• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.2°C
  4 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 17.0°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 16.0°C
  0 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.6°C / 14.6°C
  3 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.1°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  14°C 13.9°C / 16.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  16°C 13.7°C / 16.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  99%
AP PHOTO / EAN-FRANCOIS BADIAS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωδεξιό μπλόκο στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση

 • A-
 • A+

Είναι τουλάχιστον ειρωνεία της συγκυρίας το γεγονός ότι χθες, μέρα κατά την οποία οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων για πρώτη φορά έπεφταν κάτω από το 1%, εξέλιξη για την οποία τα κυβερνητικά στελέχη δικαίως πανηγύριζαν, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα «λογόκρινε» δραστικά ψήφισμα, με το οποίο καλούνταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τους ελληνικούς τίτλους στην ποσοτική χαλάρωση.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, που υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια του Ε.Κ., στο Στρασβούργο, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλη, αλλά και με απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ε.Κ., είχε περιληφθεί η εξής αναφορά υπέρ των ελληνικών ομολόγων: «(Το Ε.Κ.) εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP), παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων· καλεί την ΕΚΤ να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν έχει ακόμη διενεργήσει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη συμπερίληψη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Μάλιστα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Οικονομικών του Ε.Κ., είχε εκφράσει «βεβαιότητα ότι σύντομα τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αγορών».

Ωστόσο, οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, τυφλά προσηλωμένοι στην... «ανεξαρτησία» της ΕΚΤ, επέλεξαν να υποβαθμίσουν την αναφορά στα ελληνικά ομόλογα, τα μόνα αποκλεισμένα από την ποσοτική χαλάρωση. Στο τελικό κείμενο της έκθεσης πέρασε τροπολογία που αναφέρει ότι το Ευρωκοινοβούλιο «σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP), παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων». Η τροπολογία του ΕΛΚ υπερψηφίστηκε, με τη στήριξη των Ευρωπαίων Συντηρητικών (ECR) και της Ομάδας Renew, με 315 υπέρ, 288 κατά και 39 αποχές. Την καταψήφισαν οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Αριστερά.

Από τους Ελληνες ευρωβουλευτές καταψήφισαν την τροπολογία του ΕΛΚ οι πέντε παρόντες του ΣΥΡΙΖΑ (Παπαδημούλης, Αρβανίτης, Κούλογλου, Κουντουρά, Κόκκαλης), οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρουλάκης και Καϊλή, αλλά και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Σε μια προφανή ένδειξη αμηχανίας για την επιλογή της πολιτικής τους ομάδας, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με τις προσδοκίες της κυβέρνησης, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Μεϊμαράκης, Ασημακοπούλου και Κύρτσος απείχαν, ενώ Σπυράκη, Βόζεμπεργκ και Κεφαλογιάννης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

«Λυπάμαι για τη στάση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Δεν τόλμησαν, πλην ενός, να αντιταχθούν σε μια τροπολογία που βλάπτει ευθέως τα εθνικά μας συμφέροντα. Αντίθετα, οφείλω να συγχαρώ του Κύπριους ευρωβουλευτές που, ανεξαρτήτως πολιτικής ομάδας, αντιτάχθηκαν στις επιδιώξεις της γερμανοκρατούμενης Δεξιάς», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ε.Κ., Δημ. Παπαδημούλης.

Η δυσμενής εξέλιξη στο Ε.Κ. ήρθε σε σαφή αντίθεση με την ευφορία που επικράτησε στην Αθήνα, όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 1%. «Η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι, χθες, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ώς το 0,949%, του 5ετούς στο 0,30% και του 15ετούς στο 1,38%, σε ένα σύνολο συναλλαγών 88 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου ήταν χθες -0,38%, περιορίζοντας το spread των ελληνικών ομολόγων στο 1,37%.


 

 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θετική η Λαγκάρντ σε «υποδοχή» ελληνικών ομολόγων στο QE
Την πεποίθησή της ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορέσουν προσεχώς να ενταχθούν στον νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη
Θετική η Λαγκάρντ σε «υποδοχή» ελληνικών ομολόγων στο QE
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λαγκάρντ: «Τον Μάρτιο του ’22 το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ»
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την πολιτική φτηνού δανεισμού και προς την ελληνική οικονομία, μέχρι τον Μάρτιο του ‘22, μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP).
Λαγκάρντ: «Τον Μάρτιο του ’22 το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λαγκάρντ: Τον Μάρτιο η αναθεώρηση του προγράμματος αγοράς ελληνικών ομολόγων
Το θέμα της αγοράς ελληνικών ομολόγων και μετά τη λήξη του σημερινού προγράμματος της ΕΚΤ (PEPP) θα συζητηθεί προς το τέλος του, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ. 
Λαγκάρντ: Τον Μάρτιο η αναθεώρηση του προγράμματος αγοράς ελληνικών ομολόγων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αδιανόητα και τα αυτονόητα
Η κατηγορηματική άρνηση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ακόμη και να συζητηθεί η διαγραφή του χρέους που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις στη διάρκεια της πανδημίας.
Τα αδιανόητα και τα αυτονόητα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βέβαιη η Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα
Την πεποίθησή της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει τελικά ελληνικά ομόλογα εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ, επειδή η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται.
Βέβαιη η Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μεγάλο «μποτιλιάρισμα»
Το έμφραγμα στις θαλάσσιες μεταφορές κοντέινερ και η απογείωση των ναύλων πλήττουν κυρίως τις εξαγωγικές χώρες της ευρωζώνης, προκαλώντας υστέρηση εξαγωγών τριπλάσια της παγκόσμιας ● Μελέτη της ΕΚΤ εκτιμά ότι...
Το μεγάλο «μποτιλιάρισμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας