• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 21.8°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.8°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 18.7°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.1°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 14.5°C / 20.5°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 21.1°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.4°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διώκονται οι μη αρεστοί

 • A-
 • A+

Εντιμο και τολμηρό αρχαιολόγο με ήθος, επιστημονική επάρκεια και υψηλό αίσθημα υπηρεσιακού καθήκοντος είναι τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν στον Γιώργο Σκιαδαρέση οι συνάδελφοί του.

Διδάκτορας Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ στη Βυζαντινή Αρχαιολογία, άσκησε με υποδειγματικό τρόπο τα καθήκοντά του, τα τελευταία χρόνια, ως αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, ενώ υπερασπίστηκε την παραμονή των αρχαίων ευρημάτων στον σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, στην πρόσφατη επανεξέταση του θέματος στο ΚΑΣ.

Χθες, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, παύθηκε από τα καθήκοντα του προϊσταμένου της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης και επιστρέφει στην παλιά θέση του, τμηματάρχης στο Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της ίδιας Εφορείας.

Η απόφαση σχολιάστηκε δυσμενώς από αρχαιολόγους, υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίες, πολίτες της Θεσσαλονίκης και πολιτικούς που γνωρίζουν το έργο και την προσωπικότητα του Πατρινού επιστήμονα. Η καθαίρεση ωστόσο δεν ήταν έκπληξη για τον ίδιο και τους παροικούντες το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι γνωστό ότι ο προϊστάμενος της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης δεν ενέδωσε στις πιέσεις που δέχτηκε προκειμένου να εισηγηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων στον σταθμό της Βενιζέλου.

Είχε σχολιαστεί με επαίνους μάλιστα η καρτερικότητα του Γιώργου Σκιαδαρέση που μαζί με την αρχαιολόγο, ανασκαφέα Κρινώ Κωνσταντινίδου περίμεναν μέχρι το ξημέρωμα (στη μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ τον Δεκέμβριο του 2019) για να καταθέσουν την εισήγησή τους, που τασσόταν κατά της απόσπασης του μνημειακού βυζαντινού συνόλου.

Λόγω της εξειδίκευσης του κ. Σκιαδαρέση στη Βυζαντινή Αρχαιολογία και της θεσμικής θέσης του αναμενόταν η εισήγησή του να έχει βαρύνουσα σημασία. Αγνοήθηκε, ωστόσο, καθώς ήταν «θέση κόντρα» στις διατυπωμένες προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στην πολιτική που χάραξε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προς εξυπηρέτηση της πρωθυπουργικής εξαγγελίας περί απόσπασης, από το βήμα της ΔΕΘ.

Ως προϊστάμενος ο Γιώργος Σκιαδαρέσης, με την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε δράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, ενίσχυσε την εξωστρέφεια της Εφορείας, παρουσίασε εκθέσεις, όπως η υποδειγματική «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβένα» κ.ά.

«...εκδικητική και αλαζονική συμπεριφορά» χαρακτήρισε την απόφαση ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης. Από την πλευρά του, ο τέως υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, ο οποίος γνωρίζει τον Γιώργο Σκιαδαρέση, μιλάει για «έντιμο, άρτιο επιστημονικά, εργατικό αλλά και ανοιχτό σε σύγχρονες προσεγγίσεις προϊστάμενο», ο οποίος απομακρύνθηκε «γιατί “τόλμησε” να εισηγηθεί θετικά για την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο και την επιστημονική του άποψη, “παρακούοντας” την πρωθυπουργική εξαγγελία και μη ενδίδοντας στις πιέσεις που κατ’ εξακολούθηση δεχόταν...».

Για «αυταρχικές, ρεβανσιστικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις» της υπουργού Πολιτισμού κάνει λόγο και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που τάσσεται στο πλευρό του συγκεκριμένου και «όλων των συναδέλφων που διώκονται για την άσκηση των καθηκόντων τους στην προστασία των μνημείων». Στη θέση του προϊσταμένου της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης επιστρέφει ο Γιάννης Κανονίδης, προϊστάμενος και της ΕΦΑ Χαλκιδικής και Αγίου Ορους.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας για τις αρχαιότητες
Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και στα κοινοβουλευτικά κόμματα έστειλε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξηγώντας, ακόμα μία φορά, γιατί ο τεμαχισμός και η απόσπαση του αρχαιολογικού χώρου του σταθμού...
Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας για τις αρχαιότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα για τα αρχαία στη Βενιζέλου
Η καταστροφική πολιτική που έχει επιλέξει η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου (μετρό Θεσσαλονίκης) επιβεβαιώνεται μέρα με την ημέρα καθώς έγινε για πρώτη φορά γνωστό...
Τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα για τα αρχαία στη Βενιζέλου
Χρήστος Γιαννούλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιαννούλης εγκαλεί Μενδώνη για απομάκρυνση προϊσταμένου Εφορείας Αρχαιοτήτων
Εκδικητική απομάκρυνση του Προϊσταμένου Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης για τη στάση του στο θέμα της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων από το μετρό καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης.
Γιαννούλης εγκαλεί Μενδώνη για απομάκρυνση προϊσταμένου Εφορείας Αρχαιοτήτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το μετρό, τα αρχαία και ο Τσακοπιάκος
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού φέρνει στο ΚΑΣ με διαδικασίες-εξπρές το θέμα της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης.
Το μετρό, τα αρχαία και ο Τσακοπιάκος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο κόσμοι χωριστά
Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει... αδιαφορεί για συνεδρίαση φορέων με θέμα το μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του δήμου και καλεσμένους όλους τους φορείς. Δυστυχώς, οι πλέον αρμόδιοι υπουργοί ...
Δύο κόσμοι χωριστά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψήφισμα για να σωθεί το «βυζαντινό σταυροδρόμι»
Εξι σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού απαιτούν να μην αλλάξει η Υπουργική Απόφαση του 2017, έπειτα από γνωμοδότηση του ΚΑΣ, για συνύπαρξη των αρχαιοτήτων και του τεχνικού έργου στον σταθμό Βενιζέλου.
Ψήφισμα για να σωθεί το «βυζαντινό σταυροδρόμι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας