Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η δύσκολη εξίσωση για να σωθεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας στο προσφυγικό

Πρόσφυγες σε βάρκα έξω από τη Σάμο

AP Photo/Petros Giannakouris

Η δύσκολη εξίσωση για να σωθεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας στο προσφυγικό

  • A-
  • A+

Πολλά και σοβαρά είναι τα προβλήματα που απειλούν την Κοινή Δήλωση Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, που υπεγράφη το 2016, εν μέσω των απειλών Ερντογάν ότι θα ανοίξει τα σύνορα προκαλώντας νέο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη, και ενώ το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου φαίνεται ότι δεν επαρκή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Σε μεγάλο ρεπορτάζ για το ζήτημα της διμερούς συμφωνίας η Deutsche Welle αναλύει τους λόγους γιατί είναι δύσκολη μια αναθεώρηση της συμφωνίας.

Πρώτος λόγος, η φιλόδοξη στάση της Άγκυρας που κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν έχει τηρήσει το δικό της σκέλος της συμφωνίας, μη εκταμιεύοντας τους πόρους που υποσχέθηκε. Από την πλευρά της η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι τα χρήματα κατατίθενται κανονικά και στους προκαθορισμένους χρόνους, μόλις παραδοθεί κάθε φορά το προβλεπόμενο έργο. 

Άλλος λόγος είναι οι αμφιβολίες και μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την αποτελεσματικότητα της συμφωνία, καθώς φοβούνται ότι οι Βρυξέλλες υποχωρούν στον τουρκικό εκβιασμό, ενώ ταυτόχρονα σε κανέναν δεν αρέσει η ιδέα νέου κύματος προσφύγων, που θα μπορούσε να εντείνει την παρουσία και ενεργοποίηση ακροδεξιών και λαϊκιστικών κινημάτων.

Η Γερμανία, που αναλαμβάνει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε. τον Ιούλιο του 2020, και η καγκελάριος Μέρκελ αγωνίζονται για την επέκταση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Το ταξίδι της καγκελαρίου στην Τουρκία τον Ιανουάριο έγινε ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο. Η Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε επιπλέον χρηματοδότηση από αυτήν που προβλέπει η συμφωνία του 2016.

Σύμφωνα με τον Γκέραρντ Κνάους, αρχιτέκτονα αυτής της γερμανικής στρατηγικής, «αν δεν εγγυηθούμε οικονομικά ανταλλάγματα, η συμφωνία θα τεθεί σε κίνδυνο». Ο Κνάους επισημαίνει ότι η Ε.Ε. «δεν δείχνει ικανή να διαχειριστεί με ταχύτητα τα αιτήματα παροχής ασύλου από τα ελληνικά νησιά. Το σύστημα ασύλου είναι διαλυμένο, ενώ οι πιθανότητες επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία είναι μηδαμινές».

Το Βερολίνο εργάζεται πάντως προς την κατεύθυνση διάσωσης της συμφωνίας του 2016, κάνοντας διαπραγματεύσεις ακόμη και παρασκηνιακά και με την Κροατία, που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε., αλλά και με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον ύπατο αξιωματούχο για την εξωτερική πολιτικής της Ε.Ε., και τον επίτροπο Διεύρυνσης, Ολιβιέ Βαρελί.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του Φόρουμ του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, Λάουρα Μπατάγια, για να υπάρξει επιτυχία πρέπει να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των χωρών μελών. «Η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει να βοηθά οικονομικά τους Σύρους πρόσφυγες, να επενδύσει στη στήριξή τους, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Φαίνεται ότι υπάρχει καλή θέληση, ενώ τόσο η Ε.Ε. όσο και η Τουρκία θέλουν να υπάρξει συνέχεια».

Από την πλευρά του το στέλεχος του Ifo Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, Πανού Πουτβάαρα, δεν είναι και τόσο αισιόδοξος, καθώς θεωρεί ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, «προχωρώντας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνη της».

Σημειώνει ότι η επιχείρηση στη Συρία, που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Δύσης, αύξησε τον αριθμό των προσφύγων και αν η Ε.Ε. αποφασίσει να συνεργαστεί ξανά με την Άγκυρα, «θα πρέπει να απαιτήσει να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις».

Τέλος, σημαντικός παράγοντας για τις εξελίξεις είναι και οι οικονομικές δυνατότητες της Ε.Ε. Στην επόμενη σύνοδο κορυφής, στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η ενδεχόμενη αύξηση των πόρων για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Το ζήτημα είναι πώς θα επηρεάσει την απόφαση αυτή η αποχώρηση της Βρετανίας, που πλέον δεν θα συμβάλει στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά και η διάθεση των χωρών-μελών να συναινέσουν σε απόφαση για αύξηση πόρων που θα διοχετευθούν στην Τουρκία.

ΕΥΡΩΠΗ
Βερολίνο: Σε ισχύ η συμφωνία για το προσφυγικό
H γερμανική κυβέρνηση δεν διαθέτει στοιχεία ότι η Τουρκία έχει αθετήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό παρά τις όποιες δηλώσεις γίνονται το τελευταίο διάστημα από μέλη της τουρκικής κυβέρνησης. Διαψεύδονται και...
Βερολίνο: Σε ισχύ η συμφωνία για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
«Plan Β» του γερμανικού ΥΠ.ΟΙΚ. για το προσφυγικό
Το ενδεχόμενο αποτυχίας της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για τους πρόσφυγες φέρεται να εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών. Επισήμως το Βερολίνο τονίζει ότι δεν...
«Plan Β» του γερμανικού ΥΠ.ΟΙΚ. για το προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Επιπλέον 1,4 δισ. για τους πρόσφυγες στην Τουρκία
Ποσό 1,4 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ενέκρινε η Κομισιόν, ως έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών, παρά την ανησυχία για τα τεκταινόμενα. Τα χρήματα θα καλύψουν ανάγκες σε τομείς...
Ε.Ε.: Επιπλέον 1,4 δισ. για τους πρόσφυγες στην Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
«Δώστε όλα τα λεφτά αμέσως»
Νέα βόμβα στα θεμέλια της εύθραυστης συμφωνίας Τουρκίας-Ε.Ε. για το προσφυγικό έβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζητά την άμεση εκταμίευση χρημάτων που έχουν συμφωνηθεί. Η συμφωνία προβλέπει ότι το μεγαλύτερο...
«Δώστε όλα τα λεφτά αμέσως»
ΕΥΡΩΠΗ
Αμηχανία του Βερολίνου για Τουρκία και προσφυγικό
Η Ανγκελα Μέρκελ προσπαθεί να εκτονώσει τις πιέσεις του Ερντογάν στα ελληνικά-ευρωπαϊκά σύνορα με «κατανόηση» και κονδύλια για την Ιντλίμπ ● Καμιά διάθεση για νέα πολιτική ασύλου από τις Βρυξέλλες.
Αμηχανία του Βερολίνου για Τουρκία και προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Κυρώσεις στις χώρες που σπάνε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ζητά η Γερμανία
Την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος των χωρών που παραδίδουν όπλα στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της...
Κυρώσεις στις χώρες που σπάνε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ζητά η Γερμανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας