΟΚΕΝ (Transformative Impact Of Blockchain Technologies In Public Services).

«Ο Δήμος μας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο TOKEN σχετικά με τις τεχνολογίες Blockchain, ένα πιλοτικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο αναζητούνται τομείς της καθημερινότητας, στους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν τέτοιου είδους λύσεις, από τα λογιστικά, τη δημόσια διοίκηση και τον προϋπολογισμό μέχρι την εκτέλεσή του και την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Τέτοιες τεχνολογίες θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά σε τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, είναι ένας τομέας πολύ καινούριος για τον οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον Δήμο Κατερίνης, που εμπλέκεται σε προγράμματα καινοτομίας, υπολογίζοντας στο όφελος και το αποτύπωμα που θα φέρουν στην τοπική κοινωνία», δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Κατερίνης Γιώργος Τσιαλός.

Μια βάση δεδομένων από όπου τίποτα δεν μπορεί να διαγραφεί

Το στοιχείο της διαφάνειας κυριαρχεί στον ορισμό του Blockchain, μιας αποκεντρωμένης βάσης δεδομένων, που δημιουργεί ένα ιστορικό ενεργειών και δεν επιτρέπει τη διαγραφή στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί από πιστοποιημένους χρήστες.

«Σε περίπτωση που, για παράδειγμα, ένας Δήμος διαθέτει ένα ποσό της τάξης των εκατό χιλιάδων ευρώ για την κατασκευή ενός πάρκου, στο Blockchain καταγράφονται όλες οι ενέργειες από την έναρξη ως την παράδοση του έργου. Καταγράφονται οι εντολές, οι πράξεις και οι πληρωμές σε κάθε στάδιο για την προμήθεια των υλικών, τη χρήση τους, την εκτέλεση των εργασιών, κ.ά. Κάθε στοιχείο βεβαιώνεται με μια ψηφιακή υπογραφή, την οποία κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Αυτό καθιστά εφικτή την παρακολούθηση της χρονικής αλληλουχίας των ενεργειών και της απόδοσης των χρημάτων με έναν τρόπο απόλυτα διαφανή», εξήγησε η ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Σοφία Τερζή.

Αυτό σημαίνει ότι τέτοιου είδους τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έργων, αναθέσεων, κατάθεσης προσφορών από ιδιώτες, λογιστηρίου, ακόμη και στην περίπτωση σύνδεσης του συστήματος με μετρητές ύδρευσης ή ρεύματος στα νοικοκυριά του δήμου, προκειμένου να καταγράφεται η κατανάλωση νερού ή ενέργειας και να υπάρχει διαφάνεια στους λογαριασμούς.

Ενδιαφέρον, όμως, προσελκύει και η δυνατότητα που προσφέρει το σύστημα για τη διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Αν ένας δήμος έχει ένα ποσό στη διάθεσή του και θέλει να θέσει προτεραιότητες για την καλύτερη αξιοποίησή του, μπορεί να ζητήσει από τους δημότες να συμμετέχουν σε μια αδιάβλητη ηλεκτρονική ψηφοφορία και να επιλέξουν εκείνες τις δράσεις που θεωρούν σημαντικότερες, για παράδειγμα, τον πολιτισμό, την παιδεία, τις συντηρήσεις του οδικού δικτύου, τον δημοτικό φωτισμό κ.ά.

«Αυτό σημαίνει ότι οι δημότες θα μπορούν αφενός να προτείνουν τομείς στους οποίους θα επιμεριστούν τα χρήματα και αφετέρου να παρακολουθούν την εκτέλεση των έργων. Τα προφανή πλεονεκτήματα μιας τέτοιας διαδικασίας είναι η δημοκρατία, η συμμετοχή των πολιτών και η διαφάνεια», σχολιάζει η κ. Τερζή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συννεφιά και ασθενείς βροχές
Νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, τοπικές βροχές αρχικά στα νοτιοδυτικά με σταδιακή επέκταση μετά το μεσημέρι στα μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα βόρεια και...
Συννεφιά και ασθενείς βροχές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηταν Πρωταπριλιά. Και του χρόνου!
Πρωταπριλιάτικο αστείο ήταν φυσικά η χτεσινή είδηση της «Εφ.Συν.» για τη διαδικτυακή πρωτοβουλία μαθητών και μαθητριών #epistrefoume_sholeio, που καλεί σε επιστροφή στα σχολεία.
Ηταν Πρωταπριλιά. Και του χρόνου!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά η τηλεδιδασκαλία στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού
Το μέτρο είχαν ζητήσει με επιστολή τους στον υπουργό Ναυτιλίας οι σπουδαστές, αλλά και ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, εκφράζοντας τους φόβους τους ότι θα χαθεί το εξάμηνο.
Ξεκινά η τηλεδιδασκαλία στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γυμνοί» απέναντι στον κορονοϊό οι πυροσβέστες
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι πυροσβέστες αναγκάζονται, για άλλη μια φορά, να πληρώνουν οι ίδιοι για να αγοράσουν τα απαραίτητα και δυσεύρετα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
«Γυμνοί» απέναντι στον κορονοϊό οι πυροσβέστες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμπληρωματικά μέτρα για τη μετακίνηση επιβατών με κάθε είδους μεταφορικά μέσα
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες με τους μισούς επιβάτες θα κυκλοφορούν τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας.
Συμπληρωματικά μέτρα για τη μετακίνηση επιβατών με κάθε είδους μεταφορικά μέσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας