Το τέλος των διακοπών για το νέο έτος είναι ο νέος πονοκέφαλος που πρέπει να αντιμετωπίσει η κινεζική κυβέρνηση, καθώς πολλά εκατομμύρια πολιτών που έμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους θα πρέπει να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας. Η επανεκκίνηση εργοστασίων και επιχειρήσεων είναι απολύτως απαραίτητη, λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας στην οικονομία και τις μεγάλες ελλείψεις σε βασικά είδη.
Με την επιδημία του κορονοϊού να έχει στοιχίσει τη ζωή 813 ανθρώπων μέχρι στιγμής στην Κίνα και δύο ακόμη σε άλλες χώρες, οι αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα της προμήθειας με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης των κατοίκων στη Γουχάν και τις άλλες αποκλεισμένες πόλεις της επαρχίας Χουμπέι.
Εξαιτίας των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις και των συστάσεων προς όλους να μένουν μέσα, είναι πολύ δύσκολο να πάνε στις αγορές και τα σουπερμάρκετ για να απαραίτητα, όπου όμως τα ράφια έχουν αδειάσει.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων φαίνεται να σταθεροποιείται ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα μειωθούν. Ήδη περίπου 37.200 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στην Κίνα, ενώ νέα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Ισπανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες. Συνολικά τα κρούσματα εκτός Κίνας σε 27 χώρες ξεπέρασαν τα 330. Ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα έχει ξεπεράσει αυτόν του SARS την περίοδο 2002-2003, που έχει φτάσει τους 774 θανάτους.
Πόλεις-φαντάσματα
Επί δύο εβδομάδες που διήρκεσαν οι εξ ανάγκης εκτεταμένες διακοπές για την πρωτοχρονιά, οι περισσότερες πόλεις στην επαρχία Χουμπέι έμοιαζαν εγκαταλειμμένες, εξαιτίας των κλειστών επιχειρήσεων, εργοστασίων και σχολείων, αλλά και της απαγόρευσης κυκλοφορίας των μέσων μεταφοράς.
Αύριο Δευτέρα πολλές επιχειρήσεις και σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ πολλοί υπάλληλοι γραφείου κλήθηκαν να εργαστούν από το σπίτι τους. Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην οικονομία τόσο από τη διαρκή αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και από την αδυναμία των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν, είτε λόγω ελλείψεων σε υλικά είτε λόγω του φόβου. Ήδη η υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει πλήγμα στις αγορές, μεγάλη πτώση μετοχών, ενώ πολλοί επενδυτές στρέφονται στον χρυσό, στα ομόλογα και στο ιαπωνικό γεν.
Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τους οργανισμούς των μέσων μεταφοράς και τις επιχειρήσεις θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε σταδιακή και «ήπια» επανεκκίνηση των επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων και φαρμάκων, με επιστροφή των εργαζομένων σε «δόσεις». Στόχος, να αποτραπεί η επέκταση των κρουσμάτων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας