Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πιλοτική εφαρμογή blockchain για πρώτη φορά σε ελληνικό Δήμο
ID 113957975 © Tyler Oneill | Dreamstime.com

Πιλοτική εφαρμογή blockchain για πρώτη φορά σε ελληνικό Δήμο

  • A-
  • A+

Ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, ώστε οι δημότες να αποφασίζουν τα έργα στα οποία επιθυμούν να κατευθυνθούν τα χρήματα του Δήμου αλλά και διαφανείς διαδικασίες στην αυτοδιοίκηση, που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και έχει συνδεθεί επανειλημμένα με περιστατικά διαφθοράς, υπόσχονται οι τεχνολογίες αλυσίδας (Blockchain) που πρόκειται να λειτουργήσουν και στην Ελλάδα.

Μετά την Εσθονία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Μάλτα, όπου συναντάται η αντίστοιχη τεχνολογία, ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από ελληνικούς δήμους καθώς ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει ήδη σε ευρωπαϊκό έργο και ο Δήμος Παύλου Μελά έχει επιδείξει ενδιαφέρον για τη χρήση του Blockchain για τη διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Σε έναν χρόνο από σήμερα, αναμένεται, μάλιστα, να λειτουργήσει πιλοτικά στον Δήμο Κατερίνης εφαρμογή υποστηριζόμενη από τεχνολογίες Blockchain για τη διαφάνεια των συναλλαγών σε τμήμα που θα επιλέξει ο Δήμος φιλοδοξώντας να αποκτήσει θέση στη λίστα των «έξυπνων πόλεων» της Ελλάδας.

Tη σχεδίαση και υλοποίηση της εφαρμογής αυτής έχει αναλάβει να συντονίσει το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στο πλαίσιο του Horizon2020 ευρωπαϊκού έργου με την κωδική ονομασία ΤΟΚΕΝ (Transformative Impact Of Blockchain Technologies In Public Services).

«Ο Δήμος μας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο TOKEN σχετικά με τις τεχνολογίες Blockchain, ένα πιλοτικό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο αναζητούνται τομείς της καθημερινότητας, στους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν τέτοιου είδους λύσεις, από τα λογιστικά, τη δημόσια διοίκηση και τον προϋπολογισμό μέχρι την εκτέλεσή του και την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Τέτοιες τεχνολογίες θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά σε τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, είναι ένας τομέας πολύ καινούριος για τον οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον Δήμο Κατερίνης, που εμπλέκεται σε προγράμματα καινοτομίας, υπολογίζοντας στο όφελος και το αποτύπωμα που θα φέρουν στην τοπική κοινωνία», δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Κατερίνης Γιώργος Τσιαλός.

Μια βάση δεδομένων από όπου τίποτα δεν μπορεί να διαγραφεί

Το στοιχείο της διαφάνειας κυριαρχεί στον ορισμό του Blockchain, μιας αποκεντρωμένης βάσης δεδομένων, που δημιουργεί ένα ιστορικό ενεργειών και δεν επιτρέπει τη διαγραφή στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί από πιστοποιημένους χρήστες.

«Σε περίπτωση που, για παράδειγμα, ένας Δήμος διαθέτει ένα ποσό της τάξης των εκατό χιλιάδων ευρώ για την κατασκευή ενός πάρκου, στο Blockchain καταγράφονται όλες οι ενέργειες από την έναρξη ως την παράδοση του έργου. Καταγράφονται οι εντολές, οι πράξεις και οι πληρωμές σε κάθε στάδιο για την προμήθεια των υλικών, τη χρήση τους, την εκτέλεση των εργασιών, κ.ά. Κάθε στοιχείο βεβαιώνεται με μια ψηφιακή υπογραφή, την οποία κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Αυτό καθιστά εφικτή την παρακολούθηση της χρονικής αλληλουχίας των ενεργειών και της απόδοσης των χρημάτων με έναν τρόπο απόλυτα διαφανή», εξήγησε η ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Σοφία Τερζή.

Αυτό σημαίνει ότι τέτοιου είδους τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έργων, αναθέσεων, κατάθεσης προσφορών από ιδιώτες, λογιστηρίου, ακόμη και στην περίπτωση σύνδεσης του συστήματος με μετρητές ύδρευσης ή ρεύματος στα νοικοκυριά του δήμου, προκειμένου να καταγράφεται η κατανάλωση νερού ή ενέργειας και να υπάρχει διαφάνεια στους λογαριασμούς.

Ενδιαφέρον, όμως, προσελκύει και η δυνατότητα που προσφέρει το σύστημα για τη διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Αν ένας δήμος έχει ένα ποσό στη διάθεσή του και θέλει να θέσει προτεραιότητες για την καλύτερη αξιοποίησή του, μπορεί να ζητήσει από τους δημότες να συμμετέχουν σε μια αδιάβλητη ηλεκτρονική ψηφοφορία και να επιλέξουν εκείνες τις δράσεις που θεωρούν σημαντικότερες, για παράδειγμα, τον πολιτισμό, την παιδεία, τις συντηρήσεις του οδικού δικτύου, τον δημοτικό φωτισμό κ.ά.

«Αυτό σημαίνει ότι οι δημότες θα μπορούν αφενός να προτείνουν τομείς στους οποίους θα επιμεριστούν τα χρήματα και αφετέρου να παρακολουθούν την εκτέλεση των έργων. Τα προφανή πλεονεκτήματα μιας τέτοιας διαδικασίας είναι η δημοκρατία, η συμμετοχή των πολιτών και η διαφάνεια», σχολιάζει η κ. Τερζή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άλλαξε το δρομολόγιο του «Blue Star Χίος» εξαιτίας έκτακτου περιστατικού
Παρέκκλιση στο δρομολόγιό του έκανε το βράδυ της Παρασκευής το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Χίος» προκειμένου να αποβιβάσει στην Κώ ένα δίχρονο παιδάκι που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.
Άλλαξε το δρομολόγιο του «Blue Star Χίος» εξαιτίας έκτακτου περιστατικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενάντια «στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης»
Διαδήλωση στην πλατεία Αγίων Αναργύρων ενάντια «στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης» διοργανώνουν το Σάββατο (22/02) στις 11 π.μ. αριστερά δημοτικά σχήματα και συλλογικότητες.
Ενάντια «στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συζήτηση για τον ισπανικό εμφύλιο
Μια ευκαιρία για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στον ισπανικό εμφύλιο αποτελεί η συζήτηση που θα γίνει πάνω στο βιβλίο «Ισπανικός Εμφύλιος και Λαϊκό Μέτωπο», την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στο βιβλιο-καφέ «εκτός των...
Συζήτηση για τον ισπανικό εμφύλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεσηκωμός στη Χίο ενάντια στην υπερδομή στο Αίπος
Την πλήρη αντίθεση του στην κυβερνητική πρόταση για δημιουργία υπερδομής στο Αίπος, εξέφρασε σε έκτακτη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου. Οι τοπικοί αξιωματούχοι του νησιού αποφάσισαν ομόφωνα να...
Ξεσηκωμός στη Χίο ενάντια στην υπερδομή στο Αίπος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έρευνες για το θανατηφόρο τροχαίο στη Γλυφάδα
Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 25χρονος μοτοσικλετιστής τα ξημερώματα της Τετάρτης στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος της Γλυφάδας. Ο νεαρός κινούταν στο ρεύμα προς Αθήνα όταν ένας οδηγός Ι.Χ. έχασε τον έλεγχο και...
Έρευνες για το θανατηφόρο τροχαίο στη Γλυφάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδικές αντιπολεμικές-αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις
Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας δράσης ενάντια στον Εθνικισμό και τον Ρατσισμό προγραμματίζονται μια σειρά από αντιπολεμικές-αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε μετανάστες/στριες/πρόσφυγες στις...
Πανελλαδικές αντιπολεμικές-αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας