Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
SixforNinE: Το «δέσιμο» δημιουργού και ακροατή, έχει γίνει πιο «fast food»

SixforNinE: Το «δέσιμο» δημιουργού και ακροατή, έχει γίνει πιο «fast food»

  • A-
  • A+

Μια σύναξη μπαρουτοκαπνισμένων μουσικών, με στόχο – τι άλλο; - την έκφραση μέσα απο την τέχνη και τη μαγεία να τη μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι SixforNinE κυκλοφόρησαν πρόσφατα το “Parallel Universe” και το παρουσιάζουν ζωντανά στη Θεσσαλονίκη (πληροφορίες ΕΔΩ) μαζί με τους Lotus Who? και τους Cargo Lift. Ο Fotis Benardo απάντησε στις ερωτήσεις μας, μοιράστηκε την εμπειρία της διαδικασίας ενός επαγγελματία recording artist αλλά και εκείνη μιας χιονοθύελλας στη Ντακότα...

Νέο album, με σφιχτοδεμένο αποτέλεσμα, μια σειρά από συναυλίες και θετικά σχόλια. Μπορούμε να συνοψίσουμε έτσι τη χρονική περίοδο από την κυκλοφορία του "Parallel Universe" μέχρι σήμερα; Εσείς είστε ευχαριστημένοι μέχρι στιγμής;

Έχοντας συμπληρώσει 6 μήνες από την κυκλοφορία του “Parallel Universe”, έχουμε την αίσθηση ότι κάναμε το βήμα παραπάνω. Η μουσική μας ακούστηκε, αγκαλιάστηκε από κόσμο που μπορεί μέχρι πρότινος να μην είχε ασχοληθεί με τους SiXforNinE. Είμαστε ευχαριστημένοι πραγματικά από την ανταπόκριση και από το γεγονός ότι η παρέα μεγαλώνει!

Είστε όλοι έμπειροι μουσικοί, με κάμποσα χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης στο βιογραφικό σας. Η όλη διαδικασία της δημιουργίας ενός album, από τη σύνθεση μέχρι την ηχογράφηση και την κυκλοφορία του, έχει γίνει ευκολότερη με την πάροδο του χρόνου; Όσον αφορά και εσάς ως μουσικούς αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα της βιομηχανίας, της τεχνογνωσίας στο χώρο ή ακόμα και την αντίληψη του κοινού;

Θα έλεγα ότι στο κομμάτι της σύνθεσης παραμένουμε πιο “old school”. Μας αρέσει να τζαμάρουμε με τις ώρες, να πειραματιζόμαστε με ήχους, με ρυθμούς, με μουσικά είδη... Από την άλλη μεριά η τεχνολογία (και η γνώση της χρήσης της) μας έχει κάνει τη ζωή σίγουρα πιο εύκολη. Μπορούμε να ηχογραφήσουμε και να μοιραστούμε τις ιδέες και τα jams με ταχύτητα και ποιότητα, κάτι που μας βοηθάει πολύ στην ολοκλήρωση νέου υλικού.

Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας, έγινε πιο προσιτή η όλη διαδικασία. Με απλά λόγια: μπορεί ένας καλλιτέχνης να δημιουργήσει, να ηχογραφήσει και να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ χωρίς να μετακινηθεί από το σπίτι του.

Αντίστοιχα έχει αλλάξει ο τρόπος όμως που ακούει ο κόσμος ένα άλμπουμ. Το σίγουρο είναι ότι το “δέσιμο” δημιουργού και ακροατή έχει μεταβληθεί, έχει γίνει πιο “fast food”.

Στα παραπάνω είμαστε λίγο «αντιδραστικοί». Βάζουμε αγάπη, χρόνο (και χρήμα) στη μουσική μας ελπίζοντας ότι αυτή δε θα είναι θύμα του fast forward.

Αν ψυχαναγκαστούμε να διαχωρίσουμε θεωρητικά τις progressive μπάντες του 21ου αιώνα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάποιες έχουν ως αφετηρία το metal (Riverside, Haken, Leprous, Soen) και κάποιες άλλες το alternative (The Mars Volta, Karnivool, Fair To Midland, Coheed & Cambria). Σε ποια από τις δυο ομάδες θα έπρεπε να τοποθετήσουμε τους SixForNine; 

Και στις δυο! Εξ αρχής υπήρχε μια δυσκολία στην «κατάταξη» των 649 σε κάποιο μουσικό ιδίωμα. Ακούμε και αγαπάμε όλες τις παραπάνω μπάντες, αλλά πραγματικά αδυνατώ να αποφασίσω! 

Studio ή live; Που βρίσκεται η χημεία των SixForNine; 

Το ένα οδηγεί στο άλλο. Για να παίξεις live θα πρέπει να έχεις ολοκληρώσει κάποια κομμάτια, να έχεις κάτι να πεις στον κόσμο. Όταν ολοκληρώνεται ένας δίσκος θέλεις να τον επικοινωνήσεις, να τον μοιραστείς. Είναι κατάθεση ψυχής. Η μουσική, μεταξύ των υπόλοιπων τεχνών, έχει το πλεονέκτημα της αμεσότητας. Βλέπεις αντιδράσεις στα μάτια - για να τις δεις θα πρέπει να παίξεις ζωντανά. Και αφού νοιώσεις ότι έχεις μοιραστεί ότι είχες να πεις, έχεις και άλλα στο μυαλό σου. Ακόμα ένα riff, ακόμα ένας στίχος. Και ξαναμπαίνεις στο στούντιο. Έχει κάτι το αέναο η μουσική! 

Γεφυρώνεται εύκολα η απόσταση από το σκαμπό του drummer μέχρι το μικρόφωνο του frontman; 

Σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορούν να κάνουν όλοι. Η μουσική δεν έχει όρια, και δεν νοιώθω οτι πρέπει να υπάρχει απόσταση σε οποιοδήποτε ρόλο στη μουσική. Το μόνο σίγουρο είναι οτι τα χιλιόμετρα που έχω γράψει ως drummer δεν είναι τα ίδια με αυτά που έχω κάνει ως τραγουδιστής. Το τραγούδι ήταν πάντα στη ζωή μου, απλά δεν είχα το κατάλληλο συγκρότημα για να τραγουδήσω με τον τρόπο που ήθελα. Πιστεύω πως με τους SiXforNinE μπόρεσα να δείξω και αυτή τη μεριά έκφρασης που έκρυβα, και συνθετικά , αλλά και στιχουργικά, πέρα απο το τραγούδι. 

Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη ανάμνηση σου από τα χρόνια των SepticFlesh; 

Μια από τις καλύτερες αναμνήσεις είναι στο Montreal σε μια απο τις συναυλίες μιας περιοδείας 2 μηνών μαζί με τους Satyricon και Cradle of Filth, μπροστά σε 3000 κόσμο ένα δυνατό "Wall of Death". Και μια απο τις χειρότερες, ο αποκλεισμός μας σε ένα βενζινάδικο στη Β. Ντακότα μαζί με τους Behemoth για πάνω απο μια μέρα , λόγω χιονοθύελλας, χάνοντας έτσι τη συναυλία μας στο Σικάγο. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, μάλλον και αυτή μπορεί να ενταχθεί στις καλές αναμνήσεις μετά απο τόσο καιρό. 

Πως φαντάζεσαι τους SixForNine σε μερικά χρόνια από σήμερα; Είστε χαρακτήρες που σχεδιάζουν αναλυτικά το μέλλον; 

Είμαστε χαρακτήρες που συνεχώς κάνουμε πλάνα και προσπαθούμε να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό,τι κάνουμε. Κάποιες φορές αυτό μας κάνει να αργούν να υλοποιηθούν κάποια απο αυτά τα πλάνα, γιατί μας πιάνει μια τελειομανία, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε δεί οτι η μεθοδικότητα είναι αρκετές φορές με το μέρος μας, και η βιασύνη δεν οδηγεί ποτέ σε καλό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τα μέτωπα είναι πολλά, ο φανατισμός είναι μεγάλος»
Οι Karma Violens έχουν διανύσει τη δική τους διαδρομή στον χώρο του ακραίου metal. Με επιτυχημένες κυκλοφορίες και αναγνώριση εντός και εκτός Ελλάδας αποτελούν μία μπάντα που κρατάει ψηλά τη «σημαία» του...
«Τα μέτωπα είναι πολλά, ο φανατισμός είναι μεγάλος»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το internet είναι αναγκαίο κακό και ταυτόχρονα όπλο»
Οι αναλυτές της σύγχρονης ποπ κουλτούρας αποφαίνονται ότι το rock n roll δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε. Τα σκήπτρα των εντυπώσεων και των πωλήσεων έχουν περάσει στο hip hop πλέον, οι νέοι δεν προσελκύονται...
«Το internet είναι αναγκαίο κακό και ταυτόχρονα όπλο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αν οι καιροί είναι δύσκολοι, να ασχοληθούμε ενεργά και όχι να τα λέμε στο μικρόφωνο»
Πειραματισμός, καλλιτεχνική ελευθερία, αδιέξοδα, αλλά και μία έμφυτη ανάγκη να παίξουν μουσική. Αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Art os Simplicity, οι οποία, αργά αλλά σταθερά αναδεικνύονται ως...
«Αν οι καιροί είναι δύσκολοι, να ασχοληθούμε ενεργά και όχι να τα λέμε στο μικρόφωνο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
The Bonnie Nettles: Ό,τι υπάρχει στα μουσικά δρώμενα το έχουμε κατακτήσει σαν σκηνή συνολικά
Στην ατελείωτη κούρσα που λέγεται ανακάλυψη νέας μουσικής, οι στοχευμένες διαφημίσεις είναι θεμιτές, οι προτάσεις των φίλων καλοδεχούμενες, τα καλοστημένα reviews του μουσικού Τύπου απαραίτητα. 
The Bonnie Nettles: Ό,τι υπάρχει στα μουσικά δρώμενα το έχουμε κατακτήσει σαν σκηνή συνολικά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Riverside: Ό, τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό
Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο ως μουσικόφιλοι δε θα έπρεπε να έχουμε κανένα παράπονο, αυτό είναι η υπερπροσφορά αγαθών. Ζούμε σε μια πλούσια εποχή, όπου η πρώτη ύλη βρίσκεται σε υπερπληθώρα. 
Riverside: Ό, τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
SL Theory: Το μεγάλο στοίχημα ήταν να υπερβούμε τις «ταμπέλες»
Με ένα καινούργιο άλμπουμ που συζητήθηκε, πολλά live και συνεργασίες εκτός από τα συνηθισμένα, οι SL Theory έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον.
SL Theory: Το μεγάλο στοίχημα ήταν να υπερβούμε τις «ταμπέλες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας