Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα, ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού φτάνουν τις 35.000

Κινέζα με το κοριτσάκι της στο αεροδρόμιο Μπάλι της Ινδονησίας

AP Photo/Firdia Lisnawati

Αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα, ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού φτάνουν τις 35.000

  • A-
  • A+

Κατά δεκάδες και εκατοντάδες αυξάνονται οι νεκροί και τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Κίνα, όπου ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένεται να φτάσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Πρόκειται για ειδικούς επιστήμονες που μελετούν τον νέο κορονοϊό.

Οι νεκροί έφτασαν σήμερα τους 723 και ο ΠΟΥ εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανόν ότι θα ξεπεράσουν τους 774 που είχαν καταγραφεί παγκοσμίως κατά την επιδημία του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) την περίοδο 2002-2003. Τα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχονται στα 34.598, αυξημένα κατά 3.000 από τον αριθμό που ανακοινώθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Η κατάσταση στην επαρχία Χουμπέι είναι δραματική, με πολλά εκατομμύρια πολίτες να βρίσκονται σε καραντίνα και να εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός νεκρών και ασθενών να είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο, ενώ παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Χουμπέι, Κάο Γκουανγκτζίνγκ, δήλωσε σήμερα ότι ο ανεφοδιασμός σε ιατρικό εξοπλισμό έχει βελτιωθεί, ωστόσο ενδέχεται να παρουσιαστούν και πάλι προβλήματα αν επιδεινωθεί η επιδημία. Ανέφερε ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί προστατευτικών ειδών (μάσκες, στολές) επαναλειτουργούν τις μονάδες τους από τις 7 Φεβρουαρίου, όμως κάποια μικρότερα εργοστάσια δεν έχουν προς το παρόν τεθεί σε λειτουργία. 

Σύμφωνα με τον Κάο, τα εργοστάσια της Χουμπέι μπορούν να παράγουν πάνω από 30.000 προστατευτικές στολές ημερησίως και σύντομα η παραγωγή θα αυξηθεί στις 50.000. «Ελλείψεις υπάρχουν ακόμη», παραδέχτηκε. 

Οι κινεζικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι είχαν μεταφέρει περίπου 35.610 τόνους υλικού πρόληψης και προστασίας από το νέο κορονοϊό μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης. Η συνολική ποσότητα των εφοδίων περιείχε 123.086 τεμάχια, συμπεριλαμβανομένων και 30.951 τόνων ειδικού ιατρικού υλικού.

Μέτρα για την πρόληψη του κορονοϊού λαμβάνουν και άλλες περιοχές της Κίνας. Στη Σανγκάη εκδόθηκαν ειδικές οδηγίες για τον τουριστικό τομέα, οι οποίες προβλέπουν πως τα ξενοδοχεία και οι εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες φιλοξενίας θα πρέπει να ελέγχουν τη θερμοκρασία των τουριστών που φιλοξενούν και αναφέρουν για τα ευρήματά τους στις αρμόδιες αρχές.

Επίσης, τα ξενοδοχεία επιβάλλεται να καταγράφουν πληροφορίες για την υγεία των ατόμων που φιλοξενούν, αλλά και να ενημερώνουν για τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης τους πελάτες τους, όπως προβλέπεται από τις σχετικές οδηγίες.

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι επιβάλει καθεστώς καραντίνας σε όσους φτάνουν στο έδαφός του από την ηπειρωτική Κίνα. Οι ταξιδιώτες θα παραμένουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Έκτακτα μέτρα στη Σερβία

Σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους τέθηκαν εργαζόμενοι των ορυχείων στο Μπορ της Σερβίας. Η κινέζικη εταιρεία «Zijin Mining» εκμεταλλεύεται τα ορυχεία χαλκού του Μπορ και ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι που μετέβησαν στην Κίνα για τις γιορτές του κινέζικου νέου έτους και επιστρέφουν στην εργασία τους, παρόλο που δεν είχαν πάει στην επαρχία Χουμπέι, θα τίθενται για προληπτικούς λόγους σε καραντίνα διάρκειας 14 ημερών, σε χώρο που διαμορφώθηκε κατάλληλα εντός των εγκαταστάσεων των ορυχείων. 

Η είδηση για την καραντίνα προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της πόλης Μπορ, οι επιδημιολόγοι ωστόσο καθησυχάζουν τον κόσμο επισημαίνοντας ότι παρακολουθούν την υγεία των Κινέζων εργαζομένων και δεν υπάρχει λόγος πανικού. Στην Σερβία υπολογίζεται ότι ζουν περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες Κινέζοι οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο ή εργάζονται σε εταιρίες κινέζικων συμφερόντων. Τα τελευταία έξι χρόνια ο αριθμός των Κινέζων στην Σερβία αυξήθηκε εξαιτίας της ανάληψης από κινέζικες κατασκευαστικές εταιρίες μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών έργων.

Νέα κρούσματα στη Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν ακόμη πέντε κρούσματα του νέου κορονοϊού, όλοι Βρετανοί πολίτες, που ήρθαν σε επαφή με πρόσωπο που είχε ταξιδέψει στη Σιγκαπούρη. Μεταξύ των ασθενών είναι και ένα παιδί. Έκαναν όλοι διακοπές στο ίδιο σαλέ στη Σαβόια. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη Γαλλία είναι 11 άνθρωποι.

Η γαλλική κυβέρνηση επικαιροποίησε και τις ταξιδιωτικές οδηγίες της για την Κίνα. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι δεν προτείνει επισκέψεις στην Κίνα, παρά μόνο για τις «απολύτως απαραίτητες» περιπτώσεις.

Αναβάλλει παραγωγή οχημάτων η Volkswagen

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την επανέναρξη της παραγωγής οχημάτων στις περισσότερες από τις μονάδες παραγωγής που διαθέτει στην κοινοπραξία της με την SAIC Motor εντός της βιομηχανικής εγκατάστασης στην παραλιακή πόλη Τιαντζίν, αλλά και στην κοινοπραξία της με τον όμιλο FAW Group, μέχρι την 17η Φεβρουαρίου εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Συνθήκες πολέμου» στη Γουχάν λόγω του κορονοϊού
Tους 722 έφτασαν οι νεκροί από την επιδημία της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, καθώς ακόμη 86 ασθενείς υπέκυψαν. Νέα κρούσματα σε Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Συνθήκες πολέμου» στη Γουχάν λόγω του κορονοϊού
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ταχεία η εξάπλωση του κορονοϊού, αυξάνεται η ανησυχία
Με μεγάλη ταχύτητα εξαπλώνεται ο νέος κορονοϊός, δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία καθώς ειδικά στη Γουχάν, την πόλη όπου ξέσπασε η επιδημία, καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονται διαρκώς, καθιστώντας όλο και πιο...
Ταχεία η εξάπλωση του κορονοϊού, αυξάνεται η ανησυχία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
ΠΟΥ: Χρόνια η έλλειψη εξοπλισμού προστασίας από τον κορονοϊό
Τις σοβαρές ελλείψεις σε μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, που είναι απαραίτητα για τη συγκράτηση του νέου κορονοϊού, υπογράμμισε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
ΠΟΥ: Χρόνια η έλλειψη εξοπλισμού προστασίας από τον κορονοϊό
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διπλή ομολογία ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά η σοβαρότητα του κοροναϊού
Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν η ομολογία του δημάρχου της Γουχάν, πως οι τοπικές αρχές υπέπεσαν σε απαράδεκτα λάθη και απέκρυψαν από τους πολίτες κρίσιμα δεδομένα για το ξέσπασμα του δυνητικά θανατηφόρου...
Διπλή ομολογία ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά η σοβαρότητα του κοροναϊού
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Έκτακτη σύνοδος ΠΟΥ στο Πεκίνο και φόβοι για πολλές χιλιάδες κρούσματα του κοροναϊού
Προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία του νέου κοροναϊού, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 81 ανθρώπους, σε σύνολο 2.886 κρουσμάτων.
Έκτακτη σύνοδος ΠΟΥ στο Πεκίνο και φόβοι για πολλές χιλιάδες κρούσματα του κοροναϊού
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σε καραντίνα η Κίνα για τον κοροναϊό
Ο Κινέζος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τη λήψη δραστικότερων μέτρων, ενώ ο ΠΟΥ δεν έχει σημάνει ακόμη παγκόσμιο συναγερμό ● Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και αρκετές ασιατικές...
Σε καραντίνα η Κίνα για τον κοροναϊό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας